Analyse
Læsetid: 4 min.

Gamle Venstre-løver giver Ellemann rygdækning til at gå med i SV-regering

Et historisk løftebrud truer forude for Venstre-formand Jakob Ellemann-Jensen. Hvis han vælger at gå med i en midterregering med Mette Frederiksen i spidsen, vil han gøre det stik modsatte af, hvad han lovede under valgkampen. Alligevel er han åben over for eksperimentet
Jakob Ellemann-Jensen har fået mandat til at søge et samarbejde hen over midten. Hvis viljen er der, burde det kunne lade sig gøre, sagde Anders Fogh Rasmussen på weekendens landsmøde

Jakob Ellemann-Jensen har fået mandat til at søge et samarbejde hen over midten. Hvis viljen er der, burde det kunne lade sig gøre, sagde Anders Fogh Rasmussen på weekendens landsmøde

Ernst van Norde

Indland
21. november 2022

Det politiske landkort er ved at blive omkalfatret i Danmark. Med den landsmødetale, som Jakob Ellemann-Jensen holdt lørdag i Herning, er han ikke alene trådt endegyldigt ud af sin fars skygge, han har også sat gang i et helt nyt magtspil, der snart kan kortslutte den klassiske opdeling i rød og blå blok.

Ordene gjorde ikke tricket alene. Endnu har han ikke sagt ja. Formelt set lod Venstres formand Jakob Ellemann-Jensen, faktisk blot mulighederne stå åbne, da han på partiets landsmøde i weekenden udtalte, at »det er naturligt at følge op på mulighederne for et samarbejde – uanset om det bliver med Venstre i regering eller i opposition«.

Men reelt var signalet skelsættende, og det skyldes ikke mindst reaktionerne. Jakob Ellemann-Jensen har forberedt sit bagland på, at han er på vej til at gennemføre en spektakulær kovending, og kaste sig ud i en manøvre, som ikke kan undgå at blive udlagt som et »løftebrud«, og som derfor kan vise sig at blive hasarderet for Venstre.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Jeg kan umiddelbart ikke se, hvad det betyder om S og V går sammen i regering, for hvor stor er forskellen i deres politik egentlig? Ifølge valgløfter så skal der gøres noget ved Velfærden, om det er offentligt eller privat betyder vel ikke meget, hvis de arbejder på samme vilkår? Samme løn og arbejdsforhold, ingen minut tyranni nogen steder, der skal være plads til det, som personalet er uddannet til, PLEJE, og det er ikke kontorarbejde. Talte Jacob ikke om skattelettelser i bunden? Hvor er forskellen så på at mindske uligheden? Hvad skal vi så med alle de andre partier, der lever af vores kontanthjælp. Det vil give et mere alsidig folketing, hvis der også kommer flere faglærte og ufaglærte med i regeringen, så det bliver ca. halv af hvert. Hvilket herligt demokrati? Jeg tvivler dog selv på, at det kan lade sig gøre.

For en ordens skyld: 0mkalfatring ligger tæt op ad ordet forandring, som ligger tæt op ad følgende ord:
forandre, lave om på, ændre, omforandre, pille ved/i noget, gøre om på, rokke ved skifte noget, omskifte, skifte om, omveksle, udskifte, ombytte rollerne er byttet om forvandle, ændre radikalt, omgøre, vende op og ned på, vende, omkalfatre, revolutionere vende på hovedet, nyskabe, skabe fornyelse overflødiggøre piben får en anden lyd, der kommer andre boller på suppen tiderne skifter, der blæser nye vinde
(fra Den Danske Begrebsordbog, kapitel 5)
Så ja, JEJs tale ændre ikke på megen v-politisk substans, men JEJ fik italesat et sted der gavner de igangværende sonderinger for Danmark, vælgerne og sig selv. Det er et sted frigjort fra hvad der eller er blevet sagt i løbet af den overståede valgkamp. Det var årsmødet glade for og de klappede og kvitterede med at give Jacob et frit valg. Hm! Frihed er et dejligt plastisk ord. Meget passende ikke? Uanset hvad Jacobs frie valg bliver, kommer baglandet og nogle løver nok med bud på prisen på grisen når Jacob fortæller at nu forhandles der. Så V - med det hele - er nok parate. Tænker jeg.

Rød blok har ikke hang til partihoppere (udover selvfølgelig partihopperpartiet de radikale), så SV ser da mindst så skrøbelig ud. Og mon ikke et socialdemokrati efter en stor valgsejr, vil køre en regering selv. Frederiksen skal selvfølgelig lige have et alibi i form af midterregeringssonderinger i harmonikasammenstød.

bekvemt tilbagelænet i midten på hjemmesofarækkens røde plys – filmmeren Danmarks Liberale Parti blænder op med fanfaretrut og det kendte totemdyr – forrest en hane i midten det tæmmede får og bagest en lille løve – på rollelisten ses The leading man – det brave frontsvin KaptajnE ! – som efter flere år på bagsiden af partiets drejebog ifølge Bladets udsendte smagsdommer larsvonhörensagen endelig er trådt i karakter i egen ret ud af den blå familie og slagskyggen efter FarUffe–if–you–cant–beat–them–join–them – (eller omvendt ?) – i støttekorsettets biroller ses den iskolde kyniker AFRderikkenogetatkommeefter? – den überselvsikre KlavsHjortpikkenpåbordet – evigglade Soffiphløhde med munden fuld af skudsikkert lommeuld – og som rygdækning den nybagte og mest modige farmandforfolkogtingenes stilstand med retrætens rulletekst – anyways ! – der fløjtes op til heroisk frontløb uden yderligere suicidal nølen i geledderne ! så rask op over kanten ! – og ud i det ukendte terræns meningsløsmudderpløre med flere hunner og socialkammerater end der kan lægges fingre imellem og som ikke holder igen med magtfulde og ufine metoder – der er ingen anden vej end frem og der krummes tæer med krydsede fingre dybt i popkornet – selv de mindste er bom stille med blanke øjne ! – den nærmeste kolde tid bliver altafgørende for den fortsatte fremtid og gode stemning i familieskødet ! – måske beater det nødvendighedspolitiske Netflix med nyt fra V–fronten .)

John Scheibelein og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar