Analyse
Læsetid: 4 min.

Sagen mod Thomas Borgen viser bekymrende tendens, hvor retssager anses som investeringer

Danske Banks Thomas Borgen blev pure frikendt for et erstatningskrav på 2,5 milliarder kroner. Det vækker bekymring, at retssager håndteres som regulære investeringer, som vi kender det fra USA, hvor fonde dækker sagsomkostninger mod en andel af de eventuelle erstatninger
En af bekymringerne ved denne type sager, er, at de i højere grad vil være rettet mod enkeltpersoner frem for de firmaer, som sagerne reelt drejer sig om. Enkeltpersoner, som nuværende eller tidligere direktører eller bestyrelsesmedlemmer, vil potentielt være svagere led, der ikke har musklerne til at stå lange retssager igennem.

En af bekymringerne ved denne type sager, er, at de i højere grad vil være rettet mod enkeltpersoner frem for de firmaer, som sagerne reelt drejer sig om. Enkeltpersoner, som nuværende eller tidligere direktører eller bestyrelsesmedlemmer, vil potentielt være svagere led, der ikke har musklerne til at stå lange retssager igennem.

Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Indland
9. november 2022

Sagen mod Danske Banks tidligere direktør Thomas Borgen viser, at en ny type sager er i vækst, hvor retssager håndteres som regulære investeringsobjekter, hvilket kan føre til løst begrundede, men spektakulære sager ved de danske domstole.

Danske Banks tidligere direktør Thomas Borgen blev tirsdag pure frikendt i en sag, hvor investorer havde krævet 2,5 milliarder kroner i erstatning for den måde, Borgen og banken håndterede den store hvidvasksag via bankens estiske filial.

Forløbet er interessant, for det viser, hvordan en type sager vinder frem også i Danmark, hvor private investorer som tredjepart finansierer sagsøgeres sagsomkostninger med henblik på at få en bid af kagen, hvis sagen ender med en eventuel erstatning.

Modellen er velkendt fra amerikansk retspleje: Hvis du vinder sagen, skal investoren have en andel af erstatningen. Hvis du taber, dækker investor omkostningerne.

Det er en udvikling, som også på EU-plan vækker opmærksomhed og bekymring.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Dorte Sørensen

Tak for den gennemgang - Det lyder ikke betrykkende men godt, at EU er opmærksom på problemet.

Rasmus Kristiansen, Steffen Gliese, Alvin Jensen, David Zennaro og Tina Peirano anbefalede denne kommentar
Alexander Jensen

Baditter i habitter?

Rasmus Kristiansen, Steffen Gliese, Alvin Jensen, Alan Frederiksen, Tommy Clausen, Inge Lehmann, Torben Arendal og David Zennaro anbefalede denne kommentar

Er det en slags Lotto for rige ?

Rasmus Kristiansen, Steffen Gliese, Tina Peirano, Alvin Jensen, Tommy Clausen, Inge Lehmann, Torben Arendal og David Zennaro anbefalede denne kommentar
Christian de Thurah

Jeg har aldrig rigtig forstået forskellen på at blive frikendt og at blive “pure frikendt”.

Rasmus Kristiansen, Steffen Gliese og Inge Lehmann anbefalede denne kommentar

Jeg tror, »pure frikendt« skal forstås som en antydning af, at det vil være håbløst at anke sagen til en højere instans.

Det er i hvert fald sådan, jeg bruger betegnelsen ;-)

Rasmus Kristiansen, Steffen Gliese, Alvin Jensen, Tommy Clausen, Inger Pedersen og Inge Lehmann anbefalede denne kommentar

i den uhæmmede kapitalistiske systemsygdom kan der tjenes penge på at tjene penge på at tjene penge på at tabe penge på at tjene flere penge på at tjene endnu flere penge – sygt kvalmende uanset !

Rasmus Kristiansen, Steffen Gliese, Torben Arendal, Maia Aarskov, Alan Frederiksen, Alvin Jensen, Tommy Clausen og Inger Pedersen anbefalede denne kommentar

Ja, det er sygt!

Ja, det er sygt!

Alan Frederiksen

Jeg kan anbefale serierne "The Good Wife" og fortsættelsen "The Good Fight". Udover de er underholdende viser de også den rå og hensynsløse kapitalisme, der er en del af det juridiske system i USA. Hvis du har penge og har du råd til de bedste advokater er du meget bedre stillet i retssystemet end hvis du er uden midler.

Det gør sig helt sikkert i et eller andet omfang også gældende i Danmark. Man må formode, der er en grund til at folk betaler rigtig mange penge for at hyre en bestemt advokat.

Det er ikke kun i sundhedssystemet, der er ulighed men også i det juridiske system.

Rasmus Kristiansen, Steffen Gliese, Torben Arendal, Inge Lehmann, Inger Pedersen og Alvin Jensen anbefalede denne kommentar

Hvis jeg tager mine utopiske briller kunne jeg forestille mig at sådanne litigations udbud omvendt også kunne være til gavn for enkeltpersoner.

Hvis man som enkeltperson vil lægge sag an mod et stort selvskab, kan det være umuligt selv at finansiere. Men kan man få støtte fra investorer vil det måske kunne lade sig gøre alligevel.