Vælgervandring
Læsetid: 8 min.

De går op i politik og bliver tændt af enkeltsager. Her er de vælgere, der afgør valget

Det kan blive op til ganske få danskere, om regeringsmagten skifter fra rød til blå efter valget. Her er fire vælgergrupper, der kan få afgørende betydning

Jesse Jacob

Indland
10. oktober 2022

Den 1. november går mere end fire millioner danskere til valg. Men selv om hver eneste stemme tæller, er der nogle vælgere, som politikerne især er optagede af at vinde over på deres side.

I Danmark har vi meget tætte valg. Rød og blå blok er omtrent lige store, og rigtig mange danskere stemmer på det samme parti, eller i hvert fald samme blok, år efter år.

Det betyder, at den relativt lille gruppe danskere, der kan svinges over midten, er afgørende for, hvem der får regeringsmagten. Det så vi blandt andet ved valget i 2019, hvor Dansk Folkeparti tabte omkring 80.000 stemmer til Socialdemokratiet, hvilket blev en af de afgørende årsager til, at magten skiftede hænder.

»Alle andre er selvfølgelig også med til at afgøre valget, og hvis de ikke stemmer, hvad de plejer, så falder det anderledes ud,« siger professor og valgforsker ved Københavns Universitet Kasper Møller Hansen.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

In the transcendent words of Homer Simpson: "Red M&M, blue M&M - they all end up the same color in the end".

Eller som blinde Homer så om ægæiske hjørner; En bejler spejler hvor en sejler fejler.

Kurt Nielsen, Henrik Madsen og Susanne Kaspersen anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Ja, det er trist, at Socialdemokratiet ligger, som de har redt med deres mangeårige forringelser af uddannelserne 'for at få flere med'. Dels er det er ufattelig mistillid til det store flertal af helt almindelige menneskers intellektuelle potentiale, der er - ved vi fra tidligere - ganske betydeligt, dels er det den største fare for demokratiets overlevelse, hvis folk ikke lærer at kunne tænke selv og udover sig selv, samtidig med at forståelsen for de almene interessers værdi for den enkelte selv også forstås.
Før vi kommer i gang med at uddanne mange på samme høje niveau, som vi havde før Bolognaprotokollen, vil vi leve med risikoen for de følende massers egocentrerede og sentimentalistiske livsforståelse.

Fam. Tejsner, Kurt Nielsen, Henrik Madsen, Susanne Kaspersen og Mathias Petersen anbefalede denne kommentar
Søren Kristensen

Tror bare jeg gør som Lars Løkke, sætter et M i reversen og stemmer på Mette. Hvis ikke det er folkestyre hen over midten, så ved jeg ikke hvad det er. At folket så meget vel kan ende med at sætte det hele over styr, fordi vi ikke altid ved vores eget bedste, er en risiko vi må leve med. Men heldigvis er vi et lille land, så det er næppe vores skyld hvis det hele går af H til og lige nu gælder det mest om at sætte de radigale på plads, dvs. uden for inflydelse; de her i øvrigt selv været ude om det. Så kan vi måske komme videre og der er nok at se til, tag bare fx den stigende ulighed. - Hvad med den grønne omstilling, siger du måske? Ro på, den har Putin allerede kickstartet og lige om lidt kickstarter vi også ham ud af Ukraine, sammen med amerikanerne naturligvis. Hvem er i øvrigt bedre til at coope med yankeerne, selv for det tilfælde at det orange monster vender tilbage. Nej vel? Er der egentlig så meget at betænke sig på? Og så var det ikke engang ironisk ment.

Mogens Solgaard

E-avisen bør blive opdateret. Heri viser grafen at “Danmarksdemokraterne - Inger Støjberg” henter hovedparten af vælgere fra Enhedslisten, og næstflest fra Stram Kurs!!

Michael Jensen

Morten Solgaard, den samme absurde fejl går igen i den trykte avis. Er korrekturen sparet væk?