S-regeringen skruer ned for varmen og op for rædselsscenarierne

Frygten for strømsvigt får regeringen til at kræve omfattende energibesparelser: I første omgang skal temperaturerne i statslige bygninger sænkes til 19 grader. Samtidig er et bredt flertal i Folketinget blevet enigt om en ny garantiordning på 100 milliarder kroner, som skal forhindre en akut truende konkursbølge blandt danske elselskaber
Gader uden lys. Jævnlige strømsvigt kan blive virkelighed hen over vinteren, sagde klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen (S) på et pressemøde torsdag.

Gader uden lys. Jævnlige strømsvigt kan blive virkelighed hen over vinteren, sagde klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen (S) på et pressemøde torsdag.

Thomas Borberg

Indland
9. september 2022

Alvoren har fået et gevaldigt nøk op. Sortsynet hersker igen. For selv om de stigende energipriser allerede gør ondt på mange, tegner et nyt og endnu værre rædselsscenarie til snart at kunne blive til virkelighed: Danmark kan stå over for en reel forsyningskrise med jævnlige strømsvigt hen over vinteren.

Klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen (S) – som snart skal tituleres alene som forsyningsminister – lægger ikke skjul på, at Danmark står over for en mørk vinter, hvor det bliver påtrængende nødvendigt at skrue markant ned for energiforbruget:

»Situationen er nu så alvorlig, at det er tid til at tage næste skridt,« lød det modfaldent fra Dan Jørgensen, da han på vegne af S-regeringen torsdag eftermiddag fortalte om de seneste tiltag på et pressemøde om forsyningssituationen.

Konkret vil alle statslige institutioner nu blive pålagt at sænke temperaturen til 19 grader, ligesom fyringssæsonen forkortes, og al unødvendig udendørs belysning vil blive slukket. Målet er at mindske energiforbruget.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

jens christian jacobsen

Vanvid at reservere 100 milliarder som sikring af elselskaberne, hvis det skulle gå galt for et par stykker. Der findes over 50 forskellige selskaber, nogle er grossister, andre står for detailen til forbrugerne. Tving dem til at fusionere . Danmark er så lille et land, så en 10-12 stykker må være tilstrækkelig til at sikre forsyningen. Og brug så de 100 milliarder til at sikre en relevant energiforsyning til alle og beskat de, der tjener på inflation, energimangel og andre eksisterende og potentielle samfundskriser.

Torben Arendal, Lene Basballe, Hans Larsen, Arne Albatros Olsen, Steen K Petersen, Ole Olesen, Flemming Sørensen, Poul Søren Kjærsgaard, Holger Nielsen, Rasmus Knus, Mogens Kjær og Knud Chr. Pedersen anbefalede denne kommentar

Regeringen kan ikke tale en krise op, krisen er tydeligvis for alle allerede på vej og alle er bevidste om de truende fremtidsudsigter.
Det kan regeringen ikke gøre noget ved ved at tale krisen op eller ned.

John Damm Sørensen

"alle statslige institutioner nu blive pålagt at sænke temperaturen til 19 grader, "
Det ser vi frem til på mit arbejde, hvor temperaturen ofte har ligget tæt på de 30 grader fra morgenstunden af.

Ole Olesen, Steffen Gliese, Kim Houmøller, Holger Nielsen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Gårsdagens forundrede oplevelse:

TVavisen orienterer om konsekvenserne af høje energipriser - stemningen er nærmest sat til katastrofe af uhørte dimensioner...

MEN - eksemplerne er såmænd:
1. Katrine og Alfred-tomat-firmaet (drivhusarealet dækker et areal, der svarer til adskillige fodboldboldbaner, og planterne vokser i vand, tilsat gødning og har aldrig set den mindste jordknold) - varsler, at de ikke vil have friske danske tomater til supermarkederne i vintermånederne, og at de må fyre medarbejdere!!!

Dertil må jeg svare, at danske tomater i vintermånederne da vist ikke er en livsnødvendighed for nogen - OG at deres ansatte hovedsageligt er østarbejdere.
Pænt af Dan Jørgensen at tage til Bruxelles for at holde østarbejdere beskæftiget...
Og i øvrigt er gartneriet i fuld gang med at etablere dyrkning af hash-planter i drivhusene...

2. Produktionen af sommerblomster til salg i de tidlige forårsmåneder er i fare!

Dertil må jeg svare: Nå!
De fleste af dem dør alligevel ved at blive plantet for tidligt ud - og i øvrigt overlever det danske samfund nok også denne trussel...

Så hvis vi ikke skal komme til at opleve det, der er værre - så klarer vi sgu nok også dette...

Torben Arendal, Ditlev Palm, erik pedersen, Hans Larsen, Steen K Petersen, Ole Olesen, Mogens Kjær, Lisbeth Glud, Flemming Sørensen, Ejvind Larsen, Mogens Holme, Poul Søren Kjærsgaard, John Damm Sørensen, Kim Houmøller, Dorte Sørensen, Holger Nielsen, Knud Chr. Pedersen, Eva Schwanenflügel og Rune Stilling anbefalede denne kommentar

Flash back til energikrisen i 70'erne:

Ud over de berømmelige bilfrie søndage...

Gadelys og neonreklamer slukket.
Temperaturen i vandet i den lokale svømmehal var lovbestemte 17 - sytten - grader. Som en del af forældrekørsel for drengegruppen i 2. klasse til svømning - og uden varme i den billige bil - blev drengene afleveret hjemme med is-frossent hår...

Og da en uopdragen møg-unge syntes, det var en god ide at snige sig ud fra svømmetimen og holde de andres tøj og håndklæder under bruseren - stod valget en dag mellem at tage hjem i frostgrader i bar røv eller vådt/frossent tøj...
Ja, svømmetræneren vidste godt, at der var et problem - men da moderen til møg-ungen både var lærer på den lokale skole og medlem af svømmeklubbens bestyrelse, såe...

I mit private hjem var ingen termovinduer eller isolering af lofter, gulve eller ydermure - så selv om oliefyret bankede afsted, målte vi den indendørs temperatur til 13 grader. Og varmeudgiften steg til astronomiske højder.

Mine to yngste børn var iført skidragter for at holde varmen indendørs men på fotos ser de sådan set helt ok ud.
...
Børnehaven ringede en dag for at bede forældrene holde børnene hjemme om muligt - de kunne ikke få temperaturen op over 11 grader...

Det var godt nok træls.

MEN VI FANDT UD AF DET!!!

Og mon vi ikke kan gøre det denne gang også?

Ditlev Palm, erik pedersen, Lillian Larsen, Peter Mikkelsen, Arne Albatros Olsen, Steen K Petersen, Mogens Kjær, Lisbeth Glud, Ejvind Larsen, Steffen Gliese, Morten Balling, Karen Damgaard Sørensen, Ove Junne, Per Kortegaard, Kim Houmøller, Dorte Sørensen, Holger Nielsen, Danny Hedegaard og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Hvad med en beskatning af de overnormale profitter i elbranchen og et tilsvarende tilskud til de fattigste familiers el- og varmeregning denne vinter?

Torben Arendal, Flemming Berger, erik pedersen, Lillian Larsen, Hans Larsen, Arne Albatros Olsen, Steen K Petersen, Ole Olesen, Inger Pedersen, Mogens Kjær, Flemming Sørensen, Ejvind Larsen, Steffen Gliese, Claus Petersen, Poul Søren Kjærsgaard, Kim Houmøller, Dorte Sørensen, Holger Nielsen, jens christian jacobsen, Knud Chr. Pedersen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Det er ikke rigtig tydeligt for mig, hvorfor jeg skal spare på energien?

Og endnu engang må man konstatere, at hensynet til klimaet ligger utroligt langt nede på listen over prioriteter for danske politikere samt danskerne.

Det er ikke udsigten til en ubeboelig jordklode, der får folk til at slukke gasfyret og politikerne til virkelig at tage de store værktøjer op af værktøjskassen, nær det er, hvis det koster den enkelte dansker penge eller virksomhederne.

Ditlev Palm, erik pedersen, Lillian Larsen, Hans Larsen, Carsten Munk, Steen K Petersen, Jette Kjældgaard, Ejvind Larsen, Mogens Holme, Dorte Sørensen, Holger Nielsen, jens christian jacobsen, Eric Erichsen, Knud Chr. Pedersen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Restriktionerne er rene vanvid, politikerne som har indført dem kan ikke være ved deres fulde fem, nu betaler vi prisen, og nej Putin har ikke indført dem, han er ligeglad, det vor herlige politikere som følte sig handlingslammet og måtte gøre et eller andet, vores samfund bryder sammen, og fylder penge i Ukraine som vi selv mangler, verden er uretfærdig ( saudi Arabien og Kina ) men det hjælper altså ikke at sulte strejke, det som et barn der ikke får sin vilje.

John Damm Sørensen

Rune Stilling: "Det er ikke rigtig tydeligt for mig, hvorfor jeg skal spare på energien? "

Det skal for at sikre energi til Mette Frederiksens 300 vælgere på storforureneren Aalborg Portland.
Mette kunne aldrig drømme om at lukke et helt erhverv for at spare landets borgere for gener.

John Damm Sørensen@

Magthaverne spare aldrig, kun pøblen skal ligge for, Al Gore har jo kæmpe palæ, Bill Gates og vennerne suser rundt i jetmaskiner, især var de passeseger i Epstiens lolita ekspress

Who Flew on Jeffrey Epstein's 'Lolita Express' Plane?
Donald J. Trump
Bill Clinton
Kevin Spacey
Chris Tucker
Bill Gates
Prince Andrew
Robert F. Kennedy Jr.
Violinist Itzhak Perlman
U.S. Sen. John Glenn
Former Senate majority leader George Mitchell

Kilde https://www.newsweek.com/who-flew-jeffrey-epstein-lolita-express-plane-f...

Som Inger Pedersen skriver, så er det ikke nogen ubærlig ulykke at spare på energien. Det har vi prøvet før. Men jeg husker ikke, at så mange har haft så svært ved at betale for lys og varme, som det bliver nu. Det er en nærmest ubærlig ulykke, at måtte gå fra hus og hjem, og vi kan ikke være det bekendt bare at lade det ske. Det er her, der skal gøres en indsats. Så må vi andre, der har råd til det, betale den fulde pris.

En beskatning på de meget store ekstraindtægter, som energiselskaberne har fået, vil jeg dog stærkt anbefale. De får nok råd til fremtidige investeringer alligevel.

Carsten Bjerre, Torben Arendal, Eva Schwanenflügel, Kim Houmøller, Lillian Larsen, Hans Larsen, Steffen Gliese, Arne Albatros Olsen, Steen K Petersen og Ole Olesen anbefalede denne kommentar
Flemming Jensen

At nedsætte el afgiften med 3,5 øre er i den grad at gøre grin med folk, de får det svært ved næste valg.
Hvorfor skal man betale afgift (moms) af en afgift?

Carsten Bjerre, Eva Schwanenflügel, Flemming Berger, Inger Pedersen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar

Rædselsscenariet: Vi kommer alle til at dø modfaldne i rendestenen. Med al respekt for alle, der rammes hårdere end jeg: Sikken en gang ulideligt sprogligt lir fra en formodet seriøs politisk kommentator.

Men er det ikke grundlæggende sært at el prisen er sat efter dyreste produktionsform, pt el lavet af gas turbiner?
Når jeg fx. vil købe en pakke smør så vælger jeg den producent som jeg syntes er bedst til pris/kvalitet, så jeg lader som regel Luripak ligge.
Så når jeg vælger at købe vindmølle strøm så er jeg da flintrende ligeglad med gas prisen, så burde jeg betale vindmølle prisen?
Og da gas kun er en lille del af vores energi forsyning så er der altså noget kunstigt noget her?
De kæmpe profitter vi ser pt. tyder på det samme.
De hjem med gas fyr kunne vel hurtigt få nogle midlertidige el paneler eller kakkelovne indtil der var forsyning af fjernvarme eller varmepumper, så er det noget industri vi holder hånden under eller hvad er op og ned her?

Rasmus Knus, Carsten Bjerre og Torben Arendal anbefalede denne kommentar

El-markedet er blevet fyldt med markedsfejl.

For det første, som nævnt ovenfor, er afregningen fastsat af den dyrest producerede KW/h, hvilket skaber overnornale profitter for de producenter som producerer den billigste el bl.a. vind. Det kommer dog ikke forbrugerne til gode, hvilket er en klar markedsfejl og bør hurtigst muligt rettes.

For det andet bruges der deriviater til clearing af risici i f.m. prisfald, men i den nuværende situation med prisstigninger er der skabt store tab på papiret ved brug af deriviater - energi-branchens svar på Lehmann brothers. Problemet er så stort, at Financial Times (9/9) opstiller muligheden for nationaliseringer, hvis det ikke lykkedes at bringe situationen under kontrol hurtigt med mere konventionelle metoder, hvoraf flere af dem ikke desto mindre kræver statslig markedsintervention.

Hvornår lærer myndighederne at opstille regulering af samfundskritiske markeder, der ekskluderer den vilde og samfundsskadelige spekulation? Den nuværende situation på el-markedet er meget analog den som udløste den seneste finanskrise i 2008 og det virker ærligt talt som om, at myndighederne på området ikke har nogen institutionel hukommelse og lader begivenhederne løbe fuldstændigt løbsk.

Hvorfor bliver risici på el-markedet ikke clearet med lånegarantier fra finansielle institutioner som i USA, når man (fra finanskrisen) ved at deriviater øger den systemiske risiko?