Gaslækage i Østersøen
Læsetid: 6 min.

Beredskabet er øget, men undersøisk infrastruktur i Europa er sårbar over for angreb

Sabotagen mod gasledningerne Nordstream 1 og 2 har udstillet, hvor skrøbelig den undersøiske infrastruktur i Europa er. Selv om man kan øge overvågningen, er det vanskeligt at gardere sig mod fjendtlige angreb, vurderer eksperter
Selv om energi og digital infrastruktur er fuldstændig vitalt for, at de vestlige samfund fungerer, har Europa ikke tillagt sikkerhedsspørgsmålet nok værdi. Det vurderer Tobias Liebetrau, postdoc på Sciences Po i Paris.

Selv om energi og digital infrastruktur er fuldstændig vitalt for, at de vestlige samfund fungerer, har Europa ikke tillagt sikkerhedsspørgsmålet nok værdi. Det vurderer Tobias Liebetrau, postdoc på Sciences Po i Paris.

HANNIBAL HANSCHKE

Indland
30. september 2022

»Frygten for, at Nord Stream 2 skulle ekskludere bestemte lande fra gasforsyningen, bygger på en stor misforståelse af, hvordan selve gasmarkedet fungerer i dag. Gas som pressionsmiddel er en tanke, der måske hører halvfemserne til, da landene var dårligere forbundet med gasledninger.«

Året var 2017, og ordene kom fra Sebastian Sass, der er lobbyist og leder af Nord Stream 2’s repræsentation i EU.

Dengang havde han til opgave at overbevise EU-medlemslandene om, at der udelukkende var gode intentioner bag gasprojektet, og at bekymringerne fra især de østeuropæiske lande, såsom Polen og Ukraine, ikke havde hold i virkeligheden: Man skulle ikke frygte, at Rusland ville bruge de nye rørledninger som pressionsmiddel i konflikter, lød det fra Sass. 

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Eva Schwanenflügel

Sådan går det, når man sælger ud af arvesølvet!

Nets har forøvrigt også lige annonceret, at de nu vil sælge Mit Id og Nem Id midt i denne krisetid.
(Det går nu heller ikke for godt med denne digitale erstatning for Nem Id, som på Trustpilot kun har én stjerne, fordi anmelderne ikke kan give nul..)

Til hvilke ejere, kunne man spørge, for kæderne er langt fra gennemskuelige.
Mit Id kunne meget vel risikere at havne hos lyssky ejere.

https://www.dr.dk/nyheder/indland/nemid-og-mitid-skal-saelges-det-er-ele...

Men det hellige Marked er vigtigere end de borgere, det skulle betjene.

Fra næste år skruer elselskaber og distributører endnu engang op for priserne.

En krise skal jo ikke gå til spilde, vel?

John Scheibelein, Erik Tvedt, Jesper Sano Højdal, Jacob Nielsen, Steen K Petersen, Inger Pedersen, Torben Nielsen, Inge Lehmann, Ole Olesen, Mogens Holme, Egon Stich, Lillian Larsen, John Damm Sørensen, Kim Houmøller og Finn Jakobsen anbefalede denne kommentar

Eva S: jeg bøjer mig i støvet , når du rapporterer om scoren på Tustpilot.
Som digitalt retarderet ignorerer jeg altid diverse forespørgsler fra leverandører af serviceydelser om deltagelse i det, de kalder 'kundeundersøgelser', hvilke nok ret beset skal betragtes som overvågning af medarbejdere i 'frontlinjen'. Men i går forsøgte jeg at gøre en undtagelse, fordi jeg følte mig ualmindeligt godt serviceret af en medarbejder i Fibia.
Desværre for hende kunne jeg så ikke finde ud af at åbne det 'link' hun sendte mig til Trustpilot, så hun fik ikke de 5 stjerner, hun fortjente.
Hvad er læren? Den er, at du ikke må stole på Trustpilot eller tilsvarende, for det er ikke et repræsentativt udvalg af forbrugere, der deltager. Vi digitalt retarderede kan ikke være med.

John Scheibelein, Eva Schwanenflügel, Torben Nielsen, John Damm Sørensen og Kim Houmøller anbefalede denne kommentar
John Damm Sørensen

Endelig er der jo også det, at Trustpilot fjerner vurderinger, som de ikke kan lide. Under dække af, at vurderinger er irrelevant.

Beredskabet i Danmark bliver øget. Men der er bluff, et slag i dynen, som skal berolige befolkningen. For en øget patruljering, af hegn, og ekstra checks af døre, som skal være aflåst, nu også er det, er som at skovle vand ud af en synkende båd. Som om at det skulle gøre en forskel.

For sagen er dén, at vores infrastruktur (kun) er dimensioneret til fredstid. Og det samme er vores beredskab. Vi har intet at stille op mod et reelt angreb. Og vi har reelt intet der vil kunne detekte, og dermed gribe ind, under vandet. Det er netop det sabotagen af NS 1 og 2 skulle vise os, og har vist os.

De seneste 30 år er der blevet skåret ned på beredskabsbudgettet, og de kapaciteter der i en sådan situation, ville kunne gøre en forskel, er blevet nedlagt. Og vi er for sent ude til at kunne anskaffe dem i forhold til denne konflikt og måske krig.. Det tager år at anskaffe overvågningsfly, der kan se og aflytte havbunden, og det samme med ubåde der kan gribe ind.

Hvis man tror at beredskab koster, så prøv en krig.

Erik Tvedt, Lillian Larsen, Eva Schwanenflügel, Torben Siersbæk og Inger Pedersen anbefalede denne kommentar

I rigtig gamle dage blev krig udkæmpet af soldater der var klædt nærmest som livgarden. Under verdenskrigene gik soldaterne i takt en-to-en-to og havde geværer. I dag er krig noget mere avanceret. USA og Vesten er i krig med Rusland, men soldaterne er ukrainere. Ruslands krig er ikke kun den i Ukraine, men også mod os i Vesten. Deres våben slår os ikke ihjel, men de rammer hårdt.
Fred og forsoning taler ingen om, ej heller FN. Trusler udslynges frit og ubesværet. Hør blot vor egen udenrigsminister. Har det gavnet?

Mogens Holme, Steen K Petersen og Inger Pedersen anbefalede denne kommentar

Har modstand med våben gavnet Ukraine, Torben?

Eller skulle de have lagt sig ned den 24. februar, og sunget Bjarne Jes Hansens: Vi voksne kan også være bange?

Eva Schwanenflügel

@ Finn Jacobsen

Hvis linket fra Fibia ikke virkede, skyldes det nok ikke din 'digitale retardering', noget jeg iøvrigt mener, hverken du eller andre burde kalde jer selv, for digitaliseringen er løbet af sporet med alt for dårlige og indviklede 'løsninger'.

Mange, mange borgere bøvler dagligt med disse tvangsdigitaliseringer, og har ingen steder at klage over dem andet end Trustpilot.

Der er stadig omkring en halv million mennesker, der ikke er kommet ind på Mit Id, selvom det officielt er eneste mulighed for kontakt med banker, internetbutikker og det offentlige fra imorgen, og de der er, fortæller altså om bøvl langt ud over hvad der er acceptabelt.

Også tech-eksperter kritiserer Mit Id sønder og sammen, så Trustpilot er faktisk helt på linje.
Her er der 2.198 brugere, der næsten alle har givet Mit Id bundkarakter.

Det er i lyset af det, man måske skal se planen om at sælge; skidtet virker ikke, så væk med det fra Nets!

Det er kritisk infrastruktur, ligesom så meget andet der er frasolgt til laveste bud.
Og de styrelser, der skal holde opsyn med at den fungerer, bliver besat med nikkedukker, der bare skal beholde ja-hatten på, så de ikke bliver beskåret.
Det er lobbyisterne, der bestemmer.

Og det er dét, der i sidste ende betyder, at man får savet den gren over, vi alle sidder på.

Ole Olesen, Lillian Larsen, Inger Pedersen og Jacob Nielsen anbefalede denne kommentar