Skatteudspil
Læsetid: 7 min.

S foreslår store besparelser på jobcentrene: »Det vil få dramatiske konsekvenser«

Socialdemokratiet hævder at kunne spare yderligere tre milliarder på de i forvejen nedskæringsramte jobcentre. Det kan ikke undgå at gå ud over borgerne i systemet, siger ekspert. Partiet kan ikke svare på, hvor pengene konkret skal findes
I sit udspil lægger Socialdemokratiet op til, at der skal være »mindre bureaukrati«. Men der fremgår kun ét konkret eksempel: at jobcentrene fremover ikke skal bruge tid på at kontakte syge borgere, der har en arbejdsgiver.

I sit udspil lægger Socialdemokratiet op til, at der skal være »mindre bureaukrati«. Men der fremgår kun ét konkret eksempel: at jobcentrene fremover ikke skal bruge tid på at kontakte syge borgere, der har en arbejdsgiver.

Bo Amstrup

Indland
10. oktober 2022

For at finansiere sit nye udspil om skattelettelser til folk i arbejde lægger Socialdemokratiet op til meget store besparelser på landets jobcentre.

Konkret er nedskæringen på hele tre milliarder kroner, fremgår det af partiets forslag. En besparelse, der kommer oven i den besparelse på 1,1 milliard, som blev vedtaget sidste år for at finansiere den såkaldte Arne-pension.

Det svarer til en samlet besparelse på næsten en tredjedel af de 13 milliarder kroner, som den aktive beskæftigelsesindsats og driften af jobcentrene kostede i 2019.

»Det vil få dramatiske konsekvenser for jobcentrene og de serviceydelser, man kan tilbyde borgerne,« siger Thomas Bredgaard, professor i beskæftigelsespolitik ved Aalborg Universitet.

»De tidligere besparelser har kunnet mærkes ude i jobcentrene. Og en besparelse i den størrelsesorden, som Socialdemokratiet foreslår her, vil jo få endnu mere mærkbare konsekvenser.«

Hvor der helt konkret skal spares på beskæftigelsesindsatsen, vil Socialdemokratiet ikke svare på inden Folketingsvalget.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Dorte Sørensen

Hvad med helt at nedlægge Hjort Frederiksens Jobcentre og give det sociale område tilbage til de kommunale socialkontor samt at lade A-kasserne stå for hele hjælpen til de ledige.

Torben Skov, Poul Anders Thomsen, ingemaje lange, Eva Schwanenflügel, Susanne Kaspersen, Merete Andersen, Jane Nielsen, Inge Lehmann, Steffen Gliese, Sven Elming, John Damm Sørensen, Ole Olesen, Rikke Petersen, Knud Anker Iversen, Steen K Petersen, Carsten Bjerre, erik pedersen, Kim Houmøller, Anker Nielsen, Alan Frederiksen, Anders Reinholdt og Frank Wilhelmsen anbefalede denne kommentar

Fint at S nu indser at folk i arbejder trænger til beholde lidt mere af den løn de tjener. De er jo solidariske og betaler til alle på overførselsindkomst.

Lise Lotte Rahbek

"Oven på de seneste års højkonjunktur er der nemlig stort set ingen arbejdsmarkedsparate ledige tilbage i systemet, og derfor er der ikke noget at spare på dem, forklarer hun."

Her står der, at arbejdsløse udgør 2,7 pct. af arbejdsstyrken.
https://www.dst.dk/da/Statistik/nyheder-analyser-publ/nyt/NytHtml?cid=39787

Susanne Kaspersen, Inge Lehmann, Steen K Petersen, Arne Albatros Olsen og Carsten Bjerre anbefalede denne kommentar
Dorte Sørensen

Men det solidariske med folk på overførselsindkomst smuler da, når de halter længere og længere bagefter med hensyn til almindeligelønstigninger og de har ingen glæde af et beskæftigelseskattefradrag, men nok dem med hårdes brug for en hjælpende hånd med de stigende priser.
Ligeledes får fælleskassen mindre ind , når skatterne bliver nedsat - og derved bliver der mindre til "vore" fælles velfærdssamfund.

runa bruun, ingemaje lange, Lillian Larsen, Eva Schwanenflügel, Susanne Kaspersen, Inge Lehmann, Steffen Gliese, Alan Frederiksen, Ebbe Overbye, Ole Olesen, Per Kortegaard, Steen K Petersen, Carsten Bjerre, Lise Lotte Rahbek, erik pedersen, Kim Houmøller og Kasper Pedersen anbefalede denne kommentar
Søren Kristensen

Black friday? Det er svært at se hvordan noget som er udskældt skulle kunne blive bedre af at tilføre besparelser. Men omvendt, hvis det virker åbner det jo op for uanede muligheder også i langt vigtigere institutioner! Så lad os da bare prøve. Det er under alle omstændighed ved at være tid til et nyt logo på arbejdsformidlingen.

Som mor til to unge med handicap (infantil autisme) frygter jeg fremtiden. Mine børn kommer desværre ikke på arbejdsmarkedet og bliver selvforsørgende uden en målrettet beskæftigelsesindsats. Og i forvejen er det utrolig svært at få den hjælp, de har brug for, vil jeg understrege. Med 4 mia. mindre i kassen anser jeg det nu for en umulighed. Det er tragisk for handicappede, samfundsøkonomien og sammenhængskraften i vores lille land.

Kim Houmøller, ingemaje lange, Lillian Larsen, Eva Schwanenflügel, Steen K Petersen og Susanne Kaspersen anbefalede denne kommentar
Rikke Petersen

Mange ressourcestærke arbejdsløse har ikke brug for jobcentret, de kan selv finde arbejde. Heri ligger der besparelser, som ikke går ud over borgerne.

Poul Anders Thomsen, Inge Lehmann og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Lise Lotte Rahbek

Rikke Petersen
Det er rigtigt.
Men det kræver, at der bliver skåret regler og kontroller væk i større omfang, for ellers bliver arbejdsløse lynhurtigt til regelbrydere og kriminelle, da ingen kan overskue alle regler og kontrolforanstaltninger i dagpenge/kontanthjælps-systemet. Det gælder blandt andet rådighedsregler, deltids-regler, regler vedr. selvstændig virksomhed, regler for at deltage i kurser, ferieregler osv osv osv.

Inden systemet er blevet beskåret for alle overflødige regler, er pengene allerede ædt op i administration.

Steen K Petersen, runa bruun, Lillian Larsen, Eva Schwanenflügel, Susanne Kaspersen og Inge Lehmann anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

I betragtning af den enorme kontrol og opgørelse af alt i dette samfund, er det bemærkelsesværdigt, at man ikke f.eks. opererer med et antal på, hvor mange social- og sundhedshjælpere, sygeplejersker, lærere, pædagoger, socialrådgivere m.m., der forlader deres fag.
I den standende debat får man det indtryk, at man med mere attraktive ansættelsesvilkår, især arbejdsmiljø, i højere grad ville kunne holde på en stor andel af professionsuddannede, og det er vel den bedste investering, vi kan foretage.
Det burde være noget så simpelt, jobcentrene burde arbejde med - og det er et godt skridt i retning af det rimelige, at man ikke længere skal belaste folk, der allerede har et job, blot fordi de i en kortere eller længere periode er syge. Selve tanken: at en offentlig myndighed bare går ind og disponerer over folk, der er i et ansættelsesforhold, er absurd og uanstændig.

Poul Anders Thomsen, Eva Schwanenflügel, Susanne Kaspersen, Merete Andersen, Lise Lotte Rahbek, Carsten Bjerre og Inge Lehmann anbefalede denne kommentar

af nød eller lyst ? i min familie var flest socialdemokrater af hjertet siden århundredets start – mormor i modstandskamp – resten kommunister
et heftigt narrativ jeg har sympatiseret med selvom jeg var en hel del på venstrefløjsyderkant med ophavet i 70/80’erne – NU må jeg erkende at jeg mere og mere ser socialdemokraturet som svigagtigt småborgerligt – partiet bevægelsen kooperationen og socialdemokrater af hjertet har grundlæggende bygget Danmark op til et velfærdssamfund – MEN den seneste luns valgflæsk med mere jobfradrag synes småtskårent usolidarisk med de svage og de uden for arbejdets lyksalighed at det må føles umanerligt ærgerligt for alle socialister der igen igen røvrendes bagfra af burgøjserne – på den anden side vil det blåborgerlige regimente være formørket tilbageskridt og ørkenvandring for de fleste

Steen K Petersen, Kim Houmøller, Lillian Larsen, ingemaje lange, Eva Schwanenflügel og Susanne Kaspersen anbefalede denne kommentar
Poul Anders Thomsen

Jobcentrene har vel stort set ikke lavet andet end at genere sagsløse borgere hvis eneste synd er at de mangler et arbejde. Mon nogen andre end jobcentrene selv kommer til at græde når de lægges i graven. Jeg har aldrig været arbejdsløs, men hvis historierne er sande, så luk dog lortet og send jobkonsulenterne ud på dagpenge eller i et rigtig arbejde. Dvs. hvor de gør en positiv forskel for samfundet.

Steen K Petersen, Carsten Bjerre, Steffen Gliese og Torben Skov anbefalede denne kommentar
Søren Kristensen

Jobcentrene har altid været lidt misforstået. I hvert fald i debatten. For selv om centrene er iscenesat som et værktøj til at få folk i arbejde, hvilket de også hele tiden bliver målt og vejet på, glemmes ofte den anden og essentielle del af forretningen, nemlig som tilvejebringer af social retfærdighed. For hvem - eller hvilket parti - kan ikke skrive under på at "det skal kunne betale sig at arbejde" - et slogan, som ret beset burde hedde: "det må ikke kunne betale sig at være arbejdsløs" - og det vil det jo for nogle, hvis vi nedlægger Jobcentrene uden samtidig at gøre op med understøttelsen, om det så er bistand eller dagpenge. Vi kan med andre ord ikke undvære Jobcentrene, ligeså lidt som vi kan undvære P-vagter. Det vi kan gøre er aflønne medarbejderne i Jobcentret - og for den sags skyld også politikerne, på samme måde som vi aflønner P-vagter.

Lise Lotte Rahbek

Søren Kristensen
Glemmer du ikke at arbejdskøberne også spiller en rolle?
Hvis virksomheder har brug for arbejdskraft, hyres de mennesker, som arbejdsgiverne gerne vil have. Dem som ikke synes tilstrækkeligt anvendelige eller falder i deres smag, må gå med skammen over at blive fravalgt. Og ikke mindst må de indstille sig på, at de bliver økonomisk straffet og mistænkeliggjort for ikke at have et job.
Når virksomhederne har brugt talenterne op, fyrer de dem igen eller de behandler dem på en måde, som får arbejdskraften til at søge andre græsgange.

Hvad kalder du den form for retfærdighed: "Det skal kunne betale sig at være arbejdslækker" eller hva?

Poul Anders Thomsen

Vi kan sagtens undvære P-vagterne. Det er blot en flok gribbe der ligger på lur for at fra røve stakkels billister deres hårdt tjente penge. Før stormen af nytteløse P-vagter, parkerede danskerne helt fint og der var en større glæde ved at være dansker, nu ved vi at vi har en flok asociale piranhaer gående på rov, mens vi prøver at gøre vore ærinder. Det er ikke en rar tanke.