VANOPSLAGHS BOLIGSAG
Læsetid: 4 min.

Alex Vanopslagh skrev under på regler, som han hævder ikke at have læst

LA-formand var orienteret: »Jeg har underskrevet en erklæring om at overholde nogle regler, men jeg har ikke læst reglerne.« Jurist kalder det »grænsende til at være ignorant«
Alex Vanopslagh (LA) har haft adresse i denne ejendom på Smedegade 46A i Struer, selv om han primært har boet i sin folketingslejlighed i København.

Alex Vanopslagh (LA) har haft adresse i denne ejendom på Smedegade 46A i Struer, selv om han primært har boet i sin folketingslejlighed i København.

Astrid Dalum

Indland
23. september 2022

Alex Vanopslagh kendte ikke reglerne.

Sådan lød LA-formandens forklaring på Facebook tirsdag aften, kort før Information bragte historien om, at han har brudt reglerne for den gratis lejlighed i København, han har fået gennem Folketinget.

Men nu viser det sig, at alle folketingsmedlemmer ved overdragelsen af en medlemsbolig får udleveret en husorden med reglerne for brug af Folketingets lejligheder. Det bekræfter Folketingets Administration.

Reglerne burde derfor ifølge eksperter have stået lysende klart for LA-formanden.

Af husordenen fremgår det tydeligt, at brugen af folketingsboliger er betinget af, at medlemmet »opretholder sin eksisterende normale bolig og folkeregisteradresse«, og at »benyttelsen er mindre end 180 dage om året.«

To forhold, som Alex Vanopslagh tilsyneladende ikke har overholdt.

Derudover skriver folketingsmedlemmerne ved boligoverdragelsen under på en tre sider lang ’brugsaftale’, hvori de erklærer, at de »opretholder en fast bopæl«.

Alex Vanopslaghs folkeregisteradresse var indtil for nylig i Struer, hvor han efter eget udsagn har opholdt sig »et sted mellem 60-80 dage om året«. LA-formanden har erkendt, at han i 2021 har opholdt sig mere end de tilladte 180 dage årligt i folketingslejligheden og dermed brudt reglerne. Han erkender også, at han muligvis ikke har opholdt sig nok i Struer-lejligheden til at leve op til loven. 

Det er ellers på grund af hans CPR-registrering i denne jyske lejlighed, at han har haft ret til folketingslejligheden i København og et ekstra tilskud for dobbelt husførelse på 30.000 kroner årligt.

Konfronteret med de nye oplysninger fastholder Alex Vanopslagh sin uvidenhed om reglerne. Han har ikke læst husordenen og den brugsaftale, som alle folketingsmedlemmer underskriver ved overdragelsen, siger han i et interview med Information.

»Jeg har underskrevet en erklæring om at overholde nogle regler, men jeg har ikke læst reglerne,« siger partilederen.

Grænsende til ignorance

Alex Vanopslagh har udtalt, at han har befundet sig i »en gråzone«, fordi han muligvis har større tilknytning til sin kærestes lejlighed i København, hvor han »indimellem overnatter«, end til lejligheden i Struer, hvor han altså officielt har haft adresse.

Men som beskrevet i Information torsdag afviser jurister og Struer Kommune al snak om gråzoner. Eksperterne mener, at partilederen efter alt at dømme har brudt CPR-loven, da 60-80 dages ophold om året ifølge dem ikke er nok til at have sin bopælsregistrering i Struer.

»Det er ikke i overensstemmelse med loven,« lød den klare vurdering torsdag fra professor emeritus i forvaltningsret Jørgen Albæk.

Den vurdering bakker Bente Hagelund, jurist med ekspertise i offentlig ret og rektor ved Folkeuniversitetet, op om.

»Der er overhovedet ikke tale om nogen gråzone,« siger hun.

Hun mener ikke, at LA-lederen kan undskylde sig med at have været uvidende.

»Enten har han overhovedet ikke læst papirerne igennem, eller også har han bare tænkt: Det er der ikke nogen, der opdager,« siger hun.

Og hun mener heller ikke, at det er en formildende omstændighed, hvis han ikke har læst papirerne:

»Man kan jo ikke sidde som folketingsmedlem og skrive under på alt muligt, uden at læse hvad man skriver under på. Altså det er simpelthen ikke nogen undskyldning og slet ikke for nogen i hans position,« siger hun.

»Han får generøse fordele som folketingsmedlem, som ingen andre får, og han får reglerne stukket i hånden, som han skal skrive under på. Så er det grænsende til at være ignorant ikke at læse det igennem.«

Lektor i forvaltningsret Jøren Ullits fra Syddansk Universitet vurderer også, at Alex Vanopslagh efter alt at dømme har brudt CPR-loven. Information har sendt dokumenterne forbi lektoren, som undrer sig over partilederens forklaring om manglende kendskab til reglerne:

»Reglerne er ret klare, og de bliver i hvert fald ikke mindre klare af, at man får materialet udleveret i forbindelse med overdragelsen,« siger Jøren Ullits.

»Det er meget bekymrende, hvis Alex Vanopslagh fastholder, at han har været uvidende om reglerne på den her baggrund, eftersom han jo varetager et ret vigtigt embede som folkevalgt politiker.«

Under alle omstændigheder kan partilederen ikke undskylde sig med uvidenhed:

»Jeg kan ikke give dig en flad og slippe for det med henvisning til, at jeg har ikke læst Straffelovens paragraf 244.«

Ikke særlig stolt

Alex Vanopslagh har afvist, at lejligheden i Struer er en proformaadresse med det formål at få en gratis lejlighed i København gennem Folketinget samt tilskud på 30.000 kroner årligt for dobbelt husførelse.

I stedet har han forklaret, at han har benyttet Struer-lejligheden »i ferier og i weekender« i forbindelse med samværet med sin søn. Hans tidligere overbo og fire andre personer, der bor i eller har deres gang ved ejendommen, afviser dog at have set partilederen.

Københavns Kommune og Struer Kommune har nu indledt undersøgelser af Alex Vanopslaghs adresseforhold. Imens har partilederen opsagt lejlighederne i København og Struer og bedt Folketinget vurdere, hvorvidt han skal betale godtgørelse tilbage for folketingslejligheden.

I interviewet med Information forklarer Vanopslagh, at han trods juristernes vurdering ikke er sikker på, at han har brudt CPR-loven.

»Men nu må vi se, hvad kommunen kommer frem til. Uanset om det er en gråzone eller ej, så er det ikke godt nok.«

Hvad angår regelbruddet i forhold til folketingslejligheden, siger han, at det er »selvfølgelig 100 procent mit ansvar«.

»Jeg skal jo læse alle relevante papirer, men jeg har aldrig læst dem.«

– Burde du ikke have læst dem?

»Jo, selvfølgelig burde jeg have læst dem. For jeg har jo ikke overholdt reglerne. Det er ikke en situation, jeg er særlig stolt af.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Han mener han er politikker. Nå hvordan kan han være det, når han hverken kan læse, eller forstå hvad han læser. Hvis han kan være politikker, så kan "Peter Bonderøv" fra 4 kartoffelrække også være det, forskellen er, at Peter er gået ud af 9 eller 10 klasse, men han ved, hvad han gør. Det gør Vanopslagh ikke, han er et ynkelig skvat.

Flemming Sørensen, Per Kortegaard og Mathias Petersen anbefalede denne kommentar
Dorte Sørensen

I mine øjne er det uforståeligt, at et ledende Folketingsmedlem ikke læser sine papirer før han underskriver dem - hvor mange lovforslag har han stemt på uden at vide hvad indholdet var????

Eva Schwanenflügel, Rolf Andersen, Steen K Petersen, Susanne Kaspersen, Carsten Munk, Mogens Holme og Per Kortegaard anbefalede denne kommentar

Det er normalt, at politikerne i en folketingsgruppe overlader det til enkelte rådmedlemmer eller ordførere at bestemme over deres område og lægge stemmer til det. Det er der ikke noget underligt i. Der er ingen, som kan være inde i alle de sager, som folketinget behandler i løbet af et år.

Der er derimod ingen undskyldning for ikke at læse den slags personlige papirer, og jeg gyser ved tanken om, den hammer der ville være faldet, hvis han havde været bistandsmodtager eller pensionist. Lad os håbe, at han lærer noget af denne sag og bliver mere menneskelig i sit arbejde i folketinget.

Eva Schwanenflügel, John Andersen, Rolf Andersen, Inger Pedersen, Susanne Kaspersen og Inge Nielsen anbefalede denne kommentar

Ukendskab til reglerne friholder ikke for ansvar. Heller ikke, eller nærmere slet ikke, når man skulle være det fremmeste eksempel for andre. Jeg for mit vedkommende gider ikke høre på undskyldningerne. De får ham bare til at fremstå endnu mere tåbelig, ikke menneskelig

Eva Schwanenflügel, Rolf Andersen, Inger Pedersen, Steen K Petersen, Susanne Kaspersen og Mads Mide Michelsen anbefalede denne kommentar

Jeg har lært, at man altid skal læse et dokument, inden man underskriver.

Poul Anders Thomsen

Det er vist det man kalder et vanopslag i reglerne.