Studieliv
Læsetid: 6 min.

Ungetrivselsrådet om høj mistrivsel blandt studerende: Styrk fritidslivet på uddannelserne

Fritidslivet skal fylde langt mere på landets uddannelser for at højne trivslen. Det mener Ungetrivselsrådet, der foreslår, at uddannelserne får et større ansvar for fritiden. Universiteterne er positive over for ideen, men ekspert stiller sig tvivlende over for, om fritidslivet er løsningen
For at imødekomme den udbredte mistrivel blandt studerende foreslår Ungetrivselsrådet, at landets ungdoms- og videregående uddannelser ved studiestart skal tilbyde en introduktion til mulige fritidsaktiviteter. Her er vi med foreningen Lommeulken, som består af studerende fra Århus, der mødes for at fiske.

For at imødekomme den udbredte mistrivel blandt studerende foreslår Ungetrivselsrådet, at landets ungdoms- og videregående uddannelser ved studiestart skal tilbyde en introduktion til mulige fritidsaktiviteter. Her er vi med foreningen Lommeulken, som består af studerende fra Århus, der mødes for at fiske.

Frederik Danielsen

Indland
14. november 2022

Fritiden skal langt mere i fokus, når det gælder unges trivsel. Det mener Ungetrivselsrådet, som består af landets elev- og studenterorganisationer, samt foreninger, der arbejder med unge i mistrivsel. På det årlige uddannelsesfolkemøde i slutningen af september overrakte Ungetrivselsrådet daværende uddannelsesminister Jesper Petersen (S) seks bud på, hvordan mistrivsel i og omkring uddannelsessystemet kan modarbejdes.

Ud over forslag om øget støtte, mere tid og mere fleksibilitet, handler to af rådets forslag om fritidslivet. Det ene lyder, at landets ungdoms- og videregående uddannelser ved studiestart skal sikre, at de unge introduceres til byen, lokale foreninger og mulige fritidsaktiviteter. Derudover skal elever og studerende tilbydes en måneds gratis deltagelse i fritidsaktiviteter og nedsatte priser på medlemskab, mens uddannelserne skal tage ansvar for unges trivsel i fritiden.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Lise Lotte Rahbek

Jeg kan ikke få øje på, hvor foreningslivet skal kunne ændre på det præstationspres, som 73% af de unge selv siger kommer fra dem selv.
Foreningsdeltagelse stiller også sine krav.

Mistrivsel blandt unge er et stort problem, men det er mere komplekst end at de bare kan melde sig ind i en forening.

Eva Schwanenflügel, Jesper Kloppenborg og Christian de Thurah anbefalede denne kommentar

En gang forkælet snik snak. Uddannelsesinstitutionerne skal da på ingen måde blandes ind i fritidsprojekter. Det må de studerende selv finde ud af.

Jeg mener ikke, at an helt kan afvise rådets anbefalinger. Ser vi tilbage på livet på uddannelsesinstitutionerne, som det udfoldede sig for en generation eller to siden, fandtes der et omfattende foreningsliv, som mange var engageret i. Lige fra de mange politiske studenterorganisationer med tilknytning til de politiske partier til Kristeligt Studentersettlement, Studentergymnastikken og andre idrætsforeninger, Europabevægelsen, Dansk Vandrerlaug, DIS Rejser og mange, mange andre. Desuden en lang række faglige foreninger, for eks. for jurastuderende, økonomistuderende, dansk- og historiestuderende, psykologistuderende osv. osv.

Et rigt foreningsliv giver faktisk masser af værdfuldt indhold, og måske endda mere kvalitetsindhold i hverdagen og flere porsonlige udviklingsmuligheder end cafeliv og fredagsbar.