Energikrise
Læsetid: 3 min.

Økonomer er overvejende positive over for ny vinterhjælp, men forventer lille inflationsstigning

Ny vinterhjælp til danskerne er langt hen ad vejen økonomisk ansvarlig, mener eksperter. Men det havde været bedre at målrette hjælpen til dem, der har mest behov
Fredag indgik egeringen, Venstre, De Konservative, SF, De Radikale, Enhedslisten, Danmarksdemokraterne, Alternativet og Moderaterne en aftale om økonomisk støtte til danskerne, som skal hjælpe dem igennem en vinter med energikrise og inflation.

Fredag indgik egeringen, Venstre, De Konservative, SF, De Radikale, Enhedslisten, Danmarksdemokraterne, Alternativet og Moderaterne en aftale om økonomisk støtte til danskerne, som skal hjælpe dem igennem en vinter med energikrise og inflation.

MADS CLAUS RASMUSSEN

Indland
24. september 2022

Fredag præsenterede et bredt flertal i Folketinget en aftale om vinterhjælp til danskerne, som skal lette folks økonomi over vinteren i en tid med energikrise og inflation.

Aftalen indeholder blandt andet en midlertidig lempelse af elafgiften og den såkaldte indefrysningsordning, der giver både virksomheder og private mulighed for at udsætte betalingen af deres varmeregninger.

Den kommer i en tid med adskillige historier om familier, der må gå fra hus og hjem på grund af stigende fødevarepriser og tårnhøje energiregninger. Samtidig er det blot få dage siden, at Nationalbanken anbefalede at gennemføre en hård finanspolitisk opstramning med henblik på at dæmpe inflationen.

Derfor har det været en central opgave for partierne at finde den rette balance mellem at hjælpe danskerne på den ene side og undgå at puste for meget til inflationen på den anden.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Lise Lotte Rahbek

Ja, det er bedre at hjælpe dem, der har størst behov.
Vi andre klarer os nok ved at øve os i at sænke forbruget,

erik pedersen, Lillian Larsen, Eva Schwanenflügel, Torben Skov, Morten Balling og René Arestrup anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Det med de manglende træpiller bliver lige en kende værre..

Onsdag aften udbrød der nemlig brand i en kæmpe silo indeholdende 55.000 tons træpiller i Studstrupværket ved Skødstrup ikke langt fra Aarhus.

Det kan tage lang tid at slukke brænden, der har medført megen ubehagelig røg og lugt, fordi siloen risikerer at sprække hvis pillerne svulmer op på grund af vand.

https://avisendanmark.dk/artikel/brand-i-jysk-silo-med-550-000-ton-kostb...

En ulykke kommer sjældent alene.

erik pedersen, Lillian Larsen og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar
Jens Ole Mortensen

Jeg har netop stillet dette spørgsmål til videnskab.dk
Jeg mener det er relevant i forhold til de slunkne budgetter borgerne, for tiden lever med. Og jeg mener at pengene ligger bedst i borgernes lommer.

HELT almindelige mennesker (Homo vulgariae )

Jeg investerede lidt i aktier, for første gang. For et par måneder siden. Jeg bemærkede hurtigt at man kan købe når kursen er nede og sælge når den er oppe. Det gik, i starten, ganske godt. Men oliekrise og renteforhøjelser fra Nationalbanker gør sine indhug. Så for få dage siden minimerede jeg mit portefølje . Det var heldigt, da jeg har Norske aktier. Og Norge dagen efter hævede renten. Så jeg led , kun, minimal tab, selvom Norges børs var nede med 4,17 %.

Jeg havde en diskussion i et musik forum. Der også har en investerings tråd.
Et medlem af forummet forsvarede sine passive investeringer- med at han sidste år tjente så godt på Mærsk aktien at det opvejer hans tab i år.
Jeg svarer. Så sælger du, selvfølgelig, mens den er oppe og kan købe tilbage når mismod stemningen har lagt sig.

For jeg mener at en nedgang i aktiekurser var forudsigelig med corona, krig, oliekrise og national bankers hævelse af renten. Og der var investorer der tjente store penge på at forudsige krisen i 2007-9.

Jeg er ikke i tvivl om at i den nuværende situation , er aktiv investering det mest hensigtsmæssige .
Men jeg vil gerne høre vismændene, nationalbankens eksperter og økonomi eksperternes vurdering af dette spørgsmål.

Skal man vælge passiv eller aktiv investering ?
Skal man sidde klar ved sælg og køb knappen ?

Jeg fornemmer et pres oppefra på økonomi forskningen.

Og man skal ,altså, ikke være Adam Smith for at forudsige denne afmatning på aktiemarkedet vi i øjeblikket befinder os i.

Desuden er det langt nemmere at undgå investeringer i f.eks. børnearbejde, russiske våben og diktaturer. End det har vist sig at være ved pensionsopsparinger.
Og hopper enhver investeringsfond, ikke, over den nedadgående kurs kurve. Så man undgår dette tab.

Jeg må indrømme at jeg har aktier i norsk olie. For øjeblikket er det minimalt.
Men det tror jeg på. Solceller og vind går ad helvede til. Og i skal nok krybbe til patten og købe ,bæredygtig, norsk olie.
Og jeg har planer om det britiske aktiemarked. De har ikke hævet renten siden august. Og jeg tvivler på at den nye Margaret Thatcher hæver renten.
Margaret Thatcher havde sgu´ ikke hævet renten om så middelklassen måtte rode i affald for at få mad.
Nå man hæver renten er det sværere at lave penge af penge. For det foregår , især, vha. gearing ( lån) og derivater ( rente sat efter skønnet fremtidig indtjening ).

Man er en dårlig investor, hvis man tænker med hjertet. Men til Cepos´ økonomer vil jeg sige. Der er ingen der siger at man af princip skal investere hensynsløst.