Nationalbanken kortslutter S-regeringens største slagnummer i valgkampen

Med et sjældent politisk indspark har nationalbankdirektør Lars Rohde ikke alene gjort det betydeligt vanskeligere for S-regeringen at lande en finanslov, men også sat spørgsmålstegn ved Mette Frederiksens vigtigste trumfkort
Finansminister Nicolai Wammen præsenterede for nylig regeringens udspil til en ny finanslov, men finanspolitikken skal strammes mere, end regeringen lægger op til, lyder det nu fra nationalbankdirektør Lars Rohde.

Finansminister Nicolai Wammen præsenterede for nylig regeringens udspil til en ny finanslov, men finanspolitikken skal strammes mere, end regeringen lægger op til, lyder det nu fra nationalbankdirektør Lars Rohde.

Philip Davali/Ritzau Scanpix

Indland
23. september 2022

Finanspolitikken skal strammes. Også væsentligt mere, end finansminister Nicolai Wammen (S) allerede har lagt op til. Sådan lyder budskabet fra Nationalbanken. Og det vækker voldsom opsigt – og irritation i regeringstoppen.

Timingen og indholdet er ubekvemt for S-regeringen, som ellers har brugt de seneste uger på at forberede en snarlig valgkamp, hvor statsminister Mette Frederiksen (S) skulle promoveres som den store krisebetvinger, der havde styr på økonomien under coronakrisen, og nu også skulle være det sikreste kort i en ny krisetid.

Socialdemokratiet havde – indtil meldingen fra Lars Rohde i Nationalbanken – håbet på, at vælgerne ville indse, at S-regeringens aktivistiske og succesfulde linje med milliardstore hjælpepakker under coronakrisen ville give et rygstød i den aktuelle energikrise. At usikre vælgere ville finde tryghed i den socialdemokratiske krisehåndtering.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Dorte Sørensen

Den med at komme med Anker Jørgensen som skræmme eksempel er lidt lavt.

1973-75 var det nu Poul Hartling (V), der havde ansvaret. Det gjorde ikke situationen bedre snare tvært imod.
Derudover blev en SV-regering forsøgt uden den kunne løse sagen.
Anker Jørgensen kom med mange forslag, som de borgerlige stemte ned - så den myte med at give Anker Jørgensen skylden er ikke færd.

Poul Schlüter var heldig at overtage på et tidspunkt, hvor en god udvikling begyndte.
Fx. Danmark begyndte at få indtægter fra Nordsøolien - som AFR levede højt og flot på - Vindmølleeventyret begyndte at tage fart osv. Det var ting som kom i gang under Anker Jørgensen.

John Scheibelein, Lillian Larsen, Eva Schwanenflügel, Kim Houmøller, Inger Pedersen, Jørgen Tryggestad og Mogens Holme anbefalede denne kommentar

Hvis nationalbankdirektøren absolut vil blande sig i partipolitik, burde han vel i samme notat have taget stilling til de borgerliges ønsker om generelle afgiftsnedsættelser og skattesænkninger.

John Scheibelein, Lillian Larsen, Eva Schwanenflügel, Kim Houmøller og Jørgen Tryggestad anbefalede denne kommentar

LTM påstår, at “S-regeringen fremstår ikke længere som de eneste og sikreste kaptajner i et finansielt stormvejr”og den påstand koster jo ikke noget, når man med vanlig Mogensensk sans for at “stikke pinden i myretuen” behændigt undlader enhver nuanceret og kritisk tilgang til emnet.
Mon den dag kommer, hvor LTM forsøger sig med en nogenlunde troværdig “konsekvensanalyse” af Papes “gitilderigeogtagfradefattige”-plan? Eller er hans stadig tydeligere flirt med de blå bare et “lev med det”??

John Scheibelein, Lillian Larsen, Eva Schwanenflügel og Torben K L Jensen anbefalede denne kommentar
Torben K L Jensen

Hør nu lige engang - at Anker Jørgensen fortsatte med at bruge keynesiansk økonomi i den gryende neo-liberalisme i 70´erne - det var den traditionelle måde at imødegå stigende arbejdsløshed - at det ikke kan bruges i dag hvor neo-liberalsmen er i opløsning er en påstand der ikke er en politisk kommentator som LRM værdig - en ommer Trier.

John Scheibelein og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Jeg må le.

Idag har de fleste partier lige vedtaget en såkaldt 'vinterpakke' for at afhjælpe de værste konsekvenser af inflationen og de eskalerende energipriser.
EU er på vej med andre forslag, der for eksempel skal beskatte 'superprofitter' og fordele disse skatter til borgerne.
Flere lande har allerede indført prislofter.

Det har intet at gøre med Anker Jørgensen!

Og som Leif Schmidt siger, hvad med højrefløjens hede drømme om at sænke topskatter, virksomhedsskatter, afskaffe arveafgiften for familiedynastier, sænke afgifter og fjerne momsen?

Se, DE forslag ville for alvor sætte brand i inflationsbålet!

John Scheibelein, Lillian Larsen og Henning Kjær anbefalede denne kommentar