Scandinavian Star
Læsetid: 9 min.

Drøje hug til Søfartsstyrelsen: Scandinavian Star skulle have været kontrolleret inden første afgang

I modsætning til hvad Søfartsstyrelsen har hævdet i årevis, burde skibsinspektører have kontrolleret Scandinavian Star, inden det i april 1990 blev sat i fart med passagerer, konkluderer en officiel juridisk undersøgelse. Det kunne have reddet 159 mennesker fra at omkomme på dødsskibet
Mindehøjtidelighed for de omkomne efter Scandinavian Star-branden i Frederikshavn Kirke i april 1990. Ialt 159 mennesker omkom.

Mindehøjtidelighed for de omkomne efter Scandinavian Star-branden i Frederikshavn Kirke i april 1990. Ialt 159 mennesker omkom.

Preben Tolstoy

Indland
7. september 2022

»En meget dramatisk konklusion …«

Sådan siger Jan Harsem fra den norske Støttegruppen etter Scandinavian Star om den undersøgelse, som mandag blev offentliggjort af Erhvervsministeriet i Danmark. Her konkluderer to jurister, professor Vibe Ulfbeck og lektor, ph.d. Ole Terkelsen, at Søfartsstyrelsen burde have kontrolleret passagerskibet Scandinavian Star, inden skibet den 1. april 1990 klokken 23.05 sejlede fra Frederikshavn til Oslo.

Seks døgn senere – natten til den 7. april 1990 – blev der af ukendte gerningsmænd antændt flere brande om bord på skibet, som førte til 159 menneskers død.

»En kontrol af skibet ville have forhindret skibet i at sejle og dermed også de katastrofale følger af brandstiftelserne,« siger Jan Harsem, der selv var om bord på skibet. Han overlevede sammen med sin halvandet år gamle søn, men mistede sin gravide hustru til flammerne.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Overhovedet intet nyt her. Det har været påpeget hele tiden.

Det er skiftende regeringer, der har skylden for at denne sag har været syltet gang på gang - trods overvældende indikationer på forsikringssvindel.

Man har behændigt undgået at forfølge det mest oplagte spor i over 30 år

/O

Jørgen Tryggestad, Tommy Clausen, Hans Larsen, erik jensen, Alan Frederiksen, Anders Reinholdt, Thomas Jørgensen, Peter Mikkelsen, Steen K Petersen, Malcolm McGugan, uffe hellum, Torben Arendal, Kim Houmøller, Bjarne Andersen og Martin Christensen anbefalede denne kommentar
Søren Kristensen

Nogle gange skal der bare gå rigtig langt tid før man er parat til at indrømme det indlysende.

Steen K Petersen

Det ville glæde Oluf Husted, som selv har været inde på at myndighederne ikke gjorde deres arbejde godt nok.

Oluf Husted er en af de personer, som hele tiden var kritisk overfor myndighedernes ageren i denne sag og som har været medvirkende årsag til denne sag stadigvæk ikke er lukket.

https://www.information.dk/moti/2020/10/liv-forbi-luftkaptajnen-oluf-hus...

Tommy Clausen, Gitte Loeyche, Alan Frederiksen, Anders Reinholdt og Peter Mikkelsen anbefalede denne kommentar

Et forfærdeligt eksempel på, hvordan central styring medfører, at medarbejdere og ledelse ikke vil tage ansvar og fungerer uden faglig dømmekraft.

Et forfærdeligt eksempel på, at bekvemmelighedsflag i skibstrafik ikke er til at stole på.
Havnestatskontrol må være pligtigt for tilladelse til sejllads - uanset om det er mennesker eller gods, der transporteres.
i øvrigt ligesom der bør være lodspligt i danske farvande

Jørgen Tryggestad, Tommy Clausen, Hans Larsen, erik jensen, Ole Meyer, Steen K Petersen og Peter Mikkelsen anbefalede denne kommentar