Interview
Læsetid: 4 min.

Enhedslisten er ude af regeringsforhandlingerne og kalder situationen »en kæmpe katastrofe«

Mette Frederiksens udmelding om at fortsætte regeringsforhandlinger med blå partier er en højredrejning af Socialdemokratiet og et opgør med det rød-grønne projekt, siger Enhedslistens Pelle Dragsted
Det var et dybt skuffet Enhedslisten, der onsdag forlod regeringsforhandlingerne: »Det Socialdemokratiet, vi har set de sidste tre år, den Mette Frederiksen, der sagde, at kapitalismen er syg, og som har ført en relativ progressiv økonomisk politik, det er slut, det er væk. Det findes ikke mere. Det er et helt andet Socialdemokratiet og en anden Mette Frederiksen, vi kommer til at opleve fremadrettet,« siger Pelle Dragsted (th.).

Det var et dybt skuffet Enhedslisten, der onsdag forlod regeringsforhandlingerne: »Det Socialdemokratiet, vi har set de sidste tre år, den Mette Frederiksen, der sagde, at kapitalismen er syg, og som har ført en relativ progressiv økonomisk politik, det er slut, det er væk. Det findes ikke mere. Det er et helt andet Socialdemokratiet og en anden Mette Frederiksen, vi kommer til at opleve fremadrettet,« siger Pelle Dragsted (th.).

Ida Marie Odgaard

Indland
24. november 2022

Onsdag kom det første store brud i forhandlingerne om en ny regering. Efter tre uger med 49 samtaler mellem den fungerende statsminister og kongelige undersøger Mette Frederiksen (S) og Folketingets partier indsnævrer S-formanden nu feltet og fortsætter processen med Venstre, Moderaterne, SF, Liberal Alliance, De Konservative, De Radikale og Dansk Folkeparti.

Ambitionen er at danne regering over den politiske midte, og på venstrefløjen har Enhedslisten og Alternativet begge modsat sig den idé og er derfor ude af forhandlingerne.

I Enhedslisten kalder Pelle Dragsted Mette Frederiksens beslutning »et svigt« af det rød-grønne projekt, som har domineret dansk politik de sidste tre år, hvor man ifølge ham har ført en historisk ambitiøs klimapolitik og leveret en relativt progressiv økonomisk politik.

»Det projekt forlader man nu. Nu har man et andet projekt, som ligger langt mere til højre på klimapolitikken og den økonomiske politik. Vi synes, det er en kæmpe katastrofe for vores land, at Mette Frederiksen vælger at smide det rød-grønne flertal væk,« siger han. 

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Kim Svenningsen

Hvorfor virker alle så overraskede over at Mette Frederiksen vælger at danne en regering hen over midten? Det var sgu da det Socialdemokratiet gik til valg på.

Peter Krogh, Jan Eskildsen, Rolf Andersen, jens christian jacobsen, Christian de Thurah og Carsten Bjerre anbefalede denne kommentar
Dorte Sørensen

Men hvor er midten - hvad er det for en politisk linje en midten står for - Hvilke reformer er nødvendige?
Besparelser på hjælp til de mest trængende, som har været mest fremme i de sidste mange år eller adfærdsændrings reformer så det kun er dem der foretager bæredygtige ændringer, der kan få støtte eller hvad??????

Fx. LLR's sundhedsreform med nedlæggelse af for mange små sygehuse osv. var da ikke den store gevinst. Specialiseringen var da allerede og ved at blive opbygget for andre sygdomme - men vi bliver altid fortalt om de dumme tilfælde med brystoperation på Bornholm, som grunden til oprettelsen af supersygehusene.
Men opbygningen af samarbejdet med de enkelte kommuner og regionerne var og er desværre ikke endnu på plads så mange år efter LLR's Strukturreform. Er det flere af sådanne hovsa-reformer som Midten vil vedtage hen over hovedet på den måbende befolkning?

Mikael Benzon, Arne Albatros Olsen, Inger Pedersen, Rolf Andersen, Ole Olesen, Per Klüver, Rasmus Kristiansen, Susanne Kaspersen, Steen K Petersen, Poul Søren Kjærsgaard, erik pedersen, Sara Sindberg Bentsen, Steen Bahnsen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Ete Forchhammer

Er der ikke en god del nostalgi i at tale om “henover midten” med et blåt socialdemokrati?
Men der er selvfølgelig den realitet i det, at mange gamle socialdemokratiske stemmer går til det parti der VAR, og ikke til det der ER. Derfor er S stadig et stort parti… så længe det varer… gamle har det med at dø, eller de når måske at vågne op og gnide øjnene forinden?
Tænk engang: Engang var S yderfløj… til venstre…!

Claus Petersen, Inger Pedersen, Rolf Andersen, Ole Olesen, Rasmus Kristiansen, Susanne Kaspersen, Mogens Holme, Steen K Petersen, Jan Nielsen, erik pedersen, Steen Bahnsen, jens christian jacobsen, Eva Schwanenflügel og Dorte Sørensen anbefalede denne kommentar
Anne-Marie Esmann

Det kan godt være, at MF gik til valg på en midterregering, men i starten var det vist en fortsættelse af en mindretalsregering. Så skabte de radikale sig. De blev da vist straffet godt og grundigt ved valget. MF blev til gengæld styrket. Så hvad var det mon egentlig danskerne stemte om. Jeg har levet længe nok til at vide, at andre regeringer har været afhængig af nordatlantiske mandater. Og den holdt. Hvorimod en regering hen over midten faldt sammen efter kort tid. Jacob Ellemann er klog. Han får en masse højreorienteret politik igennem. Vi bliver vrede på MF og Vola - vejen er beredt for Venstre ved næste valg. Jeg ville ønske de
T var anderledes. Men vi kan takke Anders Fogh for hans stramme greb i en blokpolitik vi oplevede under hans "diktatur". Dansk politik er blevet meget grim.

Arne Albatros Olsen, Inger Pedersen, Rolf Andersen, Rasmus Kristiansen, Susanne Kaspersen, erik pedersen og Steen Bahnsen anbefalede denne kommentar
Christian de Thurah

Ete Forchhammer

Engang, ja. Det samme kunne man sige om Venstre.

Ete Forchhammer , Inger Pedersen og Rolf Andersen anbefalede denne kommentar
Martin Jacobsen

Alle ved hvilken form for politik der kommer nu, netop i disse tider hvor dem uden formuer er trykket helt ned i håbløsheden. Åbenbart vil politikerne teste os for at se hvor langt de kan gå. De rige skal fodres uanset hvad, lige som da EU var under tyske Angela Merkels Austerity, da fik Tyskland det største antal milliardærer i unionen.

Støjberg sagde det lige ud; hun ville gå lige til stregen, hun gik over lovens grænse. Thatcher i England sagde det også direkte; hun ville gå så langt som hun kunne, for at skabe større ulighed og flere fattige. Reagan i USA talt også direkte om at knægte fagforeningerne, det lykkedes, USA er nu et af de mest ulige samfund.

Hvis SF bliver støtteparti for en SV-regering, starter det med en hel del løfter fra Mette Frederiksen, løfter som ikke bliver indfriet i den korte tid den regeringen lever. Hvis SF går ind i en SVSF-regering pga. ministerdrømme, bliver SF totalt knust, lige som sidste gang med Thorning.

Socialistisk Folkeparti har allerede stemt for snesevis af sociale nedskæringer, så hvad tænker vælgerne i virkeligheden? Er SF overhovedet socialistisk? Er SF et folkeparti? Så held og lykke med SFs ministerprojekt. Vi andre kommer til at betale prisen, igen.

Anne-Marie Esmann, Arne Albatros Olsen, Inger Pedersen, Rolf Andersen, Ole Olesen, Per Klüver, Rasmus Kristiansen, Susanne Kaspersen, Kim Øverup, erik pedersen og Steen Bahnsen anbefalede denne kommentar
jens christian jacobsen

I stedet for at ærge sig over, at socialdemokrater opfører sig som socialdemokrater, er det på tide at EL begynder at overveje, om det længe kan betale sig at være EL.
Se nu at få opstillet en konkret model for grøn, socialistisk omstilling, så den del af befolkningen der ikke lever i en 68-boble, kan få nye visioner for fremtiden. Og så lad sosserne dø i deres forsøg på en Coridon- revival.

Rolf Andersen, Rasmus Kristiansen og Susanne Kaspersen anbefalede denne kommentar
Marie-Christine Poncelet

Det her er et sejr for de borgerlige, et nederlag for det socialdemokratiske oprindelig projekt, det er kun stumperne der vil kunne reddes af hvad arbejderbevægelsen havde opnået i det 20 århundrede, man skal bare se hele problematik omkring pensionsalder og folkepension for at forstå hvad der venter.
Folke har ladet sig forføre af den populistiske tanke om en bred regering , det bliver en blå regering klædt i lilla.
SF s rollen bliver nok at berettiget dens eksistens.

Anne-Marie Esmann, Inger Pedersen, P.G. Olsen, Per Klüver, Rasmus Kristiansen, Susanne Kaspersen, Poul Erik Pedersen og erik pedersen anbefalede denne kommentar

MartinJacobsen skrev:
"Socialistisk Folkeparti har allerede stemt for snesevis af sociale nedskæringer..."
- vil du venligst lave en liste, så vi kan se, om du har ret:

Martin Jacobsen

@ Jan Eskildsen. Jo det kunne jeg sådan set godt, men ifølge dine egne udtallelser her i kommentarfeltet gennem årene, er du ikke en angrende SF'er, så hvad er pointen? Hvad er din politiske agenda egentligt?