Partistøtte
Læsetid: 5 min.

Eksperter og røde partier vil stramme reglerne for partistøtte. Flertallet af partier er tavse

Grænsen for anonyme pengedonationer til politikere og partier skal sænkes, og en ny platform skal gøre det muligt at følge støttekronerne, foreslår ekspert. Mens flertallet af partier afviser at kommentere forslaget, bakker Enhedslisten op
Kun Enhedslisten har stillet op til interview om en mulig ændring af reglerne for partistøtte, som partiet synes skal ændres. »I dag skal man jo ind på Folketingets hjemmeside og gennemgå hvert enkelt regnskab. Det er meget uoverskueligt,« siger Pelle Dragsted.

Kun Enhedslisten har stillet op til interview om en mulig ændring af reglerne for partistøtte, som partiet synes skal ændres. »I dag skal man jo ind på Folketingets hjemmeside og gennemgå hvert enkelt regnskab. Det er meget uoverskueligt,« siger Pelle Dragsted.

Emil Helms/Ritzau Scanpix

Indland
23. november 2022

Det er næsten så fast en tradition som juleaften, at hver gang der udskrives valg, så kommer debatten om partistøtten. Og lige så traditionsrigt bliver debatten fejet til side, uden at reglerne bliver ændret. Resultatet er, at støtten til de forskellige partier er uigennemsigtig, og at reglerne er skruet sammen på en måde, så politikere relativt simpelt kan omgå dem.

Benjamin Carl Krag Egerod, der er adjunkt ved CBS, har i en kronik i Information kommet med tre bud på, hvordan reglerne for partistøtte kan gøres mere tidssvarende, blandt andet ved at sænke grænsen for anonyme bidrag og løbende at offentliggøre oplysninger om støttegiverne.

Information har forsøgt at forelægge Benjamin Egerods forslag for Folketingets partier, men med svigtende held.

Socialdemokratiet, Venstre, Liberal Alliance, Nye Borgerlige og Danmarksdemokraterne har takket nej til interview, mens Alternativet, Moderaterne, De Konservative og Dansk Folkeparti ikke er vendt tilbage på Informations henvendelser, og De Radikale oplyser, at de ikke har haft tid.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Og så taler vi om, at FIFA er korrupt ;-)

Vi ender som USA!!!

Bjarne Andersen, Ib Christensen og Torben Arendal anbefalede denne kommentar

Er det pengene eller stemmerne, der bestemmer i vores såkaldte demokrati, der måske mere rigtigt betegnet er et økonokrati?

Brian W. Andersen

@ Vibeke Olsen

Vi er på tværs af alle parametre allerede mere som en amerikansk stat, end vi er et land i EU. De fleste danskere er bare ikke ret gode til at erkende dette, selvom de hylder markedskræfterne og "the american dream", lige har pillet al halloweenpynten ned og er ved at gøre sig klar til at løbe ud på Black Friday shopping i morgen.

Brian W. Andersen

@ Arne Thomsen

Der er mig bekendt ikke noget som hedder "økonokrati", men da jeg godt forstår hvad du mener, så kan jeg gøre opmærksom at styreformsbetegnelsen, du her forsøgte at opfinde, allerede findes og ordet for den er "timokrati".
https://denstoredanske.lex.dk/timokrati
https://meyersfremmedordbog.dk/ordbog?query=timokrati

Og ja, det er reelt vores styre, selvom vi nok så hårdnakket påstår at være et demokrati.

Det bliver sikkert ikke til noget.
Men i det mindste kan vi se hvem der ikke bakker op om forsalget, så ved vi hvem der har noget at skjule.
Det er jo den eneste grund til at være imod overvågning. Og vi er så rigeligt belært om hvad vi skal mene om dem!