Stemmespild
Læsetid: 3 min.

Uffe Elbæk: Frie Grønne og Alternativet bør slå sig sammen

I ny udmelding kritiserer Uffe Elbæk både Alternativet og sit eget parti Frie Grønne for at fokusere på uenigheder frem for at slå sig sammen. Frie Grønne afviser fortsat en sammenlægning og håber at »brage ind« i Folketinget
»Hvis vi skal løse en så stor udfordring som klimakrisen, så burde Frie Grønne og Alternativet da også kunne finde ud af at finde fælles fodslag,« siger Uffe Elbæk, der har været med til at stifte de to partier.

»Hvis vi skal løse en så stor udfordring som klimakrisen, så burde Frie Grønne og Alternativet da også kunne finde ud af at finde fælles fodslag,« siger Uffe Elbæk, der har været med til at stifte de to partier.

Anders Rye Skjoldjensen

Indland
2. september 2022

Frie Grønne og Alternativet bør slå sig sammen og samle kræfterne i et fælles grønt parti. Sådan lyder opfordringen fra stifter af Alternativet og medstifter og medlem af Frie Grønne, Uffe Elbæk, i et interview med Information.

»Hvis vi skal løse en så stor udfordring som klimakrisen, så burde Frie Grønne og Alternativet da også kunne finde ud af at finde fælles fodslag,« siger Uffe Elbæk.

Han erkender, at en sammenlægning næppe er mulig på denne side af valget.

»Det er jo svært pludselig klokken ét minut i 12 at ændre fuldstændig kurs, når man har investeret penge, tid og troværdighed. Men det ændrer ikke ved, at jeg stadig synes, de skulle gå sammen.«

Således går Uffe Elbæk imod sin egen politiske leder, Sikandar Siddiques, holdning til spørgsmålet.

Frygter tab af grønne stemmer

Som Information beskrev i sidste uge, frygter mange fra klimabevægelsen, der er en vigtig vælgergruppe for begge partier, at grønne stemmer vil gå tabt, fordi ingen af partierne står til at klare spærregrænsen på to procent. Og det kan være nok til at afgøre, hvilken blok der i sidste ende vinder regeringsmagten.

I den seneste meningsmåling fra Voxmeter, der er foretaget den 29. august, står Alternativet og Frie Grønne til henholdsvis 1,4 og 0,4 procent af stemmerne. Derfor bør de slå sig sammen for at øge chancen for at krybe over spærregrænsen, mener aktivister fra blandt andet Den Grønne Ungdomsbevægelse.

Det har gjort indtryk på Uffe Elbæk.

»Det var de unge, der var med til at få mig til at starte Alternativet, og det er også de unges opråb, som får mig til at sige, at det bedste ville være at samle kræfterne i ét stort fælles grønt parti.«

Elbæk kritiserer også sit eget partis nye kampagne, hvor erhvervsfolk bliver hængt ud med navn og billede og beskyldes for at være »antiklimaaktivister«.

»Alle, der kender mig, ved, at jeg har klare principper om at gå efter bolden og ikke manden. Man skal have respekt for sine modstandere, uagtet hvem de er,« siger Uffe Elbæk.

Partifusion

For nylig valgte to andre grønne partier, Veganerpartiet og De Grønne, at fusionere til Grøn Alliance, men Frie Grønne har afvist at blive en del af partiet på grund af dets liberale udgangspunkt. Heller ikke Alternativet har ønsket at fusionere med Grøn Alliance.

Til gengæld tilbød Alternativet sidste uge Frie Grønne at blive en del af Alternativet, men det har Sikandar Siddique foreløbig afvist.

Information har forelagt Uffe Elbæks opfordring for Frie Grønne og Sikandar Siddique, som ikke har ønsket at stille op til interview. I et skriftligt svar fra partiets gruppeforperson, Susanne Zimmer, lyder det, at man godt kender til Elbæks holdning. Det er hendes indtryk, at han står meget alene med den.

»Det virker, som om folk har glemt, at Uffe og Alternativet tilbage i 2015 også befandt sig langt under spærregrænsen, da valget gik i gang. Der var sammenlægning med De Radikale lige så lidt et emne for Alternativet, som sammenlægning med andre partier er det for Frie Grønne,« skriver hun. 

»Og som bekendt gik historien sådan, at Alternativet og Uffe bragede ind. Vi går også efter at brage ind i Folketinget.«

Til kritikken af Frie Grønnes kampagne skriver hun, at det ikke er hendes holdning, »at de erhverv og virksomheder, der henter deres profit på de allermest ødelæggende aktiviteter, samtidig kan være samarbejdspartnere i den grønne omstilling«.

»Vores analyse er, at de er antiklimaaktivister, at de modarbejder det fælles bedste, og at de intet har at gøre i skyggen og i de politiske forhandlingers baglokaler.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Hvis ellers I vil bakke op om Mette Frederiksen som statsminister, så er I nød til det. Ellers kommer ingen af Jer i folketinget. Det bliver en ørkenvandring som Kristen Demokraterne, som ikke en gang med Guds hjælp kan finde vejen.

Rød blok har ikke råd til stemmespil i den her situation. Og grønne partier da slet ikke. For et Danmark med blå blok i statsministeriet er et sort Danmark.

Ete Forchhammer , Hans Larsen, erik pedersen, Kim Houmøller og Viggo Okholm anbefalede denne kommentar

Hej Theo,

Måske er det for dig, og alle andre der tænker på og måske overvejer Alternativet, værd at orientere jer imod det som er Å i dag og har været det igennem de sidste to år, med Torsten og Franciska ved roret. Med al respekt for Uffe og hans bidrag, så mener jeg det er bedst at se på nuet og os der har arbejdet i og med Å den tid efter bruddet.

For mit vedkommende har Alternativet sit særlige kendetegn ved at tænke menneskelig trivsel ind som en del af klimakrisens løsning. Det har jeg selv skrevet en del om, som pædagog og omsorgsaktivist.

Bla har Information været flinke til at dele disse perspektiver, også Klimamonitor. Fx dette indlæg.

https://klimamonitor.dk/debat/art8580268/Familiers-stressede-liv-er-en-b...

Håber på friske og nysgerrige øjne på Å anno 2022.

Bedste hilsener

Nanna Høyrup
Folketingskandidat
Alternativet

PS. Å har tilbudt sin platform i klimaets navn, og konflikter mellem mennesker, kan løses præcis som klimakrisen.

Steen K Petersen, Torben Nielsen, Inger Pedersen, Herdis Weins, Eva Kjeldsen, Nicolaj Knudsen og Viggo Okholm anbefalede denne kommentar
Kasper Pedersen

Der er ikke råd til stemmespild - det gælder vores fremtid.

Rolf Andersen, Torben Nielsen, Marianne Wiltrup, Inger Pedersen, Herdis Weins, Hans Larsen, erik pedersen og Eva Kjeldsen anbefalede denne kommentar

Verdenssamlingen handler om den nye dagsorden, og det er hundrede procent nødvendigt at den er både grøn, menneskelig og - tilgivende.

Og så er der egentlig ikke mere diskussion.

Arne Albatros Olsen og Ete Forchhammer anbefalede denne kommentar

Tilgivelse er et religiøst begreb. MEN FANDME FUCKME NØDVENDIGT.

(Jeg har ikke andre ord,- undskyld)

Der vil nok ryge et par små partier ud af foketinget ved næste valg og nye vil komme ind, nogle større og mere afgørende end andre....

Morten Pedersen

Formandsopgøret i Alternativet var det grimmeste i mands minde. De største moralister styret af bitter vrede. Efter valget af Josefine Fock skred Uffe fra festen med sine støtter, og det sidste spark i skridtet var opbakningen til skabelsen af De Frie Grønne med udbrydere fra Alternativet. Så længe Uffe ikke vil sige åbent, at han handlede emotionelt og forkert er det nok svært at komme videre. Især for folk, der har svoret, at sandhed og transparens er fundamentalt.

Viggo Okholm, Eva Schwanenflügel, Herdis Weins, Lillie Andersen, Inger Pedersen og Kim Øverup anbefalede denne kommentar

@Morten Pedersen: Hertil skal lægges min dybfølte forargelse over at udbyderne enerådigt bare tog Alternativets mandater med sig. Jeg er med på det lovlige i det valg, men moralsk var det en fallit. Uffe skal bare tie stille nu.

Desperationen er udtalt nu med den grønne dagsorden og jeg kunne også godt ønske en samlet markant trædesten. Den findes bare ikke. Selv de grønneste partier er uenige.
Uanset udfaldet af det næste valg så bliver det ikke de demokratiske politiske værktøjer som redder os. Det vil altid resultere i laveste fællesnævner og det muliges kompromis...

Eva Schwanenflügel og Lillie Andersen anbefalede denne kommentar

Som Morten Pedersen skriver var formandsopgøret i Alternativet det grimmeste i mands minde. Også efterfølgende at udbryderne med Uffe i spidsen tog Alternativets mandater med sig. Men er det ikke ret beset den indrømmelse, som Morten Pedersen efterlyser, Uffe kommer med nu?

Det virkelige stemmespild er hvis man stemmer på socialdemokraterne.

For så er der helt sikkert garanti for at der INTET sker på en lang række af vigtige områder.

Ete Forchhammer

Konkret: Valget er IKKE udskrevet endnu! Om jeg begriber at det da er umuligt at fusionere de to store af de små grønne partier!?!

Hvis det er nogle folk i spidsen for Frie Grønne der pure afviser invitationen fra Alternativet, så må baglandet vågne op, parkere en evt. idoldyrkelse og imponerethed over dygtig p.r. og simpelthen foretage den manøvre toppen stritter imod: Meld jer ud af FG og ind i Alternativet på de vilkår partiet netop har inviteret til..

FG-toppen henviser til forskellen på Radikale og Alternativet i Alternativets spæde start, men dels er der ikke helt samme forskel på de to grønne partier, dels er det overordnede, fælles mål usigeligt mere alarmerende, faretruende i dag end noget var da Alternativet blev dannet.
Se på nutiden! Se på hvad der faktisk bedrives af grøn politik og af grønne politikere.
Stemmespild? Uanset om den profeti går i opfyldelse eller ej, er de afgivne stemmer i hvert fald ingen opbakning til de gl. “bulldozer-partier”.
Problemer i et “ægteskab”? Se til EL, de kan løses og være til at overleve med.

Eva Schwanenflügel, Inger Pedersen og Torben Nielsen anbefalede denne kommentar

hvis de små grønne ikke har formatet til at konsolidere og styrke alt det grønne i et valgforbund eller i et grønt parti – vil ingen grønne være i Folketinget efter et valg og klimakampen slået tilbage – ærgerligt ! – især Torsten Gejl vil være et stort tab for anstændig redelighed – en grøn torpedo lige ind i socialkammeraternes småborgerlighed som har brug for alle stemmer – ellers er det de blå !

Ete Forchhammer , Inger Pedersen og Herdis Weins anbefalede denne kommentar

Et gammelt ordsprog siger -at man ikke skal løfte fanen så højt, at man slipper jorden. Frie grønne er godt på vej -pist væk!
Sidste chance er at gribe invitationen til en fusion.

Ete Forchhammer , Eva Schwanenflügel og Herdis Weins anbefalede denne kommentar
Torben Siersbæk

At Uffe Elbæk, af alle mennesker, opfordrer "sine" to partier til at slå sig sammen, er topmålet af politisk plattenslageri!

UD!

Kim Øverup, Eva Schwanenflügel og Inger Pedersen anbefalede denne kommentar

@ Peter Meyling

Jeg tænker at hvis man ikke ønsker en blå regering eller en S + R regering, som næsten vil være det samme som en blå, så gælder det ikke om at satse, men om at stemme på S så de kan blive store og stærke nok til at gå i samarbejde med dem de ønsker og ikke dem de er tvunget til.

Torben Siersbæk

Der er både plads til og brug for de strømninger, alternativet og frie grønne står for.

Der er bare INGEN plads til eller brug for noget af de to pladder-"partier"!

Arne Albatros Olsen

Isen smelter , og vandet flyder, mens solen stikker, og vi skændes om tåbeligheder, mens tiden går !

Ete Forchhammer: Der er ikke noget bagland af betydning i Frie Grønne. Partiet havde i august 296 medlemmer. 20 af disse stemte ved den eneste afstemning på seneste landsmøde, og valgte 2 medlemmer af partiets øverste organ, "Frie Grønne Råd". Folketingsgruppen udpeger af sin midte flertallet i Rådet (bortset fra at de ikke er nok til at udfylde pladserne). Der burde så have været suppleret med yderligere landsmødevalgte "folkevalgte eller medlemmer" .Det fremgår ikke om man kan være folkevalgt uden at være medlem, ligesom det ikke fremgår af landsmødereferaterne at suppleringen er sket.

Folketingsgruppen vælger politisk leder og gruppeforperson, der udgør 2/3 af forretningsudvalget.