Interview
Læsetid: 14 min.

Uffe Elbæk gør boet op: Der har aldrig været mere brug for Alternativets tænkning end nu

Uffe Elbæk har om nogen personificeret klimaets indtog i dansk politik. Snart takker han af efter 20 år. På vej ud opfordrer han Frie Grønne og Alternativet til at forene kræfterne og efterlyser flere visioner og mindre vrede i klimakampen
»Jeg har meget svært ved at se mere end ét grønt parti komme ind,« siger Uffe Elbæk.

»Jeg har meget svært ved at se mere end ét grønt parti komme ind,« siger Uffe Elbæk.

Anders Rye Skjoldjensen

Indland
2. september 2022

»Jeg har fuldstændigt deja vu,« siger Uffe Elbæk og misser med øjnene i den lave sensommersol.

Han er i gang med at fortælle om 1980’ernes mange stridende venstrefløjsfraktioner. Partier som VS, DKP og Socialistisk Arbejderparti kæmpede alle om de samme røde vælgere og havde udsigtsløse ideologiske kampe, som endte i historisk højt stemmespild uden et eneste mandat i Folketinget.

»Det samme gentager sig nu for øjnene af mig med de grønne partier,« siger Uffe Elbæk, der i 1970’erne selv var medlem af VS-fraktionen Kommunistisk Forbund.

Dengang endte venstrefløjens nederlag som bekendt i dannelsen af det socialistiske fornuftsægteskab Enhedslisten, der i dag har etableret sig som et parti på tryg afstand af spærregrænsen.

Nu kæmper Alternativet og Frie Grønne så en lignende og tilsyneladende udsigtsløs kamp. Selv om klima stadig ligger i toppen af vælgernes dagsorden, ser ingen af de to små partier ifølge målingerne ud til at komme i Folketinget efter valget. Og Uffe Ebæk, der som medstifter af begge partier og nuværende folketingsmedlem for Frie Grønne hidtil har holdt sin mening internt, siger den nu højt.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Der, hvor kæden hoppede af Uffe, var da du erklærede Alternativet ikke nødvendigvis ville støtte en rød statsministerkandidat. Her mistede I min stemme og får den ikke igen. For hvis der er noget jeg ALDRIG ville gøre, så er det at stemme på et parti som ikke stensikkert peger på en rød statsminister.

Tænker jeg ikke står alene i det.

Eva Schwanenflügel, Hanneh Christensen, Ole Olesen, Kim Morten Nissen, Dan Ysnæs, Niels-Simon Larsen, erik pedersen og Mogens Holme anbefalede denne kommentar

Måske var Uffe Elbæks største fadæse at han lod sig forblænde af Sikandar Siddique som også inden brudt med Altenativet havde en ubehagelig og selvretfærdig fremtoning som ikke sælger billetter.. At Uffe Albæk indrømmer den fadæse her på faldrebet tjener ham trods alt til ære.

Hanneh Christensen, Ete Forchhammer , Naja Abelsen, Morten Pedersen, Herdis Weins, Rolf Andersen, Henrik Madsen og Marianne Wiltrup anbefalede denne kommentar

Jeg har fulgt klimaudviklingen tæt i mindst 4 år, især gennem udenlandske medier.

Derfor vidste jeg allerede for flere år siden, at Sydeuropa ville blive forvandlet til en ørken, jeg kunne også aflæse, at energipriserne og madpriserne ville stige, inden nogen talte om det og jeg kan fortælle, at vi er på vej ind i en recession som ikke en gang Dan Jørgensen kunne have undgået uanset, hvilke valg han havde truffet i 2019.
Det var også ret tydeligt, at Socialdemokratiets klimabegejstring var fup allerede inden valget i 2019.

Det bliver mere og mere tydeligt, at politikerne svigtede i 1987, da Brundtlandrapporten kom. Fra omkring 2008 begyndte jeg at kigge nærmere på dansk politik helt overordnet og det var sandelig ikke noget smukt syn, hverken når jeg kiggede frem eller tilbage. Der ligger bedrageri, løgne og svigt gemt, som aldrig vil nå frem til avisernes spalter og en ret stor del af disse svigt hører til klimapolitikken.

I dag er situationen sådan, at vi har ikke mindre end 3 opstillingsberettigede, konkurrerende partier fyldt med dedikerede mennesker der vil have en effektiv klimakamp.

Folk i titusindvis har givet deres underskrift til støtte til jer, ikke for jeres personlige skyld, men fordi de troede på, at I ville i Folketinget og at I dér ville gøre en reel forskel, måske endda med så mange mandater, at Socialdemokratiet måtte opgive at søge mod højre. Vi ved alle, at begynder Socialdemokratiet at arbejde med de borgerlige partier, er det slut med klimakampen. Det, EU forlanger, vil man gøre, men man stiller ikke krav til Industrien og der kommer ikke nye initiativer.

Det er en helt afgørende fælles opgave for klimapartierne så vidt muligt at sikre, at det ikke sker.

Mange, mange tusinde mennesker har samlet sig i diverse grupper og de har alle det ene formål at sikre, at klimakampen bliver ført ind i Folketinget. Uendelig mange mennesker arbejder hårdt på, at det vil ske. De er ikke nødvendigvis knyttet ideologisk til det ene eller det andet parti, de kæmper for SAGEN.

Ligesom jer har de (vi) enorme problemer med at gøre klimasagen kendt i befolkningen. Politikere fra Socialdemokratiet og hele vejen ud på højrefløjen udtaler sig ikke om klimakampen og når Dan Jørgensen er på skærmen, fortæller han kun om de fantastiske ting, regeringen har planer om eller forventer gjort inden for en årrække.
ALLE partier fra og med Socialdemokratiet og hele vejen ud på højrefløjen ved, at netop klimakampen er deres Akilleshæl.

Politikernes tøven over hele verden har været aldeles uansvarlig, men i Danmark kan vi nu ændre det og dermed inspirere andre lande til det samme. Klimakatastrofen er allerede en fuldtonet kendsgerning og den er så ustyrlig, at internationale forskere vil have gang i forskning med arbejdstitlen ”The end Game”. Det Game skulle slutte ved 4,6 grader og vi ser allerede nu, at mange af klimaændringerne dels udløser dominoeffekter og dels er selvforstærkende. Havet er nu 2 grader varmt og vi kan iagttage væsentlige ændringer. Ved 3 grader begynder havet at dø. Vi må ikke risikere, at vi pludselig befinder os på vejen til The End Game og opdage, at vi ikke kan komme væk fra den igen. Problemet er, at vi ikke ved, hvornår den begynder; måske er den lige i nærheden.

Vi har mistet halvdelen af alle vilde dyr og de dør hver dag i tusindvis. Hele ferskvandsfaunaen over hele kloden er stærkt truet. Folk i hundredtusindvis mister deres hjem og deres muligheder for at forsørge sig selv og uendelig mange husdyr ligger nu døde på markerne, døde af tørst.

Nu er tiden også kommet, hvor det haster med at træffe de helt nødvendige politiske beslutninger, hvis ikke 100 millioner mennesker skal begynde at vandre nordpå om 20 – 30 år fra områder de ikke længere kan leve på.

Og så oplever vi, at I ikke vil samarbejde. Hvordan vil I forklare, f.eks. alle Greta Thunbergs danske tilhængere, der nu har opnået stemmeret, at I ikke kan tage klimakampen alvorligt? De, og alle vi andre, stolede på jer.

I er NØDT TIL at samarbejde. Jeg tror da, at der skal sluges nogle kameler, men sådan har politik altid været. I er nødt til at tage Alternativets invitation alvorligt og her er grundene:

Folk kan ikke se forskel på jer. De kender ikke nuancerne og de vil stemme i blinde uden at forstå, hvorfor der er tre mulige valg. HVIS de da ikke opgiver. Det virker forvirrende med tre partier, der vil det samme.

Hvem i al verden er ”De frie grønne”? Folk lever i en verden, hvor de bombarderes med informationer og, har man ikke ligefrem fulgt med, er det ikke en gang sikkert, at man kan genkende navnet, når man ser det igen.

Navnet ”Grøn Alliance” er mildest talt, uheldigt. Nogle af Danmarks største virksomheder har skabt en sammenslutning med navnet ”Grøn Varmealliance” Vil I gerne forbindes med A.P. Møller, Grundfos eller Siemens?

Men, hvorfor så Alternativet. Svaret er enkelt og det har ikke noget med politik at gøre: det er mest kendt. Alternativet er meget mere kendt end de to andre partinavne til sammen. I kan spørge en hver reklamemand, hvis I tror, det er ligegyldigt.

I skal sørge for, at de stemmer, I får, ikke går til spilde. I skal gå til valg på en sådan måde, at I tager mellem 2 og 10 mandater. Gør I det ikke, bliver stemmespildet til lige så stor glæde for Ny Borgerlige som for Enhedslisten. Takket være vores valgsystem, kan det lige så godt være Venstre som et hvert andet parti, der får et tillægsmandat.

Slug nu de kameler, der skal sluges, kom i Folketinget og tal højlydt om den løsning, Microsoft har.
Vi kan nemlig godt få standset klodens opvarmning i en vis fart. Microsoft er i fuld gang med at reducere deres udledninger og senest i 2030 står de på nul. I det nul er indbefattet alle CO2-udledninger fra alle de varer, andre leverer til koncernen.
Når de har styr på det, begynder de at fjerne al den CO2, de har udledt siden firmaet blev grundlagt. Målet er, at i 2050 er der intet CO2-spor fra Microsoft i atmosfæren.

Ingen af jer kommer i Folketinget, hvis I ikke er så politisk modne, at I kan samarbejde og så har I heller ikke fortjent det. Men I får travlt med at fortælle de mange, mange tusinde mennesker der har arbejdet for klimasagen i de sidste år, hvorfor I ikke stod distancen.

For at sige det rent ud: ingen af jer får min stemme, hvis I ikke sørger for, at min stemme har en reel chance for at gøre nytte. Så vil jeg hellere placere den et sted, hvor jeg er sikker på, den kan blive brugt. Samtidig mister jeg al tillid til, at I reelt ønsker klimakamp.

Nu har alle vi andre gjort, hvad vi kunne. Nu skal I vise, at I er vores tillid værdig.

Ete Forchhammer , Naja Abelsen, Alvin Jensen, Morten Petersen , Herdis Weins, Poul Erik Pedersen, Kim Houmøller, Søren Kristensen og Marianne Wiltrup anbefalede denne kommentar

Jeg tror de grønne partiers problem er, at deres grønnne ambitioner fylder for lidt i deres kommunikation! Den bliver hele tiden overdøvet af deres indvandringspolitik og woke minoritetspolitik (som de gerne ‘klasker sammen’ til én stor undertrykkelsesparanoid livsanskuelse). Den agenda er særligt drevet af Sikkandar og Uffe.

Men, det er jo IKKE EN NATURLOV, at alle der er grønne i hjertet, også synes der skal være MERE islam i Danmark, og mere LGBT+ i medier og gadebillede.

Ole Olesen, Erik Fuglsang, Morten Pedersen, Bent Nørgaard og Søren Kristensen anbefalede denne kommentar

hvis de små grønne ikke har formatet til at konsolidere og styrke alt det grønne i et valgforbund eller i et grønt parti – vil ingen grønne være i Folketinget efter et valg og klimakampen slået tilbage – ærgerligt ! – især Torsten Gejl vil være et stort tab for anstændig redelighed – en grøn torpedo lige ind i socialkammeraternes småborgerlighed som har brug for alle stemmer – ellers er det de blå !

Ete Forchhammer , Naja Abelsen, Alvin Jensen, Herdis Weins og Inger Pedersen anbefalede denne kommentar

@Theo Lindemann - 01. september, 2022 - 21:34

Der er pt. tre statsministerkandidater - hvilken én af dem, vil du kalde 'rød' ?

Peter Meyling, Erik Fuglsang, Jeppe Lyngsø Bundgaard, erik pedersen, Inger Pedersen og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar

Ingen af de tre statsministerkandidater forekommer røde i substansen, så der er næppe udsigt til rød politik efter et valg...Det kan man så glæde eller græmme sig over - alt efter temperament.

Rolf Andersen, Ete Forchhammer og Naja Abelsen anbefalede denne kommentar
Ete Forchhammer

Valget er IKKE udskrevet endnu!
Hvorfor er det da umuligt at slå stumperne sammen?
I Folketinget kan særlove vedtages omtrent overnight, hvorfor så ikke noget tilsvarende udenfor?
Baglande, vis jeres toppe vejen til en grøn enhed!

erik pedersen, Inger Pedersen og Rolf Andersen anbefalede denne kommentar

Ja valget er forudsigeligt så længe venstrefløjen er sprængt.
En ting er sikkert ved det kommende fantasiløse valg:
højre partierme skal nok samarbejde for magten.
Magt er ikke at stå udenfor og skrige!

I vil alle tre forandre EU indefra!
I vil alle tre arbejde for klimaet!
I vil alle tre forbedre livet for mennesker!
Ingen ord om forsvar fra jer alle tre!

Så I er 3/4 radikale.

Poul Anders Thomsen

Uffe har altid været sådan et sjovt indslag, men som bekendt, der er jo tosser nok i politik, så underholdning kommer det ikke til at skorte på. Der venter altid en ny pauseklovn i kulissen.

@Ete Forchhammer
Alternativet har rent faktisk en fungerende partiorganisation som ingen af de andre grønne partier kan hamle op med.
Desuden har de formuleret en god og sammenhængende politik.
Politisk kan man man ikke overleve bare ved at være grøn.
Jeg håber iøvrigt virkeligt ikke at Alternativet peger på Mette Frederiksen som statsminister det har hun ikke fortjent.
Og ved sidste valg kom de over spærregrænsen selvom de pegede på sig selv.