Politik
Læsetid: 6 min.

Nu vil statsministeren måske alligevel give sygeplejerskerne mere i løn. Men hvad med den danske model?

Mette Frederiksen har lukket op for, at politikerne skal kunne blande sig i velfærdsfagenes løn, men kritiseres for at bryde med den danske model. Men er det rigtigt? Vi har spurgt to eksperter, der undrer sig over, at regeringen ikke afventer lønstrukturkomiteens rapport
Om Mette Frederiksens udmelding om, at sygeplejerskernes løn nu er på bordet, er et brud med den danske model afhænger af, hvordan man tolker hendes formuleringer.

Om Mette Frederiksens udmelding om, at sygeplejerskernes løn nu er på bordet, er et brud med den danske model afhænger af, hvordan man tolker hendes formuleringer.

Morten Pedersen

Indland
3. september 2022

Under sygeplejerskestrejken sidste år sagde statsminister Mette Frederiksen (S) udtrykkeligt, at hun ikke kunne blande sig i deres lønforhold på grund af den danske arbejdsmarkedsmodel.

Derfor var det også opsigtsvækkende, da statsministeren i et interview til Jyllands-Posten lørdag pludselig lukkede op for, at det måske alligevel kan blive nødvendigt.

»Vi bliver nødt til at have alle brikkerne inde på bordet. Det er også løn,« sagde Mette Frederiksen og understregede, at det skal ske inden for rammerne af den danske model.

Men hvordan kan det nu lade sig gøre?

Spørger man Dansk Sygelpejeråd og FOA, kan det lade sig gøre, fordi regeringen er de offentligt ansattes arbejdsgiver, og begge organisationers formænd har den seneste uge rost udmeldingen.

Men hos arbejdsgiverorganisationerne er tonen en anden. Det vil være »et kraftigt angreb på den danske arbejdsgivermodel« og »gift« forud for overenskomstforhandlingerne, har direktør for Dansk Arbejdsgiverforening Jacob Holbraad blandt andet udtalt.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Når den løn man beregner procenter ud fra er helt skæv, så er det jo irrelevant at snakke dansk model.
Den kan vi komme tilbage til når rammen for løn ligger som den skal.

Og det gør den ikke i velfærdsfagene.
De er klart underbetalt i forhånd til både arbejdstider og ansvar.
Der er ingen der dør hvis direktøren for lego regner forkert...

erik jensen, Inge Nielsen, P.G. Olsen, Jes Balle Hansen , Susanne Kaspersen, Willy Johannsen, Carsten Bjerre, Erik Tvedt, Inge Lehmann, Rolf Andersen, Michael Hullevad, John Andersen, Mogens Holme, Thomas Tanghus, Holger Nielsen, Arne Albatros Olsen, Poul Søren Kjærsgaard, Lillian Larsen, Eva Schwanenflügel, Flemming Sørensen, Inger Pedersen, Dorte Sørensen og svend christian tychsen anbefalede denne kommentar
Dorte Sørensen

Når Folketinget i 1969 i forbindelse med tjenestemandsreformen - eller hvad det hed - kunne fastsætte nogle lønrammer, så var det ikke den danske model - men et politisk greb.
Derfor vil en lønrammeændring være et politisk genopretning, så den danske model kan bestå i en mere retfærdig form.

Det MF kan kritiseres for er, at hun og regeringen ikke var åbne for disse ændringer under den lange og tunge sygeplejekonflikt - For det var jo en ændring af de politiske bestemte lønrammer, som var konfliktens kerne.

P.G. Olsen, Peter Gløde, Steffen Gliese, Agnete Korsgaard, Susanne Kaspersen, Carsten Bjerre, Erik Tvedt, Inge Lehmann, Rolf Andersen, Michael Hullevad, John Andersen, Mogens Holme, Thomas Tanghus, Holger Nielsen, Poul Søren Kjærsgaard, Lillian Larsen, Eva Schwanenflügel, Torben Skov, Inger Pedersen og Egon Stich anbefalede denne kommentar
Martin Christensen

Utroligt man fortsat kan holde fast i skrønen om "den danske model".

erik jensen, Hans Houmøller, Anders Reinholdt, Carsten Sperling, Susanne Kaspersen, Carsten Bjerre, Inge Lehmann, Jacob Nielsen, Rolf Andersen, Michael Hullevad, Søren Brunsholt Andersen, Mogens Holme, Thomas Tanghus, Holger Nielsen, Arne Albatros Olsen, Poul Søren Kjærsgaard, Lillian Larsen, Eva Schwanenflügel, Torben Skov, Inger Pedersen og Egon Stich anbefalede denne kommentar
Jens Voldby Crumlin

Det er tom snak fra statsministeren så længe hun fastholder den neoliberale planøkonomi der diktere at alle beslutninger omkring løndannelse først og fremmest skal tilgodese det private erhvervslivs interesser. Den nedsatte strukturkomite er en syltekrukke der på ingen måde kan løse problemet . Jeg skrev tidligere følgende kommentar da den blev nedsat: Lønstrukturkomiteen er nu nedsat af Peter Hummelgaard den tidligere revser af neoliberalismen. Endnu engang får vi cementeret at den socialdemokratiske regering totalt har opgivet forsøget på at implementere andre teorier end de neoliberale som grundlag for regeringens reformpolitik. Komiteen har en klar overvægt af medlemmer med neoliberal tilgang til arbejdsmarkedsreformer. På ekspertsiden endda en medstifter af Cepos Henrik Bach Mortensen. På de økonomiske eksperters område er det stadig de samme mainstreamøkonomer der optræder nu bare med lidt mere kvindeorienteret forskningserfaring dog stadig kun med mikroøkonomisk perspektiv. På organisationssiden ser vi endnu engang den mest magtfulde og neoliberale fagforeningsformand vi har i Danmark Claus Jensen som klart har udtalt sig mod forbedrede forhold for sygeplejerskerne og beklaget sig over ulighedshysteriet i Danmark i hans foretrukne organ Børsen. Derudover er der de sædvanlige arbejdsgiverrepræsentanter og de mest nødvendige fagforeningsrepræsentanter fra kvindefagene som det handler om. Alt i alt en komite der ikke giver noget som helst håb om en løsning for en offentlig velfærdssektor på katastrofekurs.

Hans Houmøller, Carsten Sperling, Susanne Kaspersen, Inge Lehmann, Rolf Andersen, Mogens Holme, Holger Nielsen, Inger Pedersen, Claus Petersen, Lillian Larsen, Eva Schwanenflügel, Torben Skov og Flemming Sørensen anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Det er den enøjede, der leder de blinde.
Se blot hvordan det går i USA og England, hvor alt efterhånden er sat over styr, og kaos er indtrådt..

Erhvervslivet kan ikke eksistere uden arbejdskraft, for trods alt kan robotterne ikke klare det hele.

Man har alt for længe lukreret på billig arbejdskraft fra udlandet, stor ledighed og tvangspræget tilgang til ledige med udkommandering i gratis virksomhedspraktikker, prekære forhold for lønmodtagere med fx 300.000 i nultimers-kontrakter, deltidsansatte, konstante skattelettelser og generøs erhvervsstøtteordninger (42 milliarder kroner årligt), etcetera.

Alt dette understøttet af en nogenlunde velfungerende offentlig sektor.
Men nu er det blevet krisetid.

Coronakrisen satte gang i utilfredsheden, og nu flygter personalet fra velfærdsfagene.
De unge vil hellere uddanne sig til stillinger, hvor der er chance for at holde til den evigt stigende pensionsalder, og kunne få en ordentlig løn og pension.

Så I har sejret ad helvede til, alle jer, der troede på evig vækst på andres bekostning.

For uden en ordentlig offentlig sektor, intet erhvervsliv der kan fungere.

Viggo Okholm, erik jensen, Hans Houmøller, Steffen Gliese, Peter Hertz, Carsten Sperling, Susanne Kaspersen, Inge Lehmann, Rolf Andersen, Mogens Holme, Thomas Tanghus, Holger Nielsen, Arne Albatros Olsen, Claus Petersen, Lillian Larsen og Inger Pedersen anbefalede denne kommentar
Arne Albatros Olsen

Hvad er den danske model egentlig værd, når regeringen til enhver tid, kan gribe ind og stoppe en strejke.

Som de i øvrigt gjorde sidste gang sygeplejerskerne strejkede !

erik jensen, Hans Houmøller, Claus Petersen, Peter Hertz, Inger Pedersen, Susanne Kaspersen, Eva Schwanenflügel, Inge Lehmann, Rolf Andersen og Mogens Holme anbefalede denne kommentar
Michael Hullevad

Svenskerne har vist fundet et kompromis. De har adskilt koblingen mellem finansministeriet og lønforhandligerne. De har en lønkommision der beregner et niveau så lønnen er nogenlunde ens i det private og offentlige arbejdsmarked.

Hans Houmøller, Eva Schwanenflügel, Steffen Gliese, Carsten Sperling, Inger Pedersen og Susanne Kaspersen anbefalede denne kommentar

Den Danske Model, er et begreb som politikerne bruger når det ikke er akut eller vigtigt. Men det er med andre ord ikke andet end vindfrikadeller i skysovs. Lidt det samme som hensigtserklæringer.

erik jensen, Steffen Gliese, Arne Albatros Olsen, Susanne Kaspersen, Carsten Bjerre og Rolf Andersen anbefalede denne kommentar

Jeg har aldrig prøvet at være minister (gud ske tak og lov), men jeg har en god håndfuld direktør-titler i det private erhvervsliv bag mig.

Alle de gange, jeg skulle fastsætte en medarbejders løn (selvfølgelig med forhandlingsret), har det været ud fra en samlet vurderering af indsats, uddannelse, erfaring osv. Naturligvis med en skelen til det generelle lønniveau i branchen, men altid ud fra en individuel vurdering.

Alle disse 'mekaniske' lønninger, det offentlige tilsyneladende anvender, er skadelige for ordentlig ledelse.

"Du skal have XXY % af hvad ZZX får!" ... det er IKKE ordentlig ledelse.

Det der er lidt “underligt” når man diskuterer løn, er at det i høj grad er styret af følelser og ikke en rationel ting, hvor man kan spørge den enkelte hvad han/hun vil være tilfreds med. En sygeplejeske vil (forståeligt nok) altid have mere i løn end en SOSU, og en læge mere end begge to. Derfor gider jeg ærlig talt ikke at diskutere løn med kolleger, fordi det er relativt hvad man vil være tilfreds med. Og en læge vil naturligvis aldrig arbejde som sygeplejeske, heller ikke selvom hvis man gav den sidste en højere løn end den første. For det har noget med prestige at gøre, som også er følelser.

Hvor mange her, kan sige at man var ligeglad med prestige, da man skulle vælge uddannelse? Jeg kender selv mange der har prioriteret dét over interesse.

En 'vare' .. tjenesteydelse, møtrik, hotelophold, bil, tandlægebehandlig osv. er dét værd, som køberen er villig til at betale ... simpel prispolitik.

Carsten Bjerre, Erik Fuglsang og Jacob Nielsen anbefalede denne kommentar

Den danske model døde i 2013..

Hans Houmøller

Mette Frederiksen brød allerede med Den danske Model som ansvarlig minister i 2013, da hun sammen med Kommunerens Landsforening var med til at ødelægge Den danske Folkeskole, hvor hun med Lov 409 endegyldigt blandede sig i det, der skulle have været overenskomstforhandlinger.

P.G. Olsen, Anders Reinholdt, Jacob Nielsen, Peter Gløde, Peter Hertz, Eva Schwanenflügel og Inger Pedersen anbefalede denne kommentar

Nu kommer lønnen på det private arbejdsmarked til at falde markant ove de næste par år, så problemer er løst.

Vi kommer ind i en recession så alle lønninger på det private arbejdsmarked kommer til at falde,

Man havde tjenestemandssystemet på det offentlige område, fordi de to parter i lønforhandlinger besad en radikalt asymmetrisk magt. Derfor måtte offentligt ansatte indgå i et langt mere struktureret ansættelsessystem, der sikrede progression igennem anciennitet.

Eva Schwanenflügel, Inger Pedersen og Jacob Nielsen anbefalede denne kommentar