Analyse
Læsetid: 4 min.

Statsministeren vil udnytte krisestemningen til at spørge danskerne: ’Frederiksen – eller kaos’

Mette Frederiksens fjerde åbningstale var fyldt med tunge problemer, men knap så konkret, når det gælder politiske løsninger. Hun satser nemlig på, at utryghed vil få flere vælgere til at søge tilbage til Socialdemokratiet
I sin åbningstale genfortalte statsminister Mette Frederiksen (S) den berømte historie om Thorvald Stauning og Kanslergadeforliget fra 1933. Med den forsøgte hun at fremstille sig selv som en kompetent leder, der reddede Danmark gennem coronapandemien og nu står parat til at gøre det igen i energikrisen.

I sin åbningstale genfortalte statsminister Mette Frederiksen (S) den berømte historie om Thorvald Stauning og Kanslergadeforliget fra 1933. Med den forsøgte hun at fremstille sig selv som en kompetent leder, der reddede Danmark gennem coronapandemien og nu står parat til at gøre det igen i energikrisen.

Anders Rye Skjoldjensen

Indland
5. oktober 2022

Pointen blev først forløst til allersidst – ikke i form af en valgudskrivelse – men derimod med direkte reference til den politiske urfader, statsminister Thorvald Stauning.

Som afslutning på en storladen, dramatisk og ganske sentimental åbningstale trak Mette Frederiksen således en direkte forbindelse mellem sig selv og Socialdemokratiets daværende landsfader – ham, der i 1935 gik til valg på det ikoniske slogan: »Stauning – eller kaos.«

Ved at overdænge de andre partiledere med tunge problemer satser Socialdemokratiets formand på, at hun vil kunne ende med at fortsætte som statsminister i de næste fire år. Fremtiden tegnes så dystert op, at vælgerne nu skal tvinges til at tænke, at valget nu står skarpt mellem enten den kompetente Mette Frederiksen eller en af de blå kaoskandidater: Søren Pape Poulsen eller Jakob Ellemann-Jensen.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

William Mannicke

’Frederiksen – eller kaos’

Det er nok snarere :
Frederiksen – eller skattelettelser”

Og hvem skal lige finansiere skattelettelser?

Dig, mig eller naboen, eller d e sædvanlige fatigrøve?

Mette Johansson, uffe hellum, Eva Schwanenflügel, Anna Louise Finck-Heidemann, Sonja Rosdahl, Morten Jensen, Ole Olesen, Hanne Andreasen, Kim Morten Nissen, Peter Hansen, Alvin Jensen, Mathias Petersen, Alan Frederiksen, Steffen Gliese, Holger Nielsen og Morten Larsen anbefalede denne kommentar
Willy Johannsen

Jamen, det er jo allerede kaos...
Uanset om blå eller blok vinder, så forbliver det kaos.
Hvis de ikke kan finde ud af at arbejde sammen....
Det er tale om små mennesker.
Med lidt for store egoer...
Som altid når det gælder politikere...
Om de hedder Putin, Trump eller Mette Frederiksen...
Jeg stemmer blankt...

Willy Johannsen

Rettelse:
Uanset om blå eller rød blok vinder, så for forbliver det kaos...
Hvis de ikke kan finde ud af at arbejde sammen...

Ps: Børnehave dækker det vidst bedst, typisk for Danmark..
Lille land, små ånder...

Arne Albatros Olsen og Poul Søren Kjærsgaard anbefalede denne kommentar
Michael Borregaard

En befolkning som bliver madet med frygt er der intet nyt i som strategi, det er som den amerikanske sociolog Barry Glasner skriver i ´culture of fear´, at i frygten er der stemmer at hente ... derfor var det vel ikke overraskende, at lige netop "Ramboline" var statsministerens elefant i rummet...!!

Flemming Sørensen, Arne Albatros Olsen og Poul Søren Kjærsgaard anbefalede denne kommentar
Martin Christensen

Gad vide hvilke "ordninger" der vil følge et eventuelt nyt Kanslergadeforlig anno 2022.
Et af resultaterne i 1933 var blandt andet destruktion af 250.000 til dels 1. klasses kreaturer, samtidig med at næsten 200.000 arbejdsløse led nød! Alene for at hæve kødpriserne til gavn for storbønderne.
Og en forglemmelse eller tilsidesættelse af Gustav Bangs rigtige påstand om falskheden i al tale om "samfundspolitik" under det kapitalistiske klasseherredømme.
Her citeret fra Ib Nørlunds bog " Det knager i samfundets fuger og bånd".

Torben K L Jensen

LTR er uden empati overfor en fremragende statsminister der uden tøven greb magten med en den første mindretalsregering siden Anker Jørgensen - ingen,som i slet ingen når hendes niveau som leder i et land der står overfor udfordringer der ikke er meget mindre end Stauning´s tid med "den store depression,arbejdsløshed og nazismen på fremmarch. Så med god ret kan hun bruge den ikoniske valgplaket - "Frederiksen -eller kaos"

Anna Louise Finck-Heidemann, Karl Vilhelm Christiansen, Sonja Rosdahl, Henning Kjær, Karen Damgaard Sørensen, Nike Forsander Lorentsen, Jens Bo Kristiansen , Ole Olesen, Kim Rune Sloth Jensen, Lasse Nielsen, Carsten Bjerre og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Rune Rasmussen

"The more chaotic I am, the more complete I am.", som Austin Osman Spare sagde.

Frygt, og retorik baseret på at indgyde frygt, henvender sig med ideen om, at det trygge er det modsatte af kaos, men det betyder at tryghed er forbundet med noget meget snævert og velkendt. Visionære tanker fra visionære mennesker bevæger sig derimod altid hen imod en idé om at være tryg ved det ukendte, fordi der fra det ukendte, det fantasifulde, rejser sig muligheder, som det kendte, og frygtsomme, slet ikke kan se. Det frygtsomme prøver at gardere sig imod en dynamisk verden, der, som det nu engang er et princip for alt levende, altid er i bevægelse.

Hvis man er tryg i sit liv, så er man tryg ved det ukendte, ved mulighederne, fordi verden fra det udgangspunkt står åben, klar til ens unikke bidrag som en selv. At være tryg ved at føle sig kaotisk er en gave til sig selv i en verden, hvor nogen forsøger at sælge ideer om at kunne redde en ved hjælp af "en tryg hverdag", imens klimakrisen er i gang og i færd med radikalt at ændre verden totalt. At være ven med sit kaos er at have en allieret i en krise. I modsat fald kan alt muligt jo hurtigt tolkes, og opleves, som et sammenbrud.

Og et parti, ligegyldigt hvilket, der ikke tager klima og miljø alvorligt kan hurtigt eskalere den krise, der ikke tager noget hensyn til, om "den almindelige dansker har trygge rammer i sin hverdag", eller hvad der nu bliver sagt af tomme floskler.

Flemming Berger, Nova Lone Jespersen, Flemming Sørensen, Alvin Jensen, Kim Houmøller og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Kim Houmøller

Bare rolig! I følge statsministeren kan vi om føje år flyve grønt. Gú kan vi ej!

Morten Jensen, lars søgaard-jensen og Alvin Jensen anbefalede denne kommentar

Er valget ikke også erfaring kontra nybegyndere på alle posterne?

Det er ikke eksperimenter vi har brug for i en fleresidet krisetid, og jeg håber de radikale får utidigheden at føle ved valget!

Ole Olesen, Carsten Bjerre og Ove Junne anbefalede denne kommentar

For et par dage siden læste jeg på Facebook en stærk, velformuleret og velargumenteret støtteerklæring til Mette Fredriksen.

Det faktum, at forfatteren var Jens Rohde, gjorde, at jeg måtte læse erklæringen to gange for at sikre mig, at min bias ikke overskyggede argumenternes lødighed.

Men han havde jo ret. Givet de kort, omverdenen spillede MF i hænde, så har hun jo gjort det ret godt som landets leder. Ikke mindst fordi hun har vist modet til at gøre det, der forventes, nemlig at tage ledelsesmagten på sig.

Nu vil jeg ikke gentage Jens Rohdes støtteerklæring, men blot tilstå, at den næsten, men også kun næsten, fik mig til at flytte mit kryds til liste A.

Men så tjekkede jeg lige regeringens track-record på klimaområdet. Så mit kryds hænger stadig i det uvisse...

Anna Louise Finck-Heidemann, Karl Vilhelm Christiansen, Morten Jensen, Steffen Gliese, Kim Rune Sloth Jensen, Lasse Nielsen og Carsten Bjerre anbefalede denne kommentar
Søren Kristensen

Har man sagt A må man ikke sige B.

Mette Johansson, Anders Jørgensen, Steffen Gliese og Torben K L Jensen anbefalede denne kommentar
Kim Rune Sloth Jensen

Men den virkelige situation er jo (desværre) "Frederiksen - eller kaos". Det er ikke hende, der skaber kaos. - Tværtimod! Hun er en stærk leder og den mest kompetente statsministerkandidat, vi har lige nu. Det har vi sandelig brug for som situationen er. Det betyder ikke, at jeg stemmer på Socialdemokratiet. Men jeg har helt sikkert tænkt mig at stemme på et parti, der peger på hende som statsminister.

William Kern, Peter Hansen, Eva Schwanenflügel, Anna Louise Finck-Heidemann, Karl Vilhelm Christiansen, Nike Forsander Lorentsen, Steffen Gliese og Ole Olesen anbefalede denne kommentar
Arne Albatros Olsen

Pump dem med frygt,
og udsted en tryghedsgaranti.

Sådan bliver man diktator.

igårs DR2debatClement elendigt scenograferet bragte intet frem som man ikke har kunne gætte af de seneste måneders lirumlarum om mink instrukser blårandet økonomi og valgflæsk – oplægget de 13 partier ensemble var godt OG så opdelt efter obskure kriterier ? handlede det om midten om fløjene om hvem der sidder ved voksenbordet ? – eller plat underholdningstrip degamletravere i manegen og mere markskrigeri ? ikke et ord om miljø krisemanagement på kryds/tværs mellem fløje over midten – om dét skal udlægges som at det meste af midten i dansk politik ikke vil andet end endnumere af det samme i dag i morgen som igår – og de andre kan stå deres udenfor butikken med fladtrykte næser – total uinteressant
og minutforskudt statsministerfruen i tete–a–tete talk med DR1darling publikrand blablabla svedigt forsorent udfrit om Datoen – primetime public service sæbeopera i blødeste indpakning
jeg håber faneme at det bliver en bedre klippet umanerliglang og blodig valgkamp med flossede argumenter maskefald tomme partikasser til last man standing – Alamo ! – og en solnedgang – Folket fortjener det

Sjovt nok, jeg tror jeg hørte Egyptens Al Sissi sige det samme: ’Mig – eller kaos’

Antoniette caldera

I betragtning af, at den blå side af Folketinget kan komme til at bestå af ikke mindre end 7 partier, hvoraf 2 er helt nye, så må man objektivt set sige, at den røde side er det mere sikre og stabile valg.

William Kern, Eva Schwanenflügel og Anna Louise Finck-Heidemann anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Stem blåt
Og få anarki med garanti.

Stem på mig, vælg dig selv.