Økonomisk fremskrivning
Læsetid: 7 min.

Omstridt notat fra Finansministeriet er ikke en beregning af De Konservatives 2030-plan

Finansministeren har brugt et notat fra Finansministeriet til at kritisere De Konservatives økonomiske 2030-plan. Ifølge økonomer kan notatet dog ikke bruges til at fælde dom over K’s politik, og embedsværket vil tilsyneladende ikke stå på mål for ministerens udtalelser
Finansminister Nicolai Wammen (S) har brugt et notat fra Finansministeriet til at forsvare Mette Frederiksens omstridte udtalelser om De Konservatives økonomiske plan. Det kan man bare ikke bruge notatet til, siger økonomer.

Finansminister Nicolai Wammen (S) har brugt et notat fra Finansministeriet til at forsvare Mette Frederiksens omstridte udtalelser om De Konservatives økonomiske plan. Det kan man bare ikke bruge notatet til, siger økonomer.

Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Indland
16. september 2022
LYT ARTIKLEN
Vil du lytte til artiklen?
Prøv Information gratis i en måned og få fuld digital adgang
Kan du lide at lytte? Find vores seneste lydartikler her

I snart to uger har Socialdemokratiet og De Konservative skændtes om konsekvenserne af sidstnævntes økonomiske politik.

Første anklage kom fra Mette Frederiksen (S), som i statsministerdebatten forrige søndag beskyldte De Konservative for at ville »fyre« 40.000 offentlige ansatte. Siden gentog flere socialdemokrater budskabet på sociale medier.

Torsdag morgen i sidste uge – efter økonomer havde kritiseret statsministerens udlægning – dukkede et nyt notat fra Finansministeriet så pludselig op i pressen.

Et notat, som var blevet til på få dage, men som hverken var blevet oversendt til Folketinget eller offentliggjort på ministeriets hjemmeside. Og som finansminister Nicolai Wammen (S) nu brugte til at forsvare Mette Frederiksens omstridte udtalelser:

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Jeg er gammel. 75 år.

Og jeg er træt.
Indtil mine gamle ben.
Af spin. Af fordrejeninger. Af efterhånden at synes at opleve at være en del af en ever-going reklamefilm.

Hvor nysprog og laden-som-om, attitude og performance efterhånden ser ud til at være den sol, hvorom alt drejer sig!

Jeg har for resten af mit liv nærmest kun ét ønske: At få lov til at leve i et samfund, hvor jeg ikke mere vil have brug for at se 1984, Kammerat Napoleon og Vredens Druer som nødvendige pejlemærker for at forstå min samtid.

Men desværre må jeg indrømme, at jeg ikke lige kan se det håb indfriet...

Morten Steiniche, Eva Schwanenflügel, Nikolaj Lykke Nielsen, erik pedersen, Thomas Tanghus, Poul Søren Kjærsgaard, Rolf Andersen, Jan August, Thomas Jørgensen, Marianne Stockmarr, fin egenfeldt, Holger Nielsen, Jorgen Nielsen, Jeppe Lyngsø Bundgaard, Christian Mondrup, Inger Jensen, Egon Stich, Dorte Sørensen, Niels K. Nielsen og Alvin Jensen anbefalede denne kommentar

Heldigvis har jeg i mit nære familieliv med børn, børnebørn, søskende og fætre-kusiner mennesker, der lever deres egne u-spinnede liv.

Gud bevare dem!

Dorte Sørensen

Ja her er den ene ikke bedre end den anden. Den siddende regeringen har altid haft de bedste muligheder for at få folk til at beregne, fremstille dit og dat så det flasker med deres forslag.

Hvem husker ikke fx. Hjort Frederiksens bestilling af en rapport, der skulle vise, at kommunerne var bedre til at få folk i arbejde end de statslige arbejdsformidlinger. Konsekvensen af dette spin har desværre ramt mange syge og ledige mennesker.

Eva Schwanenflügel, erik pedersen, Alvin Jensen, Jan August, Marianne Stockmarr, Inger Pedersen, Holger Nielsen, Kim Houmøller, Egon Stich og Morten Wieth anbefalede denne kommentar

hvis ikke beregningen er ”Beregningen” – så se at få fingeren ud i en fart og konsekvensberegn ”Dén Konservative 2030–Plan” – så længe Folketingsvalget ikke er udskrevet burde det være den smalleste sag for de 200 boysere i Finansministeriet – sådan for en ordens skyld – tak !

Nu skal vi ikke glemme, at de blå gutter i finansministeriet, der primært udmærker sig ved ikke at kunne kende forskel på kendskab og indsigt, er dødfornærmede over ikke længere at være Ministeriet, hvorfra man bliver forfremmet uanset kvalifikationer, hvilket også vises i spindet (hetzen) mod statsministeriets departementchef, hvor jeg er overbevist om, at mange af avisernes kilderne har forbindelse til samme ministerie.
Der er i øvrigt ikke kommet udtalelser fra andre med øknomisk indsigt, der sår tvivl om størrelsesordenen i nedgangen i offentlige ansatte i de omtalte sektorer.

Eva Schwanenflügel, Lasse Nielsen, William Kern, Alvin Jensen og Jan August anbefalede denne kommentar

Den enorme kompleksitet i samfundet gør fremskrivninger nærmest umulige. Gid økonomer og embedsmænd ville indrømme det og arbejde for, at de i åh så lang tid erklærede politiske mål blev implementeret; bl.a. ønskerne om simplificering i administration og lovgivning samt; forbedret sundheds-, undervisnings-, ældre-, unge- mv. væsen. Det ville betyde færre økonomer og jurister i den offentlige administration - stat som amt som kommune. For min skyld gerne 80 000 personer med en overføring af 40 000 med dyre opsigelses kontrakter til "varme hænder" områderne. 40 000 højtlønnede, fastansatte akademikere startende fra departement chefs niveauet kunne have godt af at lære arbejdsløshedens og "de varme hænders" vilkår at kende på egen krop. Man kunne blot starte med fyringer og mon ikke de kreative dygtige tilbageblevne - lige som os alle - var i stand til at sætte tæring efter næring i arbejdsopgaverne ved at skære det mest ligegyldige fra.

Eva Schwanenflügel, Ole Henriksen og Poul Søren Kjærsgaard anbefalede denne kommentar

Det var også finansministeriets kompetente medarbejdere, der mente, at der kunne opnås enorme besparelser ved at "modernisere" skattevæsenet ved at afskaffe den kommunale skatteligning af virksomhederne (anslået omkostning ifølge Fagbevægelsens Hovedorganisations økonomer: mindst 14 mia kr. årligt), ved at "forenkle" administrationen af udbytteskatter og tilbagebetaling af samme ved at reducere medarbejderstaben fra 50 til 1 person (så Mr. Shah i Dubai kunne score 13 mia kr.) ved at afskaffe den lokale gældsinddrivelse gennem kommunale pantefogeder (hvorved danskernes gæld til det offentlige øgedes fra 15 mia til 115 mia kr.), ved at gennemføre årlige 2 % besparelser4 på alle områder af samfundet, inkl. sygehuse, uddannelser, kollektiv transport, kunst og kultur etc. etc. Jo, med et regneark på PC'en, en solid uddannelse som djøf-er, og begrænset kendskab til virkeligheden, kan enhver finansministeriel embedsmand og kvinde hurtigt blive livsfarlig for samfundet.

Men bortset fra det. Spiller det nogen rolle, om det præcis er 40.000 stillinger, der kan undværes efter Søren Papes og andre paphoveders plan? Det essentielle er vel, at de konservative i dag - ligesom på Poul Møllers tid - mener, at pengene ligger bedre i topskatteydernes lommer end i velfærdssystemet. Parolen er øjensynlig, at hvis de, der tjener en million kroner om året,kan spare 159.000 kr.i skat, får vi et bedre samfund, hvor enhver selv kan betale for skolegang, uddannelse, sygeforsikring, hospitalsophold og ellers forsikre sig mod arbejdsløshed og andre "bump på vejen" spare op til dårlige tider. Hvorfor skal skatteyderne dog betale for andet end "kernevelfærd", som vel stort set kun behøver bestå af af en beskeden, ureguleret folkepension, plejeboliger til de "allersvageste", sygehuse til de uprivilegerede. Med lettelsen i topskat bliver der også råd til, at rigtig mange topskatteydere kan spare op og gøre sig fortjent til Venstres plan om et kontant tilskud på 100.000 kr. til køb af bolig (man husker vcitatet fra Elleman: "HVis du er et par, kan du let spare 100.000 kr. op i fem år, og når du så har sparet 500.000 kr. på din boligkonto, giver staten dig et tilskud på 100.000 kr., såpå du meget lettere kan købe din nye biolig).

Så når alle finansministeriets beregninger er skrevet, læst og arkiveret, er der for os herude i det virkelige liv vel kun nogle få spørgsmål at at overveje:

Kan vi holde det kølige overblik også i valglokalet og kende forskel på seriøsitet og plattenslageri?

Og kan vi bedst bevare et ordentligt velfærdssamfund ved at fastholde socialdemokratisk ledelse, eller står vi os bedst ved at vælge VCÆDIO-partierne?

Eva Schwanenflügel, Ole Henriksen, Nikolaj Lykke Nielsen, Ole Olesen, erik pedersen og Alvin Jensen anbefalede denne kommentar

Ja, jeg tænker kun hvor lang tid der går før de blå har sparet hele velfærden væk. De konservative vil vist bare ikke indrømme at det er deres mål.

Eva Schwanenflügel, William Kern og Carsten Munk anbefalede denne kommentar

Det havde været langt mere overbevisende, hvis Socialdemokraterne havde fokuseret på historiske fakta i stedet for notorisk usikre fremtidsprognoser.

Det er jo ikke Finansministeriets let angribelige prognoser, der har påvirket vælgernes syn på Søren Pape Poulsens og de konservatives troværdighed. Det er Ekstra Bladets dygtige journalister, som ved at grave lidt i Søren Pape Poulsens fortid har kunnet præsentere en række faktuelle oplysninger, der afslører, at han flere gange har talt usandt, at han først forsøgte at dække over disse usandheder, at han, Mai Mercado og Inger Støjberg misbrugte deres ministertitler på en privat ferie i Den Dominikanske Republik i 2018, og sidst men ikke mindst at administrationen i Viborg Kommune voksede med 4 procent, mens Pape var borgmester.

Når det er et historisk faktum, at administrationen i Viborg Kommune voksede med 58,2 årsværk i Papes borgmesterperiode, mens de øvrige kommuners administration i samme periode som helhed blev reduceret med 0,5 årsværk pr. 1000 indbyggere, er det svært at tro på hans påstand om, at han som statsminister vil være i stand til at reducere kommunernes udgifter til administration med 8,5 milliarder kroner.

"Det havde været langt mere overbevisende, hvis Socialdemokraterne havde fokuseret på historiske fakta i stedet for notorisk usikre fremtidsprognoser.".

Ole Olesen har ret, og det vil gavne S at følge Olesens forslag: Lad S fortælle om alt det, der er gået galt i Løkkes regeringstid: nedlæggelsen af over 200 kommuner, nedlæggelsen af lokale sygehuse, dommerkontorer, politikredse og politistationer.

Nedlæggelsen af jernbanestrækninger og busruter. Nedlæggelsen af postvæsenet. Og også digitaliseringen, som S desværre har et medansvar for, og som er en daglig tidsrøver og byrde for alle os almindelige dødelige, der - i modsætning til eliten på Christiansborg og i centraladministrationen - ikke har gratis arbejds- og hjemme-PC, printer, fri telefon. fri wi-fi, gratis it-programmel og it-support,og gratis avisabonnementer til rådighed.

Eva Schwanenflügel

Virkelig gode og solide kommentarer i denne tråd, tak for det :)

Der er sådan set intet at tilføje, lige bortset fra en overordnet betragtning om, at det ville gavne velfærdssamfundet i alle ender og kanter, såfremt de økonomiske spåmænd blev forvist fra avisforsider og høje stillinger til markedspladsen ved gadekæret, hvor de kunne sælge deres slangeolie uden den helt store skadevirkning.

William Kern, Ole Olesen og Ole Henriksen anbefalede denne kommentar