KLIMARÅDET
Læsetid: 5 min.

»Helt, helt uholdbart«: Klimavagthund står til at miste to tredjedele af budgettet

Med regeringens finanslovsforslag står det uafhængige ekspertorgan, Klimarådet, til at få skåret to tredjedele af sit budget fra 2024. Det vil betyde medarbejderflugt og dårligere analyser, frygter rådets formand. Minister vil se på løsning næste år, men får kritik af blå og røde partier, som kræver øget armslængde
»Enhver kan se, at det reelt vil være umuligt for Klimarådet at leve op til de opgaver, vi har fået af Folketinget, hvis ikke bevillingen følger med,« siger Klimarådet formand, Peter Møllgaard, der til daglig er professor og dekan på Syddansk Universitet.

»Enhver kan se, at det reelt vil være umuligt for Klimarådet at leve op til de opgaver, vi har fået af Folketinget, hvis ikke bevillingen følger med,« siger Klimarådet formand, Peter Møllgaard, der til daglig er professor og dekan på Syddansk Universitet.

Emil Helms/Ritzau Scanpix

Indland
17. september 2022

I årevis har Klimarådet været omdrejningspunkt for Danmarks grønne omstilling. Det uafhængige ekspertorgan har i utallige analyser og rapporter kulegravet den førte politik og holdt politikerne på sporet i den danske klimaindsats.

Men snart risikerer klimavagthunden at miste sit bid.

Med regeringens forslag til årets finanslov står Klimarådet nemlig til at miste knap to tredjedele af sit budget fra 2024. Rådets bevilling, som siden 2020 har været 24-25 millioner kroner årligt, står til at falde til 9,3 millioner i 2024, 9,1 millioner i 2025 og 8,9 millioner kroner i 2026.

Det viser et bilag udleveret til Folketingets finansudvalg.

En sådan besparelse vil utvivlsomt få konsekvenser, siger Klimarådets formand, Peter Møllgaard. I sidste ende er det en politisk beslutning, hvor stor en bevilling Klimarådet skal have, understreger han.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Karin Gottenborg

Klimaforandringerne forsætter og det skal klimarådet selvfølgelig også gøre. Gør bevillingerne permanente!

Christian Skoubye, Anne-Marie Esmann, John Scheibelein, Lone Hansen, Eva Kjeldsen, Morten Jensen, Steen K Petersen, Lotte Jørgensen, Jesper Kloppenborg, Per Klüver, Gitte Loeyche, Rolf Andersen, Erik Boye, Christian Mondrup, Mogens Holme, Carsten Munk, Arne Albatros Olsen, Elisabeth From, Carl S. Rasmussen, Hans Larsen, Marianne Stockmarr, Martin Christensen, Jacob O, Niels Borre, erik pedersen, Eva Schwanenflügel, Dorte Sørensen, Ole Olesen, Ejvind Larsen og Søren Fosberg anbefalede denne kommentar

Hvad skal vi dog med Klimarådet når vi har lille Dan?

Spøg tilside: hvilke interesser servicerer regeringen med dette forslag? Samme interesser som stod og hviskede Lilleholt i øret da han fyrede Peter Birch - Landbrug og Fødevarer, BæL, fossil industrien og anden gammeldags industri? Fascistvenlige grupper i finansverdenen? Trump beundrere?

For dem snakke regeringen vel også med. Meget mere end den gider høre på Klimarådet tror jeg. Men det får vi ikke noget at vide om.

Regeringen er sprællemænd for den økonomiske elite. Det behøver vi ikke tvivle på. Befolkningen håndterer man med løgn, nøl og slesk tale. Det skulle jo nødig hedde sig at regeringen ikke tænker på borgernes interesser. Nej nej. Hø hø.

Inge Lehmann, Eva Kjeldsen, Palle Bendsen, Jesper Kloppenborg, Niels østergård, Mogens Holme, Carsten Munk, Arne Albatros Olsen, Henrik Madsen, Thomas Jørgensen, Marianne Stockmarr, Torben Skov, Lars Jørgensen og Ejvind Larsen anbefalede denne kommentar

Det egentlige problem er at vi har overladt al magt på kloden til et system der kræver evig eksponentiel vækst
Det er ikke en mulighed på en klode af begrænset størrelse, men systemet vil aldrig holde op med at kræve vækst og ingen demokratier er magtfulde nok til at stoppe det.

Lene Grøstad, Anne-Marie Esmann, Lone Hansen, Eva Kjeldsen, Morten Jensen, Steen K Petersen, Palle Bendsen, Steen Obel, Jesper Kloppenborg, Inger Pedersen, Rolf Andersen, Mathias Petersen, Per Kortegaard, Henrik Madsen, Henning Andersen, Marianne Stockmarr, Martin Christensen, Torben Skov, Niels Borre, erik pedersen, René Arestrup og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Vi er derfor dømt til en lang række kriser, der i stadig hurtigere tempo afløser hinanden.
Men bare rolig muslimerne får skylden.

Anne-Marie Esmann, Eva Kjeldsen, Inge Lehmann, Lone Hansen, Steen K Petersen, Jesper Kloppenborg, Inger Pedersen, Rolf Andersen, Elisabeth From, Hans Larsen, Kim Morten Nissen, Torben Skov, erik pedersen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Når vi opruster nu er det ikke fordi vi frygter Rusland, men fordi at milliarder af menneskers hjemlande bliver ubeboelige, og vi behøver militær magt til at holde dem væk.

Eva Kjeldsen, Marianne Stockmarr og erik pedersen anbefalede denne kommentar

Det er jo også besværligt med de der eksperter. De har det med at sige det forkerte, på de forkerte tidspunkter. Og dermed kommer de til at kaste grus i den maskine, der skal sælge det 'visionære' socialdemokratiske projekt.

Jesper Kloppenborg, Per Klüver, Inger Pedersen, Niels østergård, Arne Albatros Olsen, Thomas Jørgensen, Hans Larsen og Marianne Stockmarr anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Er det mon én eller anden taktisk beslutning fra regeringens side, så de Radikale får en begmand fordi de vil have MF til at udskrive valg i utide?

I alle tilfælde er det utrolig dårlig timing!

Dermed vil Klimarådets budget i fremtiden udgøre 1/5.000 del af Forsvarets budget.

Forsvaret i Danmark udgør i dag 21.000 tommeltottrillende ansatte. Det er vanvid.

Forsvar klimaet i stedet !

Hans Larsen, Eva Kjeldsen, erik pedersen, Jesper Kloppenborg, Mette Bulloch, Mogens Holme, Carsten Munk, Arne Albatros Olsen og Elisabeth From anbefalede denne kommentar
Holger Skjerning

Ja, Klimarådet burde være et professionelt Råd, der seriøst anbefaler en effektiv klimapolitik.
Men de er IKKE seriøse, når det gælder biomasses (især træ og flis) betydning for energi- og klimapolitikken.
Dansk træ og flis er ca. 95 % CO2-neutralt. Men klimarådet accepterer ikke den "fysiske" realitet bag udnyttelsen af træ og flis.
Det er forklaret meget simpelt på reo.dk/?p=304, og beviset er sendt til Rådets medlemmer allerede for 4 år siden, men kun to har svaret og givet mig ret.
Dog har jeg konstateret, at det er længe siden, Klimarådet har udtalt sig om sagen, så måske sker der noget bag kulisserne.
Læs linket og kom meget gerne med kommentarer!

William Mannicke

Okay, jeg er ved at være små gammel, så hukommelsen er ikke, som den har været.

Så hjælp mig lige;
nævn fem, nej bare tre eksempler på at Klimarodet har gjort en forskel.

Er det ikke bare endnu et vat lag og et alibi for de bevilligende myndigheder?

Kai Birk Nielsen

Rådet har ni (9) medlemmer, hvor stort er den enkeltes honorar. Hvor mange millioner skal der bruges for at belyse det vi alle ved, at klimaet ikke ændres med et klimaråd i Danmark, vi er ikke verden. Vi udleder måske 1(en) procent af verdens CO2. Så væk med nacicismen, musen og elefanten, vi skal have hele verden med. Desforuden har vi ansvaret for en fattig del af verden, som vi som europæere har en moralsk forpligtelse overfor måske en undskyldning, det kunne være de havde brug for et par millioner.

Kai Birk Nielsen

Rådet har ni (9) medlemmer, hvor stort er den enkeltes honorar. Hvor mange millioner skal der bruges for at belyse det vi alle ved, at klimaet ikke ændres med et klimaråd i Danmark, vi er ikke verden. Vi udleder måske 1(en) procent af verdens CO2. Så væk med nacicismen, musen og elefanten, vi skal have hele verden med. Desforuden har vi ansvaret for en fattig del af verden, som vi som europæere har en moralsk forpligtelse overfor måske en undskyldning, det kunne være de havde brug for et par millioner.

Hej @Holger Skjerning.

Dit link

reo.dk/?p=304

fungerer ikke.

Anne-Marie Esmann

Nu er det desværre sådan, at de penge man vil stoppe med at give Klimarådets ikke går til udviklings istand. Det område er allerede skåret grundigt med. Hvorfor. Fordi vi vil bruge pengene på Ukraine og flygtningene derfra. Så tja bom bom. Det er sku ikke godt det der sker politisk lige nu. Jeg undrer mig stadig over, at vi ikke får forhandlinger i gang om at stoppe den vanvittige krig i Ukraine. Den såkaldte energikrise/krigskrise kunne stoppes og pengene der fosser ud der kunne gives til Klimarådets. Så kan vi måske forhindre, at klimakrisen forværres. To little and to late ???

Mon ikke det er fordi, regeringen ikke gider høre om, at den gør for lidt ved klimaet?

»Enhver kan se, at det reelt vil være umuligt for Klimarådet at leve op til de opgaver, vi har fået af Folketinget, hvis ikke bevillingen følger med. Og det ville være uansvarligt af mig som formand for rådet at påstå noget andet.« Mærkeligt ik............ ;) Nu kom jeg til at tænke på det offentlige Sundhedsvæsen, Skolevæsen mm. i lille Danevang.