sundhedsvæsenet
Læsetid: 6 min.

Der er akut mangel på ambulancefolk. Alligevel står flertallet af elever uden læreplads

Trods mangel på ambulancefolk står knap 65 procent af eleverne uden en læreplads tre måneder efter deres grundforløb. Det er uretfærdigt over for eleverne, mener elevorganisation og FOA. Uddannelseschef mener ikke, det er skolens opgave at slukke elevernes drømme om at blive ambulancebehandler
Selv om regionerne har øget antallet af elevpladser med 50 procent, står rigtig mange unge, der er kommet ind på uddannelsen til ambulancebehandler, uden praktikplads.

Selv om regionerne har øget antallet af elevpladser med 50 procent, står rigtig mange unge, der er kommet ind på uddannelsen til ambulancebehandler, uden praktikplads.

Mads Dalegaard

Indland
12. december 2022

Ikke bare sygeplejersker, sosu’er og læger er pressede i sundhedsvæsenet. Over hele landet er der også mangel på ambulancefolk. Alligevel står flertallet af elever på uddannelserne til ambulancebehandler uden en læreplads.

64,5 procent af de elever, der bestod grunduddannelsen i 2021, havde tre måneder efter ikke fået en læreplads, viser tal fra Undervisningsministeriet. Og et halvt år efter bestået grundforløb stod 61,3 procent stadig uden læreplads.

Det undrer Erhvervsskolernes Elevorganisation og de offentlige ambulanceredderes fagforening, FOA.

Thomas Brücker, der er sektornæstformand for redderne i FOA, ved godt, at det er svært at få en læreplads, fordi der er mange unge, der gerne være ambulancebehandlere. Og manglen på ambulancefolk har fået regionerne til at skrue op for antallet af elever i lære, forklarer han.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Jamen er det ikke "bare" samme forretningsgang som ellers?

Arbejdsgivere jamrer højlydt over mangel på håndværkere.
Men tage ansvar og oprett lærepladser?
NIX!
Det må "andre" tage sig af...

daniel malcus, Carsten Munk, Per Klüver, Mogens Holme, Eva Schwanenflügel, Egon Stich, Jacob Nielsen, Kim Houmøller og Svend-Erik Runberg anbefalede denne kommentar

Måske skulle man klare manglen i første omgang ved at have nogle elever, der gennemgår den gamle, kortere uddannelse, og andre, der tager den nye længere, som bør være en professionsuddannelse.
Vi løber imidlertid ind i det åbenbare problem, at eleverne måske skal klare sig for SU i stedet for en elevløn. Derfor er det noget af det, der for alvor skal ryddes op i.
Vi skal i det hele taget tilbage til det grundlæggende velfærdsprincip: at når man arbejder, skal man have løn, også hvis det er i en eller anden form for praktik.

erik pedersen, Per Klüver, Inger Pedersen, Eva Schwanenflügel og Jacob Nielsen anbefalede denne kommentar

I bund og grund er det er selvskabt problem. For man har helt bevidst valgt at beredskab ikke må koste noget. Så når løn og vilkår er for dårlige, og det øvrige arbejdsmarked gerne vil have medarbejdere, så er valget nemt. Da jeg var dreng, var det et attraktivt job, at være redder og brandmand. Men det er det ikke mere. Derfor mangler de.

Det er jo ikke problemet her, Jacob Nielsen. Problemet er nøjagtig det, der var for EFG-elever i sin tid: at de kunne tage grunduddannelsen, men der manglede lære- eller praktiksteder. Der mangler en koordinering imellem erhvervsskolerne og uddannelsesstederne.

Eva Schwanenflügel, Per Klüver og Mogens Holme anbefalede denne kommentar

@Steffen Gliese, jeg er med på hvad artiklen drejer sig om. Men den hurtige læser burde også spørge sig selv om hvordan denne såkaldte “akutte situation” i det hele taget kunne ske? Og det skyldes ikke at alle “pludselig” skulle på pension, men derimod en langsom men støt sivning, der bare er blevet ved, siden introduktion af New Public Management (i det offentlige). For problemet med NPM er at alt skal gøres op i produktivitet, og beredskab er reelt det modsatte. Og ærlig talt, jeg forstår ikke at der er nogen, der gider det job idag, med de vilkår. Alligevel synd for de unge der gerne vil, men ikke kan få en plads. At de formentligt så kun vil blive der nogle få år, indtil de har fået nok af virkeligheden, er en anden sag.

Jesper Johannsen

Før i tiden var der ingen mangel på noget som helst. Men i dag skal alt køres på til de overtrevne. Vi skal alle ligge i overhalingsbanen med fuld drøn på. Og hvad udrykningskøretøjer angår, så lyder det selv ude i provinsen som i New York med blå blink og alarmhorn dagen lang. Før i tiden hørte man et udrykningskøretøj i ny og nær. Det var ligefrem et samtale emne. Nu er det blevet helt normalt.

Men hva'. Sådan er det "moderne", hvor alle bremser er smidt overbord for at styrke BNP i konkurrencen med resten af den lille globale verden. Nobody breaks for anybody no more.