Analyse
Læsetid: 4 min.

Radikalt hasardspil har sat rød-grønt flertal over styr

Mens alle andre partier i den rød-grønne blok holder nogenlunde stand, står De Radikale til at blive halveret – og sende godt 50.000 udslagsgivende vælgere hen over midten til Moderaterne og dermed skabe et sandsynligt blå-lilla flertal
Den forventelige fiasko for De Radikale ved valget tirsdag kan medføre, at partiets leder, Sofie Carsten Nielsen, ikke bliver valgt ind i folketinget.

Den forventelige fiasko for De Radikale ved valget tirsdag kan medføre, at partiets leder, Sofie Carsten Nielsen, ikke bliver valgt ind i folketinget.

Sigrid Nygaard

Indland
1. november 2022
LYT ARTIKLEN
Vil du lytte til artiklen?
Prøv Information gratis i en måned og få fuld digital adgang
Kan du lide at lytte? Find vores seneste lydartikler her

Hovmod står for fald. De Radikale satsede højt ved at fremtvinge et folketingsvalg i utide og står nu til at tabe med et brag. Partiet, der selv valgte tidspunktet for valget, kan i dag ende med at udløse et vælgerskred mod højre og dermed i en helt anden retning, end De Radikale ønsker.

Ikke blot risikerer De Radikale at tabe de fleste af partiets mandater her ved tirsdagens valg, men fordi vælgerne ifølge vægtede gennemsnit af meningsmålingerne er blevet skubbet over mod højre, direkte i armene på Lars Løkke Rasmussen, risikerer De Radikale samtidig at ende ude på et sidespor med endnu mindre indflydelse end hidtil.

Mærkeligt nok har De Radikale ikke engang koncentreret kræfterne om at bekæmpe netop det nye parti, som både symbolsk og parlamentarisk kan ende med at overtage deres egen tidligere rolle som tungen på vægtskålen, nemlig Moderaterne. Hverken på klima- eller uddannelsesdagsordenen har De Radikale forsøgt at afklæde Lars Løkke. Tværtimod har attituden været passivt afventende – og reelt selvskadende.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Det er sikkert rigtigt alt sammen, men Socialdemokratiet har fedtspillet og fupspillet sig igennem hele sin regeringsperioder og laver som regel flere ulykker ved magten end som opposition (folkeskolereform, 20 millarder spildt på mink, rundbarbering af Skat, løbende nedskæringer og forringelser i hele uddannelsessektoren, en fuldstændig skandaløs og amatøragtig håndtering af FET-sagen, osv.)

Og så i 11. time kommer de af ubegribelige årsager på bedre tanker med landbruget efter, at de en hel valgperiode har udvist totalt mangle på lederskab, hvad angår klimaet. Gad vide, hvilke vælgeranalyser, der har givet anledning til den forandring.

Uanset - Så er der brug for andre boller på suppen. Det rød-grønne flertal har ikke leveret, og det kommer det lilla-blå heller ikke til, for dybest set er et flertal af danskere fortsat ikke villige til at give det nødvendige afkald på goderne. Så - vi skal igennem et par iterationer mere af ulykker før det siver ind.

Troels Brøgger, Malcolm McGugan, Ingrid Mohr, Rolf Andersen og Eric Mård anbefalede denne kommentar
Lars Kristensen

Dette valg er et valg der kan afgøre, om det danske folkestyre skal gå til de evige valgmarker, for bliver der igen valgt en partileder som Statsminister og dannet en regering med et eller flere partiers folketingsmedlemmer som ministre, så dør det danske folkestyre og vi kommer til at stå tilbage med et PARTIPOLITISK MAGTMONOPOLISTISK STYRE, som i realiteten tangerer et diktatur.

Vi står og kan se, om vort folkestyre skal slagtes eller leve videre.

William Mannicke

SCN og de radikale er et eksempel på græsk tragedie med noter fra eventyr med europæisk perspektiv.
SCNs seneste år i dansk politik er ”Konen med æggene” og ”Konen i muddergrøften”, opført som græsk tragedie med ”Kliken fra Krogerup”, som koret med moralsk og intellektuel suverænitet.

Tragedien er, at hun og de radikale ,står med fletningerne i postkassen uden troværdighed,
(ahr, måske er det ikke nogen tragedie, bare konsekvens),
men at hun overlader den politiske sene til flyndere og ønsketænkere, eller det der værre:
"Nogen, der leder efter noget"
som er "Kejseren nye klæder" opført af "Klodshans".
Med "Store Klaus og lille Klaus" i baggrunden, mens "Pigen med svovlstikkerne" må vente på sit juletræ.
Jo, SCN er årsag til en del.

God valgdag, hvad end du end stemmer;
Bare du stemmer;-).

Tajs Køngerskov

@Lars

Jeg er ikke med..
Hvad mener du egentlig?
Hvordan skulle der *ikke* være en partileder, der bliver statsminister med folketingsmedlemmer som ministre?

Karin Prosberg Hansen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Torben K L Jensen

Der må ligge et selvmordsgen i den radikale selvforståelse/overvurdering for at save den gren over de selv sidder på er i den grad uforståeligt for almindelige mennesker - en dumhed selv guderne ikke kan bekæmpe. Hvorfor fanden kunne man ikke bare bide i det sure æble og lade regeringen regere i den tid den var valgt til ?
Måske er det bare sådan at først Morten Østergaard og senere Sofie Carsten Nielsen for mange gange er klatret op i det specielle radikale træ og så for ikke at tabe ansigt vælger saven til sidst. Hvem véd - jeg gør sgu ikke.

erik jensen, Karin Prosberg Hansen, Espen Bøgh, Morten Falch, Per Klüver, Uffe Wever Pedersen, erik lund sørensen, P.G. Olsen, Inger Pedersen, Katrine Damm, Ole Olesen, Peder Henriksen, Ejvind Larsen, erik pedersen, Bjarne Andersen, Eva Schwanenflügel, Torben Skov, Steffen Gliese, Inge Lehmann, Alan Frederiksen, Margit Hansen, Holger Nielsen og William Mannicke anbefalede denne kommentar

Det var den bedste chance rød blok havde for at genvinde flertallet - at udskrive valget nu. Blå blok sejler rundt og har intet seriøst bud på en statsminister endsige regeringspartier. Om et lille år havde de blå måske kunnet få lidt samling på tropperne.

I øvrigt får de radikale jo formentling deres ønske om en midterregering opfyldt, at det så koster nogle mandater er vel mindre vigtigt.

Martin Baunsbak Vermehren og Antoniette caldera anbefalede denne kommentar
Jesper Johannsen

Mod ikke Sofie Carsten Nielsen skifter til Moderaterne efter valget? Hun står til ikke at komme i folketinget igen med det enorme procentvise mandat tab De Radikale Venstre kan se frem til. De Radikale Venstre står til aldring nogensinde igen at blive det udslagsgivende parti med Moderaternes entré i dansk politik. Oh magten er jo sød. Også for eller særdeles for Sofie Carsten Nielsen. Og Moderaterne ser manipulerende snu, kan andet forventes med Lars Løkke Rasmussen som stifter og formand?, For de kalde sig midt søgende. Men alle parametre, og ikke mindst formandens fortid, siger de er ultra liberale til højre for Liberal Alliance. Og koplet op mod unge, som er blevet forført med Daddy Vanopslagh's TikTok propaganda kan De Radikale Venstre med Sofie ved roret have sat den danske venstrefløj skakmat.

Det er svært at sætte anstændige ord på, hvad De Radikale Venstre har gjort af skade mod Danmark andet end forhåbentlig tager jeg fejl.

erik jensen, Espen Bøgh, erik lund sørensen, Lisbeth Glud, Katrine Damm, Ole Olesen, Ejvind Larsen, Estermarie Mandelquist, erik pedersen, Bjarne Andersen, Eva Schwanenflügel, Torben Skov, Inge Lehmann, Holger Nielsen og Torben K L Jensen anbefalede denne kommentar
Holger Nielsen

Det er nervepirrende spændende, en ting er valgprognoser, men det mest spændende er alligevel: Hvad siger vælgerne i morgen, det kan jo vende billedet mange gange. Det bliver en gyser af format.

Lisbeth Glud, Katrine Damm, Ejvind Larsen, Steffen Gliese og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Karin Prosberg Hansen, Espen Bøgh, Morten Wieth, Jesper Eskelund, Per Klüver, Torben K L Jensen, Ditlev Palm, Jeppe Lyngsø Bundgaard, Ole Beckman, Per Kortegaard, Claus Voltelen, Holger Nielsen, Inger Pedersen, Malcolm McGugan, Katrine Damm, Peter Krogh, Ejvind Larsen, Estermarie Mandelquist, erik pedersen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Martin Christensen

"...ende med at udløse et vælgerskred mod højre og dermed i en helt anden retning, end De Radikale ønsker."
Den borgerligt liberale retning er da bestemt ikke noget historisk nyt for Det Radikale Venstre.
Det mest besynderlige er vel fortsat, at meningsdannere som Lars Trier Mogensen, kan betragte partiet som hørende til det røde spekter på det politiske landkort.

Espen Bøgh, Morten Wieth, Per Klüver, Eva Schwanenflügel, Ebbe Overbye, Holger Nielsen, Egon Stich, Antoniette caldera og Rune Stilling anbefalede denne kommentar
Antoniette caldera

Man kan vel også se vælgervandringen fra Radikale til Moderaterne som et udtryk for succes for Lars Løkke Rasmussen nok så meget som fiasko for Sofie Carsten Nielsen. Og spørgsmålet er, om det var gået særlig meget anderledes, blot fordi valget var kommet om ½ år fremfor nu?

Det har sjældent gavnet et parti, at dets leder må gå af pga. en sexchikanesag, og forløbet afslørede også en fløjkrig i partiet, hvor mange af de mere højreorienterede vælgere, som i sin tid var tiltrukket af Margrethe Vestager, ikke kan se sig selv i det, partiet i dag står for.

Og så fremstår Lars Løkke Rasmussen måske bare som det mindst dårlige alternativ for mange tidligere radikale vælgere? Det ligger vel i øvrigt fortsat ikke helt klart, hvem Moderaterne vil pege på som forhandlingsleder? Så at placere dem entydigt i "blå stue" er næppe korrekt. Faktisk bliver dette valg og ikke mindst de efterfølgende regeringsforhandlinger de mest spændende i mange år.

Jimmy Marquardsen

Nu vil jeg snart tage en tur til købmanden og købe en pose med 10 guldøl, og drikke dem alle, lige inden jeg går ned for at stemme. Og så vil jeg vælte ind i stemmelokalet, brække mig på bordet med stemmesedler, styrte ind i en stemmeboks for at pisse, gå ud igen og snuble over kassen med stemmesedler, rejse mig og råbe: DIREKTE DEMOKRATI NU!...imens jeg forlader lokalet.

Eller måske skulle jeg bare gå ned og stemme helt normalt...hmm.

Nikolaj Lykke Nielsen, Holger Nielsen og Kim Morten Nissen anbefalede denne kommentar

Det som har sat det rød-grønne flertal over styr er Socialdemokratiet, Mette Frederiksen og Barbara Bertelsen.

Der kan ikke herske nogen som helst tvivl om, at BB og til dels MF i fællesskab har påført den danske stat en helt og aldeles unødvendig udgift på knap 20 millarder kroner. MF nægter at vedstå sig ansvaret (som øverste chef). At det så selvfølgelig var Statsministeriets departementschef, der skulle have gjort opmærksom på den manglende lovhjemmel (det er for pokker derfor hun er der) betyder blot, at MF skulle have fyret hende. Det er eneste logiske konsekvens af en forseelse i den kaliber.

De Radikale har fuldstændig ret i deres analyse og konsekvens. Det koster vælgere, men der er mange andre grunde også, som påpeget i denne tråd.

Troels Brøgger, Martin Baunsbak Vermehren og Antoniette caldera anbefalede denne kommentar
Antoniette caldera

@ Rune Stilling

Lars Trier Mogensens leder skriver sig ind i en lang socialdemokratisk historie med at give Radikale skylden, hvem gang de mister eller ikke genvinder regeringsmagten. Vi har hørt den sang ved hvert eneste valg siden 2001. De forrige gange har det mest handlet om den radikale udlændingepolitik. Og denne gang er det så det forhold, at Radikale fremtvang valg i utide, der skal bruges som forklaring på et evt. tab af regeringsmagten.

Man kan også spørge sig selv, hvilken anden konsekvens, Lars Trier Mogensen mener, Radikale burde have draget af minksagen? Havde det været bedre, om de havde stemt for de borgerliges forslag om en undersøgelseskommission? Og er det i virkeligheden ikke mere underligt og kritisabelt, at de andre støttepartier slet ikke mener, sagen skal have nogen konsekvenser?

Troels Brøgger, Martin Baunsbak Vermehren, Kim Gammelgaard og Rune Stilling anbefalede denne kommentar

De radikale skulle alligevel nok have valgt Martin Østergaard som formand...

Antoniette caldera

@ Ole Beckman

Antager at du mener Martin Lidegaard? Og ja det havde måske været en god ide, som meningsmålingerne ser ud nu. Men når det er sagt, har Radikale altid haft store udsving op og ned, og det første valg med Morten Østergård som formand førte også til en halvering af partiets mandater.

Martin Baunsbak Vermehren

Det radikale parti er socialliberalt. Det rummer altså elementer fra begge fløje, som et sandt midterparti bør.
I de senere år har det imidlertid været småt med den udstrakte hånd til højre.. - alle tilnærmelser er mere eller mindre gået til venstrefløjen/socialdemokratiet..
Det kan det radikale parti ikke holde til i længden, - og at man så efter berettiget utilfredshed med Mette Frederiksen straks peger på hende igen, inden valgkampen går igang...!? - Så bliver selv en kernevælger som mig i tvivl, om ikke Moderaterne er et bedre alternativ... De ca. 3 % af de radikale vælgere med liberale tilbøjeligheder er tabt til Lars Løkke, når partiet kun italesætter midterpolitik, men ikke udfører den i praksis !

Jørgen Munksgaard og Maria Christiansen anbefalede denne kommentar

Rune Stilling

"Der kan ikke herske nogen som helst tvivl om, at BB og til dels MF i fællesskab har påført den danske stat en helt og aldeles unødvendig udgift på knap 20 millarder kroner. "

Jo, det kan der herske tvivl om:

Venstre m. fl. bakkede til at begynde med op om aflivningen.
men efter "kammeratlig samtale" med en eller flere af landbrugsorganisationerne bakkede de.
I fuld fart.

Herefter var vejen banet for en "handel i porten": VI får penge - regeringen får fred...

Hvis kompensationen til minkavlerne havde fulgt retningslinjerne for f.eks. ekspropriation af landbrug til motorveje - havde der ikke været noget med kompensation for indtægtstab mange år tilbage... og her "forhandlede" man sig oven i købet til et endnu længere tilbageblik for at få et år med høj indtjening med, før det i årevis generelt kom til at give underskud.

Ud fra almindelig praksis ville erstatningen have været: Hvad er virksomheden AKTUELT værd i dag?
Svar: Ikke ret meget - om overhovedet noget!
Fordi minkerhvervet havde givet underskud i årevis...

Så jeg vil herefter konkludere:
Det var IKKE MF og BB, der kostede 19 mia til minkavlerne.
Men især Venstre og øvrige blå partier...

Truede Landbrug og Fødevarer med at trække økonomisk støtte og velvilje til de partier?

Hvem var i øvrigt formand for samme Landbrug og Fødevarer?

Svar: indtil 4. nov. 2020 MINKAVLER Martin Merrild... tidligere Venstre-borgmester i Struer kommune og tidligere viceamtsborgmester i Ringkøbing amt...

https://da.wikipedia.org/wiki/Martin_Merrild

Allan Nørgaard Andersen, Torben Skov, erik jensen, Troels Brøgger, Morten Wieth og Carsten Sperling anbefalede denne kommentar

For mig at se, er det mest interessante i denne valgkamp, hvor utroligt forkert de politiske kommentatorer læst dansk politik og vælgerne. Håber nogen en dag vil analysere de skudsikre forudsigelser og mødet med virkeligheden. Mine to favoritter: 1) påstandene om, at MF var urørlig i mange år pga Corona og 2) at et nyt midterparti ikke havde nogen gang på jorden. Men der er mange, mange flere skråsikre positioner at muntre sig over. Husk det næste gang du hører de politiske kloge-åger og deres forudsigelser. Måske trænger vi til et nyt hold - der ikke er sovset ind i gruppe-tænkning, gamle vaner og politiske venskaber. Just say'in.

Tja.., de radikales selvforståelse har atter engang slået til som landets absolutte intellektuelle politiske elite, - og har halveret deres mandater i folketinget.

Ingen - siger og skriver INGEN, andre politiske partier er så fjollede og spiller hasard med deres mandater - hvis partiet vil opnå indflydelse.

Med det valgresultat der nu tegner sig ifølge den exit-poll der ligger, er partiet halveret i forhold til sidste valg, - det får man jo ikke mere indflydelse af på den politik der skal føres i folketinget, - man bliver snarere til grin ved at have latterliggjort sig selv og sin selvforståelse - om hvor mægtigt og vægtigt et parti de reelt - slet ikke er!

Ja, så kom Lars Løkke i centrum atter engang med det valgresultat, men så er spørgsmålet om han også kan komme i centrum i en kommende regeringsdannelse,- eller gjorde han?

Jeg tror ikke mange partiers ledelse i folketinget ser Lars Løkke som en tro væbner og samarbejdspartner i en regering - "som anden violin", hvilket jo er den rolle han har udstillet om sig selv og partiet moderaterne.

Mange parti-ledelser tro ikke en døjt på Lars Løkke i rollen som "anden violin" - det ligger jo slet ikke til Lars Løkke at være "anden violin", - så måske er stemmerne på Lars Løkke måske spildt, - for hvem tør lukke "rovdyret" ind i hønsegården?

Det parti der tør eller gør det, vil miste mere en deres eget lederskab og troværdighed iblandt egne vælgere på længere sigt, for vælgerne vil føle sig svigtet, når Lars Løkke har overtaget partiet. - hvilket han uden tvivl vil arbejde for, for hans narcissisme om sig selv som "den store leder af Danmark" står stærk i hans selvforståelse.

Pape og Ellemann skal tænke sig en ekstra gang om med Lars Løkke som partner, for rækker man fanden en lillefinger - som han be'r om, så hugger han sgu hele armen.

Hvis Pape og Ellemann satser på Lars Løkke, så underskriver de deres egen "dødsdom" som partiledere, og det gælder også til rød side - socialdemokratiet.

Troels Brøgger

Når jeg skal skrive mit indlæg her skal jeg bekræfte at jeg ikke er en robot. Jeg spekulerer på om Lars Trier Mogensen også har skullet det da han skrev denne artikel.
Det kan da godt være at de Radikale har tabt mandater, men de gjorde det rigtige: Satte toget igang. Og hvem ved om det var blevet så meget bedre hvis valget var kommet senere. Måske havde Socialdekokratiets notoriske og endda folkeligt velunderbyggede selvtilstrækkelighed pludselig fået folk til at indse at der måtte ske noget nyt. Og DET kunne også have kostet det røde flertal, som i parantes bemærket i skrivende stund stadig eksisterer.