VALG 2022
Læsetid: 2 min.

Enhedslisten og Alternativet er ude af regeringsforhandlingerne: Mette Frederiksen vil danne bred regering

Regeringsforhandlingerne fortsætter med Venstre, Moderaterne, SF, Liberal Alliance, De Konservative, De Radikale og Dansk Folkeparti, oplyser Mette Frederiksen.
Regeringsforhandlingerne fortsætter med Venstre, Moderaterne, SF, Liberal Alliance, De Konservative, De Radikale og Dansk Folkeparti, oplyser Mette Frederiksen.

Ida Marie Odgaard

Indland
23. november 2022

Både Enhedslisten og Alternativet er ude af regeringsforhandlingerne. Kongelig undersøger Mette Frederiksen (S) arbejder i stedet på at danne regering med partier fra blå blok.

»Vi kan godt danne en bred regering i Danmark. Det kræver, at vi kan blive enige om det politiske indhold. Målet er ikke kun at samles om det allermest fundamentale, men også en ambitiøs og balanceret udvikling af vores samfund.

Der er fra en række partiet et oprigtigt ønske om at samarbejde på en ny og tættere måde,« lød det onsdag eftermiddag fra Mette Frederiksen.

Farvel til støtteparti

Enhedslistens politiske ordfører, Mai Villadsen, meldte onsdag formiddag ud, at partiet var ude af regeringsforhandlingerne efter et møde med den fungerende statsminister i Statsministeriet.

»Mette Frederiksen har på det her møde endegyldig vendt ryggen til det rød-grønne flertal. Hun har meddelt os, at hun fortsætter forhandlingerne med højrefløjen.

Hun siger farvel til de resultater, vi igennem de sidste rigtig mange år har opnået i fællesskab,« siger Villadsen.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Dorte Sørensen

Ja så valgte MF side . Det må siges at så har Blå-blok et anseligt flertal . Trist for alle syge og andre uden for arbejdsmarkedet.

Hørte for et par dage siden Lollands S borgmester sige i P1-debat , at Socialdemokraterne havde meget mer tilfælles med Venstre end de havde med EL, der var alt for idealistisk osv....

Kenn Hommelgaard, Dennis Tomsen, Mogens Holme, Erik Nielsen, Ole Olesen, Torben Arendal, Steen K Petersen, Alexander Bak, erik pedersen og Bjarne Andersen anbefalede denne kommentar

Ak ja - Det kommer vel ikke som nogen overraskelse. Synes, at Enhedslisten skal droppe de sure miner. Socialdemokraterne har altid været mere (små)borgerlige end de markedsfører sig som.

Nu må Enhedslisten og Alternativet sætte sig sammen og finde ud af, hvordan årene i opposition skal bruges.

Nova Lone Jespersen, Mogens Holme, Carsten Munk, Lise Lotte Rahbek, jens christian jacobsen, Kent Hansen, Jakob Sulsbrück Møller, Bjarne Andersen, erik pedersen og Alexander Bak anbefalede denne kommentar

de alt for magtfuldkomne socialkammeraters nye regering = S–V = 73 treoghalvfjerds
96 på parlamentarisk grundlag R 7 + M 15 + 3 nordatlantiske mandater
hvis R ikke er med på Rwanda eller M–løsgængerne + foreløbig 1 skrider ud med i akut mavelanding inden 100 dage
de seneste sonderingsomgange har slidt den sidste rødgrønne silke af den fungerende Statsminister – ved profetens skæg det er eddermaneme tarveligt .)

Jesper Johannsen

Så er det farvel til Socialdemokratiet efter 50 års loyalitet. Min stemme får de ALDRIG igen.

Mogens Holme, Mathias Petersen, Erik Nielsen, Ole Olesen, Bjarne Andersen, erik pedersen, Torben Arendal og Rune Stilling anbefalede denne kommentar

@Jesper - Velkommen i klubben. 10 år siden jeg kom til samme konklusion :oD

Dtte citeret fra profetiske Inf., 25. maj '19 (ja, kort før forrige folketingsvalg):

"Blå blok ligger stort set i ruiner. Så hvorfor skulle socialdemokratiet overveje at række hånden ud til Venstre? Den vigtigste grund er naturligvis, at Socialdemokratiet har det med at forråde den venstrefløj, som det efterhånden kun nostalgisk kan ses som en del af."
(...)
"Der bliver ikke talt specielt meget om venstrefløjens styrke i de bredere medier, hvor det meste af opmærksomheden går til det yderste højres nyeste påfund.

Det er imidlertid næppe overraskende. Det deprimerende er derimod, at man på den danske venstrefløj i forsvindende lille grad diskuterer, hvordan man skal konvertere den folkelige opbakning til det radikale skift i politisk orientering, som tilslutningen burde anspore til."

Som artiklen anbefaler som løsningsmodel: "Angrib bankerne". Genhørt! Dette som en delmængde af opfordringen her: Angrib kapitalens klima- og diversitets-ødelæggende krigsmaskiner.

Nova Lone Jespersen, Mogens Holme, Mathias Petersen og Rune Stilling anbefalede denne kommentar

@Jesper - Men de er bedøvende ligeglade med vores stemmer. Deres strateger fortæller dem, at de vi ikke betyder noget.

Kunne det ikke være en idé, at erklære at de to partier ikke kommer til at pege på Socialdemokratiet i denne samling. Så vil venstre formentlig gøre det samme. Og Mette Frederiksen ville blive nødt til at udskrive valg igen!

@Jan - Selvfølgelig vil Ø og A ikke være parlementarisk grundlag for en SV-regering, men jeg har svært ved at se, hvordan Ø kan fremkalde et nyvalg på den baggrund.

Et valg kommer jo. kun på tale, hvis SV bryder sammen, og Ø og A efterfølgende nægter at forhandle igen med Mette F (og at andre heller ikke vil være med).

Det er lidt pudsigt, at det markedsføres som en "bred" regering. Der e tale om en temmelig smal regering, som vil føre borgerlig og erhvervsvenlig politik på bekostning af arbejdsforhold i den offentlige sektor samt selvfølgelig klima (hvad forbrug og landbrug angår).

Der kommer nok også endnu en omgang skattelettelser til de velstillede. Skal vi gætte på topskattegrænseflytning og lavere aktiebeskatning?

Rasmus Kristiansen, Mogens Holme, Jakob Sulsbrück Møller, Anders Reinholdt, Mathias Petersen, Inger Pedersen, Erik Nielsen, Sara Sindberg Bentsen, erik pedersen, Carsten Munk, Bjarne Andersen og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar
Lise Lotte Rahbek

Hvad skal en regering dog også med medmenneskelighed og klima?
Det skal handle om økonomi, virksomheder, flere arbejdsløse, mindre byrder til landbruget, mindre kontrol med pengeinstitutterne, de kære små, og så skal der være plads til skattesænkninger til den del af befolkningen, som intet mangler.
Hov, jeg glemte vist mennesker med anden etnisk oprindelse i en 3-4 generationer: De skal ikke komme her og tro de er noget.

Alt er som det plejer. Bare passer gaden.

Rasmus Kristiansen, Kenn Hommelgaard, Mogens Holme, Herdis Weins, Mathias Petersen, Inger Pedersen, Erik Nielsen, Per Madsen, erik pedersen, Dorte Sørensen og Carsten Munk anbefalede denne kommentar
Michael Borregaard

Den såkaldte "røde blokpolitik" døde for årtier siden ... det "klæder" dog S at de nu insisterer på at føre borgerlig blokpolitik, og dermed åbent bekender at de er et borgerligt parti, at kalde det hen over midten vidner blot om manglen på socialt sindelag. Man forholder sig ikke til mennesker som vigtige, men sælger blot historier om (d)et socialt sindelag, det vigtigste er erhvervslivet, penge og vækst.

Overrasker dette, at de som "fanden", er bare parat til at sælge ud af det "sidste"... stem på alternativet, velkommen til Mogens Lykketofts magiske "rød blok" tryllehat...!!

Nova Lone Jespersen, Mathias Petersen, Inger Pedersen og Rune Stilling anbefalede denne kommentar
Michael Borregaard

At det sociale sindelag i øvrigt har trange kår, også før valget, kan man læse om og analysere sig frem til ved at se på "forståelsespapiret": Aftale om kommunernes økonomi 8. juni 2022.

Jesper Johannsen

Rune Stilling
23. november, 2022 - 12:52

Det har du nok desværre ret i. Det har vi kunnet se i flere årtier i andre lande som USA, Storbritannien, Tyskland og til dels Frankrig. Her er politikerne dog noget "nervøse" for den ballade franskmændene omgående stiller med, hvis de er utilfredse. Bortset fra personalet i Kastrup lufthavn er der ingen som giver lyd fra sig i Danmark. Og nu med de gule fagforeningers tilstedeværelse er protesterne forstummet for alvor. Men ellers i de førnævnte lande er levevilkårenes meget barske for de 20-25% af bunden. De kan ikke stille noget op og tilhører det jeg vil kalde C holdet. Dem der kan skiftes ud med andre med et fingerknips. Dernæst har du B holdet, som holder det hele kørende. Deres livsvilkår svare meget til middelklassen i Danmark med gode lønninger, pensionsforhold, ferie, sundhedsforsikringer osv.. Og på toppen sidder A holdet og skummer værdien af særligt det arbejde C holdet udfører. Ligesom A holdet sidder på store dele af ejendomsmarkedet, som C må leje sig ind i og betale det meste af deres løn tilbage til A holdet. Og det er den vej Danmark bevæger sig mere og mere. Det "moderne" Danmark er bare en længere årerække bagefter de andre lande. Men retning har været tydelig siden Anders Fogh Rasmussen blev Statsminister for første gang i 2001. Siden da er velfærdsstaten Danmark blevet mere og mere nedbrudt og kulminere nu med et blåt Socialdemokratiet.

Den røde rose må nu udskiftes med en kunstig avlet blå rose.

Nova Lone Jespersen, Kenn Hommelgaard, Mathias Petersen, Inger Pedersen, Per Madsen, Ole Olesen og Rune Stilling anbefalede denne kommentar

Må jeg gerne have lov til at stille et spørgsmål??

Ved folketingsvalget den 1 november blev resultatet så, imellem rød og blå blok så tæt, at der skulle en lovgivnings sjældent brugt regel til for at give rød blok sit flertal.

Betyder det så, at blå blok overhovedet intet har at skulle have sagt??
Selv om de repræsenterer næsten halvdelen af vælgerne??
Eller betyder resultatet, at rød blok har hele magten??

Dorte Sørensen

Niels Erlinhger - Det ser desværre ud til, at MF blæser på sine tidligere støttepartier og hellere vil samarbejde med Blå-blok - så det må da være blå blok får hele magten og vil blæse på klimaet, de svageste i samfundet og en del flere.

Mogens Holme, Lise Lotte Rahbek, Ole Olesen og erik pedersen anbefalede denne kommentar
Marie-Christine Poncelet

Nu må EL og Å finde sammen og skaber et reelt alternativ til centrum højre, man kan ikke kalde midt regering for noget andet end centrum højre.
SF vil så være den pyntelig røde fjer på en blålilla regering.

@Dorte Sørensen - næh, Mette F. gik jo til valg med løfte om en bred regering over midten - ellers har du ikke hørt eller læst valgudskrivelsen eller fulgt med i valgkampen.
Og hvis du endelig taler støttepartierne, så er R og SF stadig med i forhandlingerne.

Men indrømmet, EL har jo ført en fuldstændig fejlslagen strategi under både valgkampen med et eklatant nederlag og efterfølgende fejlet under forhandlingerne ved at true (Hvilken absurd forhandlingsstrategi!!!) under forhandlinger, både inde ved bordet og i pressen. Det har givet total bagslag og nu betales prisen.

Dorte Sørensen

Martin Jensen det bliver nok mere de syge og andre uden for arbejdsmarkedet for ikke at tale om klimaet , der må betale prisen.

Mogens Holme, Mathias Petersen og Ole Olesen anbefalede denne kommentar

En dyster fremtid for natur, dyrevelfærd og klima.. og nå ja, ikke at forglemme medmenneskelighed .
En bred blå regering .

Torben Skov, Mathias Petersen og Inger Pedersen anbefalede denne kommentar

@Dorte Sørensen - så gentager EL vel bare strategien med Jobcenterets Ofre, ikke sandt?
Der hjalp I jo virkelig - NOT!

Martin Jacobsen

Læg mærke til alle de ting hun ikke ville sige; hun ville ikke engang indrømme at venstrefløjen er ude af forhandlingerne. Det var venstrefløjen som pressede Mette Frederiksen hen imod en social retning. Det sidste er bare ikke en del af (Social)Demokraterne. Man må gå ud fra at Mette Frederiksen ved hvor hun er på vej hen: En hel række valgløfter er allerede kastet ud med badevandet. Tag og drik den.

Der kommer en kold luft ned fra Sibirien. Den rammer flertallet af befolkningen - dem som ikke har formuer - dem som stemte på rød blok. Der kommer ingen hjælp som kan få os igennem vinteren. De borgerlige medier er lykkes med at få skubbe landet tilbage imod mere ulighed. Dem med formuer skal åbenlyst hele tiden fodres. Nu ser vi at MF ikke har et problem med at fortsætte Thorning-Corydonismen, som vi kender alt for godt.

Erhvervslivet har endnu engang presset sig ind til kernen af regeringsmagten. Lyder det følgende genkendeligt: "I disse dage ser vi hvordan erhvervslivet rager magten til sig, idet de sidder i råd og udvalg på Christiansborg, og udvider deres egen magt; erhvervslivet sidder med i 39 ud de i alt 47 arbejdsgrupper. I 24 af arbejdsgrupperne sidder erhvervslivet endda helt alene, eller kun sammen med embedsfolk fra ministerierne og eksperter. I alt har regeringens ministre udpeget ikke mindre end 298 repræsentanter fra virksomhederne, men kun 36 repræsentanter fra fagbevægelsen, grønne organisationer og andre NGO’er. Erhvervslivet dominerer i udvalg og råd". Arbejderen: Regeringen spørger vennerne til råds

Eller hvordan med denne: "Beslutningstagerne går glip af vigtig viden, når regeringen sammensætter sine råd og nævn så ensidigt og ofte kun spørger erhvervslivet til råds. Skævvridningen bliver forstærket af, at staten, mange kommuner og regionerne de seneste år har fyret en række faglige eksperter. Man har gjort sig dybt afhængig af, at det her system med råd og nævn og arbejdsgrupper, fordi man ikke har den samme fagspecifikke viden i ministerierne som tidligere. De tidligere ansatte i ministerier, regioner og kommuner er i stedet blevet ansat i interesseorganisationer".

"Det er dybt foruroligende, hvis de eneste, der har viden om faglige emner, er ansat af erhvervslivet. Hvis ikke der er fagspecifik viden i ministerierne, kan man ikke give modstand til eksempelvis store erhvervsorganisationer i spørgsmål om ny lovgivning som har konsekvenser for eksempelvis miljø eller sundhed.

"Miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen oprettede i november sidste år et partnerskab med landbrugets lobbyorganisation Landbrug & Fødevarer. Landbrug & Fødevarer lovede i en pressemeddelelse at bruge det nye partnerskab til bl.a. at sikre mere frihed i forhold til miljøkrav". Arbejderen: Erhvervslivet dominerer i regeringens udvalg

Alle ved hvordan det derefter gik, med stor skade på miljøet, samt to ministre som måtte fyres eller overføres til andre områder. Råddenskaben i demokratiet skader hele landet.

Mogens Holme, erik pedersen, Rune Stilling og Mathias Petersen anbefalede denne kommentar
Dorte Sørensen

Martin Jensen hvad mener du med - "så gentager EL vel bare strategien med Jobcenterets Ofre, ikke sandt?" - Du må undskylde jeg er ikke rigtig med.

Det jeg har hørt og læst er, at EL mange gange forsøgt at forbedre forholdene på jobcentrene osv forsøgt at give kontanthjælpsmodtagerne bedre muligheder - dels for børnefamilier osv.... De fik da også vedtaget en forhøjelse til fattige børnefamilier - desvære nåde forslaget ikke at blive vedtaget før valget. Så det bliver nok ikke til noget nu.

Dorte Sørensen - så kan jeg genopfriske hukommelsen her - både artikel og kommentarer rammer i plet:
https://www.information.dk/indland/2017/12/venstrefloejen-mistet-forbind...

Et praktisk forslag: EL i København har jo defineret sig som "et godt formål", så de kan jo passende betale til de udsatte - som så modregnes, men det er kun et spørgsmål om at betale nok, så kan det betale sig.

Dorte Sørensen

Tak for alle de gamle link. Men de er jo fra sidste gang der var kommunevalg og der havde EL kun mulighed for et borgmesterskab.
Teknik og miljøborgmesterskabet er et meget større område og med mange flere muligheder for at få indflydelse - derfor det valg . Denne gang da EL blev byens største parti og fik to borgmesterskaber , har de netop valgt også at tage socialområdet.

Lise Lotte Rahbek

Jeg kom lige i tanke om den positive side af denne nyhed: Landet får en rød/grøn opposition for 1. gang i 4 år.
Jaja, det er ikke noget stort hurra, men et forsigtigt lille et.

erik pedersen, Jakob Sulsbrück Møller og Mogens Holme anbefalede denne kommentar

Når skuffelsen har lagt sig, og Enhedslisten er kommet igennem selvransagelsen, vil optimismen hos det lille, men kompetente parti begynde at spire.

For hvis SV går i regering sammen, åbner der sig uanede strategiske og taktiske muligheder for EL. Vil det ikke være et drømmescenarie at stå som de eneste ærlige repræsentanter for de reformer, samfundet virkelig har brug for.?Ikke blå Ellemann-reformer, men reformer med et socialt og antikapitalistisk indhold?

@Dorte Sørensen - sjovt, at du bruger præcis EL's begrundelse EFTER valget, noget, som de slet ikke nævnte FØR valget.
Hvorfor sagde de så ikke dette før valget som en forudsætning? Fordi vi bare var deres stemmekvæg...
Og de tog ikke den borgmesterpost efter 1. valg, som de havde stillet i udsigt - heller ikke efter 2. valg - netop som artiklens kritikere berører.
Efter 1. valg havde Nina Hedeager Olsen i øvrigt mulighed for direkte at ansætte flere i skåne-/fleksjob (fra jobcenteres ofre) i sin administration - det gjorde hun heller ikke.
Retorisk smart at nævne det som "gamle artikler" - heri er jo underforstået, at det ikke er aktuelt eller relevant længere. Men da EL ikke har rettet op på det, så er det fortsat både aktuelt og relevant.
Og fint nok, at du slet ikke forholder dig til indholdet i artiklerne, men blot tro angiver parti-linjen. Ukritisk og end ikke apologetisk. Ikke skyggen af argumentation.