Sabotage
Læsetid: 7 min.

Der er mange gisninger om, hvem der står bag gaslækken i Østersøen. Men hvad er motivet?

Flere eksperter og europæiske politikere mener, at pilen peger på Rusland i sprængningen af Nord Stream 1 og 2. Men hvorfor skulle landet gøre skade på egen infrastruktur? Det kan både handle om magtpositionering, europæisk usikkerhed og højere gaspriser
Vi ved ikke, om det er Putin og russerne, der står bag sabotagen af gasledningerne i Østersøen, men ifølge eksperter peger meget i den retning. Ikke mindst, fordi situationen kan gavne russerne på en række områder.

Vi ved ikke, om det er Putin og russerne, der står bag sabotagen af gasledningerne i Østersøen, men ifølge eksperter peger meget i den retning. Ikke mindst, fordi situationen kan gavne russerne på en række områder.

Gavriil Grigorov

Indland
29. september 2022

Det flyder over med beskyldninger om, hvem der står bag sprængningerne på de to gasrørledninger Nord Stream 1 og 2, der i omkring 80 meters dybde krydser Østersøen:

Ukraine har sprængt ledningerne for at imitere russisk statsterror. Polske agenter har iværksat sabotagen på samme dag som gasledningen Baltic Pibe, der løber fra de norske gasfelter i Nordsøen gennem Danmark og videre til Polen, åbner. USA, som har protesteret mod den forhadte ledning, siden Obama var præsident, har besluttet at gøre skade på den. »Tak USA,« som den tidligere polske udenrigsminister Radoslaw Sikorski ligefrem skrev på Twitter.

Og så er der det mere oplagte bud, som flere eksperter og politikere er enige om, er det mest sandsynlige: at det er Rusland, der står bag.

På nuværende tidspunkt har regeringen herhjemme ikke villet give Putin skylden. Statsminister Mette Frederiksen (S) har kun slået fast, at hændelserne ikke kan skyldes uheld.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Willy Johannsen

Som Kristian Søby Kristensen siger i artiklen, kan man sætte en masse krydser ved Rusland.
Ledningerne havde ingen funktion - selv om den ene var splinterny - så de havde ingen værdi længere til gastransport.
Men sprængningerne har godt nok givet genlyd - over hele verden.
Det har givet mere virkning end prisen på dem.

Jens Thaarup Nyberg

Joe Biden taler overbevisende.

Og udbyttet er et håndtamt skræmt Europa,.

Arne Albatros Olsen, Holger Nielsen og Anders Graae anbefalede denne kommentar
Arne Albatros Olsen

Ja, så er vi der igen.

Som sædvanligt er det svært at bringe tanker , som går imod det herskende narrativ her i vesten.

Ja, end ikke en neutral position synes muligt.

Både Biden og Victoria Nuland har ved flere lejligheder truet, ja ligefrem lovet at sætte NordStream 2 ud af spillet.

Men bare tanken om, at USA her kunne være indblandet, er et no go i dagen debatklima.

Men USA har oplagte økonomiske fordele at at begge rørledninger er sat ud af spillet, og kan nu tjene formuer på at sælge flydende gas til Europa til priser , der er 3
gange højere end den russiske gas i følge denne indiske kommentator.

https://www.youtube.com/watch?v=4evBTX58wPg

Og skulle det vise sig at disse påstande er rigtige , så mener jeg at konsekvenserne nu er uoverskuelige, og at vi nu i så fald er kommet så meget tættere på
"den hårde regn", som Bob Dyland kaldte det i sin gamle sang fra tresserne.

Steen Winther, Anders Bentsen, ingemaje lange, Morten Larsen, Steen K Petersen, Flemming Berger, Torben Arendal, Shafi M., Lars Løfgren, Finn Boe Jørgensen, Jeppe Lyngsø Bundgaard, Jette Kjældgaard, Holger Nielsen, Torben Kjeldsen, Mogens Holme, Jan August, Anders Graae og erik jensen anbefalede denne kommentar

Vi er i krig. Kald det hvad i vil.
Russerne er rimelige på ABC-krigsmidler (atomar, biologisk og kemisk). Det har vi vidst i 50-60 år. Og her er Vi, med den forrige forsvarsminister Ursula von der Leyen i spidsen for at fastholde hvad?

Jer der har penge kan tale evigt - mens jobcenteret, for mit vedkommede lægger min nærmeste fremtid og en time.

Holger Nielsen, Anders Graae, Espen Bøgh og erik jensen anbefalede denne kommentar

»Vi så det også med nedskydningen af flyet MH17. Der kom så mange forskellige forklaringer fra russisk side, at det skabte en informationståge. Selv om det ikke har nogen stor effekt, skal der nok være nogen i de konspiratoriske understrømme, der fanger budskabet og spreder det videre.«

Så sandt, så sandt.

Den e men enkle forklaring lig enu er; "Vi ved ikke om eller hvem der evt. står bag disse læk på gasledningerne Nordstream 1 og 2", eller der måske er forkastninger i jordskorpen der har forårsaget disse utætheder.

Lige nu kredser vi om vores "yndlings aversion"(Putin) fordi han fører krig i Ukraine, som vi støtter, og med de uhyrligheder vi hører om han har ladet ske mod civilbefolkningen i forbindelse med krigen, gør ham til det perfekte uhyre, som vi kan beskylde for alt, og ikke mindst disse læk på gasledningerne i Østersøen.

Vi har dog ingen beviser på det er Rusland med Putin der er synderen, og hvorfor skulle det lige være ham, det tjener intet formål i nutid eller fremtid, for når krigen i Ukraine engang er slut har Rusland nok brug for at kunne sælge gas til EUs lande, så de kan tjene penge til erstatning for de mange mistede i forbindelse med krigen.

Nu kan det vel også tænkes at være "false flag", andre der står bag disse læk på gasledningerne, og selv om det umiddelbart er utænkeligt så kan det måske være selveste Amerika der i det skjulte står bag,

Det ville passe godt med deres aversion og kritik af netop samhandelen på gasområdet mellem EU og Rusland, og er næppe blevet mindre i forbindelse med krigen i Ukraine, - og dermed straffe Rusland og fratage dem muligheden for at genoptage gassalget til EU sidenhen, som økonomisk pression mod Rusland, der så også rammer EU ganske hårdt - hvem er venner og hvem er fjender?

Martin Mortensen, Morten Larsen, Steen K Petersen, Eva Schwanenflügel, Shafi M., Jeppe Lyngsø Bundgaard, Arne Albatros Olsen, Lars Løfgren, Jette Kjældgaard, Holger Nielsen, Mogens Holme og Anders Graae anbefalede denne kommentar

»Vi så det også med nedskydningen af flyet MH17. Der kom så mange forskellige forklaringer fra russisk side, at det skabte en informationståge. Selv om det ikke har nogen stor effekt, skal der nok være nogen i de konspiratoriske understrømme, der fanger budskabet og spreder det videre.«

Så sandt, så sandt.

ABC News' twitter har et klip fra den 7. februar hvor Joe Biden lover at gøre en ende på North Stream 2 : https://twitter.com/ABC/status/1490792461979078662
Honi soit qui mal y pense, som der skal stå på Hosebåndsordenen. (Skam få den som tænker ondt derom). Meeen ....

Arne Albatros Olsen, Shafi M., Jeppe Lyngsø Bundgaard, Lars Løfgren, Torben Kjeldsen, Mogens Holme og Jan August anbefalede denne kommentar

Risikoen for at blive opdaget og konsekvenserne ved det er for mig at se alt for store for Rusland. Selvfølgelig kan Rusland have en god grund til at have gjort det, men andre har lige så store eller større grunde og risikerede langt mindre.

For mig er det historisk berettiget at spørge sig selv, om USA/CIA er indblandet.

Arne Albatros Olsen, Torben Arendal, Jeppe Lyngsø Bundgaard, Jette Kjældgaard, Holger Nielsen og Mogens Holme anbefalede denne kommentar
Søren Kristensen

Gisninger, det er lige mig og jo mere spekulativt jo bedre.

Hvis det er Rusland får de demonstreret hvor sårbar vores infrastruktur er og deres egne evner ud i det submarine og dermed også rettet op et dårligt image siden Kursk katastrofen/skandalen. At de ikke vil være i stand til at sælge gas till Europa i en overskuelig fremtid betyder bare at der kommer ro på de indre linje. Man må jo, trods alt, formodes at ikke alle i Gasprom er lige begejsteret for at brænde aktiver af, som ellers kunne være solgt for penge.

Hvis det er USA får de én gang for alle forklaret de tyske pacifister, med den vattede kansler i spidsen, at der ikke er noget at forhandle om og at der dermed ikke er nogen grund til at holde sig tilbage hvad angår våbenleverancer og i det hele taget større bidrag til oprustning mod Putin.

Hvis det er Bornholmerne er de mere opfindsomme og modige end man sådan lige havde regnet med, men om de også er kloge, vil tiden vise.

Hvis det er svenskerne eller britterne er det bare for langt ude. Det samme gælder hvis det er nationer som fx Indien eller Brazilien, der formodes kun at have en marginal interesse i at deltage operativt i løjerne.

Endelig er der jo kineserne, som vi aldrig må glemme. Hvis det er dem er det lidt af en genistreg. De gider formentlig ikke investere i lange og dyre gasledninger til Rusland på baggrund af et stop for leverancer til Europa, hvis det stop ikke bliver til noget og slet ikke hvis Putins halsgreb på Europa betyder at efterspørgslen på kinesiske varer styrtdykker. Så hvorfor ikke optimere på det hele og hvis USA/Nato interesserer sig for farvandet omkring deres højtelskede Taiwan, så kan de vel også gøre deres indflydelse gældende ud for Bornholm?

Antoniette caldera

@ Jan August

"Risikoen for at blive opdaget og konsekvenserne ved det er for mig at se alt for store for Rusland."

Det forholder sig lige modsat. Uanset om det kan bevises, at Rusland står bag, eller de fleste i Vesten blot antager det, så har Rusland opnået at sende et signal om, at de har kapaciteten til at gøre sådan noget mod maritime installationer og dermed også dem, der stadig er i brug. Som f.eks. den nye gasledning fra Norge til Polen. Og dermed opnår Rusland det samme, som de opnår ved ustandselig at tale om atomvåben og kommende isvinter uden gas. Nemlig at gøre befolkningen i Europa bange, så vi presser vores politikere til at opgive støtten til Ukraine.

Alle andre stater, som måtte have gjort dette, ville derimod lide enorm skade, hvis de blev afsløret. Ukraine (som i øvrigt ikke har nogen indlysende teknisk kapacitet til at stå bag) ville risikere hele den støtte, som de er dybt afhængige af. Og selv USA ville risikere et voldsomt forringet forhold til nogle af sine vigtigste allierede. En risiko der på ingen måde kan siges at stå i et rimeligt forhold til det yderste beskedne udbytte ved at ødelægge gasledninger, der alligevel ikke er i brug, så man kan sælge noget mere LNG og/eller skade sine allierede økonomisk.

Hvis Rusland står bag, har de selvfølgelig afskåret sig fra at bruge ledningerne engang, når krigen er slut. Men det viser måske bare, i hvor høj grad Putin nu er gået "all-in". Men "delvis mobilisering", formel annektering af 4 ukrainske provinser, nye trusler om brug af atomvåben og måske denne skræmmeaktion i Østersøen, satser han alt på at vinde krigen inden for en overskuelig tidshorisont.

John Scheibelein, Eva Schwanenflügel, Jan Boisen, Eigil Bryld, Jørgen Mathiasen og Ole Olesen anbefalede denne kommentar

Set i lyset af at russiske Gazprom ejer 51 procent af Nord Stream AG, og at det af deres hjemmeside fremgår, at de fire Nord Stream gasledninger bliver overvåget døgnet rundt fra deres kontrolcenter i Schweiz, virker det yderst suspekt, at dette kontrolcenter først alarmerede de danske myndigheder ved 8-tiden tirsdag morgen - 30 timer efter den første sprængning og 8 timer efter de tre næste sprængninger, idet trykbølger bevæger sig med lydens hastighed i et gasrør. Trykfaldet fra den første lækage må derfor senest mandag kl. 2.30 være blevet registreret på Nord Streams trykmålere i Lubmin, og det burde straks have udløst en trykalarm i Nord Streams kontrolcenter.

Når både danske myndigheder på et pressemøde onsdag kl. 17 og svenske myndigheder på et pressemøde onsdag kl. 18 oplyser, at der "kun" er tale om tre lækager, har Nord Streams kontrolcenter tilsyneladende også "glemt" at fortælle, at der er registreret lækager på alle fire gasledninger.

Når et kontrolcenter ejet af russiske Gazprom er så langsommelige og uvillige til at opfylde de krav om at alarmere og informere de danske og svenske myndigheder ved lækager, som myndighederne stillede, da de godkendte etableringen af de fire rørledninger, bør Interpol nøje undersøge, hvad der er foregået i dette kontrolcenter.

Hvis overvågningssystemets måledata viser, at der gik mere end et døgn, inden kontrolcentret informerede danske og svenske myndigheder om lækagerne, kan der næppe være tvivl om, at sprængningerne er blevet beordret af Putin, og at kontrolcentret har fået besked på at forsinke alarmeringen af myndighederne, indtil sabotørerne var kommet i sikkerhed.

Steen Winther, John Scheibelein, Lars Jørgensen, Eva Schwanenflügel, Lillian Larsen, Jørgen Mathiasen, Lasse Schmidt og Antoniette caldera anbefalede denne kommentar
Antoniette caldera

@ Ole Olsen

Tror nu ikke nødvendigvis, at nogen havde brug for tid til at komme uset væk fra gerningsstedet. Hvis dykkere eller fjernstyrede mini-ubåde har anbragt sprængladninger på rørene, må de nødvendigvis have været tidsindstillede. Og så kan man vel ligeså godt sætte timeren på 24 timer som 10 minutter. I teorien kan sprængladningerne vel også være anbragt for flere måneder siden og fjernudløst via radiosignal el.

John Scheibelein, Eva Schwanenflügel og Lillian Larsen anbefalede denne kommentar
Willy Johannsen

@Ole Olesen

Interessante oplysninger.
Men ved nærmere eftertanke, er jeg ved at nå frem til, at det nok i virkeligheden er Norge, Danmark og USA, som står bag.

Norge har en klar økonomisk fordel af at blive storleverandør af gas. Norge har ganske vist den her kæmpestore fond, men mer vil som bekendt have mer.

Og hvorfor har Joe Biden inviteret Mette Frederiksen på besøg, hvis det ikke er for at sige tak for hjælpen? jeg spørger bare.
Amerikanerne ville jo aldrig selv kunne finde sådan et nedgravet rør langt inde i Østersøen, hvor de aldrig kommer. Men det har det danske frømandskorps selvfølgelig ingen problemer haft med, når man ser hvor nær på stedet er på Bornholm.
Men lad os nu se, hvor mange medaljer og ordner, der falder af og til hvem.
Den slags plejer at give et fingerpeg.

Jeg har også spekuleret på, om da MF og de to andre drejede på gashanen forleden, om det i virkeligheden var en bombe udløser. Det skulle ikke overraske mig. Så de delte på ansvaret...
Men lad os nu se, hvad russerne finder ud af.
Dem plejer man at kunne stole på.
Ikke sandt?

:-D

Ja, Norge. Det er sgu dem, der har gjort det. Jeg læste også et sted, at Oliefonden i virkeligheden finansierer CIA, men jeg kan desværre ikke lige finde linket. Måske jeg kan finde en YouTube-video i stedet ;-)

David Zennaro, John Scheibelein, Thomas Andersen, Willy Johannsen og Lillian Larsen anbefalede denne kommentar
Jeppe Lyngsø Bundgaard

US Navy har holdt øvelse i farvandene ved nordstream 1 og 2, så det er værd at bemærke.
"ABOARD USS KEARSARGE (AP) — U.S. Navy amphibious assault ship USS Kearsarge is taking part in international training in the Baltic Sea amid Russia’s war in Ukraine and tensions in the region.

The Kearsarge is the first ship of the Wasp class to take part in international training in the Baltic in at least two decades. Associated Press journalists visited the ship last week.

“It’s a first off for us in recent memory and it’s been very exciting,” said Capt. Tom Foster, the commanding officer of the Kearsarge.

https://apnews.com/article/russia-ukraine-nato-sweden-finland-baltic-sea...

Hvem står til at vinde mest ved ødelæggelsen af disse rørledninger? Rusland? Der derved mister et magtfyldt geopolitisk pressionsmiddel over for EU?
USA? Der står klar i kulissen til at sælge dyr naturgas til EU?
Biden sagde det faktisk selv d. 7 Februar, at han ville sørge for, at Nordstream 1 og 2 ikke eksisterede længere, hvis Putin kørte tanks over grænsen til Ukraine.

Som i alle andre mysterier er det vigtigt at se på motiver, og hvem der står til at tjene på det.

Steen K Petersen, Arne Albatros Olsen, Torben Arendal og Mogens Holme anbefalede denne kommentar
Willy Johannsen

Jeg er glad for, at andre også er på sporet.
Jeg hælder stadigvæk mest til Norge.
Rare mennesker - men hvad de dog kan finde på!
Jeg har selv oplevet det!
Tilbragte engang jul og nytår på et norsk højfjeldshotel.
Lod mig lokke til at prøve specialiteten lut-fisk.
Uden den ingen jul - i Norge.
Jeg var dog kommet mig så meget, at da Oslobåden lagde til kaj og der holdt SYV (det passer!) ambulancer på kajen og ventede, var det for at hente dem med brækkede ben. Jeg kunne selv gå i land.
Men pas på alligevel. Nordmænd kan finde på hvad som helst! De er hårde nysere...

PS: Det nok mest russerne, som skal passe på. De har en lang grænse fælles.

Og eftersom jeg fortalte min kone at Lars Trier Mogensen lige har analyseret at eksplosionerne er en gave ti Mette Frederiksen i den kommende valgkamp udbrød hun: “jamen så er det vel hende der står bag……”

Nike Forsander Lorentsen, Torben Arendal og John Scheibelein anbefalede denne kommentar

@Jeppe Lyngsø Bundgaard

»Vi så det også med nedskydningen af flyet MH17. Der kom så mange forskellige forklaringer fra russisk side, at det skabte en informationståge. Selv om det ikke har nogen stor effekt, skal der nok være nogen i de konspiratoriske understrømme, der fanger budskabet og spreder det videre.«

Så sandt, så sandt.

Jeg vil gerne foreslå, at det kunne være araberne eller iranerne, som også er store leverandører af olie og gas, og som profiterer på prisstigningerne.

Jeppe Lyngsø Bundgaard

@Lasse Schmidt. Nu er det tredje gang, du gentager dig selv her i tråden? har du ikke andet?

@Jeppe Lyngsø Bundgaard

Når folk nu bliver ved med at komme med russisk-inspirerede konspirationsteorier, så giver det mening at gentage kommentaren.

Jeppe Lyngsø Bundgaard

Nej, Lasse Schmidt, det gør det ikke. Du kunne måske forholde dig til, hvad der skrives istedet for. Du mener åbenbart, at fordi Rusland tidligere har løjet i en anden sammenhæng, så MÅ det være dem, der står bag sprængningen, selv om de faktisk mister et vigtigt geopolitisk redskab/afpresningsmiddel. Det kunne såmænd bare have lukket for hanen.
Motivforskning er vigtig i denne sag. Hvem står til at vinde mest, både strategisk og økonomisk, ved denne sprængning. Det er ikke Rusland efter min bedste overbevisning.

Hvorfor prøver vores regering at skabe en sag ud af det her? Prøv at læg mærke til deres ansigter når de er på tv. Deres næser lader til at blive længere og længere for hver gang de går på tv.
Har de ikke lagt mærke til at sabotagen skete i alle 4 tilfælde i internationalt farvand, sabotagen skete mod Gazproms ejendom, altså russisk. Det skete i NATO område, men ikke dansk! Tror i seriøst at det eneste forsvar NATO har mod øst er to daglige F-16 fly fra Karup der lige runder Bornholm. NATO ved med 100% sikkerhed hvem der har gjort det og hvorfor.
Prøver regeringen at kickstarte 3. verdenskrig, ved at lyve om sandheden om en sag de i virkeligheden skulle fortie, og bare skulle oplyse at NATO har kontrol over området, og at der ikke er mere at frygte.

Der er stadig fuldt smæk på konspirationsteorierne herinde, kan jeg se.

@Jeppe LB. Motivforskning er fint, når det ikke kammer over i søgte konspirationsteorier, som det gør i flere indlæg herinde. Jeg ser ingen grund til at skulle forholde til konspirationsteorier, men jeg har tænkt mig at blive ved med at påpege dem.

henrik poulsen

Nej, det handler ikke om søgte konspirationsteorier. Det handler om at analysere på de kendte oplysninger.

Hvis det alligevel er USA der står bag, som Joe Biden har lovet, så vil det have den virkning, at Rusland ikke kan genoptage handelen med gas til Europa i tilfælde af fred. Det vil sige, at Rusland bliver afskåret fra at tjene en masse penge her. Det passer godt med en anden udmelding fra USA. Den gik ud på, at Rusland ikke skulle kunne rejse sig igen efter krigen. De skulle med andre ord nakkes. Og uden indtægt fra gassalg til Europa bliver det sværere for Rusland at rejse sig. Så her er et muligt motiv for USA! Det er natuligvis ikke et bevis, der holder i retten, det ved jeg godt, men mistænkeligt det er det.

»Vi så det også med nedskydningen af flyet MH17. Der kom så mange forskellige forklaringer fra russisk side, at det skabte en informationståge. Selv om det ikke har nogen stor effekt, skal der nok være nogen i de konspiratoriske understrømme, der fanger budskabet og spreder det videre.«

Så sandt, så sandt.