Regeringsforhandlinger
Læsetid: 4 min.

Nu skal De Konservative til at genfinde rollen som »fuldtonet opposition«

At De Konservative nu har meldt sig ud af regeringsforhandlingerne betyder, at partiet skal formulere et klart blåt alternativ i en splittet opposition. Men partiet må afvente regeringsdannelsen, før det endeligt kan definere det blå projekt, vurderer professor
De Konservatives forlod lørdag regeringsforhanlingerne. »Blå blok har haft svært ved at finde det fælles fodslag og formulere deres fælles projekt. Det er det, der bliver målet efter en regeringsdannelse,« siger professor i statskundskab Helene Helboe Pedersen.

De Konservatives forlod lørdag regeringsforhanlingerne. »Blå blok har haft svært ved at finde det fælles fodslag og formulere deres fælles projekt. Det er det, der bliver målet efter en regeringsdannelse,« siger professor i statskundskab Helene Helboe Pedersen.

Ida Marie Odgaard

Indland
5. december 2022

Lørdag meddelte De Konservatives formand, Søren Pape Poulsen, på Facebook, at partiet har meldt sig ud af regeringsforhandlingerne.

Partiet valgte at indgå i forhandlingerne efter valget, selv om det – ligesom Venstre – tidligere havde afvist at støtte en regering med Mette Frederiksen (S) for bordenden.

På trods af at Søren Pape Poulsen på Facebook kvitterer for »ærlige og åbne drøftelser« i regeringsforhandlingerne, og at han og Mette Frederiksen (S) har været enige i, at »Danmark står over for en række udfordringer«, som de skal forsøge at løse, skriver han, at det ikke vil ske med hans parti i regering, men fra oppositionen i stedet.

Ifølge opslaget bakkes beslutningen enstemmigt op af den konservative folketingsgruppe.

Tilbage ved forhandlingsbordet sidder nu Venstre, SF og Moderaterne. Ifølge professor i statskundskab på Aarhus Universitet Helene Helboe Pedersen er regeringsdannelsen over midten fortsat mulig på trods af De Konservatives exit. Men:

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

De konservative har valgt at "træde vande politisk" ved på den ene side at lade Søren Pape fortsætte som leder af partier, i hyggeonkelrollen som vi før har set partiet har valgt at indhylle sig i.

At vælge en kvinde som ny partileder er for de konservative ganske og helt utænkeligt, selv om fortiden historisk minder os om dengang Pia Christmas Møller påtog sig rollen som partiets leder, - og endte med en dårlig behandling af hende fra partiet.

En konservativ kvindelig partielheder strider også mod partiets grundlæggende rodfæstede religiøse fundament om manden som naturligt overhoved, ikke kun i familiehenseende, men også som leder i forsamlinger - "farvel Nora, du kan godt fise af"!

Et politisk idiosynkrasi af middelalderlig religiøs fundamentalisme, som partiet fortsat slæber rundt på, som styrende tankegods, - og gør man ikke forstår de kvindelige partimedlemmer fortsat finder sig i den slet skjulte undertrykkelse der ligger heri, - deres(kvindernes) accept af denne ulighed i vor tids moderne samfund med lighedskrav, virker helt absurd.

- Vågn op kvinder og find jer et parti der vi frigøre og ligestille jer!

Troen på at stå udenfor regeringen - i trods og troskab til højrefløjen, er tåbelig i al sin enkelthed, - hvad vil man så med sin trodsige tåbelighed, næppe resultater, og samtidig frygter og flygter man fra ansvaret for landets ledelse, - det bliver hygge foran kaminilden sammen med selvgodhedens fortælling om sin passivitet i hyggens skær.

Fornyelsen er la..............ngt væk for partiet og det politiske ideologi, som tiden har vist ikke er sand, - seneste så vi Liz Truss blive belært - ovenikøbet af kapitalen selv, at økonomisk Reaganomics politisk ikke ville eller kunne trække England ud af krisen, ved hjælp af de sædvanlige tanskenspillertrick om; "Når de rige bliver rigere bliver alle andre får stort glæde af rigdommens udbredelse(når det renger på præsten så drypper det på degnen), er og var et bedrag i samfund sammenhæng.

De liberaløkonomiske teser som aldrig har bevidst deres gyldighed er der behov for de konservative tager op til revision, og erkender aldrig har vist deres gyldighed, men det er åbenbart en for stor mundfuld for partiet.

Alle skattelettelserne til de rige i de første 15 år af det nye årtusinde har ikke ført til øget rigdom igennem samfundet - tværtimod(!), vort velfærdssystemer er kørt i sænk i stedet for, og nu ser vi også i forbindelse med krigen i Ukraine, at vort forsvarssystemer også er kørt i sænk, - det må for alle fornuftigt tænkende give stof til eftertanke, - og det så også gælder de forstokkede konservative er en helt anden sag, for ens berettigede tvivl herom er partiet selv skyld i.

Steen K Petersen, Inger Pedersen, Brian Andersen og Susanne Kaspersen anbefalede denne kommentar

Espen Bøgh

"...Alle skattelettelserne til de rige i de første 15 år af det nye årtusinde har ikke ført til øget rigdom igennem samfundet - tværtimod(!), vort velfærdssystemer er kørt i sænk i stedet for, og nu ser vi også i forbindelse med krigen i Ukraine, at vort forsvarssystemer også er kørt i sænk, ..."

Jamen vil løsningen ift forsvarssystemet - for V, K m. fl. - så ikke bare blive den samme som ift. sundhedssystemet: Mere privatisering og udlicitering?

.. De kunne jo ansætte en Wagner-gruppe til at løse alle problemer - og i forbifarten udlicitere sunehedssystemet til Novo Nordisk... (ironi kan forekomme i det sidste afsnit)

Inger Pedersen, 05. december, 2022 - 14:51

Du har taget fejl - der skal ikke privatiseres, men derimod udliciteres mere, for der er en væsentlig forskel.

ironi kan forekomme!