Essay
Læsetid: 19 min.

Vær modig og visionær, sagde jeg til ministeren. Men jeg forstod ikke, hvad jeg var oppe imod

Motiveret af regeringens grønne projekt søgte forfatter Peder Frederik Jensen job som miljøministerens taleskriver. Han ville bidrage til at give ministeren et sprog og skabe forbindelse til befolkningen, men mødte et system, der var mere optaget af genvalg end det grønne valg

Peder Frederik Jensen debuterede i 2007 med romanen ’Her står du’ og har senest udgivet ’Det Danmark du kender’ i 2020.

Emilie Lærke Henriksen

Indland
22. oktober 2022
LYT ARTIKLEN
Vil du lytte til artiklen?
Prøv Information gratis i en måned og få fuld digital adgang
Kan du lide at lytte? Find vores seneste lydartikler her

Jeg ved ikke, om jeg har været til en jobsamtale før, tænkte jeg i toget fra Jylland. Ikke siden jeg ringede til Henry på Kalundborg Bådebyggeri i 1998. Bådebyggeren tog telefonen, lyttede lidt på mig og sagde: Du kan da komme ud forbi. Det gjorde jeg så: kom ud forbi. Tog toget til Kalundborg fra København med hanekam under kasketten. Passerede Sjælland, kørte syd om fjordene, gennem et bondelandskab, en kultiveret agroørken, monokultur, passerede Danmark i sluthalvfemsernes legesyge år, ironiens tidsalder, kalder vi det.

Jeg sad i toget på vej ind til jobsamtale i Miljø- og Fødevareministeriet. Kunne nogen se det på mig? Næppe. De sad ikke og hviskede om den kommende taleskriver, ordsnedkeren, den samfundskritiske forfatter, der stod få skridt fra at sælge sig selv til højestbydende. Niks, ingen så det. De kiggede ud, så jeg, og tænkte over mit tøj. Jeg havde støvler på, det husker jeg, for jeg havde ikke andet med på efterårsferien, hvor jeg uventet blev ringet op og spurgt, om jeg kunne komme til jobsamtale næste dag.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Bruno Petersen

Peder Frederik Jensens artikel. Der er en holdning og to ord jeg rammes af. Holdningen er den, at politik ligger mellem valgene. Tro på folk og del dine visioner i dialog med folk. Det er også min holdning. Det er det rigtige bagtæppe at se aktuelle “valgkampe” på. 1. ord: underkommunikation (her forstået midt i en valgkamp) af de skønne, grønne tiltag der er gennemført fx naturnationalparker. Hvad menes der med underkommunikation? a) det er ikke noget særligt at fremhæve, jeg har bare gjort mit arbejde b) det er en opfattelse jeg ikke deler, c) det er så uambitiøst at jeg ikke vil kendes ved det…… Jeg ved ikke alt og det gør det også svært at vælge, ….…. men jeg har i lang tid forsøgt at være 100% positiv. For min generation er omstilling omstændelig. Der er mange kompromisser der binder sammen. Det betyder noget for opfattelserne af “resultaterne” og hermed om den mest sande fremstilling og hermed formidlingen af samme. Det er derfor sjældent at visionerne er særligt klare i deres budskab fx overfor den yngre generation. Det er her det andet ord dukker op. Det ord findes ikke i artiklen og er på en måde ikke ……. det der helt positive. Ordet er et bud på en rimelig kommunikation - hverken under eller over - om hvilken naturgrøn vision vi egentlig har. PLANTESKOLE- og DYREPARKs biodiversitet. Det er vel det vi er i gang med? Køb planter og sæt dem i dit bed og føl dig naturlig? Besøg en dyrepark (de bedste er i udenlandske nationalparker) hvor de beskytter store dyr bedre end man tror. At kalde den danske miljøindsats for Planteskole- og zoologisk havediversitet er sgu ikke 100% i orden. Men her står jeg!

Karen Margrete Olsen, Ejvind Larsen og uffe hellum anbefalede denne kommentar
Kim Houmøller

"At kalde den danske miljøindsats for Planteskole- og zoologisk havediversitet er sgu ikke 100% i orden." Jo - det er at ramme hovedet på sømmet!

Jens Lysdal, Ejvind Larsen, Susanne Kaspersen, Anita Bondo, Gøsta Hansson og Maia Aarskov anbefalede denne kommentar
jens christian jacobsen

Og så kom ord-ekvilibrist Jensen ud af sin kække, frelste komfortzone og mødte virkeligheden.
Håber du gør mere gavn som bådebygger - et hæderkronet håndværk med stolte traditioner.

Virkelig godt skrevet.
Vi burde tømme Folketinget og starte fra scratch . En ny start . Borgerting

Jens Lysdal, Espen Torgersen, Ragner Rambling, Signe Jørgensen, Jeppe Lyngsø Bundgaard, Ejvind Larsen, Susanne Kaspersen, Ditlev Palm, Henrik Jandorf og Arne Albatros Olsen anbefalede denne kommentar
Jesper Johannsen

31. August 1988, US præsident George Bush:

"Those who think we are powerless to do anything about the ‘greenhouse effect’ are forgetting about the ‘White House effect’"

Det er så 34 år siden uden handling.

Ragner Rambling, Ete Forchhammer , erik pedersen, Steffen Gliese, Steen Piper, Steen Oluf Karlsen, Ejvind Larsen, Susanne Kaspersen, Svend Erik Sokkelund, Peder Jensen og Carsten Troelsgaard anbefalede denne kommentar
Snorre Näsman

Virkelig interessant essay. Jeg sidder tilbage med to følelser: sorg over hvor svært det tilsyneladende er at skabe en forandring, (næsten) alle er enige om, er nødvendig. Og håb - over at der faktisk er den slags diskussioner blandt politikere, rådgivere mv, som nævnes i teksten. Tænk, at man har snakket om en strategi for at skabe forbindelse mellem minister, uddannelsesinstitutioner, spejdere og foreningsliv med fokus på den grønne omstilling! Ok, det blev så ikke til noget. Men diskussionen var der, frøet blev plantet, tiden kommer. Det er vel klart for enhver, at det paradigmeskift, vi står over for, ikke lykkes ved en "top-down" proces. Så jeg holder fast i håbet. Der sker rigtig meget godt "ude i samfundet" og "ude i verden". Det politiske system er, som det beskrives i teksten, langsomt reagerende. Men dog reagerende. Hvis vi bliver ved med at træffe de rigtige beslutninger, tage de rigtige diskussioner, så følger systemet med. Det er jo essensen: Politikerne lytter til snakken rundt om kakkelbordene på Bornholm. Men de bestemmer vel ikke hvad, der tales om?

erik pedersen, Steffen Gliese, Steen Oluf Karlsen, Ejvind Larsen, Susanne Kaspersen, Svend Erik Sokkelund og Peder Jensen anbefalede denne kommentar
Henrik Jandorf

Aldeles fremragende og vanvittigt velskrevet Peder Frederik Jensen !! En fornøjelse at læse noget så indholdsrigt og samtidig så velformuleret!

Jens Lysdal, Marianne Borgvardt, erik pedersen, Steffen Gliese, Steen Oluf Karlsen, Ejvind Larsen, Sine Jacobsen, Ditlev Palm, Inger Pedersen, Peder Jensen, Jette Sørensen og David Zennaro anbefalede denne kommentar
Arne Albatros Olsen

Politik er et besynderlig fænomen.

Det starter vel i sit udgangspunkt med en visionær holdning, som tager afsæt i en vis integritet, som så igen bevæger ind i et landskab, hvor værdierne så måles på deres spillemæssige kvaliteter i det politiske spil, og når spillet først er i gang, skal der hugges hæle, klippes tæer, tappes blod og ofres.

Visionen udvandes til ukendelighed, og integriteten går fuldstændig fløjten.

Det er ikke noget kønt syn.

erik pedersen, Steffen Gliese, Ejvind Larsen, Susanne Kaspersen, Svend Erik Sokkelund, Steen Obel og Peder Jensen anbefalede denne kommentar
Willy Johannsen

"Vær modig og visionær" -
- hvornår har vi oplevet, at en almindelig minister får lov til at være det?
Selvfølgelig kan de tillade sig at være det, sådan lidt forsigtigt, så længe det ikke forpligter regeringen.
For her er det kun to der bestemmer - MF og BBB.
I det hele taget var det lettere, at kompetente folk i ministerierne klarede sagerne uden at ministre uden eller med meget lidt faglig kompetence blander i dem.
Det bliver jo alligevel MF og BBB, der afgør sagen.

Men MF skal jo glæde nogle af sine mest trofaste støtter. Så hun kan regne med dem.
For det er jo det, som de hele deres politiske liv har drømt om: En ministertaburet og -bil.

Lisbet Kjeldsen

Peder Frederik Jensen er klog og skarp og har støvlerne solidt plantet i realiteterne.
Han er visionær og klar i mælet og får også på fremragende vis forklaret, hvordan det, vi ikke har ord for, ikke eksisterer
Det ville være en god ide, at invitere ham ud på alle gymnasier i Danmark. Han kan forklare det, som politikerne ikke kan, og give de unge gode argumenter, når de diskuterer med deres familie og venner

Ete Forchhammer , erik pedersen, Steffen Gliese, Steen Oluf Karlsen, Ejvind Larsen, Sine Jacobsen, Svend Erik Sokkelund, Susanne Kaspersen, Inger Pedersen, Peder Jensen og Jette Sørensen anbefalede denne kommentar
Bjarne Toft Sørensen

Hvordan skal jeg forholde mig til denne artikel?

Den positive holdning er at betragte det som en form for planlagt interventionskunst, hvor målet er at afsløre, i hvor høj grad store dele af dansk politik er styret af populisme, med brug af moderne kommunikations - og forretningsprincipper og for personlig vindings skyld (skabt gennem partiinteresser).

Den negative holdning er at betragte Peder Frederik Jensen som en utrolig politisk naiv person, der godt nok har en masse positive visioner, men som ved meget lidt om den samfundsmæssige og politiske virkelighed, han er en del af.

"Men jeg forstod ikke, hvad jeg var oppe imod" - skal jeg virkelig tro på det? Hvorfor ikke indrømme (eller i det mindste antyde), at du er interventionskunstner?

Denne artikel bliver "hverken fugl eller fisk"???

Jeg har stor respekt for interventionskunstnere som Günter Wallraff, Claus Beck-Nielsen (Madame Nielsen) og Simone Aaberg Kærn.

Mogens Kjær, Anders Skov, Torsten Jacobsen, Poul Erik Pedersen og Mikael Benzon anbefalede denne kommentar
Jesper Johannsen

Hvem tror demokratiet og kapitalismens markedskræfter kommer til at redde verden fra de store udfordringer vi står over for træk hånden op.

Demokratiet har gjort vi har snakket og snakket i over 50 år uden at komme nogen steder. Og det fortsætter bare. Ikke i det uendelige, men indtil der ingen vej er tilbage.

Kapitalismens markedskræfter har kun til formål at tjene maks til dem der har maks. Også det vil fortsætte til enden.

Demokratiet er gennem de seneste 30 år blevet mere og mere udhulet til udelukkende at tjene de magtfuldes interesse. På overfladen ser det fint ud. En person en stemme. Men virkeligheden tegner mere et billede af et kapitalistisk diktatur uden hensyn til hverken mennesker eller bæredygtighed. Tværtimod. Og det kommer ikke til at ændre sig. Almindelige mennesker vil bare et godt liv med gode fremtidsudsigter for deres børn. Men almindelige mennesker har ikke længere noget at skulle have sagt. Demokrati mig her, demokrati mig der.

Der mangler alvorligt et opgør med at gøre demokratiet ægte demokratisk igen. Men det vil det aldrig få politisk opbagning til, da den økonomiske elite, de rigeste rige, gør alt hvad de kan for at få et hvert tiltag stoppet.

Jens Lysdal, Ragner Rambling, Anders Bentsen, Marianne Jespersen, erik pedersen, Eva Schwanenflügel, Inger Pedersen, Vagn Bro, Steen Oluf Karlsen, johnny volke, Ejvind Larsen, Susanne Kaspersen og Steen Obel anbefalede denne kommentar
Willy Johannsen

Manden har måske vitterlig troet, han kunne bidrage til noget godt og fornuftigt.
Men som det er blevet sagt i en foregående kommentar, så er en taleskriver nu engang en del af sit ministeriums - som igen blot adlyder MF og BB - og derved regeringens propagandaapparat.
Man skal have en særlig twistet hjerne og ditto moral for at klare det.
Han burde nok slet ikke have forsøgt.
Men fristelser kan være svære at modstå.

Bjarne Toft Sørensen

@Jesper Johannsen

"Men almindelige mennesker har ikke længere noget at skulle have sagt. Demokrati mig her, demokrati mig der".

Det er for nemt alene at give kapitalismen og samfundssystemet skylden. Mon der ikke også er noget rigtigt i, at befolkningen har de politikere, som de fortjener?

Alle vil f.eks. gerne brokke sig over alt det, som de betragter som uretfærdigt imod dem, men meget få gider at sætte sig ind i samfundsfaglige lærebøger o. lign. for at blive klogere på det samfund, de lever i.

Mogens Kjær, Mikael Benzon og Ejvind Larsen anbefalede denne kommentar

– jeg blev bare så ked af det

Niels-Simon Larsen

Jeg nød at høre podcasten. Fint sprog, og indholdet i top.

Der er bare det ved det, at når han nu er så klog, hvordan kunne han så gå ind i den møgbutik, og så skrive for møjerterne. OK, man skal jo leve og tjene til dagen og vejen, så ingen bebrejdelser herfra, men kunne han ikke have fundet på noget bedre?
Bagefter tænkte jeg på, hvor meget talent, der har anbragt sig de forkerte steder. Det er meget og ret tragisk.

Jesper Johannsen

Bjarne Toft Sørensen
22. oktober, 2022 - 16:23

Det ændre jo ikke noget ved kapitalismen og markedskræfterne, samt ikke mindst effektive skruppelløse magtfulde lobbyorganisationer med ubegrænsede økonomiske midler i ryggen har sat dagsorden i demokratiet og sat verden på kurs mod afgrunden.

Men du har da ret. Det er bare for nemt at give kapitalismen og markedskræfterne skylden. For det kræver ikke mange argumenter eller indsigt at forstå dette. Selv jeg kan fatte det.

Bjarne Toft Sørensen

@Jesper Johannsen
"For det kræver ikke mange argumenter eller indsigt at forstå dette".

Så enkelt er det nu heller ikke. Det vil f.eks. være en fordel, hvis man har viden om såvel marxistisk økonomi som borgerlig økonomi på et vist niveau samt har erfaringer med, hvad der sker i "maskinrummet" i politiske partier og i offentlige og private virksomheder, og hvordan medieudviklingen har været med til at ændre mange tings måder at fungere på.

Sådanne former for viden og erfaringer vil alt andet lige fremme forståelsen af, at det med quickfix løsninger og placering af skyld (som sociale medier er oversvømmet med) ikke rigtigt fører nogen steder hen, og nødvendigheden af, at det er systemers måde at fungere på, der skal ændres.

Torsten Jacobsen

Peder Frederik Jensen forsøger såmænd blot at redde ansigt..

Resultatet taler for sig selv ;)

Ete Forchhammer

Lea Wermelin forstår vist ikke hvad det er for et system hun er blevet opslugt af? Tja, havde hun forstået det, havde hun vel gået fra borde…

Hvor lyder de ens, disse ministre… klart at en person med et rigt ordforråd og evne til at bruge det ikke passer ind i et ministerium. Suk.

Peter Frederik Jensen minder mig om de dygtige drenge som jeg trænede til fodbold, og som klagede over at de aldrig fik bolden det rigtige sted så de kunne sætte den i krydset. Enhver kamp har tusind små kampe, og hvis man er meget dygtig, kan de komme til at se ud som om de hænger sammen. Peters vision er smuk, som mine drenges, men, hallo, du skal lige selv løbe efter bolden.
På den anden side viser Lea Wermelins svar, at hun er helt optaget af at vinde den næste bold. Det er også en god kvalitet, men hvis hun ikke løfter blikket, risikerer hun at lave selvmål. Såsom at have adresse på Bornholm selvom hun reelt bor i København. Ja, en godt taktisk træk der virker i lokaldebatten, men som jo i den overordnede debat er idiotisk.
Peter, du skal handle for alvor, ikke på skrømt. Lea, du skal tænke - osse for alvor.