Alex Vanopslagh: Klimakrisen skal løses af markedet og teknologien

Højrefløjen kom for sent med på den grønne bølge, men nu har Liberal Alliance formuleret en ambitiøs liberalistisk klimapolitik, siger Vanopslagh i Informations valgserie om klimaet. Han fortryder, at LA ikke er med i klimaloven, og så vil han ikke holde hånden over fossile arbejdspladser
Alex Vanopslagh kalder det »en markedsfejl«, at udgifterne ved forurening og udledning ikke er indpriset i markedet. Det vil hans ellers så skatteskeptiske Liberal Alliance løse ved en høj, ensartet CO2-afgift.

Alex Vanopslagh kalder det »en markedsfejl«, at udgifterne ved forurening og udledning ikke er indpriset i markedet. Det vil hans ellers så skatteskeptiske Liberal Alliance løse ved en høj, ensartet CO2-afgift.

Peter Nygaard Christensen

Indland
20. oktober 2022
LYT ARTIKLEN
Vil du lytte til artiklen?
Prøv Information gratis i en måned og få fuld digital adgang
Kan du lide at lytte? Find vores seneste lydartikler her

Spørger man formand for Liberal Alliance, Alex Vanopslagh, er det hævet over enhver tvivl, at klimakrisen længe er blevet betragtet som en venstreorienteret sag.

Ikke fordi den kræver nogle mere venstreorienterede redskaber, som afgifter og regulering, men fordi folk på venstrefløjen har været dygtige til at bruge den som løftestang for ting, de mente i forvejen. »For eksempel at kapitalismen er syg, og at vi skal af med landbruget,« siger han.

De højreorienterede kom for sent ind i kampen, mener Vanopslagh, og han kalder selv sit partis klimapolitik ved valget i 2019 »lidt tyndbenet«. Men nu er det klar med et seriøst bud på en liberal klimapolitik, hvor statslig regulering er skiftet ud med marked og teknologi – og hvor der er plads til masser af vækst.

»Liberalismen kan tilbyde klimaet den hurtigste, billigste og mest realistiske vej til grøn omstilling, og det gør vi ved at satse på, at markedet og teknologien gør arbejdet. Ligesom det i øvrigt har gjort i de senere år,« siger han.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

En nydeligt mand (som min afdøde mor ville have sagt), men fuld af lort. Og superliberalist.

Kim Houmøller, Steen K Petersen, Torben Skov, Alexander Bak, Inge Lehmann, Espen Bøgh, Jes Thomsen, Eva Schwanenflügel, erik pedersen og Inger Pedersen anbefalede denne kommentar

*nydelig

Inger Pedersen

Ja.

Som Knud Jespersen.
En af dem, min salig bedstemor vist nok stemte på.
For "han har sådan et pænt hår"...

Hun havde ellers stemt Venstre hele sit liv - måske nok inspireret af sin kortvarige ægtemage til at stemme radikalt - men han døde af tuberkulose om 31-årig efter 3 års ægteskab, så den indflydelse fik en hurtig ende...

Og min salig moster stemte på Glistrup, fordi hun
"kunne forstå, hvad han sagde" - men i øvrigt ikke var enig i det, han vitterligt sagde...

Og sådan er der jo meget...

Steen K Petersen, Torben Skov, Ole Olesen, Inge Lehmann, Espen Bøgh og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Jesper Johannsen

Markedet og et teknologisk fiks. Vi er reddet. Hvorfor har ingen andre tænkt på det?

Det var sgu da nemt nok, at redde klimaet. Den gamle skude.

Tak Alex for at redde hele verden.

Inger Pedersen, Steen K Petersen, Torben Skov, Kristian Spangsbo, Alexander Bak, Ole Olesen, Inge Lehmann, Eva Schwanenflügel, erik pedersen og David Wedege anbefalede denne kommentar

Det er ikke nyt. Det er LA classic.
I Anders Samuelsens tid hed det også, at det var markedet og teknologien. Det mente LA, var at være inde i kampen, og nu er de det igen. Jeg ved ikke, om de har været ude af den.
Det er en sofistikeret affart af klimabenægtelse: Man betragter klimakrisen som et falsk underskud. Som at have underskud på sin konto alene fordi man venter på at få refusion for sit udlæg.
Markedet og teknologien gør det, der skal til. Vi skal bare lade være med at beskatte industrien, så vi hindrer dem i at realisere.
Sagt på en anden måde: Klimakrisen er i virkeligheden en skattekrise. Intet andet end for høje skatter truer klimaet.

Gunilla Funder Brockdorff, Inger Pedersen, Steen K Petersen, Torben Skov, Bjarne Andersen, Kristian Spangsbo, Ole Olesen, Inge Lehmann, Jan Damskier, Thomas Helbo Hansen, Jes Thomsen, Eva Schwanenflügel, Per Kortegaard og erik pedersen anbefalede denne kommentar

Ja, vi kan jo nu se hvad vi fik ud af den informations-teknologiske revolution vi har gennemgået siden 1980erne - jo netop på markedets betingelser.

Især legetøj til voksne mænd!!!! og et tv de kan ha i hånden når de keder sig.

Havde demokratiske politiske systemer, som f.eks. Folketinget været på styrepinden, havde vi jo nok haft nogle færre sygdomme at slås med, og klimakrisen var der nok taget hånd om allerede dengang i 1980erne.

Arne Albatros Olsen

Det er markedet og den teknologiske udvikling tilsat en umådelig umenneskelig grådighed gennem de sidste par hundrede år, som har skabt klimakrisen.

Det er for bekvemt og helt naivt , at tro , at markedet og teknologien vil løse problemet,
for teknologierne for at kunne rette op på klimakrisen findes jo allerede.

Alligevel er vi på vej mod katastrofen i slow motion.

Steen K Petersen, erik pedersen, Torben Skov, Eva Schwanenflügel, Ole Olesen og Inge Lehmann anbefalede denne kommentar
Jesper Johannsen

Og hvordan ser fremtidsudsigterne så ud for markedet og teknologiske løsninger? Vi kan da starte med flyvning. For her ser markedet særdeles godt ud. De seneste år er der blevet bygget den ene mega store lufthavn efter den anden med plads til både 100 millioner og 200 millioner årlige passagere, så verden er godt forberedt på stigningen i flyrejsende, som forventes at stige fra 4.000.000.000 årligt til 8.000.000.000 årligt i 2035. Og så er der rigtig godt salg af elbiler til First-Moverne, der altid søger status og har råd til det. I 2030 forventes der 500.000.000 el biler på verdens veje. Samt yderligere 1000. millioner fossile køretøjer oven i for at markedet kan følge efterspørgelsen på biler, som forventes at skyde i vejret med raketfart, nu hvor flere og flere får råd. Og så er der lige internettet, som allerede i dag grundet det enorme strømforbrug udleder mere CO2 ind den samlede flyindustri. Og internettets data mængder forventes at eksplorede til uanerde højde. Det samme gør energiforbruget til datacentre. Og hvis selvkørende biler bliver en realitet forventes det hvert eneste selvkørende køretøj for et dataforbrug på 4.000 gigabyte dagligt. Det kan til den tid godt være el biler ikke direkte udleder CO2. Men det gør den vilde mængde energi de datacentre bruger for at de overhovedet kan kører. Og der er sikkert meget mere end det, nu hvor alle 8.000.000.000 beboere på Jorden alle vil og skal være moderne.

Så kommer vi til den teknologi som Alex mener skal genetablere atmosfærens naturlige CO2 indhold. Den gode nyhed er, den findes. Knap så godt er det, at forsøgsmodeller kun kan suge nogle få tons ud af atmosfære. De skal så skaleres op til noget der kan hente 2.000 til 2.500 milliarder tons CO2 ud af atmosfæren. Det er så meget, at du kan mærke vacuummet hjemme i din stue :-). Og så skal alle de tons transporteres fra sugestedet ud til f.eks. tomme oliebrønde, hvor det så skal pumpes tilbage til undergrunden og have en korkprop sat i.

Jamen det kan da helt sikkert lade sig gøre. Det mener Alex det kan. Og så er alt jo godt.

Gunilla Funder Brockdorff, erik pedersen, Steen K Petersen, Ole Olesen, Carsten Munk, Arne Albatros Olsen, Eva Schwanenflügel og Kristian Spangsbo anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Man kan ikke udrydde sygdom med det samme, der har forårsaget den.

Inger Pedersen, David Wedege og Espen Bøgh anbefalede denne kommentar
Steen K Petersen

Det er da helt hen i vejret at høre på den papegøje, en popedreng der remser igen og igen,

kender ikke reglerne, i morgen kommer der en løsning
kender ikke reglerne, i morgen kommer der en løsning
kender ikke reglerne, i morgen kommer der en løsning
kender ikke reglerne, i morgen kommer der en løsning
Et cetera

- Tja..., - jeg ved snart ikke, og det er ikke fordi det er Alex Vanopslagh, for han er lige så fjollet og tomhjernet som flere af de andre politikere vi har på Christiansborg.

Meget af det vi i dag kæmper med skyldes MARKEDET hvor kræmmersjælende fik frit slags i bolledejen af vore politikere, og i mange tilfælde også offentligt tilskud i den anledning.

De seneste kendte offentlige tilskud er gået til både vindmøller og solceller, - ellers kan de ikke sælges / opstilles og gerne med lidt fortjeneste.

Det er jo ligegyldigt hvilket led i kæden tilskuddet fra staten gives, - det ender i lommen på vindmølle- eller solcelleproducenterne, som det kommer til gode.

Tilbage i tiden gik staten med kommunerne via lov og bestemte vi skulle have spildevandsrensning - "det flød jo med lort i Øresund", - ingen - siger og skriver ingen liberal virksomhed gik selvstændigt i gang med nogen projekter i den anledning, - NEJ, alle ville have staten og kommunernes penge for deres arbejde med at bygge og vedligeholde rensningsanlæggene, - og gør det den dag i dag.

Visse kemifabrikker efterlader sig industrigrunde der er så tilsvinet med kemisk affald at det skriger til himlen, at staten burde gribe ind overfor den slags, også selv om det skete i vore byområder(Tingvej, Amager).

Sydpå erindrer nogle sig vel Proms kemiske fabrik, og den grund de efterlod sig fyldt med farlige kemikalier som de blot havde hældt ud på jordene omkring fabrikken.

- Den regning fik det offentlige!

- Jo..., der er da også al mulig grund til at hylde markedet og de betingelser - hvis ikke uerkendte / skjulte rettigheder som politikere med liberal tankesæt tillader for fremskridtets skyld.

Forståelsen af "hvem" MARKEDET er eller ret simpelt, MARKEDET er en flok KRÆMMERE der alene vil sig selv og kun sig selv og deres penge, - samfundssind er meget svært at finde iblandt disse KRÆMMERE.

- Hvorfor er det så svært for liberalisterne at indse og erkende at vist skaber markedet både godt og skidt for et samfund, - verden er ikke enten sort eller hvid, sådan som de forestiller sig - eller er de stæreblinde?

Vi fik velfærdssygdomme af liberalismens gode gerninger, - men regningen herfor betales af såvel den enkelte som af vort sygehusvæsen, - dårligt helbred ved rygning, alt for meget sukker i dagligdagsvarer, og for meget salpeter i vores kød fra landbruger, og dertil også brugen af for meget antibiotika, og vi ma da ikke glemme sprøjtningen med giftige stoffer på vore afgrøder og som også siver ned til grundvandet.

MARKEDET SKABER FREMSKRIDT - DET ER DØDSIKKERT!

Kim Morten Nissen

Ja, for det går jo super i de lande hvor markedet styrer det.

Bare se på hvordan markedet betaler politikere til at lave love der beskytter dem, eller ikke at lave love som tvinger dem til at ændre kurs.

Var der ikke et pragt eksempel på det her for leden, noget med kemi industrien?

Jamen dog, nu har vi fået dansk Bolsonaro. Den danske Bolsonaro. Passer fint.