Indkøbskultur
Læsetid: 8 min.

Årets Black Friday handler mere om nødvendige indkøb og mindre om overforbrug

Den kommercielle helligdag Black Friday synes ikke ramt af rasende inflation eller drænet købekraft. Forbruget står til at blive, som det plejer. Information tog en tur i Field's for at se, hvad folk puttede i indkøbsvognen i år
38-årige Choyon har planlagt sine køb møjsommeligt hjemmefra. Hun er på jagt efter nogle bestemte varer, som de længe har stået og manglet i familien. Blandt andet et par børnesweatre, dagligvarer og dyner.

38-årige Choyon har planlagt sine køb møjsommeligt hjemmefra. Hun er på jagt efter nogle bestemte varer, som de længe har stået og manglet i familien. Blandt andet et par børnesweatre, dagligvarer og dyner.

Sigrid Nygaard

Indland
26. november 2022

En lille dreng sidder foroverbøjet af udmattelse på et multimøbel med en brikjuice i hånden. Ved siden af sidder to ældre kvinder og beundrer hinandens køb af trøjer og kjoler, som de ivrigt river op af deres skinnende poser. Klokken er 10:30. Det er fredag formiddag i stormagasinet Field's på et blæsende, køligt Amager, et af de mange steder, hvor dette års Black Friday løber af stablen. 

Mens Black Friday tidligere var én fredag, har mange forretninger udvidet den vilde udsalgsfest til at vare en hel uge, og trods en galoperende inflation, udhulet købekraft og en forbrugertillid i frit fald ser det ud til, at danskerne vil bruge omtrent lige så mange penge på at handle til dette års kapitalistiske festdag, som vi gjorde i 2021. 

Det spår en undersøgelse fra konsulenthuset PwC i samarbejde med analysevirksomheden Opinium, som tager udgangspunkt i besvarelser fra 2.000 forbrugere. 

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Jeg har for første gang handlet BF tilbud
Har købt nødvendig insulinregulerende fodertilskud til pony . Jeg har sparet kr 2000 til tre måneders forbrug.
Blev temmelig overrasket over den type varer kom på tilbud.

Inge Lehmann, Rasmus Kristiansen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Jesper Johannsen

Som mange andre har jeg set efter en "Black Friday" mobil. Men jeg ente med ingen at købe. Det andre år har der altid være tilbud med halv pris. Det var der ikke i år. Kun 15%. Og da jeg ikke vil betale mere end 1.000 kr. for en mobil købte jeg ingen.

Men den mobil jeg har, købt for 888 kr. for to år siden på BF fejler teknisk set intet. Med den bliver ikke længere opdateret på software af producenten. Alt virker endnu, inkl. mobilbank, mitID osv.. Men på et tidspunkt vil det stoppe. Ikke fordi hardwaren er uddateret/for svag til nyt, men udelukkende fordi android operativsystemet ikke længere bliver opdateret af producenten.

Det vil sige, efter bare 3 år er en mobiltelefon udateret til brug af nødvendige apps. Og det ene og alene fordi producenten ikke holder den opdateret med software. Teknisk set ville den sagtens kunne bruges 5-10 år i de fleste situationer. Men det vil producenten naturligvis ikke. Der bør lovgives på området, så den slags app afhængig elektronik opdateres i mindst 5 år.

I det hele taget skal producenter pålægges at yde en holdbarhedsgaranti på produkter i 5-10 år. På deres udviklingsafdeling kan du være sikker på, at de har en afdeling "Q". En afdeling, som har til opgave at tilføje produkter en begrænset holdbarhed. Produkter skal designes til at kunne opdateres og repareres nemt og billigt. Tag f.eks. et TV. Her bør tuneren være et slags indstikskort, som nemt kan hives ud og erstattes af et nyt, når TV signalet en gang i fremtiden igen opgraderes og mange TV så står med en uduelig tuner uden signal. Sådanne tiltag kan måske halvere behovet for nyt.

Eva Schwanenflügel, Inge Lehmann og Rasmus Kristiansen anbefalede denne kommentar
Thomas Jørgensen

nå men tallene siger noget andet om de "klima bevidste danskere" ..

- Vores billede er, at Black Friday har været nogenlunde ligesom sidste år, og det er faktisk ganske godt. For der var et stort salg sidste år, siger e-handelsdirektør i Dansk Erhverv Niels Ralund til Ritzau