Rædselskatalog af nye trusler puster til sikkerhedspolitisk overbudskonkurrence

Dystre analyser i den nye sikkerhedspolitiske Zilmer-rapport vil i første omgang kunne bruges offensivt af statsminister Mette Frederiksen (S) her i valgkampen. Men bagefter begynder de rigtigt svære problemer for en ny regering, uanset partifarve
Statsminister Mette Frederiksen (S) er slået ind på en militant høgekurs, som fremover vil gøre det stort set umuligt at skelne mellem forskellige regeringsfarver, skriver Lars Trier Mogensen.

Statsminister Mette Frederiksen (S) er slået ind på en militant høgekurs, som fremover vil gøre det stort set umuligt at skelne mellem forskellige regeringsfarver, skriver Lars Trier Mogensen.

Ida Marie Odgaard

Indland
4. oktober 2022
LYT ARTIKLEN
Vil du lytte til artiklen?
Prøv Information gratis i en måned og få fuld digital adgang
Kan du lide at lytte? Find vores seneste lydartikler her

Truslerne tårner sig op over Danmark. Det ekspertpanel, som netop har fremlagt dets sikkerhedspolitiske fremtidsudsigt, forsøger ikke ligefrem at berolige hverken politikere eller vælgere. Tværtimod.

Konklusionerne i rapporten Dansk sikkerhed og forsvar frem mod 2035 er sjældent skræmmende, særligt fordi de nye og stadigt mere kaotiske trusler slet ikke står mål med mulige løsninger, der anvises til politikerne.

»Der tegner sig desværre både en nutid og en fremtid, der er mere dyster, end vi er vant til,« sagde statsminister Mette Frederiksen (S) ved præsentationen mandag på Frederiksberg Slot: »Autoritære kræfter vinder frem, og det internationale samfund er i opbrud. Vi fik en skræmmende forsmag på det i sidste uge med lækagerne på Nord Stream 1 og 2. Det er både overraskende og bekymrende.«

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Det tager tid at vende et hangarskib om, og få det til at sejle i modsatte retning. Og det samme med at få Folketinget til at indse, at der ikke er sikkerhed i samhandel og kaffedialog, med tvivlsomme regimer, men at det er beredskab der skal til, og aftaler med dem vi deler værdier med. Problemet er at beredskab koster, det producerer ingenting, og så er det (billedeligt talt) at vende New Public Management på hovedet, eller måske at skrotte modellen helt eller delvist.

Holger Nielsen, Erik Tvedt og Ole Olesen anbefalede denne kommentar
Torben K L Jensen

Det ser ud til at alle ruster sig til en krig ingen kan vinde - Vi lever jo forresten i den antropocæne tidsalder der efter en krig i den dimension vil hedde den post-antropocæne tidsalder - noget mother Earth kan leve med.

Holger Nielsen, Mogens Holme og Alan Frederiksen anbefalede denne kommentar

Er der snart den politiske problemstilling, som Trier Mogensen med svulstigt og overdramatisk sprogbrug ikke kan føre tilbage til Frederiksens magtambitioner?

Holger Nielsen, Bruno Petersen, jens christian jacobsen, Ole Olesen, Svend-Erik Runberg, erik jensen og Mogens Holme anbefalede denne kommentar
Peter Beck-Lauritzen

Trusler mig her, trusler mig der i bagklogskabens klare lys! Skulle det være burde Zilmer, med hans karriere og baggrund da have råbt op noget før. Ligeså andre (bag-)kloge hoveder. Lyder bare som en skrækkampagene. Putin holder ikke evigt. Ligeså Xi, som forsøger at henlede opmærksomheden på Taivan, fordi han har store økonomiske problemer indenrigs. De asiatiske tigres økonomiske spring, stivner som regel. Er set før og de ender som lam!

Holger Nielsen, jens christian jacobsen, Alvin Jensen og erik jensen anbefalede denne kommentar
Freddie Vindberg

Vi står sammen om vores stærke leder.
Så på med det ekstra varme camouflage tøj, her til vinter.

Det er de nødvendige beslutningers tid!

Holger Nielsen og Peter Beck-Lauritzen anbefalede denne kommentar

De eneste trusler som nato ikke har for mange penge til at løse handler om klima.

Holger Nielsen, tove keijzer, jens christian jacobsen, Peter Lunding , John Andersen og Peter Beck-Lauritzen anbefalede denne kommentar
Dorte Sørensen

Undskyld jeg ved godt at det jeg skriver nu ikke hænger så godt sammen med artiklens emne- og dog kan det vel hænges op på Rædselskataloget.

MF sagde i sin åbningstale, at folk var bange for at tage S-toget, osv samt at de gik en stor bue uden om en flok på gaden. Og det skyldes den dårlige integrasjon.
Ja så - i min ungdom gik jeg en store bue eller en anden vej , hvis jeg så en flok soldater - deres adfærd skyldes vel ikke en dårlig integrasjon? Nu må det stoppe med at give muslimerne skyld for dit og dat..

jens christian jacobsen

Asien og Stillehavet? Skal Danmark nu også føre USAs ekspansionistiske politik ud på fjerne verdenshave? . Rapporten mener, at grunden er at Kina fører ' en mere selvhævdende' politik i området.
Uha uha. Hvad med Venezuela og Cuba? Der skal Danmark vel også patruljere - i ubåde vi 'mangler?'

Holger Nielsen, erik jensen, Anders Graae og Flemming Berger anbefalede denne kommentar
Dorte Andersen

Jeg holder mig fra at høre og læse den åbningstale... Jeg fornemmer, at der er tale om en 'smuk' tale med visse undtagelser. Undtagelserne vil jeg skåne mig selv for, så jeg kan bevare mit håb i fred...

Steen Simonsen

Lars Trier Mogensen skriver blandt andet: "Et nyt sikkerhedspolitisk valg vil derfor ikke komme til at handle om for eller imod et nyt våbenkapløb, men snarere blive en konkurrence om, hvem der vil bruge flest penge på en skærpet konfrontationskurs med særligt Rusland." Desværre tror jeg han har ret. Hvor er de politikere og eller bevægelser der vil arbejde for en helt anden dagsorden og verdensorden.
Vi er på mange måder på vej op ad en konflikttrappe hvor alt går op i konfrontation og krudt og kugler. Tv invaderes af mennesker i klædt kampuniformer der " sagligt" fortæller om behov for konfrontation og mere oprustning .
Mere oprustning støtter magteliter, det militærindustrielle kompleks og risikoen for storkrig.
Jeg håber meget at nogle politikere vil turde inddrage dette perspektiv i den kommende valgkamp. Samt at folkelige bevægelser vil vokse op omkring det samme.
Aktuelt støtter jeg Ukraine og fordømmer Putins angrebskrig, men der må altså andre perspektiver ind i debat og særligt løsninger end øget konfrontation og militært udstyr samt soldater. Vi må have andre "eksperter" frem end militærfolk.

Holger Nielsen, erik jensen, Mikael Velschow-Rasmussen, jens christian jacobsen og Rasmus Knus anbefalede denne kommentar
Bruno Petersen

Til LTM: Jeg har læst mig til at den vestlige liberale verdensorden under USAs hegemoni bliver mødt med skepsis hos stormagter, der mener at have egne magtfuldkommenheder de hellere vil realisere. Sådan kort sagt.
Kan det tænkes at Mette Fs magtfuldkommenhedskompetencer kan udvikles og komme i spil her? Er det ikke Mette Fs bagvedliggende ambition? Selvfølgelig er det klogt at prøve kompetencerne af ved et valg i foregangslandet Danmark først. Det er jo derfor valget er udskrevet.