2022 genbesøgt
Læsetid: 18 min.

Masseskyderi, folketingsvalg og flygtninge fra Ukraine: Hovedpersoner og iagttagere genfortæller 2022

Information taler med et flygtningepar, en politiker, en økonomisk trængt mor, en psykiatriprofessor og en partiforsker om årets vigtigste begivenheder
Olga og Andrij Grek og deres 11-årige datter, Anna, flygtede fra Ukraine til Danmark i foråret.

Olga og Andrij Grek og deres 11-årige datter, Anna, flygtede fra Ukraine til Danmark i foråret.

Sigrid Nygaard

Indland
31. december 2022
LYT ARTIKLEN
Vil du lytte til artiklen?
Prøv Information gratis i en måned og få fuld digital adgang
Kan du lide at lytte? Find vores seneste lydartikler her

2022 blev året, hvor skyderiet i Fields satte psykiatrien på dagsordenen, hvor danskerne valgte et nyt Folketing, og hvor mange led under den høje inflation. Ruslands invasion af Ukraine udløste ændringer i dansk forsvars- og sikkerhedspolitik, og titusindvis af ukrainere søgte sikkerhed i Danmark. Her fortæller hovedpersoner og iagttagere om året, der gik.

Olga og Andrij Grek: »Jeg er glad for, at vi er her, så min datter ikke skal opleve krigen«

Som for alle andre ukrainere blev den 24. februar 2022 en skæbnesvanger dag for parret Olga og Andrij Grek og deres 11-årige datter, Anna. Tidligt om morgenen havde Andrij Grek forladt familiens hjem i byen Nova Kakhovka for at passe sit arbejde som skomager. Da han så de mange mennesker, der var på vej ud af byen, og hørte om Ruslands invasion, ringede han øjeblikkeligt til Olga og tog direkte hjem. I nyhederne kunne de se billeder af russiske fly og raketter og høre Putin annoncere sin »militære specialoperation«.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Tak til Karina Kosiara-Pedersen for en knivskarp analyse, håber vi kommer til at høre mere til hende.

Eva Schwanenflügel

"Kort forinden havde hun fået en stor ekstraregning på el, og med sin kontanthjælp, som har været Anette Pedersens indtægt i 16 år, var det svært at få tingene til at hænge sammen."

Kontanthjælp, der ifølge politikerne kun bør være en midlertidig ydelse, strækkes i langdrag, så selv en kvinde som Anette Pedersen, som har voldsomme smerter og må undvære sin medicin fordi hun ikke har råd til den, er blevet fastholdt i limbo igennem 16 år.

Det bliver helt sikkert ikke bedre under den nye blå blok, så Anette Pedersen må nok væbne sig med tålmodighed, og fortsætte med at rulle stenen op ad bjerget på Sisyfos manér, for nu skal der være arbejdspligt.

@ Rikke Petersen
Helt enig med dig, jeg håber også, vi kommer til at høre mere fra Karina Kosiara-Pedersen.

Brian W. Andersen

@ Eva Schwanenflügel

16 år er desværre ikke så usædvanligt. Det længste jeg har set er 36 år med uendelige praktikker og forsøg på at udvikle arbejdsevnen, som fulgte direkte i forlængelse af en 9 år lang børnesag med anbringelse udenfor hjemmet efter vold og seksuelle overgreb. Det er denne slags grusomhed vi kæmper for at stoppe og vi har lang vej endnu, men hver eneste person vi får skånet/reddet fra den slags, er det der giver kampen værdi.

Tak for dit store bidrag til oplysning om alt det der rammer sårbare mennesker i vores lille land. Flere af bidragene lever videre i de unges kampe på TikTok igennem den lille gruppe (sårbare) unge, som faktisk læser Information og kærligt kalder dig for "Svaneflyglet" (Lise Lotte bliver i øvrigt stadig kaldt "Gummianden" af de 20+ årige her). Jeg er ked af jeg ikke har kunnet bidrage så meget til debatterne som tidligere, men de seneste 3 års udvikling med pandemi > forsyningskrise > krig > energikrise > inflation har skabt travlhed i den fysiske verden. En af de "gamle" unge læsere af debatten er her i aften og jeg skulle hilse og ønske godt nytår. Her i 2022 fik vi et valgresultat, som kan gøre kampen mod urimelig beskæftigelsespolitik så lang at det bliver dem, der skal vinde den, min vi har, sammen med flere andre læsere, stadig æren af at være dem, som bærer ammunitionen.

Tak for i år og Godt Nytår både til dig, til Informations redaktion og tålmodige moderator og selvfølgelig også til alle vores medlæsere og med/moddebattører.

William Kern, Finn Jakobsen, Eva Schwanenflügel og Jimmy Marquardsen anbefalede denne kommentar
Brian W. Andersen

@ Eva Schwanenflügel

Jeg ved ikke hvordan min stavekontrol fik "men vi har" til at blive "min vi har", så må du lige læse rettelsen ind for meningens skyld. :)

Jimmy Marquardsen

Farvel år 2022, jeg vil huske på dig med ubehag.

Goddag år 2023, jeg vil se frem til dig med håb.

Hør mit råb! Alle jer som læser denne skrift.

I år vil der ske et skift.

Brian W. Andersen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

@ Brian W. Andersen

Nej, jeg er desværre fuldstændig klar over, at 16 år på kontanthjælp og arbejdsprøvninger ikke er det længste forløb i systemet, der findes mange meget værre sager, som for eksempel Brian Larsen, der først efter 25 år og et komplet ødelagt helbred opnåede en førtidspension:

https://nyheder.tv2.dk/2022-11-22-efter-25-aar-har-syg-mand-endelig-faae...

Den sag du fortæller om er dog så grel, at jeg sjældent har hørt om noget lignende..
Du har sikkert kendskab til langt flere qua dit arbejde end mig, som blot må læse hvad der bliver udgivet i medierne?

Jeg var ikke klar over, at jeg blev omtalt på TikTok af unge (sårbare) mennesker, (og at Lise Lotte i tilgift florerer med sin gamle avatar som kælenavn!), det er jeg da lidt stolt af, og håber som altid at være til gavn i den sociale kamp imod den efterhånden kolossale overmagt.
Jeg er nu ikke så nysgerrig, at jeg vil have TikTok eller noget andet SoMe på mit udstyr, dertil er jeg for paranoid ;)

Selvfølgelig har du travlt, men jeg ærgrer mig da også over, at du ikke har kunnet afse tiden til debatten her i avisen, dine kommentarer er altid værd at læse, og bidrager også med øget viden og fakta, som jeg ofte har nydt godt af.

Du må endelig hilse din unge gæst og ønske godt Nytår tilbage!

Ja, den nye blå blok lover ikke godt for fremtiden, tværtimod.
Gad vide om vi får et nytårschok i aften (igen, igen) når statsministeren holder sin nytårstale, eller hvorvidt det blot bliver en gentagelse af de gamle travere om, at arbejde ikke behøver være lystbetonet, eller at indvandrerkvinder skal til at gøre mere nytte via tvungen arbejdspligt; eksempelvis at feje krummerne væk, når statsministeren spiser en makrelmad, som Roald Als tegnede i Politiken for nyligt?

Rigtig godt Nytår til dig og dine, Brian :)

PS. Jeg opdagede altså slet ikke den lille stavefejl, som 'stavekontrollen' mente, den skulle indføre.

Jimmy Marquardsen

I år vil alt forandre sig, meget hurtigere end vi før har set. Og denne forandring er sådan set allerede sket. Nej!...dette er ikke endnu et digt, men ordene falder let i rim. Ligesom at vi alle sammen faktisk er dybt til grin. Fordi vi er latterlige halvaber der prøver at overleve på en jordklode, som vi samtidigt er ved at ødelægge for os selv. Og alt andet liv.

Hvornår siger vi stop? Hvornår vågner vi op? Måske ikke før hele verden får en blodprop?

Se! Nu var de der igen...de satans rim. Jeg kan bare ikke lade værre...og jeg ved det godt selv.

Fordi ligegyldigt hvad jeg skriver...så rimer det på held. ;o)

Jimmy Marquardsen

Held er noget godt, der sker ved en tilfældighed. Siger "De". Men det tror jeg heldigvis ikke på. Og kun tro...er hvad "De" har at støtte sig til.

Held, helhed, helbredelse...er alt sammen noget vi kan tiltrække, helt bevidst. Fordi intet...INTET...er hverken helt tilfældigt, eller helt planlagt.

Derfor er der håb, viden, og kærlighed.

For vores allesammens fremtid...i frihed.

Eva Schwanenflügel

@ Jimmy Marquardsen

Jeg håber så inderligt, du får ret i dine fremtidsønsker.

Godt Nytår til dig, og tak for det gamle.
Jeg kan godt lide din spirituelle tilgang :)

Finn Jakobsen

Tak til Eva og Brian for vedholdenhed og kampgejst, Godt nytår!

Eva Schwanenflügel og Jimmy Marquardsen anbefalede denne kommentar
Jimmy Marquardsen

Tak til jer alle...for at være dem I 'er...og godt nytår. :o)

Eva Schwanenflügel

@ Finn Jacobsen

Tak i lige måde :)

Godt Nytår til dig!

Jimmy Marquardsen

Eva Schwanenflügel

Du er en af frontkæmperne...en af dem som i sandhed giver af sig selv for os alle...og en kompliment fra dig, er en ære, som jeg bukker og takker for i ydmyghed.

Så endnu engang tak for det gamle år og lad os sammen, med alle andre i dette debatforum, udbringe en skål for dig: Skååååål. ;o)

Eva Schwanenflügel

@ Jimmy Marquardsen

Ih dog, få mig nu ikke til at rødme af benovelse, he he..

Men tusind tak for komplimenterne, du kan tro, de er værdsatte!

Skååål til dig :)