Interview
Læsetid: 5 min.

Var det et jordskredsvalg, er vi meget langt nede på richterskalaen

Fortællingen om valget handler hverken om opbrud eller protest, men om konsensus. Det mener i hvert fald professor Jørgen Goul Andersen. Mange har måske skiftet parti, men styrkeforholdet mellem positioner er det samme. Og så er rygterne om tillidssamfundets død stærkt overdrevne
Selv Inger Støjbergs triumf som blandingsprodukt af Venstre og Dansk Folkeparti er ikke et stormløb på institutionerne, siger Jørgen Goul Andersen.

Selv Inger Støjbergs triumf som blandingsprodukt af Venstre og Dansk Folkeparti er ikke et stormløb på institutionerne, siger Jørgen Goul Andersen.

Anders Rye Skjoldjensen

Indland
3. november 2022

De, der har åbnet en avis eller tændt for tv-nyhederne de seneste uger og måneder, har nemt kunnet få indtryk af, at det hele står og dirrer. At tilliden daler, politikerleden raser, institutionerne knager, polariseringen spreder sig, og den offentlige samtale bryder sammen.

Under og efter valgaftenen blev udtrykket endnu mere højspændt. »Et vanvittigt valg,« hed det på TV 2, som pegede på »store skred i det politiske landskab«, mens en journalist fra Berlingske konstaterede, at »det her er fuldstændig vanvittigt absurd sindssygt!«.

Spørger man professor i statskundskab ved Aalborg Universitet, Jørgen Goul Andersen, er historien om folketingsvalget den modsatte.

»I det omfang man kan tale om et jordskredsvalg, er vi meget langt nede på Richter-skalaen«.

Han mener ligefrem, man kan tale om en »bemærkelsesværdig stabilitet midt i alle forskydningerne«.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Mikkel Schou-Nielsen

Forkert tolkning. Der er ikke tale om "tillid til systemet og de folkevalgte". Der er tale om et ønske om stabilitet. Ikke slingrekurs og politisk udskiftning hele tiden. Pga. populistisk fokus på enkeltsager. Vi har brug for stabil, langsigtet politik, hvis vi faktisk skal omsætte klimamål til reelle forandringer. og håndtere den systemiske udpining af vores velfærdssystem. Så man kan håbe, at politikere som (trods alt) vil gøre mest ved klima og grundlæggende velfærdsmæssige udfordringer (ikke bare en forsimplet snak om lønninger) kan få lidt plads og arbejdsro til de langsigtede indsatser. Og man kan i den sammenhæng håbe, at "midten" vil lytte mere til "venstrefløjen" end til "højrefløjen". Men det er nok blåøjet at håbe sådan.

Richterskalaen er en logaritmisk skala, der bruges til at måle og angive styrken af jordskælv og har ikke noget med jordskred at gøre. Jordskred er, som oftest, når regn eller smeltevand får store mængder jord til at sætte sig i bevægelse. Sommetider med dramatiske og tragiske konsekvenser. Forrige (2021) sommers nedbørsmængder medførte fx. i Tyskland omfattende oversvømmelser og jordskred med store ødelæggelser og tab af menneskeliv til følge.

Erik Nielsen, Steen K Petersen, Hans T. Møller og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

det ligner mere en bundvending – men det er som om stemningen omkring nyvalg til Folketinget er tabula rasa – en ren tavle – for nogen og noget – feks. at den Rigsretsdømte straffede ekskluderede delinkvent Inger Støjberg ser ud til at gå fri til at besæde Folketinget måske med ministerpost i udsigt bare fordi nogen måske vil udpege hende – hun fik 47.211 personlige stemmer i Nordjyllands Storkreds – mens Mette Frederiksen fik 60.837 personlige stemmer i samme kreds – uden at være dømt for noget men beklikkes af flere og betinges af nogen med udsigt til advokatvurdering
Folketinget burde ved første samling konfirmere Rigsretten og stemme Inger Støjberg ud med begrundelsen uværdig i almindeligt omdømme – de 47.211 er ca. 1,1% vælgermasse ca. 1,3% afgivne stemmer – under spærregrænsen ! – det kan vel ikke betegnes som bæredygtigt almindeligt omdømme – spørgsmålet – er det mokrati ?

Jesper Johannsen

Først og fremmest er det en tillidserklæring til Socialdemokratiet og Mette Frederiksen, som fik det bedste valg i årtier. Dernæst er det et udtryk for befolkningen ikke vil have landet ledet af Gøg og Gokke.

Socialdemokratiet har fået mandat til at fortsætte sin et partiregering. Det giver dem en placering, hvor det kan søge flertal over midten. Såvel til venstre som til højre for midten. Den ideelle løsning. Ikke mindst for at slippe væk fra Moderaterne, Danmarksdemokraterne, Nye Borgerlige, Dansk Folkeparti og Liberal Alliance. Alle de ultra højre partier.

Hans Sommer Lassen

Interessant. Vi går og tror der sker en masse... Er det bare et cirkus?