Tvetunget tale om sygeplejerskernes løn skaber tvivl om Mette Frederiksens økonomiske projekt

Forvirringen er total, efter statsministeren har åbnet for et opsigtsvækkende kursskifte i slagsmålet om højere løn til landets sundhedspersonale. Pludselig er der flere penge på vej. Hvis der da ikke blot er tale om en omgang hurtig valgflæsk
Mette Frederiksen er trods alt regeringschefen, og derfor må hendes ord jo umiddelbart kunne tages alvorligt, når hun siger, at der skal tales om sygeplejerskernes løn.

Mette Frederiksen er trods alt regeringschefen, og derfor må hendes ord jo umiddelbart kunne tages alvorligt, når hun siger, at der skal tales om sygeplejerskernes løn.

Philip Davali/Ritzau Scanpix

Indland
3. september 2022

Taget for pålydende er statsminister Mette Frederiksen (S) parat til at tage et gennemgribende selvopgør med den økonomiske linje, som hun og S-regeringen har ført siden 2019. Her lige før den forventede valgudskrivelse lægger Socialdemokratiets formand op til at ville afsætte et potentielt flercifret milliardbeløb til at hæve lønnen for blandt andre sygeplejersker og sosu’er.

Stik modsat den kompromisløse linje fra sidste år, da S-regeringen valgte at stoppe sygeplejerskernes lønstrejke med et lovindgreb, lægger Mette Frederiksen nu op til at ville føre en fundamentalt anden kurs efter det forestående folketingsvalg. Nu er der tilsyneladende ekstra penge på vej.

Udspillet er mildest talt ikke særlig konkret endnu og strider da også direkte med de mådeholdende signaler, som finansminister Nicolai Wammen sendte, da han onsdag fremlagde S-regeringens udspil til næste års finanslov. Men Mette Frederiksen er trods alt regeringschefen, og derfor må hendes ord jo umiddelbart kunne tages alvorligt. Eller hvad?

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Martin Christensen

Og så et indlæg mere om samme emne med brug af mange ord og gætterier.

P.G. Olsen, Susanne Kaspersen, Inger Pedersen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Og ingen af os tror på det før vi ser det.

Susanne Kaspersen, Poul Søren Kjærsgaard, Eva Schwanenflügel, Torben Skov og Inger Pedersen anbefalede denne kommentar
Ilja Wechselmann

Den danske model for arbejdsmarkedets parters egne forhandlede løsninger har spillet fallit på hele området for varme hænder, pædagoger mm. Kommuner og regioner er selv arbejdsgivere på disse områder. Hvis ikke en trængt statsminister skulle udnytte denne enorme chance for at løse problemerne og dermed sikre sig en valgsejr, ville Mette Frederiksens letten på låget for økonomisk regulering være et slag i luften. At begynde at løse såvel rekrutterings- som fastholdelse især for sygeplejerske er - uanset kommissionsarbejde og uanset obligatorisk skrig og skrål fra især arbejdsgiverside - Socialdemokratiets måske eneste mulighed for at vende tendensen til borgerligt flertal ved et kommende valg. Der behøves ikke en kommissions langsommelige arbejde, der behøves penge på bordet. Foruden en række løsninger af problemer med arbejdsvilkår. Det kommer til at koste og finansieringen skal findes, men det er post-valg problemer. Som ikke behøver at vælte en generøs løsning for sygeplejersker, skolelærere, Sosu'er og andre grupper.
At suspendere Den danske Model er jo ikke at afskaffe den.

P.G. Olsen, Arne Albatros Olsen, Hans Houmøller, Rolf Andersen, Susanne Kaspersen, Erik Tvedt og Mogens Holme anbefalede denne kommentar
Poul Anders Thomsen

Det er næsten altid en diskussion om at der skal flere penge til og selv om det er ofte også er rigtig, så er fordelingen af pengene også et stort problem. En af de ting, der truer velfærden i Danmark er at pengene ikke følger kerneydelserne, således at dem der laver arbejdet får løn derefter. Vi har alt for mange ansat i den offentlige sektor, som bidrager med nul-værdi eller negativ-værdi men som samtidig får en højere løn en dem der laver arbejdet. Hvorfor skal man være sygeplejerske, hvis man kan få et kontorjob i samme bygning, som betaler bedre og har bedre arbejdsforhold? Hvis vi virkelig vil velfærd, må vi til sundhedssektoren, sende et kraftig politisk signal om hvad vi prioriterer og hæve lønnen for, samt andelen af ansatte der leverer kerneydelserne, dvs. portører, sosu'ere, sygeplejersker og læger.

Selvfølgelig er 'arbejdsvilkår' ikke bare et spørgsmål om penge, men de er en del af det.

Da Ruslands krig i Ukraine brød ud, var der bred enighed om at skaffe bedre 'arbejdsvilkår' for vores militær - inkl. penge. Godt for dét.

Da Covid-19 brød ud, lovede Mette Frederiksen 1000 flere sygeplejersker. Men hun stoppede en arbejdskonflikt, hvor sygeplejerskerne kæmpede for bedre arbejdsforhold (herunder løn). Tankevækkende ... men hun får ikke min stemme i det kommende valg.

Men hvem f..... skal man så stemme på ?

Søren Pape har jo vist sig så langt fra hedengangne Poul Schlütter som man kan komme. Ellemann d.y. har jo slet ikke sin fars pondus.

Jeg kunne få hele raden rundt, men jeg kan ikke finde nogen, der har værdigheden og pondus'sen til at være statsminister.

Arne Albatros Olsen

Sygehussektoren står i følge en ny undersøgelse øverst på befolkningens top 10.

"Så nu er Mette selvfølgelig i gang med at finde sit Florence Nightingales kostume frem , og skrive nye checks ud.

Mon ikke vi ser hende på adskillige hospitalsbesøg det næste stykke tid.

Man skal aldrig lade en god krise gå til spilde, særligt , når man selv har været en medskabende involveret.

Arne Albatros Olsen

Allerede i aften vil de 3 kandidater tale om alt det gode , de vil gøre for denne sektor.

For de er alle sammen nogle fladpandede platte populister.

Hans Houmøller

Lars Trier Mogensen tager fejl, når han skriver, “hvordan den forrige S-ledede regering under statsminister Helle Thorning-Schmidt valgte at gribe ind i lærerkonflikten med en lockout tilbage i 2013.”

Det var Kommunernes Landsforening, der lockoutede lærerne!

Til gengæld var det pudsigt nok Mette Frederiksen, der som minister var ansvarlig for Lov 409, der smadrede det, der skulle have været overenskomstforhandlinger, samt ødelagde Folkeskolen grundet den såkaldte reform af den, der fulgte ovenpå forløbet, der lagede Folkeskolen øde.

P.G. Olsen, Arne Albatros Olsen og Inger Pedersen anbefalede denne kommentar

Valgflæsk ! Hun taler samtidigt om topskattelettelser, hvad vil M,F ikke gøre for at bevare magten ??? Patetisk !