Politisk kommunikation
Læsetid: 2 min.

Ombudsmand: Klimaministers blokering af aktivist på sociale medier rejser principielt spørgsmål

Fungerende klimaminister Dan Jørgensens (S) to sociale profiler skal opfattes som private, selv om embedsmændene skriver mange af hans opslag. Derfor kan Ombudsmanden ikke behandle en klage over en blokering, men siger, at sagen rejser principielle spørgsmål
I december 2021 blokerede klimaminister Dan Jørgensen (S) for, at Klimabevægelsens sekretariatschef, Frederik Sandby, kunne kommentere hans opslag. Tonen var blevet for hård, mente Dan Jørgensen.

I december 2021 blokerede klimaminister Dan Jørgensen (S) for, at Klimabevægelsens sekretariatschef, Frederik Sandby, kunne kommentere hans opslag. Tonen var blevet for hård, mente Dan Jørgensen.

MADS CLAUS RASMUSSEN

Indland
11. november 2022

Kan Dan Jørgensen (S) som fungerende klimaminister kalde sine profiler på Facebook og Twitter private, når hans embedsmænd bidrager med udkast til fire ud af ti opslag?

Det spørgsmål har ombudsmand Niels Fenger vurderet, efter at Klimabevægelsens sekretariatschef, Frederik Sandby, er blevet blokeret fra ministerens profiler, hvilket han har klaget over. Niels Fenger afstår fra at behandle klagen, men siger, at sagen rejser principielle spørgsmål.

I stigende omfang anvendes embedsmænd til »politisk virksomhed i bred forstand – herunder personlig profilering og branding af deres minister – på private sociale profiler«, skriver Ombudsmanden om sin afgørelse i en pressemeddelelse.

Men på de private profiler gælder de almindelige forvaltningsretlige grundsætninger om saglighed og lighed ikke, og derfor kan ministeren frit vælge, hvem der skal kunne deltage i debatten – og hvem der ikke skal.

»Det bør efter min opfattelse give anledning til nærmere at overveje rammerne for en sådan bistand fra embedsværket,« siger Niels Fenger i pressemeddelelsen.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Michael Borregaard

Det "sjove" ved forvaltningslovens proportionalitetsprincip er at den opererer med et skøn, hvori risikoen for en fejltagelse altid er indlejret. Man kan sige noget forkert eller give urigtige oplysninger, eller man kan give oplysninger mv., der viser sig at være i strid med loven. Det har forvaltningsmæssige konsekvenser, som altid skal afgøres efter proportionalitetsprincippet.

Privat profil Dan Jørgensen er må man sige en herlig størrelse. Du blokeret, mig skal du ikke forsøge at give en "næse"..!!

Marianne Rosenkvist

Der må da vælgere er "enten eller". Altså enten er profilerne offentlige og lighedsprincippet gælder...
Eller også er profilerne private og så er misbrug af skattebetalte embedsmænd, at de sidder og hjælper ministeren med private opslag.

Hans Larsen, Inge Lehmann, erik pedersen, Torben Skov, Inger Pedersen, Mette Johansson, Jorgen Nielsen, Eva Schwanenflügel og Bjørn Pedersen anbefalede denne kommentar

Sagen er vel nu ganske enkel, Dan Jørgensen bruger embedsværket til “private” kommentarer og profiler; embedsmisbrug!!

Hans Larsen, Preben Kristensen, Inger Pedersen, Inge Lehmann, Marianne Rosenkvist og Mogens Holme anbefalede denne kommentar

Hmmm...

Skal vi nu til - OGSÅ - at forholde os til "privat-Dan" - "minister-Dan" - og nu, hvor han "uden for aktivt regeringsansvar" er sendt til Egypten: "cop27-Dan"?

Hvor skizofren kan manden da være?

Kære Dan

Vi GIDER altså ikke - igen - det kasket-cirkus, vi tidligere har måttet stå model til med Lars Løkke!

GIDER du ikke bare...?

Jorgen Nielsen, Hans Larsen, Thomas Tanghus, Inge Lehmann og Torben Skov anbefalede denne kommentar

Gad vide hvor mange embedsmænd, politiske håndlangere eller påvirkningsagenter, der skriver her?

Søren Kristensen

Hvad nu hvis embedsmænd og damer har hjulpet ministeren med hans private kommentarer i deres pauser; afhæner sagen så af om hvorvidt de har - eller opfatter - deres pauser som betalte og i det hele taget: hvad må man engentligt som embedsmand bruge sine evt. af skatteborgere betalte pauser til? Det skal vi da have afklaret.

Torben Kjær Andersen

Vi er alle af natur sossernes ejendom. Lev med det.

Torben Kjær Andersen vi ikkeformuende er og har altid været livegne i Danmark.

De gamle sosser har kun været et lille ikkebetydende glimt i Danmarks historie.

Enten er disse social media aktiviteter private, så må man ikke bruge offentlige ressourcer til dem. Eller man vil bruge offentlige ressourcer til dem, så er de ikke private.
Når Niels Fenger "vurderer", at ministeren agerer her privat, er konsekvensen altså, at ministeren ifølge Niels Fenger misbruger offentlige ressourcer til private formål.

Jorgen Nielsen, Preben Kristensen, Inger Pedersen og Inge Lehmann anbefalede denne kommentar