På Færøerne handler fiskeriaftalen med Rusland også om uafhængighed af Danmark

Der er gået storpolitik i fiskeriet på Færøerne, hvor en omdiskuteret aftale med Rusland for nylig blev forlænget af et bredt politisk flertal. På en fiskefabrik uden for Tórshavn er ejerne trætte af kritikken. Aftalen er ifølge dem vigtig både for de små bygder og Færøernes økonomiske uafhængighed af Danmark
Fabriksmedarbejdere på fiskefabrikken Vaðhorn, som ligger i bygden Strendur, 20 minutters kørsel fra Færøernes hovedstad, Tórshavn.

Fabriksmedarbejdere på fiskefabrikken Vaðhorn, som ligger i bygden Strendur, 20 minutters kørsel fra Færøernes hovedstad, Tórshavn.

Sigrid Nygaard

Indland
6. december 2022
LYT ARTIKLEN
Vil du lytte til artiklen?
Prøv Information gratis i en måned og få fuld digital adgang
Kan du lide at lytte? Find vores seneste lydartikler her

Der er fisk overalt.

Deres skarpe lugt hænger i luften, i en kasse med afskårne fiskehoveder stirrer tomme fiskeøjne ud i ingenting, og på blå samlebånd kører hvide fiskefileter forbi, helt tæt på rækker.

Fabriksmedarbejdere i skrigorange heldragter og med armlange gule plastikhandsker samler fileterne op, fjerner med et rutineret snit deres rygben og sender dem videre på fabriksrejsen.

Her putter kolleger fileterne i store plastikkasser, som en maskine fylder med havsalt mellem hvert lag fisk. Kasserne ender til sidst i en lagerhal, hvor de opbevares køligt i omkring ti dage, mens salten virker.

Slutresultatet er saltfisk, eller bacalao, som specialiteten også kaldes, fortæller Jens Martin Knudsen, der viser rundt på fiskefabrikken Vaðhorn, som ligger i bygden Strendur, 20 minutters kørsel fra Færøernes hovedstad, Tórshavn.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Færøerne er uafhængige af Danmark. Den ikke anstændige handels- og udenrigspolitik stiller spørgsmål ved om det nu også er så godt.

Alan Frederiksen

Der var et massivt flertal i det færøske lagting om at forny fiskeriaftalen med Rusland. Aftalen har eksisteret siden 1977. Kun 1 medlem ud af 33 stemte imod. På samme måde må vi acceptere de beslutninger et grønlandsk landsting måtte vedtage. Fødevarerforsyninger er desuden undtaget fra EU´s sanktioner mod Rusland.

Jeg tvivler på fiskeriaftalen har den store betydning for Ruslands krigsførelse i Ukraine. Den har nok større betydning for et lille samfund som det færøske.

kjeld jensen, Torben Kjeldsen, Carsten Bjerre, Marie-Christine Poncelet, John Andersen, Mazdak Maleki, Jeppe Bundgaard , Torben Arendal, Holger Nielsen, jens christian jacobsen og Tomas Hoch anbefalede denne kommentar

Hvad Færøerne tjener ind på karruselerne, kan de hurtigt komme til at tabe på gyngerne hvis resten af verden for nys om det her!

Færøerne kan hurtigt få et internationalt prædikat som Putin og Rusland støtter og så blive boycottet af den menige internationale borger mht. turisme og varer.

Det kan også godt undre at regeringen ikke, i en venlig tone og evt. bag offentlighedens klare lys, har grebet ind her, da der også er sikkerhedsperspektiver i dette, og at det, et eller andet sted, også rammer hele kongeriget da Færøerne jo stadig er en del af Danmark.

Det er penge over menneskerettigheder, folkemord osv. man har valgt da man havde chancen for at vælge det fra!

Alan Frederiksen

"På Færøerne tager vi totalt afstand fra enhver form for krig - også fra krigen i Ukraine. Men denne aftale handler for os om meget andet end fiskeri," siger fiskeriminister Árni Skaale til Jyllands-Posten. Han peger på, at aftalen også handler om samarbejde om at tage vare på fiskebestandene i området, om beskæftigelse og om små fiskersamfunds overlevelse. Tidligere chefredaktør for avisen Dimmalætting, journalist Sveinur Tróndarson, er langt hen ad vejen af samme opfattelse som fiskeriministeren. "Hvorfor kan vi ikke få lov at sælge laks til russerne, når EU køber gas for 365 gange så mange penge?," spørger han. "
"Det nyvalgte folketingsmedlem for det færøske parti Sambandsflokkurin, Anna Falkenberg, understreger, at Færøerne med den nye aftale ikke bryder med nogle fælles europæiske sanktioner overfor Rusland. "Det er meget vigtigt at holde tungen lige i munden, for det her handler ikke om handel, det handler om fiskeri. Vi har stoppet al samhandel med Rusland få måneder efter invasionen. Det her handler om at forvalte fiskeriområder i Barentshavet. Der har Færøerne et ansvar, og Norge har i øvrigt valgt at gøre det samme. EU har i øvrigt ikke sanktioneret fødevarer, det har vi selv valgt at gøre på Færøerne. Vi eksporterer ikke fisk til Rusland. Så det er meget vigtigt, at man husker forskellen på de to vidt forskellige ting," siger hun."
"https://denmark.representation.ec.europa.eu/news/eu-i-dagens-aviser-mand...

Carsten Bjerre, Johan Martin Christiansen, Marie-Christine Poncelet, John Andersen, Jeppe Bundgaard , Torben Arendal, Holger Nielsen, jens christian jacobsen og Tomas Hoch anbefalede denne kommentar
jens christian jacobsen

Som et par af de interviewede siger i artiklen er kritikere af aftalen fra Danmark og EU hyklere. I EU har masser af lande skidt højt og flot på de 'fælles' beslutninger om boycot af og restriktioner på handeln med Rusland. Eksempelvis er det jo en 'nødvendighed' for de stakkels tyskere at de alt for sent opdager, at de er afhængige af gas og olie fra Rusland. De er 'nødt til' fortsat at importere gas og olie.
Jeg støtter Færøernes aftale med Rusland. Og også et evt. ønske om selvstændiged!

Søren Kristensen

Støt det gode og bekæmp det onde; det ene udelukker ikke altid det andet og vi må ikke glemme at russerne (endnu) formentlig selv tror på (hvor utroligt det end kan lyde) de kæmper for en retfærdig sag og med legitime midler.

En fiskeriaftale er et civiliseret arrangement, som vi selvfølgelig bør støtte - samtidigt med at vi både fordømmer og modvirker Ruslands barbariske og uciviliserede angreb på Ukraine. Hvis en fiskeriaftale, sammen med mange civiliserede diplomatiske arrangementer, kan være med til at trække tosserne bare lidt nærmere pædagogisk rækkevidde var det da et fjottet valg hvis at tilføre endnu en proxy-slagmark. Russerne har jo ligesom selv valgt hvor slaget skal stå og det er hverken på aktiemarkedet eller på fodboldbanen, men i naboens køkkenhave, som de allerede har smadret, så hvorfor så ikke bare fortsætte dér? Skulle ødelæggelserne og barbariet brede sig til deres egen køkkenhave, så må de jo tage det med, for man kan jo ikke bare kaste bomber ind til naboen uden at forvente der kommer noget den anden vej, men Ruslands fædrelandskrig kan sagtens afvikles/aflyses uden at færingene og deres fiskeriaftale behøver at blive blandet ind i det. Lad os nu holde fokus på Ukraine og tilstødende landområder.

Er færingernes problem her ikke, at de både vil blæse og have mel i munden. Hvis de vil være selvstændige, så må også agere selvstændigt, hvilket blandet andet indbefatter, at de selv tager ansvaret for øernes sikkerhedspolitik, og det gør de jo ikke her, hvor de bare siger "Øv bøv, I gør det selv" og dermed - som en slags medfølgende lillebror - dækker sig ind under en samlet europæisk paraply.
Nu vælger de at tage pengene og lege uafhængige, men samtid uden at tage et reelt politisk ansvar for den uafhængighed. Måske viser det her en politisk umodenhed på Færøerne.

Hvis værdien af russernes fiskeri omkring Færøerne er det samme som færingernes fiskeri i Barentshavet, hvorfor fisker de så ikke bare de fisk, som russerne plejer at fiske?

Poul Anders Thomsen

Færingerne har selvfølgelig en pointe i at EU stadig handler gas og olie med Rusland og det udhuler argumentet for ikke at handle andre ting med Rusland sfx laks eller Carlberg øl: "Når EU må, hvorfor må vi så ikke?" Forklaringen er tynd, men hvis EU kunne, så ville EU afbryde gas og olie handel med Rusland. Det kan vi desværre ikke endnu, fordi vi har kvajet os og ladet os blive afhængige af russisk energi. Vi har ladet os korrumpere af billige forsyninger, på samme måde som vi har ladet os korrumpere af Kinas billige varer. Prisen for et totalt brud med russeren, eller kineserne, er desværre for stor lige nu. En del af vestens velstand, civile fred og menneskerettigheder, er bundet op på at vi handler med slavestaterne og samtidig er den handel med til at opretholde magtstrukturerne i slavestaterne. Verden hænger sammen på godt og ondt, så det er ikke altid let at få øje på at en laks solgt til Rusland er indirekte med til at opretholde krigsmaskinen der bomber børnehospitaler i Kyiv, på samme måde som en MacBook Pro, som den jeg skriver på her, er indirekte med til at finansiere folkedrabet på Uighurerne i Kina. At EU køber gas og olie af Russerne, retfærdiggør IKKE at Carlsberg fortsat driver bryggerier og sælger øl til russerne eller at færingerne samarbejder med russerne om laks eller fiskeri. Færingerne, såvel som Carlsberg og EU må tåle kritikken, for det de gør. Det er moralsk anløbent, såvel som det er moralsk anløbent at jeg har en MacBook produceret af kinesiske slaver. Så længe vi bliver ved med vores amoralske indkøb og udsalg, lige så længe må vi stå på mål for kritik. Vi kan ikke gemme os bag: "at alle de andre er lige så rådne."
Så kunne jeg jo sige at jeg kun er en lille forbruger, lige som færingerne kan sige at de jo kun er en lille øgruppe i Nordatlanten og undskylde sig med et "hvad skal vi ellers gøre". Det er jo rigtig nok, men det er også rigtig at vi mange små forbrugere tilsammen kan veje ind og bestemme hvad vi vil betale for. Den der har pengene har jo magten. Vi kunne etablere et handelsmærke fx " :-D "der sad på alle de varer, som var produceret i overenstemmelse med demokratiske værdier... D for demokrati. Indtil da, må færingerne selv holde op med at nedgøre sig ved at støtte den russiske krigsmaskine, hvis de ikke vil høre på kritik, såvel som Carlsberg må gribe i egen barm, hvis de ikke skal ødelægge det gode brand, som generationer af danske ølbryggere før dem har opbygget, og jeg må sidde med en bitter smag i munden, når jeg bestiller iPads til ungerne til jul.