Vanopslaghs boligsag
Læsetid: 4 min.

Alex Vanopslagh kalder Struer-bolig en ’gråzone’. Jurister siger, det ligner klart lovbrud

Alex Vanopslagh har efter eget udsagn kun opholdt sig cirka 60-80 dage om året på sin adresse i Struer. Derfor har han efter alt at dømme brudt CPR-loven, vurderer jurister. Struer Kommune indleder nu en undersøgelse af sagen
Alex Vanopslagh hævder, at han har benyttet sin lejlighed i Struer »i ferier og i weekender« i forbindelse med samværet med sin søn.

Alex Vanopslagh hævder, at han har benyttet sin lejlighed i Struer »i ferier og i weekender« i forbindelse med samværet med sin søn.

Tobias Kobborg/Ritzau Scanpix

Indland
22. september 2022

Alex Vanopslaghs boligsag bliver stadig mere belastende for partilederen. Han har efter alt at dømme brudt CPR-loven ved at have opholdt sig for lidt på sin folkeregisteradresse i Struer. Det vurderer to juridiske eksperter over for Information.

Samtidig indleder Struer Kommune nu en undersøgelse af partiformandens adresseforhold i Struer. Københavns Kommune har indledt en lignende undersøgelse.

»Jeg kan kun tilslutte mig min kollega i København, at vi indleder en undersøgelse af adresseforholdet i Struer,« siger afdelingsleder i Borgerservice og Ydelser i Struer Kommune, Charlotte Nedergaard Nielsen.

Alex Vanopslagh har afvist, at lejligheden i Struer er en proformaadresse med det formål at få en gratis lejlighed i København gennem Folketinget. Han har efter eget udsagn opholdt sig i Struer-lejligheden »et sted mellem 60-80 dage om året«.

Alex Vanopslagh har desuden forklaret, at han ifølge Struer Kommune befinder sig »i en gråzone«, fordi han muligvis har større tilknytning til sin kærestes lejlighed i København, hvor han »indimellem overnatter«, end til lejligheden i Struer, hvor han altså officielt har haft adresse.

Men ifølge Charlotte Nedergaard Nielsen fra Struer Kommune er 60-80 dages ophold om året ikke »en gråzone«, men derimod slet ikke nok til at have sin bopælsregistrering på adressen.

»Det antal dage, som er nævnt her, er ikke i overensstemmelse med, at man har sit faktiske ophold på adressen,« siger Charlotte Nedergaard Nielsen og understreger, at hun ikke kan kommentere den konkrete sag.

– Det er der ikke nogen tvivl om?

»Nej, det er der ikke,« siger Charlotte Nedergaard Nielsen.

»Opholdsparagraffen er ret tydelig. Du skal have din adresse dér, hvor du opholder dig.«

Udtalelserne fra Struer Kommune står umiddelbart i kontrast til Alex Vanopslaghs forklaring tirsdag. Her skrev partilederen i et mailsvar til Information, at der var »nogle forhold, der taler for, at det retmæssigt er i Struer, mens andre forhold taler for København«, at han skulle have sin CPR-registrering. Derfor var der tale om en gråzone, skrev han.

Den forklaring afviser professor emeritus i forvaltningsret Jørgen Albæk fra Aarhus Universitet. En person skal have sin adresse registreret det sted, hvor vedkommende opholder sig det meste af tiden, forklarer han.

Og hans vurdering af Vanopslagh-sagen er derfor klar:

»Det er ikke i overensstemmelse med loven,« siger Jørgen Albæk.

60-80 dage er ikke nok

Alex Vanopslagh hævder, at han har benyttet lejligheden i Struer »i ferier og i weekender« i forbindelse med samværet med sin søn.

Det er på grund af CPR-registreringen i denne jyske lejlighed, at han har haft ret til folketingslejligheden i København og et skattefrit tilskud på over 30.000 kroner årligt.

Tirsdag erkendte partilederen, at han har brudt reglerne for brug af medlemsboligen i Folketinget, da han har opholdt sig mere end 180 dage i lejligheden i 2021. Formanden for et parti, der harcelerer mod »frås« med offentlige midler, har altså tilsyneladende selv fået uberettigede goder for skatteborgernes penge.

Jørgen Albæk forklarer, at lovgivningen er meget enkel. Hvis Vanopslagh ikke opholder sig det meste af tiden i sin lejlighed i Struer, så er CPR-registreringen ikke lovlig.

– Han siger, at han har brugt lejligheden i Struer 60-80 dage om året?

»Ja, og det er ikke nok.«

Det betyder ifølge Jørgen Albæk, at Alex Vanopslagh skal CPR-registreres i København, og »så må han omvendt skaffe sig en mulighed for at bo i Struer de gange, han gerne vil det«.

Også Jøren Ullits, der er lektor i forvaltningsret ved Syddansk Universitet, afviser Alex Vanopslaghs forklaring.

»Hvis han kun har opholdt sig i lejligheden 60-80 dage om året, og de resterende dage på en anden bopæl, så har han ikke overholdt kravet i loven om, at man skal have regelmæssigt ophold på sin bopælsadresse. Det er ret klart,« siger Jøren Ullits.

– Så når han siger, at han kun har opholdt sig 60-80 dage i Struer-lejligheden, så har han brudt loven?

»Ja, det er ret ukompliceret.«

Alex Vanopslagh har gentagne gange understreget, at der ikke er tale om en proformaadresse i Struer. Det er ikke relevant, mener Jøren Ullits: »Det er stadig i strid med reglerne.«

»Det er nok mere et moralsk anliggende, at man derved indikerer, at ’jeg har ikke gjort det for at snyde, for det var ikke proforma’. Men det er irrelevant fra en juridisk betragtning,« siger Jøren Ullits.

Hverken Jøren Ullits eller Jørgen Albæk vil udelukke, at der kan eksistere et hypotetisk scenarie, hvor Alex Vanopslagh kan have haft et meget højt antal rejsedage på et år, således at lejligheden i Struer er der, hvor han har opholdt sig mest ud over sin folketingsbolig.

De hæfter sig dog begge ved, at LA-formanden har vekslet mellem sin folketingslejlighed og kærestens lejlighed i København. Og ifølge juristerne er det afgørende, hvor man har sin regelmæssige og daglige gang.

Begge vurderer derfor, at LA-formanden efter alt at dømme har handlet i strid med CPR-loven.

»Det handler om måden, man har indrettet sin dagligdag på. Der, hvor man har sit regelmæssige ophold, bestemmer, hvor man har sin reelle bolig henne,« siger Jøren Ullits.

Alex Vanopslagh har afvist at stille op til interview med Information.

 
Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Torben Siersbæk

Petitesserytteri!

Så stort er Danmark ikke, og selvfølgelig skal en så betyningsfuld mand have en gratis lejlighed i København!

Kan jeg ikke også få det?

Mathias Petersen, Torben Bruhn Andersen, jens christian jacobsen, Eva Schwanenflügel, Gitte Loeyche, David Zennaro, Jacob Nielsen, søren ploug og Peter Beck-Lauritzen anbefalede denne kommentar

Alle er lige.
Men nogen er mere lige end andre...

Steen K Petersen, Mogens Holme, Anna Louise Finck-Heidemann, Kim Morten Nissen, Mathias Petersen, Torben Bruhn Andersen, Eva Schwanenflügel, Gitte Loeyche, David Zennaro, Jacob Nielsen, Holger Nielsen, Peter Beck-Lauritzen og Marianne Stockmarr anbefalede denne kommentar

Den stakkels mand er jo bebyrdet med topskat ...

Steen K Petersen, Rune Stilling, Mathias Petersen, lars søgaard-jensen, Torben Bruhn Andersen, Eva Schwanenflügel, David Zennaro, Jacob Nielsen, Holger Nielsen, Inger Pedersen, Marianne Rosenkvist , Inge Nielsen, Peter Beck-Lauritzen og Marianne Stockmarr anbefalede denne kommentar
Peter Beck-Lauritzen

Det er Struers billigste lejlighed=maximere profitten! Først mig selv, så mig selv - og sidst, igen mig selv=LA politikken i en nøddeskal!

Steen K Petersen, Mogens Holme, Henrik Madsen, Anna Louise Finck-Heidemann, Kim Morten Nissen, Rune Stilling, Erik Nielsen, Mathias Petersen, Thomas Helbo Hansen, lars søgaard-jensen, Torben Bruhn Andersen, Eva Schwanenflügel, Morten Jensen, Hennning Troelsen, Per Kortegaard, Ruth Sørensen, Kim Houmøller, Holger Nielsen, Marianne Rosenkvist og Inge Nielsen anbefalede denne kommentar

Det er vel reelt kun muligt at beholde en bopæl i det mørke Jylland og få stillet en bolig til rådighed i København, hvis man tager hjem hver weekend og i ferier.

Typisk nok især fra politisk hold mig først, så er det min tur, og nu skal jeg have, og så kan du få en lille smule, HVIS du er heldig, og komme ind i køen som nummer ? Jeg skal lige foran dig igen, og han er desværre ikke nr. 1, i køen.

Peter Beck-Lauritzen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Bjørn Pedersen

Hvis man kigger på det øvrige mediebillede, finder flere borgerlige medier det slet ikke interessant at bringe denne historie. Tværtimod (gen)bragte Berlingske, på samme dag, som Information bragte denne artikel, en ældre historie om hvor hårdt Vanopslagh havde det under hans sygemelding for stress...

Hvad man ikke ser, har man ikke ondt af.

Mogens Holme, Arne Albatros Olsen, Mathias Petersen, Jan Damskier, Eva Schwanenflügel, Ruth Sørensen og Ole Olesen anbefalede denne kommentar
Søren Kristensen

Måske er det "ordningen" der er noget galt med? Hvad med om politikere, som defakto er flyttet til Hovedstaden, selv betaler for deres bolig i City, som de sikkert kan finde til en husleje der matcher nogenlunde med det høje vederlag de modtager? Til gengæld skal de selvfølgelig have stillet en billig "weekend-lejlighed" til rådighed i de forskellige provinser, hvor de kommer fra og hvor de formodentligt har nære relationer som selvfølgelig også skal passes?

Den anden mulighed er at der oprettes et "Christiansborg"-kollegium tæt på centrum København, hvor huslejen (og dermed antallet af kvadratmeter) afspejer at de folkevalgte stort set kun er hjemme for at overnatte, fordi de arbejder hele tiden og hvem siger det skal være nybyggeri, selv om det kunne være spændende at se folketingspolitikere med adresse på Christiania? Kunne jo også bare være et nedlagt asylcenter eller lignende.

uffe hellum, Erik Karlsen, Ditlev Palm, Arne Albatros Olsen, Flemming Sørensen, Jakob Bonde og Jacob Nielsen anbefalede denne kommentar

Går den, så går den!

uffe hellum, Morten Andreasen, lars søgaard-jensen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

det er ikke til at se det hvis man ikke lige ved det men Alex er en ærlig sjæl........

Stakkels Alex! Hvordan skal han nu få LA over spærregrænsen når både Henrik Dahl og Ole Birk Olesen trækker partiet ned med 5 % hver. 12 % skal Alex hive hjem og så kommer dette!

Morten Andreasen, Mathias Petersen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Av, av, av, for pokker da også!

Skal den bette Alex mon nu sanktioneres og have frataget sin magre kontanthjælp..?

uffe hellum, Mogens Holme, Morten Andreasen, Mathias Petersen, Inger Pedersen, lars søgaard-jensen og Jan S. Jensen anbefalede denne kommentar
jens christian jacobsen

Fint af Information har bidt i et surt æble og ligesom andre medier går efter mændene/manden og ikke bolden/-ene.
Krydser fingre for at kampagnen afholder folk fra at stemme på den arrogante glatnakke...

Nu må det snart være nok med alt det fuskeri

Carsten Munk, Arne Albatros Olsen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Søren Henrik Jepsen

Selvfølgelig skal Vanopslagh kikkes efter i sømmene, så tak for det. Jeg synes dog ikke, at “forbrydelsen” fortjener to forsider, når der trods alt er større problemer i verden lige nu. Men måske tænker Information, at avisens læsere har brug for et pusterum, et mere overskueligt problem?

Jane Nielsen, Erik Karlsen og Inger Pedersen anbefalede denne kommentar