Analyse
Læsetid: 4 min.

Messerschmidts ældrebombe er straks blevet demonteret af de større magtpartier

Dansk Folkeparti har lanceret valgkampens mest vidtgående økonomiske forslag, nemlig at lægge et loft på pensionsalderen. Men selv om forslaget kan ændre hele grundlaget for velfærdspolitikken, bliver Morten Messerschmidt kun mødt med ligegyldighed fra de øvrige partier
Med sit forslag om at sætte et loft på 70 år over den fremtidige pensionsalder, satser Dansk Folkepartis formand Morten Messerschmidt nu fuldtonet på de ældre vælgere.

Med sit forslag om at sætte et loft på 70 år over den fremtidige pensionsalder, satser Dansk Folkepartis formand Morten Messerschmidt nu fuldtonet på de ældre vælgere.

Carsten Snejbjerg

Indland
26. oktober 2022
LYT ARTIKLEN
Vil du lytte til artiklen?
Prøv Information gratis i en måned og få fuld digital adgang
Kan du lide at lytte? Find vores seneste lydartikler her

Ældre er for DF’erne, hvad børnene er for SF’erne: Efter formanden for Socialistisk Folkeparti, Pia Olsen Dyhr, har haft vedvarende vælgersucces ved at satse på minimumsnormeringer i daginstitutioner, satser Dansk Folkepartis formand, Morten Messerschmidt, nu fuldtonet på de ældre vælgere. Og det kan vise sig at være en gammelklog overlevelsesstrategi.

Konkret går Dansk Folkeparti til valg på et forslag, der reelt er langt mere kontroversielt, end det lyder, nemlig at ville sætte et loft på 70 år over den fremtidige pensionsalder. 41-årige Morten Messerschmidt lægger dermed op til at ændre det velfærdsforlig, som ellers har været fundamentet for dansk velfærdspolitik siden 2006.

Med jævne mellemrum har et bredt flertal i Folketinget forpligtet sig til at hæve pensionsalderen i takt med den gennemsnitlige levealder. Når danskerne heldigvis lever længere og længere, medfører det, at alderen for folkepension også flyttes gradvist – og derved udvides arbejdsstyrken, hvorved Finansministeriets officielle regnemodeller automatisk kalkulerer med en milliardgevinst.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Claus Petersen

Jeg syntes DF har et godt forslag her. Jeg tilhører 55+ segmentet og ser det rigtigt svært at komme tilbage på arbejdsmarkedet efter ledighed. så hvis bare der var jobs til os der langsomt nærmer sig pensionsalderen, har jeg intet imod at blive på arbejdsmarkedet - men desværre er det ikke muligt, derudover hører jeg fra blå. linkedIn tilsvarender diskrimination - der er generelt en alders-forskrækkelse hos de ansættende virksomheder. og hvad skal vi 55+-60+ så leve af, når man ikke vilbruge os på arbejdsmarkedet - jeg tror det handler mere om at i Excel-arket ser det godt ud med arbejdsudbuddet, men reelt er det kun at stikke blår i øjenene på hinanden og os ældre borgere..

Jens Mose Pedersen

Det store problem med den fastsættelse af den formelle pensionsalder som der er fastsat nu, er jo at alle dem som har råd, vil gå på pension når de har lyst.
Også selv om de så ikke får folkepension.
Den er jo alligevel i de flestes øjne så lille at den ikke betyder noget i forhold til den private pensionsopsparing.
På den måde er den stadig stigende pensionsalder jo voldsomt ulighedsskabende.
Det ser så fint ud i regnearkene med fastholdelse af ældre og ældre personer på arbejdsmarkedet, men det er nok i virkeligheden ren fantasi.

erik jensen, Ebbe Overbye og Kim Houmøller anbefalede denne kommentar
jens christian jacobsen

Der er masser af forskning, der viser, at stigende levealder ikke er lig med stigende arbejdduelighed. Det ved arbejdsgiverne selvfølgelig godt. Men det er fristende at presse de gamle citroner: Måske kan >65årige ikke løbe lige så stærkt eller finde ud af ny teknologi. Men nogle skraldespande kan de vel tømme? Eller dele reklamer ud? Køre tur med nogle af deres ældre søskende på plejehjemmene? Bare nogle timer om dagen?
Ellers trækker vi dem i pensionen ud fra hvad arbejdsduelighedstests viser, at de godt kan.
For en gangs skyld har den fremmedfjendske Messerschmidt et godt forslag. Reaktionerne fra de andre partier så forudsigelig, som de varme efterår der venter forude. Men mon ikke hr. Vanopslagh, fører for ungdommens parti, vil støtte forslaget?

Godt at få en indføring i en del af 'det økonomiske råderum', som som meget andet christiansborgsk fremstå meget utroværdigt, som simpel excel.-fremskrivning af pensionsalderen, alt i mens resutatet i kr. og øre behandles som Moses stenalder.