Året går på hæld på Solgården: »Der kan ske meget på et plejehjem på et halvt år«

Jørgen på 93 er faldet, mens 94-årige Elin og 82-årige Anni, der plejede at være gode veninder, må skilles ad, fordi de skændes. Information har været tilbage på plejehjemmet Solgården, hvor meget har ændret sig. Men efter nogle hårde måneder virker stemningen til at forbedres, i takt med at årets afslutning nærmer sig
Sosu-assistenten Britt har hjulpet Elin på 94 op af sengen og fået hende i tøjet. Læbestift og tandbørstninger klarer Elin selv

Sosu-assistenten Britt har hjulpet Elin på 94 op af sengen og fået hende i tøjet. Læbestift og tandbørstninger klarer Elin selv

Indland
27. december 2022
LYT ARTIKLEN
Vil du lytte til artiklen?
Prøv Information gratis i en måned og få fuld digital adgang
Kan du lide at lytte? Find vores seneste lydartikler her

93-årige Jørgen er faldet.

Det skete, da han skulle rejse sig fra stolen efter en frokost. Han skred, og så forsvandt den under hans lange krop. 

Siden har han måtte opgive at gå selv. Den rollator, han før bevægede sig rundt på plejehjemmet Solgården med, er ikke længere støtte nok. Så nu er Jørgen afhængig af sin kørestol. Han hader den ellers, den minder ham om alt det, han ikke længere kan.

»Jeg er ikke længere ligefrem nogen vårhare, der hopper rundt, det er jeg altså ikke. Nå, det må jeg jo leve med. Også det,« konstaterer han.

Fra en lænestol – den samme, som han blev ammet i – i hjørnet af sin lejlighed kan Jørgen nyde udsigten over markerne udenfor. De har været hvide af sne, men den er smeltet bort igen. Hans dage går mest med at læse Politiken og bøger, helst krimier, selv om han ikke synes, genren hører sig til for en tidligere advokat som ham.

»Ja, så det er jo det samme, som sidst I var her: almindelig kedsomhed,« joker han tørt.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Jimmy Marquardsen

En hjertevarm, medfølende og medrivende artikel. Man mærker tydeligt hvordan stemningen er på plejehjemmet og blandt de ældre. Fordi måden artiklen er skrevet på, invitere os indenfor, tager os i hånden, og siger: Se selv! Føl selv! Disse skønne menneskers liv og personlige historier.

Men man rammes samtidig af en tristhed, en ked-af-det-hed, og en dyb frustration over et samfund, hvor alt først og fremmest handler om økonomisk værdi. Og hvor vi har glemt, at ethvert liv har en værdi i sig selv.

John Scheibelein, Marianne Jespersen, Jens Ole Mortensen, Alan Frederiksen, Peter Wulff, Rasmus Kristiansen, erik pedersen, Freddie Vindberg, Eva Schwanenflügel, Holger Nielsen og karen Thomsen anbefalede denne kommentar
Freddie Vindberg

"Statsminister Mette Frederiksen (S) konstaterede i sin nytårstale for et år siden, at vi »endnu ikke har den ældrepleje i Danmark, som vores ældre har fortjent«, og den nye SVM-regering har gjort det til en hovedprioritet at afskaffe al unødigt bureaukrati og kontrol på området."

"at afskaffe al unødigt bureaukrati og kontrol på området." Floskel snak.

John Scheibelein, Inger Pedersen, Jane Nielsen, Eva Schwanenflügel, Kim Houmøller, Peter Wulff, Alan Frederiksen, Jimmy Marquardsen, Rasmus Kristiansen, Birgit Rosengreen og erik pedersen anbefalede denne kommentar

Samtidig med jeres beretning er København i gang med endnu en sparerunde i en af deres plejeinstitutioner. Nu skal der være færre ansatte, de pårørende skal påtage sig flere opgaver..
Vores regering er i en anden verden end den vi lever i.
Skulle nogen på information være interesseret i at følge denne forandring, så vil jeg gerne fortælle, hvor denne forværring af ældreplejen foregår
Mette brabæk

John Scheibelein, Marianne Jespersen, Inger Pedersen, Jane Nielsen, Eva Schwanenflügel, Rasmus Kristiansen, Kim Houmøller, Peter Wulff og Jimmy Marquardsen anbefalede denne kommentar
Jesper Johannsen

Politikken foreskriver vi skal arbejde til vi bliver 74 år ud i fremtiden. Samtidig foreskriver politikken vi må have 13,5 år på folkepension. Altså har politikken bestemt vi må blive 79,5 år gamle. Så kan man ikke pålægge dem der bliver ældre end 79,5 år en afgift? Altså nogen skal jo betale for årene udover det politisk besluttede. Og i det Nye Danmark skal en hver svare sit. Det har Just-do-it Mette fra det Nye Socialdemokratiet Plus jo klatlangt med sin nye kurs.

Er du 79,5 Plus bliver folkepensionen fremover lukket for dig. Du kan jo altid samle flasker eller gå med aviser for at få din Plus tilværelse til at hænge sammen.

Velkommen til det Nye Danmark Plus. Et Danmark i frihed. Også for dig på 79,5 Plus.

jo, men folkepensionen skal vel først starte, når vi er de der 74 år, og altså kan slippe fri for at arbejde mere, så bliver regnestykket 74 plus 13, 5 år, det er så 87,5 år ... men den alder - altså de 87,5 år - når jeg i løbet af næste år, så det kan godt være, at jeg må til at øve mig i flaskesamling mm.
mette brabæk

Jesper Johannsen

Kære Mette Brabæk. Du skal være mere end velkommen til folkepensionen. Det er ment ironisk til det Nye Asocialdemokratiske Danmark. I Tyskland er der vitterligt mennesker i en meget høj alder, som er nød til at samle flasker for at få livet til at hænge sammen økonomisk. Det var der en udsendelse om på tysk TV for noget tid siden. Der var f.eks. en mand på 85 år, som måtte køre med aviser på sin knallert, og det om natten, for at kunne opretholde livet.

Tænk at behandle mennesker på den måde. Det finder jeg helt forfærdeligt.