Asylsager
Læsetid: 6 min.

DR udelod central oplysning i historie om, at flygtningebørn trues med tvangsudsendelse

Hos DR får Udlændingestyrelsen kritik for at sende sine afgørelser til syriske børn og advare om tvangsudsendelse. Men DR udelader, at styrelsen i samme afgørelser oplyser, at tvangsudsendelser aktuelt ikke gennemføres
Dokumentaren ’På flugt fra Danmark’ følger blandt andet Abdullah, der flygtede til Tyskland sammen med sin mor.

Dokumentaren ’På flugt fra Danmark’ følger blandt andet Abdullah, der flygtede til Tyskland sammen med sin mor.

Morten Stæhr Pedersen © Type 2 / DR.dk

Indland
16. november 2022
LYT ARTIKLEN
Vil du lytte til artiklen?
Prøv Information gratis i en måned og få fuld digital adgang
Kan du lide at lytte? Find vores seneste lydartikler her

Mandag kunne man på tværs af DR’s platforme se, læse om og lytte til historien om, at syriske flygtningebørn under 15 år modtager breve fra Udlændingestyrelsen med besked om at forlade Danmark og med advarsler om tvangsudsendelse.

Kritikken af styrelsens praksis går på, at brevene sendes til børnene og ikke forældrene. Og særligt det forhold, at børnene i brevene bliver advaret om, at de kan udsendes »tvangsmæssigt til Syrien«, hvis ikke de forlader Danmark frivilligt, møder kritik. Det på trods af, at Danmark reelt ikke tvangsudsender personer til Syrien, da der ikke er diplomatiske forbindelser til Assad-styret.

»Når man adresserer et brev direkte til barnet og skriver, at de kan blive udsendt med tvang til Syrien, hvis ikke de rejser selv, så er det jo en helt anden måde, myndighederne taler til barnet på, og truer dem med, hvad de risikerer. Det, mener jeg, er rystende,« siger Eva Singer, asylchef i Dansk Flygtningehjælp, blandt andet til DR.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

uha DR, den var ikke go

John Andersen og Gert Friis Christiansen anbefalede denne kommentar

Om de bliver smidt ud eller ender i udsmidningsfænlsel er et fedt. De kan ikke få et ondeligt liv men ender i partisk i tortur.

Inger Jensen, Lone Hansen, Anne-Marie Esmann, Peter Mikkelsen, Marianne Jespersen, Eva Schwanenflügel, Inge Lehmann, John Andersen, Per Klüver, Peter Meyling, Hans Larsen, Elisabeth From, Christian Mondrup, Ete Forchhammer og Finn Jakobsen anbefalede denne kommentar

Det skriger til himlen, at man sender velfungerende unge mennesker under uddannelse og med gode jobmuligheder i Danmark til et utrygt liv i udrejsecenter eller endnu værre retur til utrygge forhold i Damaskus og omegn. Kun Ungarn er det vist, der har samme praksis som Danmark, mens civiliserede lande i Europa helt har stoppet returneringerne til Syrien af humanitære årsager.
Den danske praksis er både umenneskelig og dum - og kun indrettet på at tilfredsstille folk som Støjberg, Kjærsgaard og Vermund.

Lone Hansen, Anne-Marie Esmann, Peter Mikkelsen, Gitte Loeyche, P.G. Olsen, Marianne Jespersen, Karsten Nielsen, Eva Schwanenflügel, Inge Lehmann, Alan Frederiksen, John Andersen, Per Klüver, Rolf Andersen, Poul Søren Kjærsgaard, Hans Larsen, Inger Pedersen, Maia Aarskov, Elisabeth From, Arne Albatros Olsen, Christian Mondrup, uffe hellum, Ete Forchhammer , Carsten Bjerre, Ruth Sørensen og Alvin Jensen anbefalede denne kommentar

Det råber til himlen at tro, at når der nederst er tilføjet »Udlændingestyrelsen [skal] vejlede om, at der indtil videre ikke gennemføres tvangsmæssige udsendelser til Syrien,« vil der typisk stå.. at det så bliver læst. Og ja, selvfølgelig skal alt læses, men overvej selv om du vil fange den tilføjelse, når først tæppet i den grad er trukket væk under dig. Jeg kan forestille mig, at jeg i den situation vil gå meget i panik, når jeg har læst den trussel, det er: »Vi gør opmærksom på, at såfremt du ikke udrejser frivilligt, kan du udsendes tvangsmæssigt til Syrien,«. og hvis jeg samtidig er 12 år og får dette brev, så ville verden bryde fuldstændig sammen.
Jeg har endnu ikke hørt støjsenderen være på banen. det må hun da komme. I forhold til hvor meget hun larmede over mindreårige piger, der var blevet gift (altså ikke gift efter at være kommet til Danmark), så må dette være i samme boldgade, at sende officielle breve til mindreårige, hvor Ghazal er en del yngre end dem støjsenderen mente at "beskytte", må det her kræve en stor indsats - nå nej, det gør det vel ikke, nu er det gummistøvlerne og de u-bonede gulve, der sælger.

Peter Mikkelsen, Gitte Loeyche, Eva Schwanenflügel, Inge Lehmann, John Andersen, Per Klüver, Rolf Andersen, Inger Pedersen, Elisabeth From, Arne Albatros Olsen, Inger Jensen, Ete Forchhammer , Ruth Sørensen og Dorte Sørensen anbefalede denne kommentar
Dorte Sørensen

Bemærkning til - " at der i afgørelser fra Udlændingestyrelsen også står, at Danmark for tiden ikke gennemfører tvangsmæssige udsendelser til Syrien." -

Ja det burde DR nok også ha' nævnt . MEN det gør det da ikke bedre at Udlændingestyrelsen sende truende breve ud til børn.

Lone Hansen, Peter Mikkelsen, Eva Schwanenflügel, Carsten Munk, Inge Lehmann, John Andersen, Per Klüver, Rolf Andersen, Poul Søren Kjærsgaard, Karen Margrete Olsen, Hans Larsen, Inger Pedersen, Elisabeth From, Christian Mondrup, Inger Jensen, Ete Forchhammer , Carsten Bjerre og Ruth Sørensen anbefalede denne kommentar
Martin Christensen

Når der for tiden ikke er praksis for tvangsmæssige udvisninger, hvorfor så i det hele taget sende et brev med den form for oplysninger?
Er Udlændingestyrelsen blevet til en "skræmmeskole"?

Lone Hansen, Peter Mikkelsen, erik pedersen, Marianne Jespersen, Eva Schwanenflügel, Inge Lehmann, John Andersen, Per Klüver, Rolf Andersen, Karen Margrete Olsen, Hans Larsen, Inger Pedersen, Maia Aarskov, Elisabeth From, Arne Albatros Olsen, Inger Jensen, Ete Forchhammer , Carsten Bjerre og Ruth Sørensen anbefalede denne kommentar
Ete Forchhammer

“INDTIL VIDERE” + “SÅ UTÅLLELIGT SOM MULIGT” = FORSVIND!
Hvor længe er “indtil videre” i et land der gladeligt overtræder menneskerettigher og handler mod bedre vidende? I et land hvor fx en ubetinget fængselsdom ved landets rigsret kan blive adgangsbillet til den lovgivende forsamling?
Ærlig talt, om DR havde husket udtrykkeligt at gøre opmærksom på sukkerknaldet i suppen, kan kun være interessant for fluekneppere.
Tilbage på tallerkenen er en pilrådden suppe, og DEN bør stilles frem midt på bordet!

Kurt Nielsen, Lone Hansen, Peter Mikkelsen, Martin Christensen, erik pedersen, Marianne Jespersen, Eva Schwanenflügel, Inge Lehmann, John Andersen, Per Klüver, Rolf Andersen, Hans Larsen, Dorte Sørensen, Elisabeth From, Finn Jakobsen, Christian Mondrup, uffe hellum og Inger Jensen anbefalede denne kommentar

Ja, der står INDTIL VIDERE .....
Alligevel henter man folk og anbringer dem i udrejsecentre på ubestemt tid, selvom de har været i fast arbejde eller uddannelse. Det gælder også i mange tilfælde, hvor ankesagerne ikke er afgjort.
Mange har siddet i udrejsecentre i 5-6-7 år, og de er IKKE kriminelle.
Hvem ved, hvad INDTIL VIDERE dækker over?

Peter Mikkelsen, Martin Christensen, erik pedersen, Marianne Jespersen, Eva Schwanenflügel, Inge Lehmann, John Andersen, Per Klüver, Rolf Andersen, Karen Margrete Olsen, Finn Jakobsen, nanna Brendstrup, Inger Pedersen, Dorte Sørensen, Elisabeth From, Christian Mondrup og Ete Forchhammer anbefalede denne kommentar
Ete Forchhammer

P.s. Om jeg forstår at Information overhovedet nævner denne kritik i andet end en bemærkning nederst på sidste side! Er det mon gjort for at gi’ forsvarerne lejlighed til at udtale sig? En noget bagvendt fremgangsmåde vil jeg mene.
Næh, der har vist sneget sig lidt “ekstrablad” ind på Informations redaktion. Interesse for historiens indhold? Nej. Men har den potentiale for lidt sensation, uanset proportionerne? Ja… suk.

Inger Jensen, Anne-Marie Esmann, Peter Mikkelsen, Martin Christensen, Eva Schwanenflügel, Inge Lehmann og Finn Jakobsen anbefalede denne kommentar

Administrativt ævlegrøds-skriveri. Dårlig dansk; dårligt sprogbrug. Juristeri.

Lad mig foreslå en enkel og kort skrivelse sendt til alle syriske flygtninge med ophold i Danmark:

" For tiden udsendes ikke flygtninge til Syrien, idet den Danske stat ikke har udsendelses aftaler med styret i Syrien. Når der forhandles en hjemsendelsesaftale med en anerkendt Syrisk regering vil udlændingestyrelsen behandle hver enkelt flygtnings sag individuelt.

Flygtninge hilses velkomne og opfordres til at søge at integrerer sig i det danske samfund. Hjemsendelses overvejelserne vil blive behandlet i forhold til det omfang flygtninge har held til at blive integreret".

Mon ikke denne forenkling vil kunne spare et par jurister i styrelsen og så vi kan få dem overført til integrations arbejde i stedet. Hvis altså de vil nyttiggøre sig der!

Inger Jensen, John Andersen, Poul Søren Kjærsgaard og Inger Pedersen anbefalede denne kommentar

Kommentar til Martin Christensen: ja, udlændingestyrelsen er en skræmmestyrelse, og det har den været i mange år. Der er ikke 2 gram venlighed i nogle af deres breve til ansøgere - tværtimod er det koldt jurasprog uden hensyntagen til om modtageren er mindreårig eller bare ikke særlig god til at forstå finesser i det danske sprog. Jeg har fulgt det i mange år - og der er kun eét svar: udlændingemyndighederne er sat til at være så ubehagelige som muligt overfor udlændinge i Danmark. Hensigten er at skræmme dem væk - og det går jo forrygende godt med det.

Inger Jensen, Ete Forchhammer , Lone Hansen, Marianne Jespersen, Eva Schwanenflügel, Inge Lehmann, John Andersen, Rolf Andersen, Poul Søren Kjærsgaard, Karen Margrete Olsen, Christian Mondrup, Hans Larsen og Inger Pedersen anbefalede denne kommentar

Kommentar til Peter Amstrup:
Det er underordnet om de unge mennesker udsendes til udrejsecentret eller til Damaskus - det, der er centralt, er at deres uddannelses- eller jobforløb i Danmark afbrydes og de skal tilbringe mange år i passivitet i et udrejsecenter.
Hvem er det, der skulle tro, at de i Danmark veluddannede returnerede unge syrere skulle kvalificere sig til et job I Damaskus? Det er jo idioti - i Damaskus er deres danske uddannelse mindre værd end to potter pis - langt vigtige for karrieren er det, om man har et familiemedlem i uniform i Syrien. Hjemvenddte flygtninge starter med et stort minus på jobkontoen, uanset hvor fine papirer de har fra Sosu-uddannelsen i Danmark.

Inger Jensen, Lone Hansen, Peter Mikkelsen, Marianne Jespersen, Eva Schwanenflügel, Inge Lehmann, Martin Hansen og Inger Pedersen anbefalede denne kommentar
Gert Friis Christiansen

Man må formode, at DR bevidst har udeladt denne oplysning, og det er dumt. Jeg blev selv forarget over, at man sender den slags breve til børn, det er ikke i orden. Denne følelse blev lettere modereret af irritation over at være blevet manipuleret af DR følelsesjournalistik. Sagen kunne sagtens bære hele sandheden.

Karsten Nielsen, John Andersen, Rolf Andersen, Henning Kjær og Inger Pedersen anbefalede denne kommentar
Gert Friis Christiansen

#Fin Egenfeldt "Dårlig dansk; dårligt sprogbrug"
Man skal enten begrænse sit sprogbrug eller kende reglen om sammensatte ord.

Eva Schwanenflügel

Først skriver Udlændingestyrelsen, at barnet kan blive tvangshjemsendt, med mindre det "udrejser frivilligt", men allernederst på siden modsiger Udlændingestyrelsen sig selv ved at tilføje, at "der indtil videre ikke gennemføres tvangsmæssige udsendelser til Syrien".

Skal det forestille at være en ordentlig vejledning?
Eller er det ikke snarere en trussel?

Når Danmark "indtil videre" ikke tvangsudsender nogen, hverken børn eller voksne, til Syrien, hvori har et sådant brev så sin berettigelse?

Med mindre det sendes for at få de berørte til at pakke kufferterne samt pakke sig selv ud af Danmark til et andet EU-land..

Det er under lavmålet at kritisere DR for at undlade den sidste linje, idet den jo også indebærer truslen om, at barnet interneres på et eller andet udrejsecenter på ubestemt tid.

INDTIL man bestemmer sig for at genoptage tvangsudsendelserne!

Inger Jensen, Ete Forchhammer , Torben Siersbæk, Dorte Sørensen, Anne-Marie Esmann, Peter Mikkelsen, Martin Christensen og Inger Pedersen anbefalede denne kommentar
Anne-Marie Esmann

Ja der er da dumt af Information at gå op i den fejl. Jeg synes, at det er i orden, at DR fokuserer på at Styrelsen i det hele taget sender den slags breve til børn. Mon ikke vores fungerende statsminister skal tage fat i denne sag. Det er usagligt og smagsløst. De burde skamme sig i Udlændingestyrelsen. Hvordan kan man for arbejde sådan et sted.

Jeg er flov over at være født i dette land. Det er jo håbløst lige meget hvem der har magten.

Det er ligesom Putins krig. Den rammer os i den øvrige verden i højere grad en Putin selv. Og sådan er det med de der skøre udlændingeregler, de rammer også os selv både i ånd og hjerte. Vi kan kun falde for hinanden for vi kan ikke få en udenlandsk ægtefælle med til Danmark. Hvor er vi dog indskrænkede. Sorry to say.