Beskæftigelse
Læsetid: 7 min.

Kritik af ny jobindsats: »Voldsomme« besparelser og øget frihed hænger ikke sammen

Regeringen vil spare tre milliarder kroner på beskæftigelsesområdet, nedlægge jobcentrene og samtidig sætte kommunerne fri og give de ledige mere medbestemmelse. Eksperter har svært ved at se, hvordan man vil finde så store besparelser og stadig sikre en bedre indsats for borgerne
Regeringens vil skære på beskæftigelsesområdet, og det er uhensigtsmæssigt i en tid, hvor arbejdsmarkedet risikerer at vende og give stigende ledighed, vurderer en forsker. På billedet ses en kontanthjælpsmodtager i aktivering.

Regeringens vil skære på beskæftigelsesområdet, og det er uhensigtsmæssigt i en tid, hvor arbejdsmarkedet risikerer at vende og give stigende ledighed, vurderer en forsker. På billedet ses en kontanthjælpsmodtager i aktivering.

Sisse Dupont/Ritzau Scanpix

Indland
23. december 2022
LYT ARTIKLEN
Vil du lytte til artiklen?
Prøv Information gratis i en måned og få fuld digital adgang
Kan du lide at lytte? Find vores seneste lydartikler her

Den nye SVM-regering har store planer for beskæftigelsesområdet: Hele systemet skal i de kommende år nytænkes, ledige skal have mere frihed til at forme deres egen indsats, og kommunerne skal have mere frihed til at organisere systemet på en måde, der sikrer mere værdighed. Det fremgår af det nye regeringsgrundlag.

Men det hænger ikke sammen, at man på den ene side vil nytænke og skabe mere frihed, men på den anden side gennemføre besparelser for tre milliarder kroner i 2030 og nedlægge jobcentrene. Det vurderer to forskere i beskæftigelsespolitik. 

»Jeg kan være bekymret for, at man i ens iver efter at nedlægge jobcentrene kommer til at lave så store beskæringer i den aktive beskæftigelsesindsats, at det ikke kan understøtte et velfungerende arbejdsmarked,« siger Thomas Bredgaard, der er professor og forsker i beskæftigelsespolitik på Aalborg Universitet. 

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Eva Schwanenflügel

Hvorfor nævnes det ikke, at 75 procent af kontanthjælpsmodtagere er syge og/eller har andre problemer end ledighed?

Hvordan harmonerer det med værdighed, at regeringen har bebudet øget kontrol og hårdere sanktioner overfor 'snydere'?

Hvad skal der ske med Ankestyrelsen, der aldrig sanktionerer kommunerne, når de sagsbehandler ulovligt og ikke overholder regler?

Hvorfor adresseres det ikke, at det er skiftende regeringers eget kæmpe lovkompleks på mere end 33.000 sider, der står i vejen for mere human behandling af syge og handicappede mennesker i beskæftigelsessystemet?

Disse og mange andre spørgsmål er stadig ubesvarede.

Marianne Jespersen, runa bruun, Lars Jørgensen, Rasmus Kristiansen, William Kern, Charlotte Heglund, Marianne Rosenkvist , Martin Christensen, Estermarie Mandelquist, Steffen Gliese, Bjarne Andersen, Kim Morten Nissen, Peter Wulff, Torben K L Jensen, uffe hellum, Ervin Lazar, Dennis Tomsen, Jens Jensen, Ditlev Palm, Arne Albatros Olsen, Erik Nielsen, Ebbe Overbye, Susanne Kaspersen, Kim Houmøller, Inge Lehmann, Steen K Petersen, Ruth Sørensen, Holger Nielsen, Jens Ole Mortensen, Carsten Bjerre, jens christian jacobsen, Alan Frederiksen, METTE NØRBY JENSEN, Leif Høybye, Lise Lotte Rahbek, Freddie Vindberg, David Zennaro, Per Klüver, Rikke Petersen, Tommy Clausen, erik pedersen, Anker Nielsen og Torben Skov anbefalede denne kommentar
Freddie Vindberg

Jeg synes det er en god idé at nedlægge jobcentrene.

Jeg synes det er en god idé at nedlægge den nye regering.

Marianne Jespersen, Rasmus Kristiansen, Martin Christensen, Bjarne Andersen, Torben K L Jensen, erik pedersen, Eva Schwanenflügel, Dennis Tomsen, Arne Albatros Olsen, Susanne Kaspersen, Inge Lehmann, Holger Nielsen, Torben Skov og Tommy Clausen anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Freddie, med hensyn til dit første ønske, at nedlægge jobcentrene, tror jeg vanskeligt der kan være to meninger om, at mange af dem er dysfunktionelle, og kun bidrager med at øge fortvivlelsen og håbløsheden hos de borgere, der hænger fast i systemet i uendelige år.

Men.. Det med at 'nedlægge' dem, hvad betyder det?
Og hvad skal de erstattes med?
Indholdet bliver jo ikke nedlagt!

Vi faktisk næsten intet fået at vide om det i regeringsgrundlaget, udover at der på den ene side skal 'mere værdighed' ind i forløbene, og på den anden side skal 'slås hårdt ned på snyd og bedrag'; altså nøjagtigt det samme, vi har hørt til bevidstløshed før, der ikke har hold i virkeligheden.

Husk floskler som 'kontanthjælp er en midlertidig ydelse', (som om!), 'vi skaber incitamenter, så de ledige vil TAGE et arbejde', (ja, det er jo så nemt at få arbejdsgiverne til at ansætte syge og handicappede), 'det skal kunne betale sig at arbejde', (det har det sgu gjort i lange tider), etcetera.

Der snakkes også om arbejdspligt til indvandrere og kontanthjælpsmodtagere, hvordan passer det med 'en værdig behandling'?
Det lugter mere af tvang og løntrykkeri.

Og hele området skal bespares 3 milliarder kroner, oveni den milliard, der allerede er sparet til Arne Pensionen.
Det skal kommunerne tage fra velfærden, for der kan ikke spares så meget uden det kommer til at gøre sindssygt ondt.

Hvis det står til regeringen, skal seniorpensionen også fjernes, det mener finansministeriet vil øge arbejdsudbuddet med 2500 skrantende fleksjobbere..
Hvem skal hjælpe dem, når de havner på bunden af samfundet?

Hele denne smarte Frederiksen-bande plan minder mistænkeligt om de besparelser man lavede i skattevæsenet, hvor Danmarks befolkning stadig lider under eftervirkningerne, (nåh nej, ikke de velhavende..)

Istedet for nytænkning bliver vi præsenteret for nedskæringer som gammel vin på nye flasker.
Med mange flere private aktører til at skrue endnu mere op for bureaukratiet og malke de offentlige midler.

Vil man sætte ydelserne op, så folk kan holde næsen oven vande i inflationen?
Vil man hjælpe de fattigste ud af deres armod?
Nej, ikke alligevel.
Vi skal bare have flere skattelettelser..

Det er en fuser, Freddie.

Men dit andet ønske tilslutter jeg mig af mit fulde hjerte!

Marianne Jespersen, Lars Jørgensen, Rasmus Kristiansen, William Kern, Charlotte Heglund, Estermarie Mandelquist, Bjarne Andersen, Peter Wulff, Torben K L Jensen, erik pedersen, uffe hellum, Carsten Munk, Ditlev Palm, Erik Nielsen, Ebbe Overbye, Lene Basballe, Inge Lehmann, Steen K Petersen, Ruth Sørensen, Claus Petersen, Holger Nielsen, Alan Frederiksen, Leif Høybye, Lise Lotte Rahbek, Freddie Vindberg, Per Klüver, David Zennaro og Jes Thomsen anbefalede denne kommentar

Lad det være frivilligt for den jobsøgende, om de vil have hjælp til jobsøgning, inden for det første års ledighed. Mange kan finde job uden indblanding fra offentlige instanser.

Marianne Jespersen, Lars Jørgensen, Rasmus Kristiansen, Eva Schwanenflügel, Viggo Okholm, Sven Elming, Steffen Gliese, Jes Balle Hansen og Arne Albatros Olsen anbefalede denne kommentar

De ulyksalige forløb som er kendt fra jpbcentrene skyldes jo skiftende regeringers mislykkede 'reformer'. Den reelle afskaffelse af førtidspension og de berygtede ressourceforløb, arbejdsprøvninger o.s.v Men i stedet for at rulle forringelserne tilbage og indrømme, at man har lavet noget juks, så smider man barnet ud med badevandet. Jeg vil have stor respekt for politikere, der indrømmer en fejl - ingen er perfekte - hvis bare man retter op på det sted i stedet for det klamp, de er i gang med igen.

Rasmus Kristiansen, Estermarie Mandelquist, Steffen Gliese, Bjarne Andersen, Peter Wulff, erik pedersen, Ervin Lazar, Carsten Munk, Erik Nielsen, Inge Lehmann, Holger Nielsen, Lise Lotte Rahbek, Freddie Vindberg, David Zennaro og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Præcisering af min kommentar 7:38

Når jeg genlæser den, lyder det som om jeg går ind for jobcentrene.
Det gør jeg ikke!

Min anke drejer sig om, hvad regeringen har tænkt sig at stille istedet, og at de vil spare så meget uden at fortælle, hvad pengene så skal gå til.

Skal de hjælpe de syge og handicappede, eller skal de gå til arbejdsudbud, privatiseringer og skattelettelser?

Syge mennesker skal slet ikke være i et jobcenter!!!

Marianne Jespersen, Rasmus Kristiansen, Marianne Rosenkvist , Carsten Bjerre, Estermarie Mandelquist, Steffen Gliese, Bjarne Andersen, Kim Morten Nissen, Frederik Nissen, Peter Wulff, erik pedersen, uffe hellum, Erik Nielsen, Ebbe Overbye, Inge Lehmann, Kim Houmøller, Steen K Petersen, Ruth Sørensen, Gunilla Kurdahl, Holger Nielsen, Torben Skov, Lise Lotte Rahbek, Freddie Vindberg og David Zennaro anbefalede denne kommentar
Freddie Vindberg

Enhver form for tvang- og aktivering - af ledige og sygemeldte borgere, burde forbydes ved lov. Det er nedværdigende - og fører intet positivt med sig.

'Jobcentre' - bare navnet!

Marianne Jespersen, Rasmus Kristiansen, Marianne Rosenkvist , Carsten Bjerre, Estermarie Mandelquist, Steffen Gliese, Bjarne Andersen, Frederik Nissen, erik pedersen, johnny volke, Inge Lehmann, Steen K Petersen, Holger Nielsen, Torben Skov og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Lise Lotte Rahbek

En bekendt tror forsat på at Jobcentrene formidler jobs til ledige, selvom jeg mange gange har fortalt hende, at jobcentrene kontrollerer de ledige,
men at der ikke er mere lønnet job i jobcentrene end der er hund i hundekiks.
Hun bliver ved med at insistere på, at med så mange ansatte i jobcentrene, må de da for pokker kunne tilbude gode lønnede job til dem, som står og gerne vil ha sådan et.

Jeg forsøger så igenigen at fortælle hende, at jobcentrene er til for arbejdsgivernes, regeringens og kommunernes skyld, for hvis nu nogen snyder sig til flere penge end de er berettiget til, eller ikke kan finde 2 jobs i en uge, som de er kvalificeret til at søge, så skal de straffes med sanktioner og trusler.

Hun fatter det stadig ikke. Måske er hun dum.

Mikael Velschow-Rasmussen, Marianne Jespersen, Rasmus Kristiansen, Marianne Rosenkvist , Martin Christensen, Carsten Bjerre, Estermarie Mandelquist, Bjarne Andersen, erik pedersen, johnny volke, uffe hellum, Ebbe Overbye, Inge Lehmann, Kim Houmøller, Steen K Petersen, Ruth Sørensen, Holger Nielsen, Torben Skov, Freddie Vindberg og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Freddie Vindberg

Findes der noget bedre, end at sidde i et venteværelse på et 'jobcenter' - under tvang?

Rasmus Kristiansen, erik pedersen, johnny volke, Inge Lehmann, Holger Nielsen, Torben Skov og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Måske en rodbehandling?

Rasmus Kristiansen, Bjarne Andersen, erik pedersen, Niels østergård, Lene Basballe, Inge Lehmann, Kim Houmøller, Freddie Vindberg, Holger Nielsen, Torben Skov og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel
Lars Jørgensen, Rasmus Kristiansen, Marianne Rosenkvist , Estermarie Mandelquist, Steffen Gliese, Bjarne Andersen, Ervin Lazar, Inge Lehmann, Steen K Petersen, Holger Nielsen, Torben Skov og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar
Lise Lotte Rahbek

Eva S.
Jeg er bange for at hun forventer, at systemet giver mening. At politikere er kloge. Og at folk generelt vil hinanden det bedste.
Så ja - i en eller anden forstand nænner jeg ikke at trække tæppet helt væk under hende.

Rasmus Kristiansen, Bjarne Andersen, erik pedersen, johnny volke, Niels østergård, Steen K Petersen, Kim Houmøller, Inge Lehmann, Holger Nielsen, Torben Skov og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Det sidst en blodprop hjerneskadet kan, er at lægge planer, alene.

Vi skal føres. Og sørma om vi ikke også sidestilles med de "normale".

Tænk om man fik blodpropper i hjernen som naiv 25-årig. Så vil der ikke være grænser for, hvor mange gange man kan blive udsat for 95% af de negative ord i ordbogen.

Det eneste et arbejdsløs menneske som jeg, tænker om mit kommende arbejde. "bare jeg ikke bliver kørt over". "Mon jeg får aktier i firmaet", "er den månedlige pensionsindbetalingen på 21%", "er der omsorgdage", "tid til toilet".

Er der bare én ting som mit jobcenter har udnyttet på det groveste er det at jeg har mistet alle hæmninger og tilmed er lidt depressiv. En arbejdsgiver tilbød mig et arbejde i 10 uger til 2000,- kr. netto i ugen. Ikke en eneste dag i 619 dage havde jobcenteret hentet oplysninger fra min læge. Jeg fik dermed opsagt min sygedagpenge og nærmer mig nu bunden. Det føles som at være tryllebundet med ti fødder over mig, mens jeg kæmper en kamp for at klatre op i hamsterhjulet.

Så er jeg grundlæggende modstander af private "leverandører". Ikke fordi jeg er ræverød, men udelukkende fordi jeg tror at private er gode til at fastholde i sygedomsroulletten for at fastholde deres skamfulde indtjening.

Marianne Jespersen, Rasmus Kristiansen, Estermarie Mandelquist, Steffen Gliese, Bjarne Andersen, erik pedersen, Ervin Lazar, Steen K Petersen, Carsten Munk, Erik Nielsen, Lene Basballe, Inge Lehmann, Kim Houmøller, Eva Schwanenflügel, Ruth Sørensen og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar

Jeg var selv i cirkus jobcenter fra 2011-13. De henviste til en praktik, jeg fandt selv en anden. Men de tilbød ikke et eneste job Seniorjob efter 2 forsøg, det første gik ikke, men det andet lykkedes, med et seniorjob, hvor jeg var glad for at være. 3F ringede om 4 ferieafløser job. Det blev lidt sværere ved, at jeg har et piskesmæld, men da jeg nævnede det til 3F kunne de godt se, at et job som truckfører ikke var mig. Cirkus jobcenter påstod, at man skulle se sine muligheder ikke sine begrænsninger. WHAT! Skal man ikke have sit helbred med ind i det? Nej ikke ifølge dem, men som skrevet før, så havde fagforeningen en anden mening om det.

Rasmus Kristiansen, Estermarie Mandelquist, Steffen Gliese, Bjarne Andersen, erik pedersen, Steen K Petersen, Inge Lehmann, Kim Houmøller, Eva Schwanenflügel, Ruth Sørensen og Freddie Vindberg anbefalede denne kommentar

Oveni dette rod, skal regeringen også snart have gjort indsigelser mod EU's mindsteløn inden dette er for sent. men hvad gør de?

Marianne Jespersen, Rasmus Kristiansen, Marianne Rosenkvist , Eva Schwanenflügel og Inge Lehmann anbefalede denne kommentar

Glædelig Jul

Rasmus Kristiansen, Freddie Vindberg, erik pedersen, Steen K Petersen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Susanne Kaspersen

I Aabenraa har man investeret i beskæftigelsesindsatsen. Hvilket har forbedret sagsbehandlingen og samtidig medført besparelser.
https://nyheder.tv2.dk/samfund/2022-09-02-paa-jobcentret-fik-40-aarig-kv...

Rasmus Kristiansen, Inge Lehmann, Steen K Petersen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

@ Holger Nielsen

Det var heldigt for dig, at fagforeningen havde din ryg :)

Fleksjobbere har desværre ikke muligheden længere, den blev afskaffet, da reformen af førtidspension og fleksjob, sygedagpenge og kontanthjælp blev implementeret i 2013 af Mette Frederiksen som beskæftigelsesminister i én af Thorning-regeringerne.

Nu aftales løn og arbejdstid udelukkende kommune og arbejdsgiver imellem, og de kan for eksempel aftale, at fleksjobberens 'effektivitet' svarer til 2 timer, selvom vedkommende arbejder langt mere.
Det resulterer selvfølgelig i, at fleksjobberens løn er alt for lav sammenlignet med andres.

Læs her om alle de andre forringelser, som den tidligere regering intet har gjort for at forbedre, på trods af især Enhedslistens pres:

https://arbejderen.dk/debat/hvorfor-fastholder-regeringen-en-kontraprodu...

Marianne Jespersen, Rasmus Kristiansen, Estermarie Mandelquist, Steffen Gliese, Inge Lehmann, Bjarne Andersen og Steen K Petersen anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Glædelig jul til dig, Inge Lehman, og til alle jer andre skønne mennesker her i Informations fantastiske kommentariat!
♡☆♡☆♡☆♡☆♡☆♡☆♡☆♡☆

Rasmus Kristiansen, Inge Lehmann, Freddie Vindberg, erik pedersen, Susanne Kaspersen, Steen K Petersen, Lise Lotte Rahbek og Arne Albatros Olsen anbefalede denne kommentar

Ovenstående:. Han vurderer, at det især er uhensigtsmæssigt at skære i en tid, hvor arbejdsmarkedet risikerer at vende lige om lidt, og man vil opleve en stigende ledighed.

»Man skulle i virkeligheden prioritere beskæftigelsesindsatsen og investere flere ressourcer i at få de borgere, der mister deres arbejde hurtigt tilbage i beskæftigelse,« siger han.

Så der bør investeres i at få borgere i beskæftigelse, hvor ledigheden er stigende lige om lidt???

Rasmus Kristiansen, Eva Schwanenflügel, Inge Lehmann, Steen K Petersen, Susanne Kaspersen og Ervin Lazar anbefalede denne kommentar

Såfremt FLERE skal have et job ( eller én kage) må de vel deles om slige? Altså nøjes med mindre? Så bliver less is more!

Rasmus Kristiansen, Eva Schwanenflügel, Steen K Petersen, erik pedersen, Susanne Kaspersen og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar
Freddie Vindberg

Og glædelig jul, til den nye regering.

Jobcentret, på Christiansborg, ser ud til at fungere.

Torben K L Jensen

Har et nytårsønske - At Mette Frederiksen udskriver folketingsvalg pga. interne ueningheder og vender tilbage til det voksende røde flertal der nok er mere samarbejdsvillige efter denne magtdemostration af "del-og-hersk"princippet siden -hvem må i sgu selv om.

Freddie Vindberg

Glædelig jul til alle her på Information.

Og rend mig med den nye regering.

Rasmus Kristiansen, Eva Schwanenflügel, Inge Lehmann og Dennis Tomsen anbefalede denne kommentar
Kim Morten Nissen

Vi ved jo godt hvorfor jobcentrene er som de er, det er de fordi, hvis man gør livet surt nok og betaler få nok penge til syge, så bliver de raske og finder et job asap. Det jo logik for burhøns.

Rasmus Kristiansen, Steen K Petersen, Inge Lehmann, Eva Schwanenflügel, Dennis Tomsen og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar
Jesper Johannsen

Og nu kommer der så noget meget meget bedre.

Eva Schwanenflügel

@ Torben, mit nytårsønske er på linje med dit i forhold til at regeringen snart smelter sammen.

Men jeg er lidt uforstående overfor din præmis om, at de røde partier skal være mere 'samarbejdsvillige'?
Det var de jo netop overfor den hidtidige S-regering, og det gavnede dem så NADA efter valget!

Jeg håber, S kommer til at betale prisen for deres løftebrud, hvis de skal til at bejle for et rødt flertal igen.

Rasmus Kristiansen, Steen K Petersen, Inge Lehmann og Kim Morten Nissen anbefalede denne kommentar

Eva:
Glædelig jul og godt nytår og tak for din ihærdige argumentation for menneskelighed!
Men jeg studsede lige lidt over din "påstand" om at hele 75% af kontanthjælpsmodtagere er syge? Er det trods alt korrekt, og nu kan man måske sige at sygdom som sådan ikke er entydig, da de kan være alt fra traumer, psykiske problematikker, kropsskader og så alle de sygdomme mennesket kan rammes af.
Eller er meget nævnt i kommentarerne, men jeg savner nok lige arbejdsgivernes udnyttelse af praktikanter, som i mange tilfælde ikke får løn for indsatsen og kan se langt efter faste jobs. Måske det er en af priserne for at vi bl.a. kan handle så billigt i diverse discountbutikker med næste døgnåbent!

Brian W. Andersen, Inge Lehmann, Rasmus Kristiansen, Carsten Bjerre, Steen K Petersen, Lise Lotte Rahbek og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Viggo, glædelig jul og godt nytår til dig også, og i lige måde, du argumenterer ligeledes altid for det humane aspekt :)

Desværre er den god nok med det overvejende antal syge mennesker på kontanthjælp.
Dansk Socialrådgiverforening har lavet en undersøgelse der viser, at:

-90 % af de sager, som Dansk Socialrådgiverforening har undersøgt, er helbredet en del af årsagen til, at borgeren er på kontanthjælp.

-I 68 % af sagerne vurderes borgerens helbred at være ’dårligt’ eller ’meget dårligt’.

- I 75 % af sagerne, er helbredsforholdene en væsentlig barriere for, at borgeren kan komme i arbejde.

https://socialraadgiverne.dk/daarligt-helbred-markant-aarsag-folk-paa-ko...

Så faktisk har jeg holdt mig til det sidste tal, istedet for det første, og det gør jo sagen endnu værre..
Men læs selv artiklen for mere viden.

Du har helt ret; de famøse 'virksomhedspraktikker' uden løn, og uden et job i udsigt på den anden side af praktikken er den rene, skære udnyttelse og løndumping!
Fagforeningerne burde aldrig have accepteret denne forringelse af arbejdstagernes vilkår.

Jeg tror dog, at døgnbutikkerne rekrutterer deres personale blandt de unge på SU, eller dem under 18 år.
De er billige i drift, og protesterer ikke nær så meget som de lidt ældre, der kender deres rettigheder bedre.
De havner i supermarkeder eller gartnerier, for eksempel.

Men det er jo absurd, at virksomhederne kan lukrere på mennesker der er arbejdsløse, og malke de offentlige midler.

Marianne Jespersen, Inge Lehmann, Rasmus Kristiansen, William Kern, Carsten Bjerre, Viggo Okholm og Steen K Petersen anbefalede denne kommentar