Udlændingepolitik
Læsetid: 4 min.

Først kunne Amer blive statsborger, så kunne han ikke. Nu er sagen endt i retten

Var det lovgivning med tilbagevirkende kraft, da Udlændingeministeriet i 2018 gav afslag på statsborgerskab til en statsløs palæstinenser? Det skal domstolen nu vurdere
Baggrunden for sagen mod Amer Salah Al-Juhaym går tilbagtil oktober 2000, hvor han blev idømt 40 dages hæfte for vold mod en mindreårig pige.

Baggrunden for sagen mod Amer Salah Al-Juhaym går tilbagtil oktober 2000, hvor han blev idømt 40 dages hæfte for vold mod en mindreårig pige.

Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix

Indland
15. november 2022
LYT ARTIKLEN
Vil du lytte til artiklen?
Prøv Information gratis i en måned og få fuld digital adgang
Kan du lide at lytte? Find vores seneste lydartikler her

Mandag formiddag var retslokale 39 i Københavns Byret rammen om en sag, hvor Udlændinge- og Integrationsministeriet er stævnet af den statsløse palæstinenser Amer Salah Al-Juhaym. Da sagen anses som principiel, havde retten udpeget tre dommere.

I september 2018 fik Amer Salah Al-Juhaym afslag på at blive optaget på et lovforslag om tildeling af dansk indfødsret, selv om han fem måneder tidligere havde fået den stik modsatte besked fra ministeriet. I april 2018 var beskeden fra ministeriet nemlig, at hans ansøgning om dansk statsborgerskab nu var færdigbehandlet, og at han derfor ville blive optaget på det førstkommende lovforslag.

Men i løbet af de fem måneder – fra april til september 2018 – blev adgangskravene for at få dansk statsborgerskab strammet, således at Amer Salah Al-Juhaym ikke længere opfyldte alle krav. Det centrale spørgsmål i retslokale 39 var således, om en myndighed først kan stille en borger noget positivt i udsigt og dernæst nægte det, fordi reglerne i mellemtiden er blevet ændret.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Men valgt til folketing og mulig minister kan man blive. Uanset straffede gerninger
Et hyklerisk samfund

Hans Larsen, Stephen Paulli Andersen, Bjørn Pedersen, Inge Lehmann, Christian Mondrup, Ete Forchhammer , Gitte Loeyche, Marianne Jespersen, Eva Schwanenflügel og Torben Siersbæk anbefalede denne kommentar