Baggrund
Læsetid: 5 min.

Forskere: Islamistiske stemmer tager til i styrke online og er blevet mere ekstreme

De ekstremistiske stemmer i det danske islamistiske miljø er begyndt at fylde mere online. Det risikerer at føre til radikalisering og bør være et fokus, der ikke drukner i prioriteringen af cybersikkerhed og truslen fra Rusland og Kina, lyder det fra jihadismeforskere
De ekstremistiske stemmer i det danske islamistiske miljø er begyndt at fylde mere online. Det risikerer at føre til radikalisering og bør være et fokus, der ikke drukner i prioriteringen af cybersikkerhed og truslen fra Rusland og Kina, lyder det fra jihadismeforskere

Jesse Jacob

Indland
14. september 2022
LYT ARTIKLEN
Vil du lytte til artiklen?
Prøv Information gratis i en måned og få fuld digital adgang
Kan du lide at lytte? Find vores seneste lydartikler her

Jihadismeforsker Tore Hamming har i flere år været dybt begravet i at følge og undersøge det ekstremistiske islamistiske miljø i Danmark og dets aktiviteter online, og de seneste måneder har han observeret en udvikling, der bekymrer ham:

De ekstremistiske stemmer er efter nogle år i dvale begyndt at vågne igen, og tonen er sammenlignet med de seneste år blevet mere ekstrem og eksplicit og med direkte referencer til Islamisk Stat og al-Qaeda.

»De ekstremistiske stemmer i det danske islamistiske miljø tager til i styrke. Hvis man ikke gør en indsats, vil man risikere at se en stigende radikalisering og i værste fald mobilisering til handling,« siger han og fortsætter:

»Jeg er bekymret for, hvorvidt man fra myndighedernes side er i stand til at håndtere truslen fra militant islamisme, når der samtidig er så mange andre sikkerhedspolitiske agendaer, der bliver prioriteret højt for tiden.«

I årene fra omkring 2012 til 2016 rejste en del danskere til Syrien og Irak for at tilslutte sig jihadistiske grupperinger såsom Islamisk Stat. Siden har myndighederne strammet terrorlovgivningen, og techgiganter har haft øget fokus på at fjerne propaganda, der har militant karakter eller på anden måde bryder med retningslinjerne.

Det lagde i nogle år ifølge Tore Hamming en dæmper på aktiviteten, og de aktive stemmer i miljøet blev mere påpasselige og sikkerhedsbevidste. Men nu er de blevet modige igen, som han udtrykker det.

»De kommer mere ud af deres skjul og begynder at italesætte nogle mere ekstreme politiske holdninger og deler mere eksplicit ekstremistisk indhold sammenlignet med, hvad de har gjort de seneste år. Eksempelvis deles der i nogle fora Islamisk Stat-propaganda. Der er kommet en ny generation af unge, for hvem det ikke bare er nok at sidde og snakke ideologi og teologi, men hvor det skal være lidt voldsommere og vildere,« siger han.

En af årsagerne til udviklingen er ifølge Hamming, at personer i miljøet er blevet dygtige til at holde sig på grænsen for ulovligheder, så opslag ikke bliver fanget af algoritmerne og fjernet eller noteret som bekymrende adfærd af myndighederne.

Derudover oplever han, at hovedfokus hos myndighederne og techgiganter ikke længere er på islamistisk ekstremisme, og det har givet islamistiske stemmer momentum til at blive mere vovede i deres retorik.

»Vi taler ikke specielt meget om terror og terrorister længere. Det er gået lidt i glemmebogen. Nu er det nogle andre sikkerhedspolitiske emner, der fylder, såsom cybersikkerhed og trusler fra stater som Rusland og Kina. Nogle af de retssager, der kørte for nogle år tilbage, er også kommet mere på afstand. Der er gået tid, og det har gjort, at de her personer er begyndt at turde ytre sig mere yderliggående igen,« siger han.

Jorden er gødet

På Aarhus Universitet har forsker i jihadisme Sara Jul Jacobsen gjort samme iagttagelser. Den militante propaganda online begynder at have fremgang igen, hvilket er problematisk i sig selv, fortæller hun.

Men hvad der ifølge hende gør det ekstra bekymrende er, at grupperne de seneste år har rekrutteret bredt, fordi de har haft fokus på at tale til unge danske muslimers følelse af marginalisering og social eksklusion som følge af politiske initiativer. Det gør, at de radikale islamistiske stemmer i dag har en større skare at plukke fra i rekrutteringen til de mere radikale subgrupperinger inden for miljøet. 

»Med en ikkemilitant propaganda om identitetspolitik, strukturel diskrimination og statsracisme favner de langt bredere og adresserer langt flere unge, danske muslimer,« siger hun. 

Senest har anbefalingen fra Kommissionen for den glemte kvindekamp, som regeringen nedsatte tidligere på året, om et forbud mod at bære tørklæde i folkeskolen figureret hyppigt i de forskellige fora online, og radikale islamister har med succes brugt det i fortællingen om statens bekrigelse af islam, vurderer Sara Jul Jacobsen.

»Den debat gøder jorden for, at ekstremistiske grupper kan rekruttere bredere og mere effektfuldt, fordi det er en debat, der er vigtig for mange danske muslimer. Det, som for alvor er bekymrende, er, at retorikken og det politiske initiativ laver en skarp opdeling mellem ’dem og os’. Derfor er der en risiko for, at et forslag som dette, hvis formål var at bekæmpe ’dem og os’, giver bagslag,« siger hun.

Sara Jul Jacobsen udkom i foråret med et nyt forskningsstudie, der netop undersøger den islamistiske rekrutteringspropaganda online, og hvordan den har udviklet sig de seneste ti år – fra 2011 til midten af 2021.

Hun har fundet, at propagandaen er gået fra også at have et militant kald, der blandt andet hylder og opfordrer til væbnet kamp, til i langt højere grad at være centreret omkring, hvad der foregår i dansk politik og samfundets ’bekrigelse’ af islam. Det sidste resonerer langt bredere, fortæller Sara Jul Jacobsen.

»Man skal ikke underkende, at identitetspolitiske emner kan tiltrække især unge, og det skal man tage seriøst. Hvis de har en følelse af ikke at høre til, eller at politiske initiativer er negativt målrettet danske muslimer og ses som en bekrigelse af islam, så støder man dem væk fra samfundet,« siger hun.

Siden hun afsluttede studiets undersøgelser i midten af 2021, er udviklingen imidlertid begyndt at gå tilbage mod den militante retorik.

»Det er den vej, man helst ikke ville have set det gå. Det er bekymrende, fordi de islamistiske stemmer har haft en stor og bred appel længe og potentielt har fået en medlemsstigning især blandt unge,« siger hun.

Vanskelig efterforskning

I den seneste årsrapport fra Center for Terroranalyse konkluderes det, at det stadig er militant islamisme, der udgør den største terrortrussel mod Danmark, og at truslen er kategoriseret som alvorlig, hvilket ifølge PET’s definitioner betyder, at »der er en erkendt trussel. Der er kapacitet, hensigt og planlægning«.

Derudover beskrives det, at »det er sandsynligt, at danske militante islamister i det kommende år vil fortsætte og øge anvendelsen af virtuelle kommunikationsplatforme«.

PET har ikke ønsket at kommentere forskernes iagttagelser og henviser til årsrapporten om terrortruslen i Danmark.

Sara Jul Jacobsen har forsket i forebyggelse af radikalisering og ekstremisme, og ifølge hende er det blevet vanskeligere for fagpersoner, der arbejder med området, at skelne mellem de forskellige gruppers karakter. Tidligere var de eksplicitte ytringer ifølge hende lidt en gave til fagprofessionelle, fordi det var nemmere at skelne mellem, hvorvidt en gruppe eller et miljø var militant eller ej.

»Det gav nogle klare retningslinjer for, hvornår man skulle være bekymret, når nogle unge flirtede med de her miljøer. Det er sværere nu. Og imens der er virkelig mange dygtige fagfolk, er der også langt flere nuancer og gråzoner i det islamistiske miljø i dag. Så der er en endnu større udfordring i forebyggelses- og bekæmpelsesarbejdet. Derfor er det også vigtigt, at der er ressourcer nok,« siger hun. 

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Willy Johannsen

De ekstreme muslimer er i bund og grund latterlige - men de er farlige.

De vil påtvinge andre muslimer noget, som de fleste slet ikke har lyst til. Slet ikke!
For et kvarter tids siden så jeg en video fra verdens mest "hardcore" muslimske stat - Iran.

Hvor alle kvinder skal bære tørklæde. Hvad de også gjorde. Det sad helt om ikke nakken, så det meste af deres hår var frit. Et brud på alt, hvad hardcore muslimer kræver.

Det var så tydeligt, at kvinderne gjorde alt, hvad de kunne for at modsætte sig de muslimske regler. De flirtede i øvrigt helt vildt med vestlige mænd - videoen var optaget i Teherans internationale lufthavn.

De ekstreme muslimer har tabt deres kamp for længe siden, men de kan fortsætte den med deres terror og ved at tvinge deres kvindelige slaver til at messe deres budskaber.

Vi kender det her fra Danmark, hvor muslimske piger og unge kvinder fortæller, hvordan ingen kan få dem til at lægge tørklædet.

Nej, ikke dem som er hjernevaskede.

Jeg tør vædde hvad som helst - og jeg er sikker på at vinde - at hovedparten af de muslimske piger og kvinder i Danmark bare venter på, at den danske stat giver dem lov til/påbyder dem at smide tørklædet.
De tør bare ikke sige det. Familien overvåger dem.

Lad os befri dem!
Vi har en forpligtigelse over for dem!
Ikke over for ekstremisterne!

Inge Nielsen, Jacob Nielsen, Flemming Olsen og svend christian tychsen anbefalede denne kommentar
Willy Johannsen

Undskyld en tyrkfejl...
Nu vi er ved muslimer...

Det sad helt omme i nakken...
og ikke
Det sad helt om ikke nakken,

Dorte Sørensen

Willy Johannsen efter at kommissionen var kommet med deres forslag om at forbyde tørklæde i Folkeskolen var der et "hav" af unge piger i radioen der var meget kede og ulykkelige over der forslag. Hvad med alle de piger der selv vælger at bære et tørklæde skal de ikke have lov til det - og hvad med deres ytringsfrihed?

Jeg må desværre give Sara Jul Jacobsen ret i hendes bekymring over, at kommissionens forlag givet bagslag.

Lene Grøstad, Naja Abelsen, Lillian Larsen, Gitte Loeyche, Peter Bryde Poulsen, Eva Schwanenflügel, David Zennaro, Peter Mikkelsen, gorm petersen, erik pedersen og Troels Ken Pedersen anbefalede denne kommentar
Andreas Lykke Jensen

@Dorte Sørensen, den sociale kontrol som individer udøver over sig selv med udgangspunkt i deres religiøse vrangforestillinger er endnu mere alvorlig og langt mere kompliceret at komme til livs.

Dorte Sørensen

Andreas Lykke Jensen i følge formanden for skoleledere tager skolen kontakt til forældre, hvis de opdager at en pige er tvunget til at bæretørklæde mv.
Hvorfor stille forslag , der der skaber flere problem end det ser ud til at løse?

Carsten Munk, Lillian Larsen, gorm petersen, Eva Schwanenflügel, Jens Ole Mortensen, David Zennaro, erik pedersen og Peter Mikkelsen anbefalede denne kommentar

Ekstremismen blomstrer også på højrefløjen. Kriser og katastrofer får åbenbart de værste sider frem i mennesket

Lillian Larsen, gorm petersen, Eva Schwanenflügel og David Zennaro anbefalede denne kommentar
Svend-Erik Runberg

Da jeg for mange år siden var barn, brugte min mor altid tørklæde, når hun udførte "husligt arbejde". Ligeså når hun cyklede mm.
På landet gik de fleste kvinder med tørklæde.
I 1970-erne var det meget moderne, at unge kvinder (inkl. min egen kone) havde et større udvalg af små fikse tørklæder, der matchede kjolen eller blusen. - De så søde ud!
- Og hvem husker ikke kvindebevægelsen og "de lilla bleer"?
Det kommer nok igen!

Naja Abelsen, Lillian Larsen, Eva Schwanenflügel, erik pedersen og David Zennaro anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Jeg læste lige en meget tankevækkende artikel i Altinget af sognepræst Pia Søltoft.

Hun indleder således:

"Der tales meget om kvinder for tiden. Både højt og direkte. Og lavt og indirekte. Men det, der siges, er desværre ikke nyt. En kvinde opfattes stadig ikke som et menneske i egen ret, men som en tilføjelse til, en afart af eller en underholdning for manden.

Tørklædedebatten, debatten om, hvorvidt piger og kvinder må bære en særlig hovedbeklædning i skolen eller på arbejdet, handler ikke kun om religion.

Tørklædedebatten handler om kvinder. Den handler om, at nogen igen har følt sig kaldet til at ville bestemme over, hvad kvinder ifører sig. Det er lige meget, om vi taler om burkaer, crop tops eller tørklæder. Nogen vil bestemme, hvordan kvinder skal se ud.

Men man kan kun ville bestemme over en andens udseende, hvis man føler sig hævet over denne anden. Mig bekendt har vi ikke haft en debat om, hvorvidt mænd må benytte kalot, fez eller turban. For der er ikke kutyme for at diktere mænd, hvad de skal have på. Og hvorfor ikke?

Ja, svaret er helt, helt enkelt: Fordi det er mænd. Kvinder må man bestemme over. For kvinder er ikke noget i sig selv. De er mindre værd end mænd og defineres stadig kun i forhold til mænd."

https://www.altinget.dk/artikel/sognepraest-kvinde-kend-din-plads?SNSubs...

Jeg synes ikke, det er nødvendigt at tilføje yderligere!

Dorte Sørensen, Naja Abelsen, Lillian Larsen, Inge Nielsen, Svend-Erik Runberg, David Zennaro, erik pedersen, Erik Karlsen, gorm petersen og Nike Forsander Lorentsen anbefalede denne kommentar

"Mig bekendt har vi ikke haft en debat om, hvorvidt mænd må benytte kalot, fez eller turban. For der er ikke kutyme for at diktere mænd, hvad de skal have på. Og hvorfor ikke?"

Pletskud !!!

Naja Abelsen, Lillian Larsen, Svend-Erik Runberg, erik pedersen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Nike Forsander Lorentsen

Eva Schwanenflügel

Ja, precis så, og hvad med alle de unge mænd som ikke ku finde på at tage sin kasket af indenfor klasseværelset, hjemmet og andre steder. Hvorfor er man ikke efter den slags uhøfligheder?

Lillian Larsen, Svend-Erik Runberg, erik pedersen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Hvis muslimerne fik den ide, at lade sig registrere som "Krænkelsesparat seksuel minoritet" - hvad kunne man så gøre ?

Jeg mener - hvis en muslimsk mand ønskede at udleve sine transvestit-tilbøjeligheder ville han have ret til at bære burka. Ganske som etnisk danske mænd har ret til at gå i kjole.

Ville det så fortsat være forbudt for kvinder - skønt det var tilladt for mænd ?

Eva Schwanenflügel

@ gorm petersen

Nu har politikerne jo (blandt andet for at undgå at diskriminere) været nødsagede til at kalde burkaforbuddet et 'maskeringsforbud', så nej, ingen mænd ville have lov til at iklæde sig burkaer ;)

Dorte Sørensen, Naja Abelsen, Lillian Larsen og Inge Nielsen anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

PS. En temmelig kuriøs historie er det, at Lars Løkke Rasmussen i sine yngre dage forklædte sig i burka for at smugle penge til de afghanske mujahediner, der på det tidspunkt kæmpede imod den sovjetiske tilstedeværelse i Afghanistan.

De blev, som måske bekendt, senere til Talibanere..

https://www.altinget.dk/artikel/engang-gik-lars-loekke-i-burka-nu-kan-de...

Naja Abelsen, Inge Nielsen og erik pedersen anbefalede denne kommentar
Peter Bryde Poulsen

TRYK AVLER MODTRYK !
Denne kendsgerning er vores politikere udmærkede bekendte med.

Derfor kan vi godt tillade os,at give disse politikere STOR skyld for den udvikling,som beskrives i artiklen.

Lillian Larsen, Naja Abelsen, gorm petersen og erik pedersen anbefalede denne kommentar
Svend Jespersen

Jeg undrer mig!

Hvad har de fleste af ovenstående indlæg med overskriften og indholdet af artiklen at gøre: "Islamistiske stemmer tager til i styrke online og er blevet mere ekstreme" ?

Men det er måske ligegyldigt? Kan vi ikke bare være ligeglade, det rager jo ikke mig en disse. ? Herregud, det er jo stadigvæk kun et ganske lille fåtal af danske muslimer, som støtter den islamistiske tolkning af islam, og vi ser et stadigt stigende antal muslimer, som åbent siger: "Jeg er muslim, men jeg foretrækker det sekulære, liberale og demokratiske menneske- og samfundssyn frem for sharia".

Svend Jespersen.
Der et vist ikke noget ovetbærende "herregud" over alle dem som ikke TØR sige det højt..
Deri ligger poienten !

Svend Jespersen

Inge Nielsen, 14. september, 2022 - 21:04.

Du skriver: "Der et vist ikke noget ovetbærende "herregud" over alle dem som ikke TØR sige det højt.."

Undskyld, men jeg er ikke helt klar over, hvad du mener med de ord?

Eller måske skyldes det, at ironi ofte kan være svær at tolke på skrift?

Allerede et par uger efter Ukraine-invasionen tænkte jeg, at nu får de stakkels muslimer vel fred for en stund.

Det er muligt, at islamister isoleret set får lidt mere arbejdsro, nu hvor "den hvide mand" takket være Putin er kommet i splid med sig selv, og derfor ikke har det samme overskud til hverken at mobbe eller overvåge muslimer - uanset om de er moderate eller islamister.

Men hvad angår muligheden for at rekruttere nye islamister er det nok modsat. Mindre mobning af islam i det hele taget, må mindske moderate muslimers følelse af at være forfulgte.

Jeg er derfor enig i formuleringen i indlæg fra SJ kl. 20:24, hvor vigtigste delsætning er:
"og vi ser et stadigt stigende antal muslimer, som åbent siger:"

Det ville de selvfølgelig ikke gøre, hvis de ikke turde.

Omkring "selvcensur" tror jeg ikke islamister kan konkurrere med eksempelvis rockere - eller for den sags skyld Politiet, der direkte har paragraffer, der beskytter mod eksempelvis fornærmende tilråb.

Rockerne er ikke på samme måde omfattet af lovgivningen. Her er det Politiet der siger: "Vi har simpelthen ikke ressourcer til at beskytte dig, hvis du lægger dig ud med rockerne."

De der har fået en sådan besked, må være blevet ret forargede over den beskyttelse Rasmus Paludan fik under sine Koran-afbrændinger. En episode der i øvrigt var egnet til at lette rekrutteringen af nye islamister.

Carsten Munk, erik pedersen, Dorte Sørensen og Naja Abelsen anbefalede denne kommentar
Dorte Sørensen

En anden ting efter maskeringsforbuddet er vedtaget tør jeg ikke længere gå med krave, tørklæde mv godt op om kinderne og ned i panden, når det er koldt.

Nikolaj Lykke Nielsen

DF prøvede for nogle år siden at piske en stemning op for at forbyde 'religiøse skæg', så strengt taget går man også efter mændene, selvom det ikke er i nær samme omfang.

Morten Petersen

Helt objektivt set er befolkningssammensætningen I Europa i en hastig forandringsproces.
Dette er et faktum såfremt man har interesse for demografiske fremskrivningsstatistikker.
Dette vil skabe gnidninger, og ikke mindst sårbare unge som er “let” bytte.
IS havde kæmpe succes med at hverve fra netop Europa. The “Beatles” som voksede op i og omkring London var et godt eksempel herpå.
Fakta er altid et glimrende udgangspunkt for en debat.