Interview
Læsetid: 6 min.

Nobelpristager Morten Meldal: Løsningerne på de mest presserende globale trusler er kemiske

Kemiprofessor Morten Meldal modtog for nylig Nobelprisen i kemi sammen med to amerikanere for den såkaldte klikkemi. Opmærksomheden skal blandt andet bruges til at øge fokusset på kemiens potentiale. Pengepræmien skal – ud over forskning – måske finansiere en elbil

Klikkemi bruges af stort set alle kemikere i dag, særligt i medicinalindustrien, og er groft sagt en metode, hvor man hurtigt og effektivt kan sætte molekyler sammen. Men egentlig opdagede Morten Meldal og hans hold klikkemien ved et tilfælde.

Anders Rye Skjoldjensen

Indland
12. oktober 2022

En time inden det blev annonceret, at Danmark for første gang i 25 år igen havde en nobelpristager, blev hovedpersonen, kemiprofessor på Københavns Universitet Morten Meldal, ringet op af nobelkomiteen. Midt i forberedelsen til hans undervisning blev de gode nyheder overleveret, og så gjaldt det ellers om at holde på hemmeligheden i 60 minutter.

Ud over et hurtigt besøg ved kaffeautomaten forblev døren til hans kontor lukket, mens Morten Meldal trillede tommelfingre, svarede på mails og forsøgte at få tiden til at gå. Da nyheden kom ud, åbnede han kontordøren og blev taget imod af kolleger og studerende til en kæmpe applaus.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

"Flere unge – særligt kvinder, som der er påfaldende få af i faget – skal få øjnene op for kemien, lyder det blandt andet."

Jeg undrer mig lidt her: Da jeg læste kemi for en del år siden, var vel ca. halvdelen af de kemistuderende i Århus kvinder. Men det er måske anderledes på KU?

Det er grotesk at en videnskabs mand til med nobelprismodtager kan udtale: "De to fundamentale videnskaber som beskriver alting er er fysik og kemi" . Alting!!! Hvad med magtbegær? Hybris? Kærlighed? Følelser? psyke? Mon ikke kagen bliver noget beskåret, hvis alt forstås med kemikerens og fysikerens øjne?! Men tanken er desværre et godt udtryk for en forkvaklet hed, der alt for tit dukker op i blandt naturvidenskabs folk. De glemmer at nysgerrighed og spørgelyst mv. måske har en kemisk side men ikke "er" kemi. Teoretiske beskrivelser kan ikke ontologiseres. Nobelpristageren er amatør i sine politiserende udtalelser. Tillykke med prisen, men skomager bliv ved din læst. Bliv klar over at læsten er en del af verden.

Morten Bo Johansen

@fin egenfeldt
Det er grotesk at en videnskabs mand til med nobelprismodtager kan udtale: "De to fundamentale videnskaber som beskriver alting er er fysik og kemi" .

Mon ikke Meldal netop tænker på sit felt som en slags metafysik? Molekylerne i kemien er i en vis forstand altings begyndelse og ud af dem, vokser alt andet. Jeg opfatter ikke hans udtalelse som et fagidiotisk snæversyn.