Med inflationshjælp vil Mette Frederiksen vinde rollen som den store kriseleder tilbage

Statsministeren stiller sig nu personligt i spidsen for håndteringen af en ny og dramatisk samfundskrise og vil derved minde vælgerne om Socialdemokratiets handlekraft og hendes egen rolle under coronapandemien
Klædt i sort talte statsminister Mette Frederiksen flankeret af tre ministre alvorstungt om energikrisen, da hun onsdag holdt pressemøde.

Klædt i sort talte statsminister Mette Frederiksen flankeret af tre ministre alvorstungt om energikrisen, da hun onsdag holdt pressemøde.

Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Indland
15. september 2022
LYT ARTIKLEN
Vil du lytte til artiklen?
Prøv Information gratis i en måned og få fuld digital adgang
Kan du lide at lytte? Find vores seneste lydartikler her

Akutte forhandlinger om en ny afbetalingsordning for pressede energikunder blev hovedbudskabet ved onsdagens pressemøde. Her fremlagde statsminister Mette Frederiksen (S) en ny krisepakke, som skal afbøde virkningerne af det inflationschok, som allerede har ramt mange borgere, men som også er designet til at vinde Socialdemokratiet lidt tiltrængt tid.

Konkret indbyder S-regeringen straks til forhandlinger om en ny indefrysningsordning for høje energiregninger, som skal gøre det muligt for el- og varmekunder at udskyde vinterens ventede ekstraregning i formentlig op til fem år. Altså en omfangsrig afdragsordning, hvor staten går ind og garanterer med i alt 45 milliarder kroner.

Efter allerede at have uddelt en varmecheck og fremsat forslag om et huslejeloft lægger S-regeringen dermed op til at ville indføre en ny afbetalingsmodel, som imidlertid ikke kommer til at betyde, at kunderne vil slippe billigere i det lange løb, men tværtimod også skal betale renter af regningerne. For det er altid dyrt at være fattig.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Ja MF er en kriseminister - og heldigvis for det, når nu kriserne er :).

Men hun har faktisk også nået meget andet.

Nogle - hvis ikke alle - har som højeste ambition at komme af med hende for enhver pris (med pressens hjælp, som gerne i en uendelighed gentager deres boss-words)... men jeg er glad for at den flok "blandede bolsjer" ikke har skullet styre DK gennem de mange kriser som har fyldt denne valgperiode.

Ole Olesen, Sonja Rosdahl, Svend-Erik Runberg, Karl Vilhelm Christiansen, erik lund sørensen, Peter Krogh, Ditlev Palm, Lisbeth Glud, Josephine Kaldan, Nike Forsander Lorentsen, Torben K L Jensen, Holger Nielsen, Søren Kristensen, Vibeke Hansen, Steffen Gliese, Torben Nielsen, Niels Vest-Hansen, Inger Hørup, Bo Boisen Pedersen og Anna Louise Finck-Heidemann anbefalede denne kommentar

Regeringen og alle politikerne har ikke noget valg. Ingen regering kan bære at tusinder af danskere går fra hus og hjem og mange virksomheder går konkurs. Det gjaldt under finanskrisen under corona og nu igen under denne pris- og energikrise.
Naturgas- og priskrisen kan kun løses ved at sælge Ukraines selvstændighed.

Kun de blå partier sammen med de Radikale kan udskyde et valg, det har socialdemokraterne ikke magt over.

Morten Petersen

En acceptabel løsning på et utroligt kompliceret problem. Dog vil en udstrakt hånd snart kunne forveksles med ligegyldighed og arrogance “Lev med det”.
Passivitet var ikke en option men Regeringen har indledt sig på et spil der ikke får en vinder…

Henning Kjær
14. september, 2022 - 22:17
"Regeringen og alle politikerne har ikke noget valg. Ingen regering kan bære at tusinder af danskere går fra hus og hjem og mange virksomheder går konkurs. "

Nej.
Ingen regering kan bære, at de kan beskyldes for ikke at støtte erhvervslivet maksimalt.
Glem ALT om "de danske familier" og "husholdninger".
Det er ikke dem, der betaler til parti- og valgkasserne!

Torben Bruhn Andersen, Inge Lehmann, Holger Nielsen og Egon Stich anbefalede denne kommentar

Inger Pedersen.
Jo det lige præcis OGSÅ danskernes privatøkonomi der fokuseres på nu .....vi skal snart have valg :)

Rolf Andersen, Holger Nielsen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar

Inge Nielsen

Kun som et middel til ikke at svække erhvervslinvet.
Men der er jo nogen, der tror på det som en hjælp...

... og så er alle jo så glade...

Indtil det går op for dem, at det er dem selv, der i den sidste ende skal betale for "hjælpen"

Rolf Andersen, erik jensen, Torben Skov, Steen K Petersen, Inge Lehmann og Egon Stich anbefalede denne kommentar

Så der er en lige linje mellem at være mere rød og så give støtte til træpiller i Inger Støjberg land.

Er der så også en overensstemmelse mellem at være mere grøn og så være fra hovedstadens fine Saloner.

Ja, det tror jeg da nok.

Og det giver jo en noget at tænke over.........det må det også gøre i Enhedslisten, der jo regerer over Københavns fine saloner med deres 25 % af stemmerne!

MÅske kan man sige, at danskerne har frasagt sig retten til at brokke sig over politikken, når de ikke aktivt bidrager til den?.
Jeg er i hvert fald træt af brok, når der rent faktisk arbejdes på løsninger, der kan bringe os igennem kriserne.
Og det er da bestemt grønt, at der i løsningerne er indbygget en aktiv inflationsbekæmpelse ved at holde forbruget nede.
Det er desværre en hård kur, vi allesammen skal igennem - ikke bare nu, men fremover, når vi skal vænne os af med at overforbruge, at leve, som om vi boede i en forlystelsespark, at tro, at vi er optimale samfundsborgere, hvis vi bare bidrager til BNP.
Måske er vi heldigvis endelig på vej tilbage imod et demokratisk samfund, hvor vi rent faktisk er nødt til at søge sammen om fællesskabsløsninger i stedet for at vælge idiotien.

Ole Olesen, William Kern, Rolf Andersen, Sonja Rosdahl, Svend-Erik Runberg, Hannibal Knudsen, Inge Nielsen, Inge Lehmann, erik lund sørensen, Peter Krogh, Lisbeth Glud og Mogens Holme anbefalede denne kommentar
Lise Lotte Rahbek

Jeg ville helst heller ikke have set hverken Lars Løkke Rasmussen, Søren Pape Rasmussen, Inger Støjberg eller Jacob Ellemann-Jensen i spidsen for de kriser, som Mette Frederiksens regering har skullet håndtere.

Forslaget med at tilbyde at udsætte elregningernes betaling i op mod 5 år (med renter) fraviger fra traditionel forretningsskik om rettidig omhu og at betale sine regninger til tiden eller gå fallit. Det er ligesom afdragsfri lån. Jeg synes det er skidt ide, som giver folk en tom illusion at leve på.

Rolf Andersen, erik jensen, Flemming Berger, Inger Pedersen, Steen K Petersen, Inge Lehmann, Arne Albatros Olsen, Ebbe Overbye og Henrik Madsen anbefalede denne kommentar
Antoniette caldera

En afdragsordning udskyder blot problemet til senere. Det ville være bedre at arbejde for løsninger, der kan få priserne på strøm og naturgas ned på et acceptabelt niveau.

Ole Olesen, Rolf Andersen, Bo Mussmann, Torben Skov, Inge Lehmann og Arne Albatros Olsen anbefalede denne kommentar

Der skal nu væsentligt og afgørende mere til mht. den nuværende energipriskrise for ellers går folk fra hus og hjem, samtidigt med at butikker og supermarkeder lukker og slukker.

Det bliver også spændende om hun får lov til at agere, for hun har jo det radikale valgdiktat hængende over hovedet. Vil hun mo rette ind efter dette og udskrive valg midt i det hele og inden den 6 Oktober?

Når man ikke har pengene nu, hvordan skal man så have dem senere hen, når de endda er vokset med renter?

For mig at se, rykker man jo kun tidspunktet for, hvornår folk skal gå fra hus og hjem.

Peter Hansen, Torben Bruhn Andersen og Torben Skov anbefalede denne kommentar

Inge Lehmann, det er en afdragsordning, hvor man over 5 år betaler et lille beløb måned for måned.

Karl Vilhelm Christiansen og Inger Pedersen anbefalede denne kommentar

Ja ordningen skubber problemet ud i fremtiden, men det giver også politikerne tid til at finde andre løsninger imens.....dels via EU og dels i DK.......og retbeset er der på verdensplan lige nu så mange variabler og usikkerhedsområder , at drømmen om den enkle løsning for både kortsigtet og langsigtet, er en utopi.

Jeg håber at tiden bruges konstruktivt !!
- frem for at hive drømme-esser ud af ærmet pga valget ........her tænker jeg på samtlige partier!

Svend-Erik Runberg, Inge Lehmann, Steffen Gliese og Inger Pedersen anbefalede denne kommentar
Antoniette caldera

Jyllandsposten kalder ordningen "kviklån fra Staten", og det er jo basalt set rigtigt, bortset fra at den påtænkte rente er lavere.

Rolf Andersen, Inge Lehmann, Lise Lotte Rahbek og Dennis Tomsen anbefalede denne kommentar
Torben K L Jensen

En opbakning fra resten af Folketinget med de forhandlinger der også kommer vil udskyde valget til efter nytår. Hvad var det nu Winston Churchill sagde så klogt ; "Enhver krise bør udnyttes" og det er vel lige det Mette Frederiksen er så god til.

Torben K L Jensen
- og det mener du ikke de andre partier prøver på?

Flemming Jensen

Det er utroligt. Vi har en regering der minder mere og mere om Kafka. Det er noget af det mest absurde lederskab i Danmarkshistorien. Lederskab der bygger på frygt og bedrevidende . Arrogance så man for lyst til at skrige. Danskerne lader sig i den grad tyranisere og vi har en befolkning der snart er så umyndiggjort, at det er farligt for Riget og dets overlevelse.
Det skræmmende er vi lader os umyndiggøre. Vi opføre os som en flok idioter, der lader os lede af lige så store idioter.

Flemming Jensen

Bortset fra det. Hvorfor fjerner regeringen ikke muligheden for bankerne at opkræve bidragssatserne på realkreditlån. Renterne er steget. Bankerne tjener igen masser af penge på indlån og udlån. Samtidig skal husejerne betale 1-3 procent for noget der burde være ulovligt. Nej vi kan få 0,4 procents afgiftsnedsættelse på elafgiften og nu kan vi så få lov til at optage lån til betaling af høje afgifter og moms på vores forbrug af el, gas og benzin. Det er den største hån mod folket og så fra en socialistisk regering. Problemet er bare der er ikke nogen der kan tage over. Så det bliver ved typisk dansk hovedrysten.

Torben K L Jensen

Inger - det var en lille ros til til Mette F. fordi kun kan og ikke for egen vindings skyld men til gavn for hele Danmark - det der tegner en rigtig god leder.

den store rorgænger – kan man være i tvivl om hvilket parti der er bedst gearet til at håndtere krise valgkamp – socialdemokraterne eller Socialdemokratiet er den drivende motor på skibet den danske velfærdsstat – velfærdssamfundet er vi alle med i
man kan elske dem eller ej – for det kan midtimellem føles som at blive fladlagt af en bagstræberisk småborgerlig tvangskrammebamse
alternativerne er bare værre – de liberale bonderøve og de konservative pressefolder som tilsammen og hver for sig a l d r i g har bidraget afgørende til fællesskab bedst for de fleste men hyttet egne skind og regningen til fælleskassen
Danmark har ikke brug for valg i utide – slet ikke under afpresning og på denne side af næste forår – der er for meget ugjort nødvendig politik – frem til 4. juli 23 kunne tiden bruges på hinanden til konstruktiv politisk diskussion optimistisk pejling og visioner – ved middagsborde gadehjørnet skurvognen kontorerne i bussen hvor som helst når som helst – ikke kynisk strategisk spin om en kortsigtet spiseseddel
klimamiljø prioriteret forrest og kage nok til alle – det er tid at stå sammen om det hele ikke enhver for sig selv i parallelle liv – vise modigt storsind generøs rummelighed konfliktløse frem for udmanøvrere tabere og vindere – ingen tid at spilde alt at vinde

Ole Olesen, Torben K L Jensen, Inge Nielsen, erik jensen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Martin Jacobsen

Journalisterne omtaler stadigvæk de ekstreme prisstigninger, som om det er et naturligt fænomen. Gu er det ej naturligt. Kald tingene ved deres rette navn. Mærsk der transporterer varerne skovler penge ind, Arla som vi alle kender har rekord overskud, olie og gasselskaberne, Putin og Saudi Arabiens stenrige konge familie - alle er de henfalden til en hensynsløs hypergriskhed. Lad være med at kalde det med det neutrale ord inflation. Prisstigningerne der rammer os allesammen, det som vi alle åbenbart skal bære. Sig det som det er: Hypergriskhed. Årsagerne til prisstigningerne er at milliardærerne og de største firmaer er henfalden til uhæmmet hypergriskhed. De kan simpelthen ikke længere styre sig selv. Derfor skal der lovgives, de skal stoppes.

Ole Olesen, Inge Lehmann, Sonja Rosdahl, Inge Nielsen, erik jensen og Mogens Bach Jensen anbefalede denne kommentar

Martin.....lige præcis !!! .....og de kalder sig samfundets vagthunde???

Lige som perspektivering også er blevet et fremmedord for dem!!

B.la......sundhedsvæsnet sejler råber de borgerlige .....ja fordi de SELV har rundbarberet området, for at fremme private sygehuse og sundhedsforsikringer (som kun kan erhverves via arbejdsplads eller hvis man er rask og har råd)

......SKAT som de borgerlige har rundbarberet og rå-besparet !!!

Hvor pokker er samfundets vagthunde ??

Ole Olesen, Inge Lehmann og Inger Pedersen anbefalede denne kommentar
Svend-Erik Runberg

@Inge Nielsen 15.sept. 12:51
Rigtigt! - Der kan ske meget over 5 år.
Man har hørt om, at afdragstider kan forlænges.
Renter kan gå i 0 eller minus.
Gældssanering.
Eftergivelse af gæld for "værdigt trængende".
- NU gælder det om at skabe ro (- og lidt tryghed). Så skal der nok komme tilpasninger.

Inge Nielsen og Martin Jacobsen, det er jo fordi hele parnasset i Danmark accepterer udbud og efterspørgselmarkedslogikken, samt konkurrencesamfundet.

Ruslands energikrig mod EU har ført til mangel på energi, så stiger prisen.
Der får, den del af erhvervslivet, der kan, lov til at høste overskuddet. Simpel udbud og efterspørgselslogik.

Går det skidt for erhvervslivet bliver underskuddet derimod for de større firmaer skattefinansieret. Husk bankerne, der fik lov til at låne til en lavere rente end den Danmark betalte.
Og de konservatives kamp mod at staten så måtte stille krav til bankerne.

NB husk jo færre kontanter i bruger, desto mindre kan et samfund klare, at en stor bank fejler og samfundet må finansiere deres fejl. Den status har Danske Bank fået. Alle vores skattepenge står bag dem.

Men når det kommer til arbejdstagernes konkurrenceevne, er udbuds og efterspørgselsmekanismerne til arbejdstagerne konstant blevet udhulet til deres ulempe af samtlige regeringer de sidste 22 år.

I arbejdsudbuddets hellige navn, hvor journalister stadigvæk konsekvent ikke kalder det for øget udbud af arbejdsløse til erhvervslivet fordel. Igen et eksempel på journalisternes mikrofonholderi og manglende perspektivering.

Dagpenge og kontanthjælp er blevet kæmpet for, så arbejdstagere ikke skal byde på helbred og overlevelse som konkurrenceparameter overfor arbejdsgivere, da arbejdsgivere beviseligt altid skruppelløst har anvendt det.

Men som Lars Løkke Rasmussen sagde de skal være sultne og desperate.

Arbejdstagere er igen degraderet til malkekvæg, der presses til det yderste i grådighedens navn. Derfor beskyttes de heller ikke mod de eksorbitante energipriser.

Inge Lehmann
Jeg skriver ingen steder at det ikke er griskhed som har skabt så mange af vores/verdens problemer.....incl energikrisen......for det er det jo.

Men nu handler denne blok om vores her og nu dilemma og faktuel enerikrise......på kort og langt sigt. ....og alle variablerne, der er "forstyrrende" for et ønske-es til lige-nu-løsning.

Inge Nielsen min lange tirade var ikke fordi jeg mente, du ikke skrev det også skyldes den gammelkendte griskhed. Den altid ligger underforstået i hyldesten af markedskræfterne.

Og det er journalisternes manglende perspektivering i nyhedsdækningen, som du også selv henviser til, der gør, at det kan lade sig gøre.

Men derudover ville jeg pege på, at det også helt banalt skyldes, at der er generel accept af de "frie" markedskræfter som grundlag for vores samfund, der gør, at krisen ikke bliver perspektiveret af journalisterne.
Sådan er det bare, det figurerer slet ikke på lystavlen, til at det kunne være fundamentet for nogen af problemerne.

Det er jo også klart, at i sådan en energikrise, som nu, er det de laveste indkomster igen, som først bliver desperate og sultne nok.

Samtidig betyder konkurser hos de små og middelstore virksomheder jo et større udvalg igen af den påståede manglende arbejdskraft.

Så selvfølgelig er der ikke vilje hos vores politikerne, til at løse den nuværende "krise" vi er i.

Kontanthjælpen er blevet sænket med flere hundrede kroner per måned uden at politikerne skulle ud og sælge det til vælgerne.

Der kommer flere af de efterspurgte arbejdere.

Så win win på hele linjen og bibeholdelse af den politik næsten samtlige politikere i Folketinget skriver under på og som du så fint henviser til andre eksempler på, der hører til deres samfundsopfattelse.