Sundhed
Læsetid: 9 min.

Hospitalerne mangler sygeplejersker, og vi ved ikke, hvor stort problemet vil blive fremover

Selv om sundhedsvæsenet er presset, forudsiger to prognoser, at vi faktisk vil have for mange sygeplejersker i 2030. En tredje spår dog om stor mangel. Men tallene er forældede, siger folkene bag alle tre prognoser nu. Fald i studieoptag, strejke og coronakrise gør potentielt problemet større, end buddene hidtil har vist
Prognoserne over, hvor mange sygeplejersker der vil være i fremtiden, er forældede i dag, fordi de blandt andet hverken tager højde for coronakrisen eller strejken i 2021.

Prognoserne over, hvor mange sygeplejersker der vil være i fremtiden, er forældede i dag, fordi de blandt andet hverken tager højde for coronakrisen eller strejken i 2021.

Sille Veilmark

Indland
28. november 2022
LYT ARTIKLEN
Vil du lytte til artiklen?
Prøv Information gratis i en måned og få fuld digital adgang
Kan du lide at lytte? Find vores seneste lydartikler her

De opsigtsvækkende historier fra vores offentlige sundhedsvæsen fortsætter.

I Region Sjælland er flere akutmodtagelser nu ifølge DR så pressede, at de i perioder har måttet lukke ned for nye patienter, når der ikke har været hænder nok til at hjælpe alle.

Sundhed er også et af de tre centrale emner for de igangværende regeringsforhandlinger, fortalte Mette Frederiksen onsdag i sidste uge.

Manglen på sygeplejersker er blevet udråbt som en af de primære årsager til problemerne. Hver anden nyopslået sygeplejestilling bliver ikke besat, som blandt andre Information har beskrevet, og 2.400 sygeplejersker har ifølge DR forladt regionerne på blot et år.

Men der er uenighed om, hvor stort et problem sygeplejerskemanglen egentlig er. Ikke mindst på længere sigt.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Jesper Johannsen

Årsagen til alle problemer i såvel sundhedsvæsenet, ældreplejen og daginstitutioner er blå bloks krav om besparelser i de sidste 20 år for at skabe plads til skattelettelser og privatisering.

Det ved vi alle sammen godt.

Mette Johansson, Eva Schwanenflügel, Peter Hansen, Eric Philipp, Susanne Kaspersen, Flemming Sørensen, Torben Arendal, Alvin Jensen, Kim Houmøller, Dorte Sørensen og Mogens Holme anbefalede denne kommentar

Det er da meget relevant at sætte fokus på prognoser på området. Jeg mener ikke at der i artiklen bliver fokuseret tilstrækkeligt på forudsætningerne at vi lever længere og at vi bliver sundere. Jeg er påvirket af at have hørt fagfolk udtrykke det modsat: Når vi lever længere bliver vi også mere syge. Sådan lidt groft sagt. Men jeg har ikke fanget kilden til den viden/påstand. Jeg ved ikke om artiklens forfattere læser vores kommentarer? Men jeg har da forventninger om at “tråden” bliver taget op?

Dorte Sørensen

Bemærkning til -"Det er angiveligt godt 5.000 kr. plus pension lavere end en folkeskolelærers trods samme uddannelsesniveau."
Når det er tilfældet hvordan kan lønstrukturkomitéen ifølge Berlingskes oplyse, at sygeplejerskerne ikke har et lønmæssigt efterslæb i forhold til sammenlignelige faggrupper?
Og hvorfor må det ikke komme frem nu så politikerne kan begynde at forbedre løn og arbejdsforhold på området så sundhedspersonalet vil forblive i deres stillinger og flere vil søge ind til uddannelserne.

Den med at pædagoger o.a. er endnu dårligere lønnede gør da bare grunden til en løsning endnu større.

Mette Johansson, Eva Schwanenflügel, Susanne Kaspersen og Alvin Jensen anbefalede denne kommentar
Dorte Sørensen

Et PSA: til Bruno Petersen
Hvis arbejdsforhold blev bedre alle steder så "holdt" medarbejderne nok også bedre alle steder og der vil blive mindre brug for hjemmepleje osv.

Eva Schwanenflügel, Susanne Kaspersen og Alvin Jensen anbefalede denne kommentar
Peter Beck-Lauritzen

Burde samfundet ikke kigge på "rimelighed" i stedet for. Løn- og arbejdsforholdene kunne trænge til en justering: er det exempelvis rimeligt at læger oppebærer 2 til 3 gange så meget i løn som sygeplejersker? Er lægens ansvar så meget mere værd end sygeplejerskens? Administrative opgaver i sundhedsvæsenet honoreres også meget forskelligt. Er der en fair fordeling af resourcer her? Også "gyldne" håndtryk bør problematiseres.

Eva Schwanenflügel, Ruth Sørensen, Susanne Kaspersen, Lotte Jørgensen, Alvin Jensen og Dorte Sørensen anbefalede denne kommentar
jens peter hansen

På billedet er der næsten ikke plads til flere...

Godt observeret Jens Peter Hansen.
Det ligner til at være en traumastue i region hovedstaden, så fra hvad jeg kan se står der en akutlæge der giver rapport til to læger, to sygeplejersker og en radiograf.
Meget normalt bemanding for en modtagelse af en kritisk syg borger.

Der er en ting som ikke ( så vidt jeg ved) er medregnet i div prognoser og som er gået hen over hovedet på de fleste - nemlig at yngre sygeplejersker i stor udstrækning vælger vagtarbejdet fra. Fx omtalt i nedenstående artikel i det seneste "Sygeplejersken" https://dsr.dk/sygeplejersken/arkiv/sy-nr-2022-13/hoert-unge-vil-ikke-ba...
Hvilket passer med min erfaring som vagtplanlægger gennem flere år - de unge familier mener simpelthen ikke at et godt familieliv er foreneligt med at mor eller far skal arbejde weekends, jul, påske og pinse.