kræftforskning
Læsetid: 6 min.

Ny forskning: Gærceller kan demokratisere landes adgang til kræftmedicin

I et nyt forskningsprojekt fra DTU har et internationalt hold af forskere påvist, at man kan producere kræftmedicinen vinblastin ved hjælp af gærceller. De håber, det kan skabe en bedre forsyningssikkerhed i fremtiden
Michael Krogh Jensen står i spidsen for et forskningsprojekt, der undersøger, om man kan producere kræftmedicinen vinblastin ved at gøre brug af bioteknologi i stedet for planter.

Michael Krogh Jensen står i spidsen for et forskningsprojekt, der undersøger, om man kan producere kræftmedicinen vinblastin ved at gøre brug af bioteknologi i stedet for planter.

Frederik Danielsen

Indland
22. november 2022
LYT ARTIKLEN
Vil du lytte til artiklen?
Prøv Information gratis i en måned og få fuld digital adgang
Kan du lide at lytte? Find vores seneste lydartikler her

De seneste par år har mange af verdens lande og forskere opdaget noget alarmerende. De har fundet ud af, at det på sigt kan blive en udfordring at importere ingredienser til at producere essentiel medicin.

I 2019 oplevede man eksempelvis pludselig en mangel på kræftmedicinen vinblastin, der er et naturprodukt udvundet fra planten purpurøje, Catharanthus roseus, som kan hæmme kræftcellers deling. Manglen varede helt til 2021 og udstillede, hvor skrøbelige de globale forsyningskæder kan være, når det gælder essentiel medicin.

Netop de skrøbelige forsyningskæder ønskede et internationalt forskerteam på Novo Nordisk Foundation Center for Biosustainability ved DTU at styrke, da de gik i gang med et forskningsprojekt i 2015. De ville undersøge, om man kunne producere kræftmedicinen vinblastin ved at gøre brug af bioteknologi i stedet for planter. Motivationen for projektet bunder ifølge Michael Krogh Jensen, der er ansvarshavende forfatter på forskningsprojektet og seniorforsker på DTU, i, at medicinproduktion ved hjælp af planter er forbundet med en række udfordringer:

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Hvor er det et fantastisk projekt. Stort tillykke til forskerholdet bag denne nye viden, der har så etisk og demokratisk et formål!

Inden vi falder helt i svime af begejstring, hvad er så udsigterne fra de mennesker, som dyrker planterne i dag?