Valg 2022
Læsetid: 9 min.

De gamle partier står til at fylde mindre end nogensinde

Trods kriser og usikkerhed ser befolkningen ud til at vælge Folketingets ældste partier fra til fordel for nye. Forklaringen skal især findes hos de nye partier, der lover oprør mod det etablerede – uden at være så nye, at det gør noget
Trods kriser og usikkerhed ser befolkningen ud til at vælge Folketingets ældste partier fra til fordel for nye. Forklaringen skal især findes hos de nye partier, der lover oprør mod det etablerede – uden at være så nye, at det gør noget

MADS CLAUS RASMUSSEN

Indland
1. november 2022
LYT ARTIKLEN
Vil du lytte til artiklen?
Prøv Information gratis i en måned og få fuld digital adgang
Kan du lide at lytte? Find vores seneste lydartikler her

Da en række nye partier stormede ind i Folketinget ved jordskredsvalget i 1973, mistede de fire ældste partier tilsammen 54 mandater. Ved tirsdagens folketingsvalg står Socialdemokratiet, Venstre, De Konservative og De Radikale så til det største tab af mandater siden dengang.

Ifølge de seneste meningsmålinger kommer de fire partier til sammen til at miste mellem 30 og 34 mandater i Folketinget. Dermed står de samlet set til at få færre mandater end nogensinde før.

»Det er en speciel situation, at de samlet står til at få under halvdelen af mandaterne. For de har altid udgjort kernen i partisystemet og giver en vis stabilitet i Folketinget,« siger lektor ved Institut for Statskundskab på Københavns Universitet Karina Kosiara-Pedersen.

85 mandater kan de fire gamle se frem til at få ifølge en meningsmåling af Voxmeter fra torsdag.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Henrik Leffers

For første gang nogensinde kan jeg ikke stemme på nogen af de partier, jeg hidtil har stemt på! Fordi jeg simpelthen ikke kan stemme på et parti, som mener, at DKs fremtid ligger bedst ved fortsat at være en lydstat for USA! -Så denne gang tror jeg min stemme vil gå til Frie Grønne, fordi de faktisk står for den mest rene venstreorientede politik. Men faktisk burde jeg stemme på et højreparti, fordi de alle sammen vil sænke skatten, og da jeg er blevet pensionist med en rekord stor pensionsopsparring, så selv min bank i dag mener, at jeg aldrig for brug for at tjene flere penge. Så mit største skatteproblem er faktisk kapitalbeskatningen, og det kan jeg ikke få mig selv til at stemme efter... Men der er en ting jeg lige vil understrege: Alle højrepartier vil genindføre studielånene, præcist som det skete efter valget i 1975, hvor en V mindretalsregering indførte studielån da jeg skulle starte på AAU! -Jeg lånte i alt 120.000, men betalte over 350.000 tilbage! Så bankkrisen i 1975 blev altså løst ved at indføre en "skat" på de studerene!

Henrik Leffers

Flemming Sørensen, Espen Bøgh og Ib Christensen anbefalede denne kommentar

Henrik, du og især din opsparede formue får dig til at smide en stemme bort:
Egen - interessen vinder over dit bedre jeg. Valgsprog:
"Money beats soul....anytime baby"
Jim M.

Thomas Tanghus

Måske du bare skulle blive hjemme Henrik.

Miklôs Tōtfalusi

@ Henrik Leffers

Hæv din rekord store pensionsopsparing i sedler og brænd dem af på Slotspladsen, så får du igen gjort opmærksom på, at du har en stor én af slagsen. Jeg skal nok heppe, hvis du invitere til begivenheden.

De gamle partier går til valg på at løse de problemer de selv har skabt uden reelt at fremkomme med løsninger. Der er brugt ufatteligt mange mia. samtidig med at kerneområder uddannelse, ældre, sundhed, retsvæsen, forsvar, retssikkerhed osv. er blevet dårligere og dårligere. Hvordan vil de løse energikrisen eller inflationen. Planer er der nok af men enten er der ingen penge eller også drukner de i bureaukrati. Tilliden til politikere og embedsmandsværket har aldrig været mindre. Lukketheden har aldrig været større. Mon ikke det kan være en fordel at der kommer nye øjne til. Amatører javel men forhåbentlig med sund fornuft. Der er åbenbart en del i det siddende folketing, der har læst sig dummere.

Flemming Berger og Arne Albatros Olsen anbefalede denne kommentar

Når de ikke engang ønsker at hjælpe de dårligst stillede i vores land til en anstændig tilværelse kan de i min optik gå ad helvede til!

Niels østergård og Arne Albatros Olsen anbefalede denne kommentar
Søren Kristensen

Jeg er bare sur over at skulle til valg på et så spekulativt grundlag som det foreliggende. Så mit kryds handler mest om en begmand til De Radikale og jeg tænker den hører bedst hjemme i omegnen af Mette F. - som jeg i øvrigt spår en jordskredssejr - ud fra en teori om at verden har brug for helte og Corona er ikke længere væk end at de fleste af os godt kan huske hvor flot og effektivt hun guidede os igennem - og igen, et eller andet sted skal krydset jo sættes, hvis vi skal bevare demokratiet.

Antoniette caldera

Som artiklen også kommer ind på, skal "jordskredsvalget 2022" ses i lyset af, at de to "nye" partier, der stormer ind på scenen, ledes at "gamle" politikere med masser af regeringserfaring. Den ene sågar af en tidligere statsminister. Så det er ikke helt så meget en begmand til magten, som valget i 1973 var.

Man kan også spørge sig selv, om ikke de nye partier på sigt kommer til at erstatte nogle af de gamle. At Danmarksdemokraterne kan ende med at skubbe Dansk Folkeparti ud, virker helt oplagt. Men på sigt kan det også være svært at se, at der er plads til tre forskellige partier, der alle grundlæggende er liberale. Så enten kommer Løkkes Moderaterne nok til at forsvinde igen, eller også vil det måske ende med at tage Venstres plads.

Antoniette caldera har ret i, at de "nye partier, der stormer ind på scenen" ledes af gamle politikere. Det er gammel vin på nye flasker, og hverken Løkke eller Støjberg repræsenterer i mindste måde nogen fornyelse.

Det mest "nye" ved Løkke er hans nye partibogstav, for ellers er der intet nyt under solen, men den sædvanlige "sort" tale, overdommer-attituden og den samme uberegnelighed, som vi kender alt for godt. Også for Støjberg er det eneste "nye" partibogstavet, og nyt er det måske også, at hun - som påpeget i den glimrende podcast fra Information- som et forsvarsberedskab er begyndt at projicere sine egne svage punkter over på statsministeren, som Inger rask væk beskylder for at være magtfuldkommen, uanset at Inger selv har Rigsrettens dom for den perfekte magtfuldkommenhed ved at trodse embedsmændenes advarsler, da hun overtrådte lovgivningen,ligesom Inger beskylder statsministeren for at lyve, uanset at Inger selv har Rigsretsdom for at have løjet overfor Folketinget.

Jo, det går godt med de "nye" kræfter i dansk politik, og lad os nu se, om ikke Løkke lykkes med at spille alle sine nye vælgere et hidtil uset puds, når han om en måneds tid - efter et passende antal dronningerunder og snedigt udtænkte, havarerede skinforhandlinger om "bredt samarbejde" - kan danne regeringen Løkke Rasmussen III, med Pape som udenrigsminister, Ellemann som finansminister, Inger Støjberg som justitsminister, Pia Kjærsgaard som ældreminister og Pernille Vermund som integrationsminister.

Godmorgen Danmark.

Antoniette caldera

@ William Kern

Pia Kjærsgaard som ældreminister og Pernille Vermund som integrationsminister er en morsom tanke, men trods alt er det nok mere sandsynligt, at Liberal Alliance kunne komme i regering igen end et næsten udryddet Dansk Folkeparti eller Nye Borgerlige.

Det kan da godt være rigtigt som overskriften siger; "De gamle partier står til at fylde mindre end nogensinde", men tilbage står så hele problematikken om det så er noget der virkelig løser de problemer, - som de alle som een har sagt de vil løse, hvis de får flere mandater - implicit kommer nærmere til magten.

En del af kritikken mod socialdemokratiet har været totalt forfejlet og bedragerisk fra dele af det politiske spektrum; "Socialdemokratiet intet har gjort de sidste år", og umiddelbart lyder det rigtigt, men så bedrager man også vælger med det udsagn.

Årene 2019 -2021 har stået i coronaens tegn hvor Danmark har været nedlukket, og der er købt medicin for alle pengene, og vores dygtige folk i de forskellige grene af videnskab har stået på hovedet for at føre os igennem coronaen med så få tabte menneskeliv, - så sædvanlig politik har der selvfølgelig og selvsagt ikke været meget tid til.

Den første exit-poll har netop været præsenteret i TV2, og viser frem- og tilbagegang her og der med Lars Løkkes moderaterne i midten, - det bliver så spændende hvordan det udvikler sig.

Med hensyn til Lars Løkke og hans parti moderaterne, som midterparti for en fremtidig regering - enten med blå blok eller med rød blok, så bliver det nok meget svært for noget, at skulle "sluge Lars Løkke i midten", nogle skyer ham som pesten og andre har mærket svigtet og illoyaliteten fra Lars Løkke, så måske får han slet ikke noget særlig betydning.

Den blå blok skal nok ikke indstille sig på et samarbejde med Lars Løkke, som ligeligt medlem i flokken, - nej.., de må nok regne med at skulle træde til side for at gøre plads for Lars Løkke, som manden der ved hvad der er rigtigt.

Den kan være svær at sluge for hele blå blok - især igennem længere tid, for Lars Løkke er jo ikke en politisk døgnflue, eller et lydigt mandat i flokken.

Mon ikke der også en del reservation i den røde blok imod Lars Løkkes indtræden i et politisk samarbejde, fordi manglen på troen om Lars Løkke kan være et loyalt samarbejdende medlem i en regeringskonstellation.

Lars Løkke kan derfor ende på sidelinjen som den outsider han var fra begyndelsen, og dermed har han intet opnået overhovedet.

Brian W. Andersen

@ Niels Nielsen

De gamle partier går måske nok til valg på at løse de problemer de selv har skabt uden reelt at fremkomme med løsninger, men de "gamle" politikere med nye partier går også til valg på at løse de problemer de selv har skabt og er kommet frem med løsninger, der i bund og grund er version 2.0 af de løsninger, som har skabt problemerne i første omgang. Det bliver nok lidt mere spændende, end de fleste af os har lyst til, når kommende v.2.0-løsninger laver nye problemer eller blot flere og mere af dem vi allerede har.