Reportage
Læsetid: 8 min.

Til debat om civil ulydighed: Hvor langt skal man gå i klimaets navn?

Klimaaktivister er splittede, når det kommer til, hvilke metoder der skal bruges til at sætte fut under et klimaoprør. Information tog på Studenterhuset i København, hvor blokader, grisebefrielser og SUV’er blev debatteret
Er det legitimt at stjæle en grisetransport og slippe grisene fri? Hvad med at stoppe et fly fra et lette ved at flyve droner ind over lufthavnen? De grønne og røde kort blev brugt til at markere, om man gik ind for en aktion eller ej.

Er det legitimt at stjæle en grisetransport og slippe grisene fri? Hvad med at stoppe et fly fra et lette ved at flyve droner ind over lufthavnen? De grønne og røde kort blev brugt til at markere, om man gik ind for en aktion eller ej.

Frederik Danielsen

Indland
20. september 2022

Det er mandag aften på Studenterhuset i København og 35 mennesker – de fleste studerende – er samlet til et arrangement under navnet Civil ulydighed: Hvad er det, og hvad kan det?

Mange unge ved ikke, hvordan de skal forholde sig til civil ulydighed, selv om de ofte bliver præsenteret for den, fortæller en af arrangørerne under velkomsten. Derfor har de valgt at lave et arrangement.

Det er Studenterrådet på Københavns Universitet, der i samarbejde med studenterforeningerne Casus Klima og SIMA har inviteret til debataften og gratis sandwich.

De fremmødte skal tage stilling til, hvor langt, de synes, man kan og bør gå, når man benytter sig af civil ulydighed. På hver stol ligger der en rød og en grøn seddel, som skal bruges senere til netop det.

Først skal vi dog byde velkommen til Oskar Kluge, der er aktiv i Extinction Rebellion. Han rejser sig og går op foran slideshowet på den store skærm og kigger ud på publikum.

»33 millioner mennesker i Pakistan er påvirket af oversvømmelser. Københavns Kommune kalder det ’ærgerligt’, at man ikke kommer til at nå klimamålet,« indleder Oskar Kluge.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Birte Bune Smith

Aktivisme og ungdom følges ad. Min årgang kæmpede i Kampagnen mod Atomvåben, nu er det altså mod klimaet, hvor der ikke er så meget at gøre.

Fat det dog, vi kan ikke bekæmpe naturkræfterne. Derfor er disse aktioner kun egnede til at profilere aktørerne, de hjælper ikke klimaet en snus.

Dorte Sørensen

"Vi" behøver/skal da ikke hjælpe naturkræfterne med at blive voldsommere og voldsommer som "vi" hat gjort .

Lav dog aktioner om at sætte forbruget og tempoet ned - mon ikke flere ville få et bedre liv af det og klimaet ville også have godt af en mindre vækst og udvikling af skadelige stoffer..

Ejvind Larsen, Per Christensen, Viggo Okholm, Carsten Munk, Hans Larsen, Jeppe Lyngsø Bundgaard, Mogens Kjær, Steen K Petersen, Mogens Holme og Rasmus Kristiansen anbefalede denne kommentar
Danny Hedegaard

Bøderne er for små:-(

Venlig hilsen
Danny Hedegaard

trine christoffersen

Tænker aktivisterne på hvad der sker med grisene når man slipper dem løs fra en transport. eller har de en romantisk drøm om at grisene går rundt i en skov og finder mad

Inge Lehmann, Ninna Maria Slott Andersen, David Zennaro, erik pedersen og Danny Hedegaard anbefalede denne kommentar
Lise Lotte Rahbek

Der er ret stor forskel på at blokere en bro i et tidsrum
og sprænge en gasledning i stykker.
Det første eksempel er til gene.
Det andet er destruktion og har ofre.

Ejvind Larsen, Arne Albatros Olsen, Inge Lehmann, Torben Siersbæk, David Zennaro, Mogens Kjær, erik pedersen og Rasmus Kristiansen anbefalede denne kommentar

@ Birte Bune Smith
Måske er jeg tungnem, men jeg har lidt svært ved t forstå, hvad det er, jeg ikke har fattet. Kan du ikke uddybe dit synspunkt lidt?

Jeppe Lyngsø Bundgaard

"Det andet er destruktion og har ofre".

Klimaforandringer har også ofre, Lise Lotte Rahbek. Os alle sammen tilmed.

Der dør millioner hvert år pga. af hungersnød, tørst og krige om naturens begrænsede ressourcer forsaget af klimaforandringerne. Milioner flere flygter fra deres hjem i håbet om en bedre fremtid. Ofte med døden til følge.

Hvornår er aktivt selvforsvar i orden mod dem, der ødelægger grundlaget for livet på jorden? Olieselskaber med deres dyre lobbyister og betalte "videnskabsmænd, der skal så tvivl, Saudiske prinser med alle deres fantasilioner og korrupte politikere med deres hockeystave og de facto nedlæggelse af klimarådet. Tiden for tale og ordentlighed er ved at rinde ud.

Hvornår er nok nok? Jeg husker snakken siden 70´erne. Er tiden til snak ikke forlængst overstået og handling af en anden og mere alvorlig karrakter sidste udvej for at få sat gang i udviklingen med det samme, så vi alle sammen, vore børn og børnebørn har en fremtid på denne enestående lille planet?

Ejvind Larsen, Leif Høybye, Inge Lehmann, Alan Frederiksen, Rasmus Kristiansen og erik pedersen anbefalede denne kommentar

Grisene dør og hvad så, for de er ikke mennesker.
Det ville skabe lidt momental trafik kaos med grisebasser på asfalten.

Men 3 millioner biler hvoraf 6,5% er el eller hybrid skriger mod fornuften.
Det at landmænd år efter år har lov til at galvanisere 2/3 af Danmarks areal med gift, hormoner, skidt og lort skriger mod fornuften.
Det at alt vand omkring Danmark får lov til at dø, hvert eneste år skriger mod fornuften.
Det at over halvdelen af alle drikkevandspumper overstiger grænseværdierne skriger mod fornuften.
Det at der ligger plastik og flyder overalt og i vores kroppe skriger mod fornuften.
Det at alt hvad vi smøret på huden er uden kontrol skriger mod fornuften.
Det at Danmark sender alle deres kriminelle udlændinge til Kosovo skriger mod fornuften.
Det at private trækker overskud til sig selv skriger mod fornuften.
Det at halvdelen af de unge piger tvivler på, at de får et fedt liv skriger mod fornuften.
Det at økologi bliver fravalgt pga. få penge i snart 80% ved alle danskere skriger mod fornuften.
Det at badevand kan udvikle sig til en dødsfælde pga. PFAS skriger mod fornuften.
Det at kroniske som jeg selv, overlades til lutter fattigdom og ensomhed det skriger også til himlen.

Ejvind Larsen, Kim Houmøller, Morten Jensen, Inge Lehmann, Carsten Munk, Rasmus Kristiansen, Hans Larsen og Henrik Madsen anbefalede denne kommentar

Men ... hvor bliver politikerne af ?

Det er jo ikke svært, at indføre lov om:

1. Højst 1 bil pr. indbygger
2. Ingen boliger uden bopælspligt

Disse 2 love ville 99% af befolkningen bakke op om og det ville være et stærkt startsignal at sende. Ligesom det, at være stinkende rig ville miste en del af sin attraktion. (Ikke lovligt med mange biler og huse/lejligheder).

Ejvind Larsen, Rasmus Kristiansen, David Zennaro og erik pedersen anbefalede denne kommentar

Jeg stejler ved den med grisetransporten. De stakkels dyr er stressede nok i forvejen.
Men bakker fuldt op om de aktivistiske aktioner der spærrer broer og veje; gør livet besværligt og giver forhåbentlig tid til eftertanke hos politikerne og i befolkningen.

Ejvind Larsen, Inge Lehmann, Jeppe Lyngsø Bundgaard, Lise Lotte Rahbek, Inger Pedersen, Alan Frederiksen, Rasmus Kristiansen, Ninna Maria Slott Andersen og David Zennaro anbefalede denne kommentar
Alan Frederiksen

Hvis de unge og de ældre på deres børns vegne, føler sig truet på deres fremtidige eksistens, er der vel ingen grænser for hvor langt man i yderste konsekvens er parat til at gå, nu og i fremtiden.

Ejvind Larsen, Jeppe Lyngsø Bundgaard og erik pedersen anbefalede denne kommentar
Svend Jespersen

Er det ikke pudsigt, at jo mere ensporet idealist, man er, jo mere villig er man tilsyneladende til at gå til yderligheder?

Per Christensen, Danny Hedegaard og Jørgen Munksgaard anbefalede denne kommentar

Netop - den lige vej til økofacisme hvor jeg har ret fordi jeg har ret og flertallet er dumme. RAF Røde Brigader og lignende er ikke så langt væk

Danny Hedegaard

Jeg tænker også?

Blekingebanden begyndte ikke med væbnet røveri og politimord.
Men det endte det med!

Jeg synes at de unge mennesker bør tænke vejen mod selvtægt til ende.
Og stærkt overveje, hvor de risikerer at havne før de får set sig om?

Historien er fuld af eksempler på at vejen kan være kort fra idealisme til excesser!

Venlig hilsen
Danny Hedegaard

Hellere gøre et forsøg end læne sig tilbage