Det er dyrt at føre valgkamp. Der skal hænges valgplakater op i lygtepæle, der er bannere på facader, måske skal der deles croissanter ud i morgentrafikken og annonces på sociale medier.
Ved valget i 2019 brugte partierne ifølge Altinget tilsammen 277 millioner kroner, og der er ingen grund til at tro, at der spares på budgettet i år.
Men hvor kommer de mange millioner fra? Det har politikerne flere gange fået international kritik for ikke at være åbne nok om.
I Danmark har alle partier, der fik mere end 1.000 stemmer ved seneste folketingsvalg, ret til partistøtte. Der gives 34,75 kroner per stemme. Dertil kommer selvfølgelig medlemmernes kontingenter og nogle særlige tilskud, hvis man for eksempel bidrager til EU-oplysning.
Alt det er sat i system og beskrevet i lange tørre regnskaber og lovtekster.
Men så er der alle donationerne fra det private: enkeltpersoner, virksomheder, organisationer og fonde, der gerne vil støtte et politisk parti eller en bestemt kandidat med økonomiske midler. De penge ved vi meget lidt om.
Det er da helt åbenbart at penge til valgkamp giver stemmer, ellers gjorde de det jo ikke !
Nu da, de velbjærgede, selv har eftervist at stemmer kan købes; har de også vist at det ikke er demokratisk !
Forbyd det pronto !!
Joe... og hvem forestiller du dig:
1. skulle vedtage det?
2. kontrollere det - og herefter udføre straffen for at overtræde det?
... Hmmm... Dem, der bestemmer?
Det er sådan set også dem, der drager nytte af det...
Ikke?
Men vi har jo - offentligt - nærmest vedtaget, at vi ikke har korruption i Det Danske Rige.
Så der ER jo ikke noget som helst problem, vel?
Ok, ironi kan forekomme...
En fin gennemgang, tak for det.
Frank Aaen har også gennemgået de forskellige partiers partistøtte, og undrer sig:
"Spørgsmålet om ”noget for noget” kom også frem i 2017.
Jeg havde som kritisk aktionær i februar 2017 fået oplyst fra Mærsk, at de ved valget i 2015 havde givet bidrag til Venstre, Radikale Venstre, Konservative, Dansk Folkeparti og Liberal Alliance, i alt fire millioner kroner.
Det var de samme partier, der i starten af 2017 forhandlede og gennemførte den meget kontroversielle lempelige beskatning af olien i Nordsøen."
https://arbejderen.dk/blog/skaev-partistoette/?utm_source=Arbejderens+ny...
Det korte af det lange er, at kun Enhedslisten og de Radikale er fuldstændig åbne, når det gælder om at deklarere partistøtte.
Kunne det ikke bære på,sin plads at få belyst Moderaternes finansiering. De forekommer også ret plakatrige.
omerta
Hvor har korruption altså mange spændende eufemismer...
Hvis man ønsker at skjule donationer over 22000 er der andre årsager end "jeg vil ikke have mit navn frem" og "vi modtager mange donationer men jeg kan desværre ikke komme ind på hvem der donorer, da erhvervsklubben respekterer medlemmernes anonymintet" Det er væsentligt nemmere at tilsløre og benægte at man er købt og betalt, hvis man ikke kan se om man er købt og betalt. For mig at se, er ideen bag erhvervsklubber og hemmelige donationer blot andre navne for korruption. Mathias Tesfay var rosinen i pølseenden i Orientering i går. Det indslag er et genlyt værd - prøv selv... hør specielt Rasmus Prehns valgkreds' formand udpensle opskriften på hvordan man omgår de regler der ellers skulle sikre bare et minimum af gennemskuelighed. Intet under, at Orientering går en beskåret fremtid i møde...
Mig bekendt, kan man fravælge at støtte politiske partier gennem sit fagforeningsmedlemsskab, vel for en stor del begrundet i at man ofte er nødt til at være medlem af en, for at have et (ordentlig betalt) job.
Man er også nødt til at have en bankkonto for at få sin løn udbetalt - så kan man vel også fravælge at støtte politiske partier (bankernes interesseorganisation støtter jo politiske partier) øh nej det kan man så ikke fravælge
hmm er vi ude i noget ometra igen ?
Jeg er helt enig med Niels Ole Finnemann. Der er virkelig mange plakater fra Moderaterne. Det kræver rigtig mange mennesker at få dem sat op. Det har været dyrt.