Analyse
Læsetid: 4 min.

Mette Frederiksen krydser fingre for, at Alternativet klarer spærregrænsen

Sammenlægningen af Alternativet og Grøn Alliance øger ikke alene sandsynligheden for, at klimaet bliver presset højere op på dagsordenen under den allerede igangværende valgkamp, men også for at Mette Frederiksen kan fortsætte som statsminister
Torsten Gejl, Franciska Rosenkilde og Christina Sade Olumeko under pressemøde efter Alternativet har holdt sommergruppemøde i København, onsdag den 14. september 2022.

Torsten Gejl, Franciska Rosenkilde og Christina Sade Olumeko under pressemøde efter Alternativet har holdt sommergruppemøde i København, onsdag den 14. september 2022.

MADS CLAUS RASMUSSEN

Indland
24. september 2022
LYT ARTIKLEN
Vil du lytte til artiklen?
Prøv Information gratis i en måned og få fuld digital adgang
Kan du lide at lytte? Find vores seneste lydartikler her

Grønne stemmer kan blive afgørende for, om regeringsmagten skifter. Meningsmålingerne viser, at styrkeforholdet mellem blokkene lige nu er så uhyre tæt, at det i høj grad vil blive de mindste partier, som reelt kommer til at bestemme udfaldet. Og det skaber nye muligheder for ikke mindst Alternativet, der forleden fusionerede med Grøn Alliance, som i forvejen er en sammenlægning af Veganerpartiet og De Grønne.

Antallet af partier, der vil stå på stemmesedlen, er dermed blevet skåret ned fra rekordhøje 15 til ’blot’ 14, og for første gang har to partier, som ellers begge var opstillingsberettigede, lagt sig sammen lige før et valg. Og interessant nok i en alliance, der – omend endnu hurtigere og kun delvist – kan minde om sammenlægningen af de tre venstrefløjspartier, der tilsammen dannede Enhedslisten i 1989.

Det kan hjælpe at pulje sammen. Hver stemme tæller nemlig ikke lige meget ved folketingsvalg. Nogle stemmer kan i sidste ende komme til at afgøre, om et parti lige præcis kommer over spærregrænsen eller eventuelt får et ekstra mandat eller ej. Fordelingen af tillægsmandaterne sker således i markante spring.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Ordet Stemmespild er en del af en Retorisk Herskerstrategi, der vil fastholde Status Quo.
Hver gang en journalist bruger ordet, giver de magten til de store partier.
I et demokrati er en stemme personlig, og hvis det er spild; tales der ind i helt andre logikker.

Lars Knudsen, Kim Øverup, Marianne Ljungberg, Jeppe Lyngsø Bundgaard, John Scheibelein, Torben Nielsen, Torben Skov, Arne Albatros Olsen, Holger Nielsen, Kim Morten Nissen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Det er dog utroligt, at meningsmålinger (ovenikøbet længe før et valg er udskrevet) tillægges så stor betydning..

Alternativet blev ikke spået mange chancer for at komme i Folketinget ved deres første valg, men bragede som bekendt ind.

Ligeledes blev alle taget på sengen, da DF indtog hele Syddanmark, og dengang de blev halverede.

Bare for at komme med et par eksempler..

Sælg ikke skindet, før bjørnen er skudt.

Lars Knudsen, Hans Larsen, Torben K L Jensen, Marianne Ljungberg, John Scheibelein, Torben Skov, Susanne Kaspersen, Arne Albatros Olsen, Holger Nielsen og Kim Morten Nissen anbefalede denne kommentar
William Mannicke

Ja, det bliver spændende at se hvad vægter mest:

Klimatiltag eller topskat lettelser..

Hvad vejer mest i salonerne?
Eller i Skive og omegn?

Susanne Kaspersen, Holger Nielsen og Mogens Holme anbefalede denne kommentar

1% S–partimedlemmer/vælgere kunne stemme strategisk på Alternativet – De Frie Grønne kunne med kort varsel trække sig fra det kommende valg – på et par uger fusionere med eller i morgen opfordre sine medlemmer/sympatisører/vælgere til at stemme på Alternativet – jeg er sikker på at Alternativet kan regne forskellen mellem egne partimedlemmer og stemmer ud og forhandle et afbalanceret fair regeringsgrundlag derefter – den samlende politik og resten kan formuleres på plads i et bredt grønt Alternativet efter valget – hvor svært kan det være

Uanset så vi hver især stemme på det parti, som set i sammenhængen vil bedst for mennesket og den enkeltes livssyn. En stemme på mit eget jegs største gevinst, set materielt er gift i denne tid.
Uanset at jeg ser Mette F. som den eneste acceptable statsminister, kan jeg ikke stemme på partiet ud fra mit grundlæggende menneskesyn.
Men jeg er jo bare mig. em i min alderdom vil de tvære direkte tragisk at skulle holde min 80 års dag med bl-a- en bestem rødhåret kvinde som medbestemmende.

Torben K L Jensen, Marianne Ljungberg, Eva Schwanenflügel og Torben Siersbæk anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Nu vil Støjberg også i regering..

Jeg kunne dårligt forestille mig noget værre end hende som genopstanden integrationsminister!

Kim Øverup, BIRGIT ROSENGREEN, Hans Larsen og Marianne Ljungberg anbefalede denne kommentar
Marianne Ljungberg

Enig, Eva!

Torben K L Jensen

Lad os nu se - for hvor kommer det største stemmespild ? Er det den blå side eller den røde ? Jeg gætter blå.