Psykiatri
Læsetid: 6 min.

Venstre-udspil viser, at psykiatrien er blevet et område, hvor partierne konkurrerer om at være mest ambitiøse

Med et nyt sundhedsudspil vil Venstre afsætte flere milliarder til psykiatrien, for partiet mener ikke, at regeringens tiårsplan er nok. Og så skal patienten i centrum. Sundhedsøkonom advarer om at love for mange nye rettigheder i et presset system
»Vi skal have et sundhedsvæsen, hvor patienten er vigtigere end systemet,« sagde Venstres formand Jakob Ellemann-Jensen, da han sammen med politisk ordfører Sophie Løhde og næstformand Stephanie Lose præsenterede Venstres sundhedsordspil på Esbjerg Sygehus

»Vi skal have et sundhedsvæsen, hvor patienten er vigtigere end systemet,« sagde Venstres formand Jakob Ellemann-Jensen, da han sammen med politisk ordfører Sophie Løhde og næstformand Stephanie Lose præsenterede Venstres sundhedsordspil på Esbjerg Sygehus

Frank Cilius/Ritzau Scanpix

Indland
14. oktober 2022
LYT ARTIKLEN
Vil du lytte til artiklen?
Prøv Information gratis i en måned og få fuld digital adgang
Kan du lide at lytte? Find vores seneste lydartikler her

Selv om sundhed og psykiatri efter valgets udskrivelse er blevet overhalet af klima og miljø som vælgernes vigtigste prioritet, ligger områderne stadig helt i top. Pludselig kan psykiatrien, der i årtier har været både politisk og økonomisk underprioriteret, flytte stemmer, og de tre statsministerkandidater duellerer på nedbringelse af ventelister.

Torsdag kom Venstre så med partiets bud på, hvad der skal ske med vores sygehusvæsen og ikke mindst psykiatrien, hvis Jakob Ellemann-Jensen bliver Danmarks næste statsminister.

»Vi skal have et sundhedsvæsen, hvor patienten er vigtigere end systemet,« lød det, da han sammen med politisk ordfører Sophie Løhde og næstformand Stephanie Lose præsenterede Venstres sundhedsudspil på Esbjerg Sygehus.

Finansieringen er fundet i partiets 2030-plan, som blev præsenteret tidligere på ugen, og her er store summer på spil. Venstre vil bruge en milliard årligt på at nedbringe ventelisterne og gradvist løfte psykiatriområdet, så det om ti år får fire milliarder kroner mere hvert år.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Inger Pedersen

"»Vi skal ikke havne i en situation, hvor vi skal vælge. Det her handler om at sikre, at der er et godt velfærdssamfund, også når du og jeg bliver gamle,« som han sagde til en af de fremmødte journalister."

Nej.
Det hænger jo slet ikke sammen!
Politikerne vil ikke tage ansvaret på sig ved at tage et valg.
Det skal overlades til patienterne, der forventeligt ofte vil komme til at stå med valget mellem pest og kolera.
Men så har de jo selv "valgt".

Ville det ikke være en passende opgave for den gode Jacob Ellemann-Jensen at løse cirklens kvadratur?
Det må han vel være den helt rigtige kapacitet til...

Steen K Petersen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Holger Nielsen

Sofie Løhde har været i regering før, der blev sparet på det område, hvor hun nu vil dele julegaver ud. Hvorfor gjorde Venstre intet ved det, da de sad på posten, de havde ca. 15 år til det. Men nej der skulle spares, så alle på velfærdsområdet skulle løbe hurtigere. MF har forsøgt at finde flere medarbejdere, hvordan kan så han tro, at han kan finde det personale. Jeg kan ikke tro på Venstres billige valgflæsk.

Lillian Larsen, Eva Schwanenflügel, Steen K Petersen, Kurt Nielsen, Flemming Sørensen, Inger Pedersen, Kim Houmøller og Ove Junne anbefalede denne kommentar

Venstre er en skandale hvad angår bl.a. Sundhedsvæsnet og Skat. Og når man fra Venstres side ikke vil tage ansvaret, står næste skandale bare og venter på at blive igangsat af Ellemann & Co

Lillian Larsen, Eva Schwanenflügel, Torben K L Jensen, Espen Bøgh, Steen K Petersen, Kurt Nielsen og Inger Pedersen anbefalede denne kommentar

Jeg har lige regnet ud, at siden 20. november 2001 har Danmark haft en blå venstre-ledet regering i 66% af perioden indtil nu.

De har haft masser af tid til at gøre noget ved psykiatriens udfordringer. Men der skulle åbenbart lig på bordet (Fields), før de vågnede op.

»Man høster, hvad man har sået« - som man siger.

Christel Gruner-Olesen, Lillian Larsen, Eva Schwanenflügel, Steen K Petersen, Kurt Nielsen og Inger Pedersen anbefalede denne kommentar

Åh....., hvor er de dygtige og vidende alle de liberale partier, og primært ikke mindst Venstre og Konservative i spidsen for den liberale front, der vil frelse danskerne og Danmark.

Men hvordan var og blev historien dengang de havde flertallet og magten politisk til at gøre alle de ting - hvoraf nogle plager os som samfund i dag?

Venstre sad på regeringsmagten fra cirka 2001 - 2010 og det er en perioden mange vil huske og som vil blive et særligt kapitel i Danmarks historien.

Venstre høvdingen dengang hed Anders Fogh Rasmussen, og hans drømme ideologi med "Minimalstaten" var næsten som taget ud af Ayn Rands fantasifotælling for et Darwinistisk samfund hvor den stærkes ret skal være bærende for et samfund, og alle andre må gå til grunde for det kan opfyldes.

Med "Minimalstaten" fik vi også krisen i 2008, bevares den begyndte i Amerika med junk bonds, men en stor del af den danske krises omfang skyldes primært Anders Fogh Rasmussens regering.

Titusindvis af gode danske arbejdere blev ledige i de på grund den uansvarlige førte økonomiske politik fra Venstre, og hvor Anders Fogh Rasmussen hånede de økonomer der tidligt havde modsagt han økonomiske politik; - "de forstod ikke den moderne tids økonomi, og lærebøgerne på universiteterne skulle skrives om", - og siden viste det sig at økonomerne havde forstået den moderne økonomi rigtigt og lærebøgerne ikke skulle skrives om - men der var ingen moderne ny økonomi, kun varm luft"!

En af de værste forhånelser af dem der blev ledige grunden den uansvarlige økonomiske politik dengang, var da de udskammet og nærmest lagt for had politisk fra den liberale fløj med ordene; "raske menner der går derhjemme", en yderst subtil måde at give dem skyld for udanskhed, og inddirekte skyld i en del af krisen.

Senere da krisen omfang og tabet skulle gøres op, kom "hvid-bogen" af Jesper rangvid, hvor det fremgik at tabet for krisen i det danske samfund, der forsigtigt var opgjort til 450 mia.

-Jeg skal love for de liberale økonomiske sandslotte var blæst helt væk.

Oveni det kom så senere "Skatte-skandalen" med Christian Jensen som skatteminister i næsten hele perioden, hvor han gentagne gange afskedigede bunker af skattefolk - der skulle rationaliseres og strømlines, så Skat blev mere effektiv.

Dertil skal også lægges en Indenrigsminister der blankt gav de private sygehus over 1 mia. uden nogen krav forbundet med pengene.

Eftertiden viste det helt modsatte, - og gør det stadig, så provenutabet for den danske stat for manglende skatteindtægter er i omegnen af 150 mia.

- Nå.., ja, så fik vi dertil også udbytte skandalen, hvor svindlere grundet manglende skattekontrol af de mange afskedigede skattefolk, tilsvindlede sig 13 mia. fra statskassen.

Lægger vi beløbene sammen så tabet for Danmark som den liberale politik medførte og som ingen er blevet stillet til ansvar for endnu cirka 613 mia.

- Hvor mange supersygehuse af kr. 10 mia. kunne Danmark ikke få for disse mange penge, hele 61 men så lad gå med 6 supersygehuse fordelt over landet, - så ville der stadig være 550 mia. tilbage til psykiatri, unge og børn, ældre, plejehjemsforbedringer.

Hvorfor har disse heltemodige bedrevidende liberalister så ikke bevist at den liberale politik er så meget bedre for hele samfundet, når nu de har haft lejligheden til det i alle 10 år, og så er der de efterfølgende år 2010 - 2019 hvor de også har haft regeringsmagten i en del år.

Jo.., mink-skandalen er en kedelig historie for den socialdemokratiske regering, også de 18 mia. det kostede, men det skete i en turbulent tid med Coronavirus, hvor folk lå og døde på vore hospitalet, og vi endnu ikke vidste om vores overlevelse var truet på totalt samfundsniveau.

Det skal dog tilføjes at mink-avlerne selv, ikke var helt så flinke til at teste deres dyr som anbefalet af regeringen, og dertil også historierne om et livsværk der var blevet taget fra dem, selvom mange havde solgt deres livsværk for år tilbage og nu alene var ansat til at passe dyrene.

Det har været overordentligtdyrt med de liberale regeringer i det nye århundrede, helt 613 mia. har det kostet Danmark, og nu vil de atter med luftkasteller lede Danmark - NEJ TAK!

Så hellere den siddende socialdemokratiske regering, der ganske vist tabte 18 mia. på gulvet i en krisetid, - men uden at være blindt forelsket i et økonomisk ideologisk bedragerisk eventyr om en "Minimalstat", og en udstilling af ledige om dovne udanske, der har mistet deres arbejde for og til eventyret om "Minimalstaten og dens herligheder"!

Hellere en regering der kun skaber små tab, end en regering der satser hele Danmarks selvstændighed.

Lillian Larsen, Eva Schwanenflügel, Jes Thomsen, Torben K L Jensen, Steen K Petersen, Kurt Nielsen, Inger Pedersen og Marianne Jespersen anbefalede denne kommentar
Jesper Johannsen

Tænke tænke tænke... Hvornår var det nu lige vi første gang hørte om der skal gøres noget for psykiatrien? Nå jo, det var tilbage i 90'erne da Poul Nyrup Rasmussen var Statsminister. Gode ting tager tid.

Men siden starten af 00'erne har Venstre og Konservative ikke gjort andet end at ødelægge det danske samfund, herunder ikke mindst sundhedsvæsenet, gennem uendelige besparelser efterfulgt af lige så store skattelettelser for de mest velhavende i det danske samfund.

Et hensynsløst ideologisk korstog mod velfærdsstaten Danmark basseret på Dansk Folkeparties parlamentariske grundlag. En rolle som forhenværende næsteformand for Venstre, Inger Støjberg, nu har overtaget med sit DanmarkDemokraterne. Et og det samme pakket ind i nyt papir.

Hvad skal man kalde det, når man først ødelægger noget med vilje for sidenhen forsøger at scorer point på at blide befolkningen ind man vil genopbygge det igen?

Blå blok har kun ét politisk mål. At udradere velfærdsstaten Danmark og bygge et privatiseret Danmark oven i ruinerne, hvor du som borger i det her land fremover ikke kan gå uden for en dør uden du skal betale for det. Et privatiseret Danmark, hvor de få scorer kassen på de mange.

Lillian Larsen, Eva Schwanenflügel, Torben K L Jensen, Steen K Petersen, Inger Pedersen, Bjørn Pedersen, Marianne Jespersen og Kurt Nielsen anbefalede denne kommentar
Marianne Jespersen

Ja hvem kan dog sige nej til at Venstre vil følge anbefalinger og pengene til den faglige 10 års plan for psykiatrien. Hvorfor er vi nogen som ikke røres til tårer.
Måske fordi vi kan huske mere end et ½ år tilbage!
Lars Løkke Rasmussen som Venstres sundhedsminister opfandt fx. en genial forførende strategi for privatisering af sundhedsvæsenet nemlig at give patienterne RETTIGHEDER , 3 fluer med et smæk: etablering af et privat profitbaseret sygehusvæsen, presse det offentlige sygehusvæsen til at spare og gøre patienterne gladere.
Set på det lange sigt kan vi takke ham og Venstre for en stor del af de nuværende problemer med personalemangel og manglende kapacitet.

I stedet for at investere økonomi i opbygning af offentlig kapacitet dvs ved at investere i udbygning af uddannelse af personale, flere senge og ansætte mere personale og putte mange flere penge i det offentlige sygehusvæsen, så det blev muligt at afvikle ventelister og foretage reel kapacitetsopbygning osv. , så gav han patienterne rettigheder, ventelistegarantier til alle, dog minus psykiatrien ( for dengang var der ingen private hospitaler , der gad røre ved psykiatri!) dvs. at uanset hvad man fejlede somatisk, stort eller småt skulle sygehusvæsenet levere inden 30 dage eller betale fyrstelig overbetaling til et privathospital for at gøre arbejdet. Det medførte en eksplosiv vækst i antallet af privatklinikker, personale trukket væk fra det offentlige, al stor aktivitet på det nemme og rutinemæssige standardiserede, som man kunne tjene tykt på. Samtidig drænedes jo de offentlige kasser, hvilket jo gav anledning til kritik af det offentlige sygehusvæsen, som stod tilbage med det akutte, vagtarbejdet og det komplicerede - kort sagt alt det dyre og hårde arbejde.

Dette har permanent medført ændringer i vores virkelighed og forståelse af hvordan sundhedsvæsen nu kan bedrives.
Med dette overbud på psykiatrien bliver det kun et spørgsmål om tid, før nogle psykiatere også går helt væk fra det offentlige og indgår i en tilsvarende privatiseringsbølge. Det foregår allerede nu at fagfolk psykologer og psykiatere vælger den offentlige psykiatri fra , fordi det er for hårdt, for svære vilkår for at arbejde fagligt tilfredsstillende , for dårlige vilkår for et rimeligt familieliv og ofte til mindre løn. Og så kan man jo fokusere på den del af patientgruppen, der ikke er så svær og hvor resultater kan nås på kortere tid. Også her bliver det, de offentlige psykiatriske sygehusafdelinger, der skal tage resten. de kroniske, de voldsomme, de farlige, de behandlingsdømte og de akut psykotiske og de selvmodstruede. I øvrigt garneret med love mv. med mere og mere restriktive og fængselslignende forhold på de psykiatriske afdelinger.

Uligheden er stigende og Venstres svar er igen pseudovalgfrihed, rettigheder - og lad fanden tage de sidste . Retten til et værdigt liv og et ordentligt fagligt kvalificeret tilbud når du har brug for det uanset privatsundhedsforsikring og mentalt og fysisk overskud til at manøvrere i indviklede regler.

Lillian Larsen, Eva Schwanenflügel, Torben K L Jensen, Steen K Petersen og Inger Pedersen anbefalede denne kommentar
Marianne Jespersen

Jesper Johansen
"Hvad skal man kalde det, når man først ødelægger noget med vilje for sidenhen forsøger at scorer point på at blide befolkningen ind man vil genopbygge det igen?"
Hvad med:
"Først pisser man dem ned ad ryggen og bagefter siger man hvor er det synd at de lugter, men nu skal vi nok klare det for jer"

Lillian Larsen, Eva Schwanenflügel og Espen Bøgh anbefalede denne kommentar
Bjørn Pedersen

Ja, lad os endelig få en psykiatri, der kan give folk de diagnoser og behandlinger, de har brug for...

..for så derefter at gøre dem endnu mere syge på kontanthjælp.

https://www.dr.dk/nyheder/indland/nyt-forslag-skaerer-psykisk-syge-unges...

Hvad nytter hvilken som helst lægefaglig ekspertise i sundhedssektoren, når man fra politisk hold går ind for at ignorere den i beskæftigelsessektoren?

Christel Gruner-Olesen, Lillian Larsen, Eva Schwanenflügel, Steen K Petersen og Inger Pedersen anbefalede denne kommentar
Niki Dan Berthelsen

Det virker utroværdigt når der loves en masse op til valg, efter årtier med negligering.

Og når det handler om folk der ligger ned, så fremstår politikerne kyniske, når de går til valg på at pynte sig med gyldne fjer fra et så alvorligt område.

Det er tom empati, når der ikke følger en af oprigtig undskyldning med.

Alle ulykker i sundhedsvæsenet er ALTID de borgerliges skyld, må man forstå, hvis man læser kommentarsporets eksperter.
Hvis de blå har skabt så mange ulykker, som det påstås, hvorfor har de røde så ikke benyttet de seneste 3,5 år på at rydde op efter ulykkerne ?

Anders Hüttel

"14-årige Ester, der havde fået tid til en konsultation på Rigshospitalet i 2032".

Hvem tror i sin vildeste drøm at borgerlige vil, uden at skære i resten af samfundet?
Der er floder af blod efter de "borgerlige" i forvejen.

Erik Fuglsang, 14. oktober, 2022 - 17:35

Der var ingen penge tilbage efter tiåret med borgerlig regering i 2000 - 2010 til de forbedringer du foreslår - der skal jp betales af på den gæld og underskud, som de borgerlige skabte

Lillian Larsen, Eva Schwanenflügel og Steen K Petersen anbefalede denne kommentar

Bjørn Pedersen, 14. oktober, 2022 - 12:25

Du har vist fat i noget af det rigtige, Uffe, Pape Alex m.fl. må jo have en diagnose for de løgnagtige påstande og løfter de kommer med som sandheder i forbindelse med folketingsvalget.

Steen K Petersen

Hvor er din verden dog simpel Erik Fuglsang, den er enten sort eller hvid, selvom licensen er afskaffet, så bulder du videre som sortseer.

Tak for dit indlæg Espen Bøgh, og der kan tilføjes alle de skattelettelser som især de sortblå står bag, også er årsag til vores nuværende discount velfærd.

Eva Schwanenflügel

Medierne har det med at udtale, at 'vi er på vej til at skabe et A- og B- hold' i samfundet.

FORKERT!

Vi har længe haft en kraftigt voksende ulighed, ikke alene mht sundhed, men også i alle andre henseender, såsom bolig, økonomi, uddannelse og arbejde.

"De private sundhedsforsikringer bliver ikke kun brugt i børne- og ungdomspsykiatrien. Hele 2,3 millioner danskere har en. 

For den enkelte patient kan det være en stor hjælp at omgå det offentlige sundhedsvæsens lange ventelister, uanset om det er en psykiater eller en mindre operation, man har brug for.

Men i værste fald kan de private sundhedsforsikringer over tid være med til at udhule det offentlige sundhedsvæsen. Hvis forsikringstagerne ikke længere kan se værdien i det offentlige system, risikerer de at stoppe med at bakke op om de skatter og initiativer, der skal til for at sikre det."

https://www.information.dk/indland/leder/2022/10/boomet-private-sundheds...

Bjørn Pedersen har fat i det essentielle, når han skriver:

"Hvad nytter hvilken som helst lægefaglig ekspertise i sundhedssektoren, når man fra politisk hold går ind for at ignorere den i beskæftigelsessektoren?"

Den indledende coronakrise samt sygeplejerskernes (berettigede) strejke for ligeløn har bare gjort uligheden mere synlig, fordi den nu ikke blot rammer dem, visse politikere anser som 'bundtrawlet', altså dem, der i løbet af de sidste mange år er blevet marginaliserede af den ene reform (nedskæring) efter den anden i beskæftigelsespolitikkens hellige navn, men nu er flydt over og rammer bredt i befolkningen.

Det er derfor, gode råd nu pludselig er blevet dyre; thi nu begynder nedskæringerne (desværre for politikerne) at gå ud over de vælgere, man ikke havde udset sig som prügelknaber.

Bjørn Pedersen, Inger Pedersen, Lillian Larsen, Steen K Petersen og Espen Bøgh anbefalede denne kommentar

Det vil så tage et sted mellem 15 og 20 år., svarende til uddannelsen af en psykiatriker plus en sjat.

Man skal starte med at uddanne 100 læger mere om året fordelt ud over landet. Det vil nok heller ikke skade. Af de mange tusinde læge der så uddannes ekstra vil en håndfuld eller 4 vælge psykiatrien som speciale.