Valg 2022
Læsetid: 5 min.

Mogens Lykketoft: Stem på Alternativet, så vi kan holde sammen på det røde flertal

Valgkampen går ind i slutspurten, og tidligere minister og formand for Socialdemokratiet Mogens Lykketoft opfordrer nu de tvivlende venstrefløjsvælgere til at stemme på Alternativet. Det er altafgørende for et rødt flertal, mener han
Den tidligere socialdemokratiske formand Mogens Lykketoft opfordrer nu venstrefløjsvælgere til at stemme på Alternativet, så de kommer over spærregrænsen og dermed kan være med til at sikre et rødt flertal.

Den tidligere socialdemokratiske formand Mogens Lykketoft opfordrer nu venstrefløjsvælgere til at stemme på Alternativet, så de kommer over spærregrænsen og dermed kan være med til at sikre et rødt flertal.

Sigrid Nygaard

Indland
28. oktober 2022
LYT ARTIKLEN
Vil du lytte til artiklen?
Prøv Information gratis i en måned og få fuld digital adgang
Kan du lide at lytte? Find vores seneste lydartikler her

De venstrefløjsvælgere, der lige nu er i tvivl om, hvor de skal sætte deres kryds, bør stemme på Alternativet, hvis man vil være sikker på, at der ikke er fire mandater, der går til spilde.

Sådan lyder det klare budskab fra den tidligere minister og formand for Socialdemokratiet Mogens Lykketoft.

»Det flertal, vi har nu, er vi nødt til at holde sammen på. Hvis man stemmer på eksempelvis Frie Grønne, skal man være klar over, at det ikke har en chance på jorden for at blive repræsenteret i Folketinget. Den største risiko ved at stemme på det parti vil være, at den nuværende regering og den stærkest mulige klimapolitik går tabt,« siger han.

Udmeldingen fra Mogens Lykketoft kommer i slipstrømmen af en række andre socialdemokraters opbakning til Alternativet.

Den seneste tid har flere socialdemokrater været ude med rosende ord til partiet, der i nogle målinger bevæger sig lige over spærregrænsen.

»Fortjent. Det betaler sig at knokle og sætte retning. Godt gået!« skrev klimaminister Dan Jørgensen (S) på Twitter for et par uger siden.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Logikken giver mening, men kun hvis man regner Socialdemokratiet som et rødt parti. Det har de i min mening ikke været siden Mogens stoppede som formand.

uffe hellum, Erik Karlsen, Naja Abelsen, Alexander Bak, Mette Johansson, Dorte Andersen, Hans Larsen, Niki Dan Berthelsen, Ole Bach og Bjarne Andersen anbefalede denne kommentar

De er immervæk de mest røde af dem der bejler til statsministerposten

Ole Olesen, Søren Fosberg, Alan Frederiksen, Morten Jensen og Torben K L Jensen anbefalede denne kommentar
Jesper Johannsen

"Mogens Lykketoft: Stem på Alternativet, så vi kan holde sammen på det røde flertal"

Lige mine ord Mogens. Uden Alternativer, som det ser ud nu, vil Den-Lille-Svindler løbe med sejren. Det utænkelig kan dermed blive til virkelighed. Den-Lille-Svindler kan fortsætte med at ødelægge Danmark.

De andre partier fra rød blok skal nok klare spærregrænsen. Men Alternativet har brug for en vitamin indsprøjtning. Godt Mogens Lykketoft melder ud om det - En af de sidste troværdige i dansk politik.

Og min stemme for de derfor. Det er afgørende, at Alternativet kommer i folketinget.

Måske er den største ulykke i Europæisk politik, at efterkrigsgenerationen af politikere er ved at være fortid. Faktisk er det skræmmende med de nye generationer, som kun ser sig selv i centrum. Uden hensyn til andre. Men hva. De skal jo selv leve med den fremtid de skaber. Ikke mindst klima udfordringen, som de med deres enorme forbrug styrer lige i mod.

uffe hellum, Estermarie Mandelquist, Ole Olesen, Naja Abelsen, Lars Petersen, Ervin Lazar, Kim Øverup, Hans Larsen, Thomas Vestergaard, erik pedersen, Søren Fosberg, Per Jakobsen, Mikael Flarup Bagger, Jørgen Tryggestad og Ingrid Olsen anbefalede denne kommentar

Hjælpeaktionen i form af stemmer til Alternativet bør dog ikke overdoseres, for partiet har i sin korte levetid vist sig at være ganske ustyrligt, og båret af store egoer med små samarbejdsevner. Når vi ser hvordan de radikale, der trods alt har en lang og stabil historie, har handlet overfor deres samarbejdspartner Mette Frederiksen, kan man godt frygte, hvordan det vil fungere for en S-regering at være afhængig af Alternativet.

Mikael Flarup Bagger

@William Kern, det vil jeg kalde begyndervanskeligheder. Der lader til at være ro på flankerne nu :-)

Ole Olesen, Naja Abelsen, Inger Pedersen, Herdis Weins, Niki Dan Berthelsen, erik pedersen, Søren Fosberg og Annette Skov anbefalede denne kommentar

Er man til den slags, skal man selvfølgelig stemme på NATO-partierne: de konservative, Enhedslisten eller Alternativet.

Og mener du at hemmelige handelsaftaler i EU skal sikre de af gud givende hierarkiske globale forhold hvor et i-land er med arbejdspladser, computer og varer til alle. Og et u-land er hvor største delen af befolkningen lever i fattigdom. Så får du igen det hele hos de konservative, Enhedslisten og Alternativet.

Er du ikke lige typer, så hedder den sofaen....

Søren Fosberg

Jeg stemmer på Alternativet.

Naja Abelsen, Lars Petersen, Herdis Weins, Jakob Vodsgaard og erik pedersen anbefalede denne kommentar

Socialdemokraterne taler med to tunger. Mogens' egen formand har erklæret at hun ønsker en regering hen over midten, og i dét scenarie er både Alternativets og venstrefløjens mandater desværre irrelevante.
Nu påstår Mogens så, i modstrid med sin formand, at de gerne vil have et flertal sammen med venstrefløjen. Det er nok ikke tilfældigt at udmeldingen kommer i det intime rum som Informations spalter udgør. Håbet er nok, at de vælgere der ønsker sig en midterregering, ikke læser med her.
Så hvem lyver, Mogens? Dig eller din formand?

Jamen det er jo li'som Starwars!

Obi-Wan Kenobi, mistede sin lærling til den onde sithfyrste og sluttede sig selv til oprørerne.

Obi-Wan Kenobi - Mogens Lykketoft
Darth Vader/Anakin Skywalker - Mette Frederiken
Darth Sidious/kejseren/senator Palpatine - Lars Løkke
Darth Maul - Jakob Engel-Schmidt

Niki Dan Berthelsen

@Torben Skov

Count Dooku - Inger Støjberg?
Luke Skywalker - Uffe Elbæk?

Niki Dan Berthelsen

@Torben Skov

Qui-Gon Jinn - Poul Nyrup Rasmussen?

Niki Dan Berthelsen

@Torben Skov

Men vil det så ikke betyde at Mette er 'the one' som er profeteret til at bringe 'balance in the force' - med et samarbejde hen over midten.

Først Jedi, så Sith, for så at blive Jedi igen.

Niki Dan Berthelsen

@Torben Skov

Så har vi sgu virkelig brug for Elbæk til at hjælpe Mette til at skifte tilbage til Jedi.

Så kan hun blive 'blå kraftånd' sammen med Nyrup og Lykketoft - som kun Elbæk kan se og snakke med.

Nu skal man ikke glemme, at Frie Grønne stemte mod et Borgerforslag om, at det ikke skulle være tilladt, at skære i små drengebabyers kønsdele, uden medicinske grunde.

Mikael Flarup Bagger. Håber du har ret i at Alternativet har styr på det, uanset at noget tyder på at meget få partier har styr på ret meget for tiden.

Alle gode kræfter må sættes ind for at hindre vildførte vælgere i at gå fra S til Støjberg, Løkke eller Vanopslagh. Vores lille land har ikke brug for blå eksperimenter. Når al propaganda og demagogi skrælles væk og vi ser på partiernes handlinger over et langt forløb, ikke blot en valgperiode eller to, er det trods mulige fejl og mangler kun Socialdemokratiet, SF og EL, der konsekvent og stabilt har arbejdet for lighed og social retfærdighed og har hold sig rimeligt fri af kapitalinteresser.

Ikke et ondt ord om Alternativet, men på mig, og måske også på andre,
virker partiet blot en anelse uregerlig og uforudsigelige, og nok ikke det sikreste kort at satse på.

Niki Dan Berthelsen

@Poul Simonsen

Luke Skywalker blev jo nødt til at tage hen til Jabba the Hutt for at befri Han Solo.

Jabba the Hutt - Sikandar Siddique
Han Solo - Torsten Gejl

Her er det så en lidt 'alternativ' historie hvor Han Solo befrier Luke Skywalker.

Niki Dan Berthelsen

@William Kern

De er de eneste der kan ødelægge dødsstjernen inden den tages i brug. Kommer den først op og køre, så kan ingen vide sig sikker.

Må kraften være med dem.

ML – il gondoliere – den sidste socialist i kammerateriet – opfordrer NU til TAKTISK at stemme ALTERNATIVET over spærregrænsen og i Folketinget med mindst 4 mandater – det har været krystalKLART fra starten af at ALTERNATIVET som en DEL af et progressivt regeringsgrundlag hang med røven lige i vandskorpen og at det ville være katastrofalt tragisk at miste ALTERNATIVETS stemme i en ny Folketingssamling – uanset man elsker dem eller ej – eller for den sags skyld om man elsker socialdemokrater eller ej – FEJLTAGELSEN med de Frie Grønnes der ikke ville gå med i en samlet grøn front eller i valgforbund med ALTERNATIVET var STRATEGISK DUMT og NU så pinlig at det er en skam
MEN ikke blot opfordre FRIE GRØNNE til at stemme ALTERNATIVET – SOCIALDEMOKRATER bør stemme ALTERNATIVET – forstå dynamikken og stemmefordelingsmatematikken bag det danske system – FORHOLDSTALSVALG: https://valg.oim.dk/media/8872/det-danske-valgsystem.pdf – der er ikke så meget at misforstå – QUID PRO QUO !

Dorte Sørensen

Ja Mogens Lykketoft - hvad så med at du fik nogle socialdemokrater til i stedet for at stemme på Alternativet så de er sikker på at komme over spærregrænsen.
Med din opfordring til -"De venstrefløjsvælgere, der lige nu er i tvivl om, hvor de skal sætte deres kryds, bør stemme på Alternativet"- er det vel mest EL det vil gå udover - men det er måske også dit skjulte ønske?

Thomas Jensen, Morten Larsen, Tina Peirano, Erik Karlsen, Niels Clausen, Eva Schwanenflügel, erik pedersen og Jan S. Jensen anbefalede denne kommentar

Måske er taktiske overvejelser et udtryk for en form for mistillid til demokrati som er udbredt hos en række magtfulde personer, der er vant til at møve sig rundt i systemet. I min fortid som soc. d. stemte jeg ML. Ikke fordi han var taktiker men fordi jeg i dialoger med ham følte han havde et respektfuldt demokratisk/socialistisk sindelag. Det tror jeg stadig han har måske til trods for, at han er blevet belastet af sine mange år i systemet og smittet med taktik forvrængende synspunkter. Altså: stem ikke taktisk. Stem på det du realistisk tror på!

Morten Larsen, Niels Clausen, Eva Schwanenflügel og Naja Abelsen anbefalede denne kommentar

hvis socialdemokratiske vælgere var generøse ! – stemte 2% på ALTERNATIVET og FRIE GRØNNE – partiet vil ikke kunne mærke det – men alle vi andre vil komme til det !

Morten Larsen, Eva Schwanenflügel og Naja Abelsen anbefalede denne kommentar
Bjørn Pedersen

Ej, Lykketoft, det kan du gøre bedre. Opfordringen bør snarere være: En stemme på Socialdemokratiet er rødt stemmespild. Så giv hellere din stemme til Alternativet.

(Så kan os der ikke stemmer på nogle af dem jo også få et rigtig godt valg :-p ).

Thomas Jensen, Morten Larsen, Eva Schwanenflügel og Peter Meyling anbefalede denne kommentar

Øøh. Så langt kan min lille skæve morsomhed slet ikke tåle at blive trukket, Niki :o/

At S ikke er hverken rødt eller grønt,gør det det selvfølgelig ikke mindre rigtigt at stemme på Alternativet.

OG fordi der er flest SOCIALDEMOKRATER – hvis 1% stemmer på ALTERNATIVET og endnu bedre hvis 1% stemmer på FRIE GRØNNE vil det stabilisere et flertal til venstre for midten med de 2 grønne partier over spærregrænsen – så er det op til socialdemokraterne om de vil acceptere et regeringsgrundlag uden om Moderaterne – hvilket måske er en udmærket idé – og måske mister Radikale halvdelen af deres mandater og 2 mandater i Københavns Omegns Storkreds/Sofie Carsten Nielsen – så måske en ny formand ? måske Martin Lidegaard ? som måske er et mere realistisk bud på en realpolitiker – og i øvrigt er det fuldstændig skørt ikke at være grøn og rød – komplementært Watson !

Hans Sommer Lassen

Overvejelse: hvis man synes politikerne klima-nøler p.gr.a. "det politisk mulige", skal man nok ikke stemme taktisk (ift spærregrænse) - for så er man jo selv en del af netop dét.
Husk: "det politisk mulige" rykker sig hele tiden. Og klimaet er ligeglad.

PS. Moderaterne lå vist osse og rodede rundt omkring spærregrænsen for nogle måneder siden

"I en skriftlig kommentar kalder han (Sikander Siddique) det »udemokratisk og magtfuldkomment« at forsøge at få vælgerne til at stemme på noget bestemt."

Som om Sikander Siddique aldrig nogensinde har prøvet at få vælgerne til at stemme på noget bestemt.
Jeg må indrømme, at jeg har stor respekt for Frie Grønnes ideer, men når de indtil videre har fungeret som et "alt-eller-intet-parti" uden vilje til kompromiser, har jeg svært ved at se dem som seriøs part i venstrefløjspolitik.
Ikke engang et valgforbund med Alternativet har de været interesseret i, selv om det med næsten 100 % sikkerhed kunne få begge over spærregrænsen.

Alan Frederiksen, Herdis Weins og Inger Pedersen anbefalede denne kommentar
Rainer Lippold

Er Mogens Lykketoft blevet fuldstændig skør? I dagens (28. okt.) franske Le Monde angriber han Israel for dens "apartheidpolitik" og går så langt som at sammenligne Ruslands angreb på ukrainske civilister med Israels adfærd mod palæstinenserne! Og samme dag opfordrer denne åbenbart tidligere socialdemokrat i den her avis til at stemme på Alternativet.
Baggrunden er selvfølgelig, at Alternativets politik siden den sidste folketingsvalg måske ikke har været godt nok til at overbevise mere end 2% af vælgerne til at give dem deres stemme. Så Mogens Lykketoft vil gerne "låne" dem nogle socialdemokratiske stemmer! Det at stemme "taktisk" i stedet for efter ens overbevisning er sjældent en god idé, f.eks. kan man risikere, at Alternativet alligevel ikke får stemmer nok og så svækker man faktisk dem, man egentlig vil støtte.

Rainer Lippold Israel fører apartheidpolitik. Dræber palæstinensiske børn, unge, kvinder og mænd. Det fortjener at blive sagt/ skrevet med stort i hele vores ignorante verden .
Så TAK til Mogens Lykketoft for ikke at tie !

uffe hellum, John Hansen, Morten Larsen, Erik Karlsen, Mogens Kjær, Inger Pedersen og Thomas Petersen anbefalede denne kommentar
Thomas Petersen

@Jan S. Jensen
Tror du ikke forveksler Alternativet med Liberal Alliance?
Jeg kan ikke lige genkende Alternativet i din beskrivelse…
eller for den sags skyld Enheddslisten (???)

Enhedslisten ændrede politik vedr. NATO og EU i sommers- til derhen hvor radikale afhoppere i Alternativet altid har stået.

Niki Dan Berthelsen

Det var jo også kun igennem oplæring af Obi-wan Kenobi (Mogens Lykketoft) at Luke Skywalker (Uffe Elbæk) blev i stand til at bruge kraften.

Der var jo lidt start vanskeligheder, og han finder sig selv i nogle eventyr med Han Solo (Torsten Gejl), Chewbacca og prinsesse Leia (Franciska Rosenkilde) - inden at han møder Yoda (En mægtig spindoktor, som har ordet i sin magt).

Og det er først efter han har mødt Yoda at han kan omvende Darth Vader (Mette Frederiksen) og de sammen kan konfrontere kejseren (Lars Løkke Rasmussen).

I bliver nødt til at have tålmodighed - 'The Rebel Alliance' er vores sidste håb. Vi skal igennem to episoder før at kaospiloten kan finde sin Yoda.

Lars Bækgaard

Jeg stemmer blankt.
De blå har ikke brugbare svar på ret meget.
Og begge de rød-lilla svindlere fortjener at blive sat på porten.

Antoniette caldera

@ Rainer Lippold

Helt enig. Taktisk stemmeafgivelse ender sjældent lykkeligt og er dybest set også mod hele ideen med det repræsentative demokrati.